Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem orzechowym, a te bułeczki są tak pyszne, że po upieczeniu znikają w tempie ekspresowym. Spróbujcie Składniki: – 280g mąki
Smaki Arminepizzy Pizza jest jednym z głównych dań włoskiej tradycji kulinarnej, które ma swoje źródło w bardzo odległych krajach i czasach. Pizza to tak naprawdę mega prosty koncept: mąka, woda, drożdże, no i dodatki. Dlatego tak trudno ustalić kto pierwszy wpadł na ten pomysł. Są jednak pewne dowody wskazujące na to, że pizza wcale nie narodziła się we Włoszech. Kiedy(...)zaczyna się gdzieś w okolicach 3000 roku p.n.e. Jej początki nie są łatwe. Są tacy, którzy twierdzą, że „pizza” wywodzi się z wypaczenia terminu „pitta”, który był kawałkiem zmiażdżonego chleba używanego do sprawdzania temperatury pieców opalanych drewnem. Pomysł używania potraw z chleba zaczął rozprzestrzeniać się po terenach śródziemnomorskich wpływów rzymskich i nierzymskich. Istnieją zatem przykłady focaccias, takich jak „koka” (która
365 dni dookoła kuchniodmiany przepis na pyszny chleb bez grama mąki, za to ze zdrowymi otrębami i… twarogiem. Wiecie, że jak w domu nie ma pieczywa i o zgrozo mąki to internetowe strony przychodzą z odsieczą- tak tutaj znalazłam idealny przepis(lekko zmodyfikowałam) na zdrowe, inne pieczywo. A to jest naprawdę smaczne i treściwe: lekko wyczuwam w nim użyte jaja, ale poza(...)żadnych zastrzeżeń. Chlebek nie zawiera drożdży, a sodę; długo zachowuje świeżość i podobno nadaje się dla osób będących na diecie Dukana. Składniki : 10 łyżek otrąb orkiszowych 3 łyżki płatków owsianych górskich 2 łyżeczki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jaja 100 g chudego twarogu w kostce 3 łyżki serka śmietankowego
Domowe ciastaChlebek czosnkowy do odrywania To jest pyyyszne! Puszyste i mięciutkie maślane ciasto odrywane. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na przyjęcie albo zwykła kolacje w gronie
Blog z ApetytemJak pysznie dziś u nas. Pachnie dopiero co upieczonymi bułeczkami z truskawkami. Póki są truskawki to trzeba korzystać bo potem tylko będzie można pomarzyć.Biorę udział
Różowa kuchniaNo to mamy i coś słodkiego. Takiego rogalika każdy chętnie zje. Nie za duży nie za mały wręcz po prostu doskonały. Zapraszam łasuchy :) Składniki: mąka
Różowa kuchniamąki orkiszowej typ 1850 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 30 gram świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 225 ml piwa jasnego masło i otręby orkiszowe do formy Drożdże mieszam z miodem i łyżką mąki tworząc zaczyn, który odstawiam na 10-15 minut aż podwoi objętość. Dodaję resztę składników: pozostałą mąkę, sól, oliwę z oliwek oraz jasne piwo(...)godzinę do wyrośnięcia (lub do momentu aż ciasto podwoi objętość). Wyrośnięte ciasto przekładam do formy wysmarowanej masłem i posypanej otrębami. Ponownie odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut, chleb powinien wystawać nieco z formy. Następnie formę z ciastem umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i pieczemy przez 45-50 minut. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy
Mango PapajaDziś będzie prosty chlebek kukurydziany mały,dla mnie i córki starcza na śniadanie i kolację.Smaczny i prosty wykonaniu. Składniki: 1 szklanka mąki bułkowej
Różowa kuchniaLubicie pestki dyni i słonecznik łuskany, jeśli tak to chlebek jest akurat idealny dla was. Pyszny o chrupiącej skórce. Składniki do wykonania ciasta chlebowego: 500 g
