odcieknąć. Z tej ilości mleka otrzymałam równo 1kg sera. Ser jest delikatny i łatwy do smarowania. Serwatki nie wylewamy. Można ją wykorzystać w różny sposób. Do pieczenia chleba, do naleśników, do ciasta na pizzę, do każdego drożdżowego ciasta. Gdyby ser był z dodatkiem podpuszczki z serwatki można by zrobić serek ricotta. Serek wymieszałam z ziołami i ponownie wyłożyłam na gazę(...)rodzaju sery podpuszczkowe młode i dojrzałe. Ja jednak złamałam przepis i użyłam twarogu domowej roboty. Tak powstało: Moje Chaczapuri, czyli chlebek serowy Na ciasto 450g mąki, 20g świeżych drożdży, 250g serwatki, odrobinę cukru, sól do smaku, patelnia o średnicy 26cm, najlepiej żeliwna, wycięty krążek papieru do pieczenia wielkości dna patelni. Robimy rozczyn z drożdży, cukru i odrobiny wody. Zagniatamy
Leśny ZakątekMój dzień w kuchni zazwyczaj zaczyna się od wypieku chleba. Często przyrządzam ostre sosy i pasty , do których idealnie nadają się chlebki podpłomyki . Pieczywo z orientalnym touch jest bardzo aromatyczne. Placki można piec małe lub duże. Zazwyczaj moi goście muszą trochę popracować i odrywają chlebek upieczony w wersji large…Dzisiaj jednak upiekłam mniejsze chlebki ale na tyle duże(...)Składniki: na 14 sztuk 250 g mąki orkiszowej, pełnoziarnistej 750 g mąki pszennej 50 świeżych drożdży 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy 700 ml zimnej wody 1 łyżka soli 1 puszka ciecierzycy Rozpuść drożdże i miód w zimnej wodzie. Nasiona kolendry i kminu upraż na suchej patelni i zgnieć
codojedzeniaCi którzy śledzą mój prywatny profil na fb wiedzą co robiłam wczoraj od rana. Córcia wstała z uśmiechem na ustach o 6.45
Dzieje kuchennej Wiewiórypamiętacie, że na wiosnę, podczas pierwszej fali pandemii, zaczęłam piec chleb? Od tamtej pory doskonalę swój warsztat piekarski. Do mistrzów jeszcze mi daleko, ale od marca nie kupiliśmy ani jednego bochenka, ponieważ te domowe mają znakomity smak. Dopracowałam także wygląd chleba i wreszcie osiągnęłam rezultat, z którego jestem w miarę zadowolona. Udało się to dzięki zakwasowi, który wreszcie stał się(...)stabilny i nieco starszy. Zakwas ma już pół roku, dbam o niego systematycznie i zastanawiam się nad kolejnymi jego wersjami. Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym oprócz chleba nie wypróbowała przepisów na inne rodzaje pieczywa. Jedne przypadły nam do gustu, inne pojawiły się raz i pewnie do nich nie wrócimy. Niewątpliwie numerem jeden wśród bułek są wiejskie na podmłodzie, na które
W mojej kuchniSycylijski chleb, który z łatwością przygotujesz w domu. Miękki i pięknie pachnący dzięki zdrowej semolinie, czyli mące z pszenicy twardej (durum). To ona nadaje pieczywu tak apetycznego żółtego zabarwienia miąższu. Można uformować je tak jak ja w sycylijską mafaldę albo w zwykły podłużny lub okrągly bochenek. Przepis pochodzi z książki sióstr Simili "Pane a roba dolce". Składniki na duży bochenek(...)mniejsze: 350 g semoliny 150 g mąki manitoba lub chlebowej 7 g drożdży suchych 300 g wody 10 g soli 2 łyżki oliwy łyżeczka miodu sezam biały Do miski przesiać mąki, dodać sól i drożdże. Wymieszać suche składniki, następnie wlać wodę, oliwę i miód. Wyrabaic całośc kilka minut ręcznie lub mikserem z hakiem do ciast drożdżowych, aż powstanie
wyzwania kuchenneSkładniki 10 g świeżych drożdży 400 ml letniej wody 600 g mąki pszennej chlebowej (typ 750) 1 łyżeczka soli Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody i 100 g mąki. Odstawcie na 30-60 minut. Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu aż przestanie kleić się do rąk (jeśli trzeba podsypujcie(...)spożywczą i odstawcie do pierwszego wyrastania na 2-3 godziny. W połowie czasu, zwilżoną dłonią naciągnijcie każdy bok ciasta i złóżcie go do środka- w ten sposób odgazujecie ciasto- chleb będzie bardziej puszysty). Kiedy ciasto co najmniej podwoi objętość przełóżcie je na oprószoną mąką stolnicę lub blat. Uformujcie podłużny bochen, obsypcie go mąką, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne
