Odrywane bułki ziołowe Proste, smaczne i szybkie bułeczki czosnkowo-ziołowe, idealne do grilla i na imprezę. Puszyste i mięciutkie w środku oraz delikatnie chrupiące z zewnątrz
Blog z Apetytemmożna mleko, • 15g drożdży, zrobiłam zaczyn. Przygotowanie dyni, najlepsza ta najbardziej pomarańczowa: • 170g dyni pokrojonej w kostkę, waga po obraniu, • 170g wody. Gotujemy 5 minut, bez przykrycia, miksujemy z wodą i powinno nam powstać 250g dyni. Po 15 godzinach z kuli zrobił się placek. Ciasto zdecydowanie się rozluźniło. Zmiksowałam ciasto z dynią, dodałam zaczyn z 15g drożdży i stopniowo resztę(...)włożyłam ponownie do miski. • Po następnych 30 minutach, zrobiłam podobnie, z tym, że uformowałam 2 bagietki. Takie miałam założenie. • Po kolejnych 30 minutach, bagietki wyglądały jak dwa podłużne chleby:) Każdą przecięłam nożem na pół. Zasklepiłam cięcie i wyciągnęłam je wzdłuż. Ciasto dawało się rozciągać jak guma. • Tym sposobem były cieńsze i już wyglądały, jak przystało na bagietki:) Składanie bagietek
Leśny Zakątekwody około 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki płatków owsianych Radix- Bis 8 łyżek siemienia lnianego blaszka duża tradycyjna Wykonanie : Do miski wlewamy ciepłą przegotowaną wodę, dodajemy drożdże cukier, olej, sól i mieszamy, Następnie przekładamy kaszę jaglaną i rozdrabniamy ją widelcem aby połączyła się z mokrymi składnikami. Mąkę przesiewamy i zarabiamy ciasto około 5 minut. Będzie(...)płatkami i siemieniem lnianym. Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy około 60 minut. Upieczony chleb wykładamy na kratkę i z wierzchu smarujemy delikatnie masłem. Życzę smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliKomu komu bo idę do domu hi hi .Zapraszam was na pyszne delikatne i pulchne bułeczki drożdżowe ze śliwkami.Sezon mamy więc smakołyk na czasie. Składniki
Różowa kuchniapotrafi gotować i trzyma się z dala od kuchni . Jakież więc było moje zdziwienie, gdy 3 lata temu powitał mnie rano świeżo upieczonym, pachnącym chlebem. Robił go w nocy, w wielkiej tajemnicy, czekał aż wszyscy poszli spać i nawet sam uruchomił piekarnik. Obudziłam się wtedy ok. drugiej i pomyślałam(...)paczka (ok. 1/2 szklanki) nasion słonecznika • 1 łyżka cukru • 1 łyżka soli • 1 kostka drożdży 100 g • 4 szklanki letniej wody Wykonanie: • Do miski wsypać mąkę, łyżkę soli, łyżkę cukru i wymieszać. • Jedną szklankę mąki odsypać do osobnego garnka, tam dodać drożdże i szklankę wody. • Mieszać aż do uzyskania jednolitej konsystencji, nastepnie odstawić
To co kochamchoć na moim osiedlu jest aż 5 piekarni, to gdy tylko mogę i czas pozwala, przygotowuję swój chleb i bułki. Kupuję wielkie wory mąki w Młynie Oliwskim i piekę. Chleb, bułki, chałki. Często piekę bułkę pszenną bez jajek , bo mój syn lubi z niej kanapki do szkoły, lub zwykłe bułki , z bardzo podobnego przepisu do tego dzisiejszego. Mięciutkie, pyszne bułeczki(...)dosypanym koperkiem:) Bułki pszenne z ziemniakami puree 18-20 szt. 1 kg mąki pszennej tortowej 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli około 600 g wody 3 kopiaste łyżki ugotowanych ziemniaków puree (z masłem i mlekiem) 1. Drożdże włożyłam do miski, roztarłam z cukrem, dodałam mąkę, ziemniaki i wodę. Wymieszałam łyżką składniki w misce. Posoliłam ciasto
Posadzone i zjedzonePowiemy Wam szczerze, że to jedne z lepszych bułek jakie zrobiliśmy. Zajadaliśmy się nimi aż padliśmy przejedzeni. To raczej takie typowo śniadaniowe bułki. Do szklanki mleka
Marder&Marder ManufactureDziś zapraszam na zachwycającą chałkę. Jest cudownie miękka, delikatna, maślana, słodziutka, pachnąca... i jeszcze ten uroczy wzorek- czy można chcieć czegoś więcej? Bardzo
Rozpustne gotowaniePierwszy raz robiona przeze mnie Focaccia. Przepis zaczerpnęłam ze strony tu kliknij. Wyszła puszysta i smaczna :) Składniki: 500 g mocnej chlebowej mąki + dodatkowo
W kuchni u Monikiprzepraszam już nie opuszczę. A moją nową notkę po tak długiej nie obecności, chciałam zacząć od pachnących pysznych domowych bułeczek. W końcu wzięłam się za wypiek domowych bułeczek i chleba. Teraz się zastanawiam nad tym dla czego tag długo zwlekałam?. Bo wypiek domówki to bomba. Pyszności dużo lepsze niż z piekarni. Jak zaczęłam tak nie skończę. Bułeczki wyszły pyszne, mięciutki(...)szklanka mleka letniego (ew. można troszeczkę więcej dodać) 2 łyżki masła roztopionego jajko 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli szczypta cukru Wykonanie: Mąkę i jedną i drugą przesiewamy do miski. Do mniejszego pojemnika wrzucamy 3 łyżki mąki tej przesianej, następnie dodajemy pokruszone drożdże, pół szklanki mleka, oraz szczyptę cukru. Dokładnie wymieszać i odstawić, aż zaczną pracować