Różowa kuchniamój kochany małżonek obraził się na pieczywo a o kanapkach do pracy to już nie wspomne. Więc teraz są co weekend kombinacje alpejskie co mu z zamian za pajde chleba dać do roboty i tak chodzac po różnych blogach znalazałam przepis na domowe hot dogi. Zmodyfikowałam go bo stwierdziłam ze sama parówka i ser to tak skromnie- orginał(...)zamiast kanapek, świetnie się sprawdzą na wycieczkach, piknikach. Z podanych składników spokojnie wyjdzie o 1-2 hot dogi więcej. Ciasto 45 dag mąki ( ja użyłam pszennej) 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 łyżka oleju 300 ml ciepłego mleka Dodatkowo 1 jajko wymieszane z łyżka mleka do posmarowania hot dogów sezam
Piekielna Kuchnia PatiZrobiłam pyszny chlebek , dodałam do niego twaróg i jogurt naturalny . Całkiem smaczny o chrupiącej skórce . Przepis jest Joasi zainspirowała mnie . Składniki : 350 g
Różowa kuchniakroiłem w kuchni to weszła Madzia, tak pociąga nosem, pociąga i mówi: "Czujesz ten smród? Co to?!" A ja dalej sobie kroję... Niucha tak, niucha, podchodzi... "Aaaa, to twój chleb!" :) Cóż, prawdą jest, że zapach ma silny. Ale wcale nie śmierdzi, powinienem focha wtedy strzelić! Super smakuje, ma wyraźny smak, czuć i cebulę i czosnek, a pieprz dodaje mu jeszcze(...)dość zbity, przez co jest niesamowicie syty. Zdecydowanie powinniście spróbować. 520 g mąki 300 ml wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu 3 g suszonych drożdży (1 łyżeczka) 2 ząbki czosnku pół cebuli Wszystko oprócz cebuli i czosnku wrzucamy do maszyny i odpalamy program podstawowy (jakiś trwający ok. 3-3,5 godziny). Cebulę drobno siekamy, czosnek
Marder&Marder ManufacturePolecam przygotowanie na Święta tego nadziewanego rogala, który na pewno będzie ozdobą na naszym stole, jak też znakomitym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek zamiast chleba. Sam w sobie jest smakowity można sobie zmienić dowolnie nadzienie na np szpinak -co doda koloru lub też zamiast sera kapustę, grzyby itd. Na zimno lub odgrzewany jak kto lubi, jest tylko(...)płaskie łyżeczki soli 3 łyżki oliwy z oliwek 250g mleka 25 g drożdży 1 łyżeczka cukru NADZIENIE 150 g wędzonego boczku 150 g żółtego sera 150 g salami, szynki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wsypać do miski całą mąkę, zrobić dołek na środku. Dodać rozpuszczone drożdże w letnim mleku z cukrem, oliwę, jajko, sól i wyrobić ciasto. Uformować
zielonacukinkajajka 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Dodatkowo kawałek kiełbasy spora garść tartej mozzarelli szczypiorek sól stopione masła do smarowania ciasta Cukier wymieszać z drożdżami, gdy się rozpuszczą dodać 1 -2 łyżki mąki i część letniego mleka, odstawić na 20 minut do wzburzenia i dodać do mąki . Do mieszanki mączno- drożdżowej wsypać sól, dodać(...)Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. [ Ja posłużyłam się wypiekaczem do chleba]. Rozpuścić masło przeznaczone do nadzienia. Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach
Moje domowe kucharzeniechleb piekę od kilku lat. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby się nie udał. Zawsze pięknie wyrośnięty. Nie jest kwaśny w smaku, czego nie lubię, świetnie poprawia trawienie, jest syty. Uwielbiam go jeść po prostu z masłem. Wielu z Was przepis może wydawać się skomplikowany, ale wystarczy zorganizować sobie odpowiednio pracę i na pewno się(...)szklanki letniej wody -3 łyżeczki soli -10 g drożdży świeżych lub 4 g suchych -1 łyżka miodu Jeżeli używacie drożdży świeżych to należy je rozkruszyć i rozpuścić w odrobinie letniej wody i poczekać, aż zaczną pracować, dopiero można je wymieszać z resztą składników. Drożdże sypkie od razu mieszamy z resztą składników. Pamiętać należy
