chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:325/420)

CHAŁKA DROŻDŻOWA Z KRUSZONKĄ 249

Przygotowanie domowej chałki zajmuje trochę czasu, ale warto i gwarantuję, że w niczym nie przypomina tej na sklepowych półkach. Pyszna, lekko słodka, puszysta... to tylko kilka

Zrób to smacznie
Ciasto pomaranczowe z czekolada i kawa czyli poWeekendowe Lakocie odc.139 147

Manufaktura ciasteczkowa, tak można by opisać moje sobotnio-niedzielne zmagania.  Co weekend wypiekam kilka rodzajów ciast i ciasteczek, i o dziwo znikają w zastraszającym tempie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Mleczne bułeczki śniadaniowe. 170

 Pyszne, smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu, bardzo aromatyczne, chrupiące zewnątrz i bardzo mięciutkie wewnątrz bułeczki mleczne. Bułeczka jest idealna na śniadanie, bo taka bułeczki

Kuchnia Łukasza
Puszyste bułeczki z ziemniakami. 152

Piekarnia Amber a jej gospodynią jest Anna Kamińska autorka bloga Kuchennymi drzwiami. Piekarnia ma już swoją tradycję, wiernych fanów, a ja od 3 lat szlifuję tam swoje umiejętności wypieku chlebów i bułek.   Tak jak już wspomniałam w lipcu piekliśmy bułeczki. Wiem, że często piszę o wypiekach z Piekarni, że są wyjątkowe, ale te bułeczki są wyjątkowo wyjątkowe ;) Zresztą(...)klik ). Składniki: 400 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka+25 ml wody 25 g świeżych drożdży 140 g ugotowanych ziemniaków 45 g masła 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Ugotować ziemniaki, przecisnąć przez praskę lub dokładnie rozgnieść widelcem.  Drożdże wymieszać z wodą do rozpuszczenia. Wszystkie składniki na bułeczki umieścić w misce i zagnieść gładkie, elastyczne

Codziennik Kuchenny
Bułki żytnio-pszenno-owsiane 205

pszennego mogłem zjeść 7 (i to większych) by dopiero poczuć nasycenie.      Nie mam nic przeciwko jakiemuś odstępstwu i posmakowaniu😊 raz na miesiąc📆 czegoś innego niż chleb żytni. Takie bułeczki traktujemy jako atrakcje❗ Wtedy człowiek cieszy się😀, że gluten ze zmodyfikowanej genetycznie pszenicy (GMO) jest dostarczany sporadycznie, a nie na co dzień, to nie zakleja jelit i samopoczucie(...)nasze zdrowie i nasze samopoczucie... 😁 Składniki: 150g mąki pszennej chlebowej 100g mąki owsianej 200g mąki żytniej typ 720 20g drożdży 250ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2-3 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 2 łyżki letniej wody Przygotowanie: Drożdże rozcieramy w 2 łyżkach wody i łyżeczce cukru. Dodajemy wszystkie mąki, sól i małymi porcjami wlewamy wodę, na końcu wyrabiania

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Borodiński - rosyjski chleb żytni z zaparką 292

pachnie w całym domu. Źródło przepisu: Film z rusbrot   - warto zobaczyć przed pieczeniem tego chleba http://brotgost.blogspot.com/2014/10/blog-post.html Przepis  z  400 g mąki, wychodzi mały chleb ok 650 g, robiłem w foremce 20x11 cm Wieczorem odświeżyć zakwas żytni, zrobić 28 g (11 zakwas, 7 woda, 10 mąka żytnia razowa) na 70% 28oC Potem od rana(...)godziny w tym czasie co zaparka     9:00-13:00 28 g zakwas 70% wcześniej odświeżony 24 g mąka, 16 g woda 0,4 g drożdże prasowane lub 0,13 g instant Zaczyn (zakwaszona zaparka)    14:00-18:30 cały zakwas cała zaparka mąka żytnia razowa 140 g 4-4.5 godzin