Moje pyszne gotowaniegrupy B i inne cenne minerały. Pomaga utrzymać zdrowie i wzmocnić nasz układ odpornościowy. Ziarno owsa nie zawiera glutenu, dlatego z samej mąki owsianej nie uda nam się upiec chleba, ale można ją dodawać do jego wypieku. Moje drożdżówki zostały przygotowane z mąki owsianej z dodatkiem mąki pszennej. Ciasto drożdżowe z mąką owsianą nie jest tak elastyczne jak przygotowane tylko(...)pszennej (1 szklanka) 40 g drożdży 220 ml mleka 100 g cukru 80 g masła 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 80 g rodzynek 250 ml mleka 1/2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 1 łyżka cukru 1 łyżka masła Lukier: 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka gorącej wody Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże. Dodajemy szklankę mąki pszennej, łyżkę
Smakowity Blog Kulinarnyodcieknąć. Z tej ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę(...)rodzaju sery podpuszczkowe młode i dojrzałe. Ja jednak złamałam przepis i użyłam twarogu domowej roboty. Tak powstało: Moje Chaczapuri, czyli chlebek serowy Na ciasto 450g mąki, 20g świeżych drożdży, 250g serwatki, odrobinę cukru, sól do smaku, patelnia o średnicy 26cm, najlepiej żeliwna, wycięty krążek papieru do pieczenia wielkości dna patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody. Zagniatamy
Leśny ZakątekMój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty , do których idealnie nadają się chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże(...)Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 700 ml zimnej wody 1 łyżka soli 1 puszka ciecierzycy Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni i zgnieć
codojedzeniaCi którzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45
Dzieje kuchennej Wiewiórypamiętacie, że na wiosnę, podczas pierwszej fali pandemii, zaczęłam piec chleb? Od tamtej pory doskonalę swój warsztat piekarski. Do mistrzów jeszcze mi daleko, ale od marca nie kupiliśmy ani jednego bochenka, ponieważ te domowe mają znakomity smak. Dopracowałam także wygląd chleba i wreszcie osiągnęłam rezultat, z którego jestem w miarę zadowolona. Udało się to dzięki zakwasowi, który wreszcie stał się(...)stabilny i nieco starszy. Zakwas ma już pół roku, dbam o niego systematycznie i zastanawiam się nad kolejnymi jego wersjami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym oprócz chleba nie wypróbowała przepisów na inne rodzaje pieczywa. Jedne przypadły nam do gustu, inne pojawiły się raz i pewnie do nich nie wrócimy. Niewątpliwie numerem jeden wśród bułek są wiejskie na podmłodzie, na które
W mojej kuchniSycylijski chleb, który z łatwością przygotujesz w domu. Miękki i pięknie pachnący dzięki zdrowej semolinie, czyli mące z pszenicy twardej (durum). To ona nadaje pieczywu tak apetycznego żółtego zabarwienia miąższu. Można uformować je tak jak ja w sycylijską mafaldę albo w zwykły podłużny lub okrągly bochenek. Przepis pochodzi z książki sióstr Simili "Pane a roba dolce". Składniki na duży bochenek(...)mniejsze: 350 g semoliny 150 g mąki manitoba lub chlebowej 7 g drożdży suchych 300 g wody 10 g soli 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu sezam biały Do miski przesiać mąki, dodać sól i drożdże. Wymieszać suche składniki, następnie wlać wodę, oliwę i miód. Wyrabaic całośc kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie
wyzwania kuchenneSkładniki 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie(...)spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne
OliveandThymeciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać mąkę i ziarno, wymieszać łyżką (ciasto było dość luźne), odstawić na kolejne(...)posypać ziarnami, odstawić jeszcze na 30 minut. Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni, piec ok 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce
6niebosoli (ok. 5g), - 1 łyżeczka cukru (ok. 5g), - 15 g świeżych drożdży, - 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody. 2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy(...)naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacholiwek 2 łyżeczki soli Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (czasami wykorzystuje ziemniaki pozostałe z obiadu). Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować mąkę, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Przysypać mąką z brzegów, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć(...)położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć i ponownie zostawić na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego
talerz przyjemności