Kulinarne przemysleniaPrzeszukałam wszystkie książki o pieczeniu chleba, które mam, ale nigdzie nie znalazłam tego, czego szukałam. Zdecydowałam się więc skorzystać ze sprawdzonego już przepisu na mleczne bułeczki z książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Za pierwszym razem nie powaliły mnie na kolana - ot, smaczne, zwykłe bułeczki. Mleko nie wpłynęło w zasadniczy sposób na smak czy strukturę(...)była cebulka w pieczywie, spodziewam się więc najróżniejszych różności. Zajrzyjcie do nich koniecznie! Mleczne bułki z karmelizowaną cebulką Składniki: (na 12 sztuk) 500 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml letniego mleka karmelizowana cebulka: 3 cebule 50 g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki czerwonego wina 1 łyżeczka suszonego
Pożeraczka, czyli raz adobrzemielonej kolendry 2 łyżeczki posiekanej świeżej mięty Przesiać mąkę do miski i zrobić zagłębienie na środku. Rozetrzeć drożdże z niewielką ilością wody, dodać resztę wody i wymieszać. Wlać drożdże do zagłębienia i wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć na stolnicę i zagniatać 8-10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć ciasto do natłuszczonej miski, przykryć folią(...)równomiernie mieszanką ziołowo - cebulową, można posypać grubą solą, i piec 15-20 minut. Przyprawy można również rozgnieść w moździerzu, będą jeszcze bardziej aromatyczne. Podawać na ciepło. źródło,, encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkawyrobić je mikserem. Świetnie smakuje z peklowaną szynką. Z przepisu wychodzi jeden około 20cm bochenek. Przepis na ten domowy chleb pochodzi od Lauren Hattman Polecam przepis na ten domowy chleb żytni. SKŁADNIKI: dokańczanie zakwasu: 1/4 szklanki niezawodnego zakwasu 1/2 szklanki mąki żytniej 1/4 szklanki wody o temperaturze pokojowej 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni Dokańczamy zakwas: wszystkie składniki na zakwas(...)pokojowej na 8-12 godzin (na całą noc) . ciasto właściwe: 1 i 1/2 szklanki mąki chlebowej 1/2 szklanki mąki żytniej 1 szklanka wody o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki drożdży instant 3/4 łyżeczki drobnej soli morskiej 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/4 szklanki łuskanych pestek dyni - do posypania (u mnie sezam) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W misce umieszczamy
Moja Książka KucharskaTłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja
Dzieje kuchennej WiewióryMoja n iedzielna m odyfikacja jednego z przepisów z czerwcowej KUCHNI. Trochę dodałam, sporo zmieniłam... Ekstra szybkie, mięciutkie bułeczki pełne smaku. Są świeże
Dzieje kuchennej Wiewiórypojawią się tradycyjne potrawy, a wśród nich Murzin (Murzyn), wywodząca się ze Śląska Cieszyńskiego potrawa wielkanocna. Jest to ciasto drożdżowe w środku z kiełbasą lub szynką, upieczone w formie chleba lub mniejszych bułek. Bywa też nazywany Święcelnikiem. Tradycyjnie wypiekano go w Wielki Piątek, po to aby w Wielką Sobotę mógł trafić do koszyka ze święconką, a następnie w niedzielę(...)chrzanowym lub ćwikłą z chrzanem. Życzę Wam zdrowych i radosnych Świąt Wielkanocnych! Składniki: 500 g mąki pszennej typ 1850 100 g masła 2 jajka 35 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli wędzona kiełbasa Przygotowanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki, wszystko razem mieszamy i odstawiamy
Smakowity Blog Kulinarnycoś ” … Milutko Ten przepis jest podrasowany serem i przyprawami , nie jest klasykiem tylko wariacją kulinarną Składniki na 6 cebularzy : ciasto : 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie suchych drożdży ( 7g ) 1 czubata ,łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ciepłej wody farsz : 2 cebule , dość duże 1 płaska łyżeczka brązowego cukru suszony majeranek czosnek(...)tymianek tarty ser żółty musztarda , łagodna sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładkie , sprężyste ciasto . Gdyby było zbyt twarde , można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najsmaczniejsze