Przepisy na domowy ser i chleb
Jogurtowe bułeczki 173

świeżych) Do posmarowania : 1 rozbełtane jajko z 1 łyżką mleka Jeśli używacie drożdży świeżych zróbcie najpierw zaczyn i dajcie mu chwilę aby urósł. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy resztę składników, na końcu rozpuszczone masło i zagniatamy.  Ciasto powinno być sprężyste i miękkie. W razie potrzeby dodajcie troszkę wody Wyrabiać na tyle długo aż będzie miało pożądaną konsystencję(...)temperatury 200 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym jajkiem - można posypać sezamem, lub makiem i piec około 20 minut aż będą rumiane.  Wystudzić na kratce. Jeśli posiadacie maszynę do chleba to: włóżcie wszystkie składniki zgodnie z instrukcja. Nastawcie maszynę na program zagniatanie i wyrastanie. Po skończeniu programu wyjmijcie ciasto i postepujcie według przepisu. Przeepis pochodzi z bloga  Moje wypieki

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chlebek "pizza" 154

Dziś przypada Międzynarodowy Dzień Chleba. W związku z tą okazją postanowiłyśmy wraz z Mirabelką , Mopsikiem , Gin , Lejdi i Emilią upiec chlebki. Rzadko zajmuję się wypiekami, ponieważ zwyczajnie mi się nie udają. Chciałabym to jednak zmienić, a żeby to zrobić trzeba ćwiczyć i próbować. Dlatego postanowiłam upiec łatwy chlebek a la pizza. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i muszę przyznać(...)Polecam!  Składniki :  1,5 szklanki letniej wody 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 szklanki mąki 2 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki cukru ulubione dodatki (u mnie czerwona cebula, czerwona papryka, zielone oliwki, suszone pomidory) mozzarella oregano parmezan Przygotowanie :  Wodę wlać do dużej miski, wsypać drożdże i dokładnie wymieszać. Dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilka minut. Następnie

Codzienne Gotowanie
Chlebek powszedni :) 145

łyżek siemienia lnianego, 3 łyżki pestek dyni, 3 łyżki sezamu, 5 dag drożdży, 4 łyżki cukru, 1,5 łyżki soli. Wszystkie sypkie składniki wymieszać ze sobą, dodać pokruszone drożdże oraz 1 litr ciepłej wody i dokładnie wymieszać. Odstawić ciasto chlebowe na 20 minut pod przykryciem. W międzyczasie przygotować dwie keksówki o wymiarach 30 cm, wysmarować je tłuszczem i posypać(...)pieczemy przez kolejne 10 minut. Następnie uchylamy delikatnie piekarnik na ok. 10 minut i dopiero potem wyjmujemy chlebek z foremki i studzimy na kratce, żeby odparował. PS. Chleb najlepiej przechowywać w bawełnianym lub lnianym ręczniku, szczeczlnie zawiniętym, a nawet podwójnie, nigdy w folii

Delicious Titbits
Bułeczki figowe 202

Wielkimi krokami zbliżają się Święta. To dla nas czas rodzinny, z pysznym jedzeniem i prezentami. Co roku nie mogę się go doczekać. Remont dobiega końca i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drozdzowki z czarna porzeczka, marcepanem i makiem z czyli Niedzielne Sniadanie odc. 187

Wyszłam z domu kiedy było już jasno. Co za ulga! Niebo bez chmur, przebłyski słońca... W pewnym momencie trasy coś jednak się zmieniło... mleko zalało Stolicę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rogale maslane z sezamem czyli Niedzielne Sniadanie odc.53 351

Przeglądałam ostatnio rożne blogi. Jak zwykle w takich przypadkach tworzyła mi się lista co i kiedy przygotować, jak zaplanować posiłki, co kupić.  Rogaliki maślane w

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka! 85

    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... a ja mam dla Was idealny przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Mowa o chlebowych zającach. Pięknie prezentują

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułki kajzerki 86

wymyślam receptury na kolejne pieczywa. Bo tak, to jest dość stara sprawa, upiekłem te bułki kilka miesięcy temu przy okazji któregoś długiego weekendu. Od razu zrobiłem też ekspresowy chleb owsiany (na który przepis już opublikowałem) i bułki pszenno-żytnio-owsiane, na które przepis otrzymacie niebawem. Ale wracając do tych kajzerek…W zasadzie nie ma co pisać, kajzerki jak kajzerki, eleganckie(...)tętni glutenem, tym lepiej. PRZEPIS NA BUŁKI KAJZERKI Bułki kajzerki – składniki: 500 g mąki pszennej jasnej 240 ml wody 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych) Bułki kajzerki – wykonanie: Bez zbędnych ceregieli wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Masło powinno być miękkie, w temperaturze

Marder&Marder Manufacture