Ogrodnik w podróżybiałek i tłuszczów w energię, wspomaga działanie układu nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 0.9-1.2 mg Źródło występowania: nasiona słonecznika,orzechy pistacjowe, migdały, fasola, groch, kasza jaglana i gryczana, szynka, chleb żytni, ryba, ryż brązowy. Witamina B2 Właściwości:bierze udział w przemianie w przemianie węglowodanów, tłuszczów i białek w energię. Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.6 mg Źródło występowania: wątroba, ciemnozielone warzywa, mleko(...)soja, groch, jogurty i kefiry. Witamina B6 Właściwości:bierze udział w przemianie aminokwasów oraz wytwarzaniu enzymów i hormonów, wspomaga działanie ukł. nerwowego Dzienne zapotrzebowanie: 1.3- 1.7 mg Źródło występowania:drożdże, banany, drób,groszek, fasola, kalafior, szpinak, pestki dyni i orzechy włoskie Witamina B9/ B11 Właściwości: wpływa dodatnio na system nerwowy i mózg, decyduje o dobrym samopoczuciu, zapewnia sprawne działanie
Fit & Healthy Lifechwilę w ciepłym miejscu, aż zacznie pracować (czyli pojawią się bąbelki). Wymieszaj mąkę z przyprawami, solą i pieprzem. Dodaj oliwki i czosnek, ponownie wymieszaj. Zrób miejsce na środku, wlej drożdże, wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj olej i resztę wody, wymieszaj, a potem zagniataj, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od rąk (podsypując mąką). Dodaj fetę, przecier pomidorowy i ponownie(...)ciepłym miejscu do wyrośnięcia (1-1,5 h). Po tym czasie ponownie zagnieć i przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Pozostaw 30 minut, aż chleb ponownie wyrośnie. Piecz ok. 40 minut w 200 stopniach
Corner With RecipesPolecam, naprawdę warte są zachodu J Przepis wzięłam z tej strony. . Z podanego przepisu wychodzi około 30 rogalików. Składniki na ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 10 g suszonych drożdży ¼ szklanki cukru 2 jajka 1/3 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki kwaśnej śmietany 120 g roztopionego schłodzonego 1 opakowanie cukru wanilinowego (16g) Dodatkowo: Gęsta konfitura 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka(...)cukier puder do posypania upieczonych rogalików. Sposób wykonania: Ze wszystkich składników podanych na ciasto zagnieść gładkie i jednolite ciasto. Ja uprościłam sobie tą czynność wyrabiając ciasto w maszynie do chleba. Z wyrobionego ciasta uformować kulę, oprószyć mąką i owinąć w czystą lnianą lub bawełnianą ściereczkę. Przygotować dość duży garnek z zimną wodą. Włożyć do niego ciasto zawinięte w ściereczkę
Na słodko lub wytrawnieCiesze sie bardzo z tych buleczek, bo upieklam je w ramach Weekendowej piekarni :) To juz 41 edycja, a ja wzielam w niej udzial zaledwie drugi raz. Marzyl mi sie chleb, ale ja chyba jeszcze nie dojrzalam do tego by zmierzyc sie z zakwasem. Wszystko jeszcze przede mna. Po buleczkach dzis juz sladu nie ma. Nie dziwi mnie to wcale(...)łyżeczka drobnej soli morskiej 75 gr mleka (temperatura pokojowa) 75 gr wody (temperatura pokojowa) 2 średnie jajka 50 gr "golden syrup" lub po prostu jasnego miodu 2 łyżeczki świeżych drożdży, rozdrobnionych + masło do foremki oraz drobny cukier do posypania syrop: 150 gr cukru 100 gr wody Syrop zagotować, gotować 2 minuty i zostawić do wystygnięcia. wykonanie: Mieszamy składniki nadzienia
Przysmaki Karolki