OliveandThymeciepłej wody płaska łyżeczka soli ciasto właściwe: 1/2 kg mąki pszennej pełnoziarnistej garść siemienia lnianego garść słonecznika ponadto: 2 łyżki mleka tłuszcz do blaszki otręby i ziarno do posypania Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać pozostałe składniki zaczynu, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut. Dodać mąkę i ziarno, wymieszać łyżką (ciasto było dość luźne), odstawić na kolejne(...)posypać ziarnami, odstawić jeszcze na 30 minut. Blaszkę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni, piec ok 20 minut, po tym czasie obniżyć temperaturę do 180 stopni i piec chleb jeszcze ok 30 minut. Po upieczeniu wystudzić na metalowej kratce
6niebosoli (ok. 5g), - 1 łyżeczka cukru (ok. 5g), - 15 g świeżych drożdży, - 1 ½ szklanki wody (ok. 300 ml), - 4 łyżki słonecznika (ok. 40g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody. 2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn z mąką, słonecznikiem, solą, letnią wodą i wyrabiamy(...)naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240 ⁰ C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii, - wielonienasycone kwasy tłuszczowe (pochodzące ze słonecznika), które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza jednej
Zdrowe odżywianie w pięciu smakacholiwek 2 łyżeczki soli Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie (czasami wykorzystuje ziemniaki pozostałe z obiadu). Ostudzić, obrać i przecisnąć przez praskę. Przygotować mąkę, zrobić dołek i wkruszyć drożdże, dodać cukier i wodę. Przysypać mąką z brzegów, przykryć ściereczką o odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodać jajko, sól i ziemniaki, zagnieść ciasto na gładką masę. Przykryć(...)położyć na blasze wyłożonej pergaminem. Posypać mąką i nakłuć kilka razy widelcem. Przykryć i ponownie zostawić na 30 minut. Piec około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego
talerz przyjemnościchłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy(...)cebuli i zamykamy górną częścią bułki. Można stosować różne sosy, ale my tego nie robimy, mięso jest wystarczająco soczyste, co czyni takim całego burgera. Smacznego! #hamburger #mielone #bułkidoburgerów #bułki #drożdże #maślane
I tu będę miała takie teWstałam dziś wcześniej i zabrałam się za robienie chlebka.Na dziś więc polecam razowy chlebek ze słonecznikiem.Skórka chrupiąca i ten zapach upieczonego chleba.Zrozumie ten kto piekł
Różowa kuchniaDziś jagodzianki ktoś powie tylko jagodzianki, zaprzeczę z całą stanowczością. Niezwykłe jagodzianki o tak z tym się zgadzam polewa kawowo czekoladowa na jagodziankach daje nam przyjemne
Różowa kuchniaPrzygotowanie ciasta na te bułeczki jest bardzo łatwe, wystarczą chęci:). Bułeczki nie są super równe jak te, które znamy z marketów, ale za to są smaczniejsze
Apetyczna babeczkatemat. Dawno już na blogu nie było domowego pieczywka. Wszystko dlatego, że chodząc do szkoły nie miałam potrzeby go piec; co chwilę przynosiłam ze sobą bułki i chleby wszelkiej maści. A później... Chyba dopadło mnie tematyczne lenistwo. Kilka razy myślałam o upieczeniu czegoś dobrego na weekendowe śniadanko, ale... Lenistwo zwyciężało, i kończyło się na bułkach z pobliskiej piekarni lub owsiance(...)drożdży 250 ml letniej wody 45 ml oliwy 150 g mąki durum 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru dodatkowo: 300 g pomidorków koktajlowych żółtych i czerwonych 2 ząbki czosnku 2 gałązki świeżego rozmarynu 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli morskiej w płatkach pieprz Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać
Pożeraczka, czyli raz adobrzezerkam sobie na strony lub posty związane z kulinariami, mam wrażenie, że Polaków ogarnęła jakaś chroniczna chęć posiadania drożdży. Tymczasem możemy zrobić coś swojego, równie naturalnego, co powstaje w ciągu 5 dni - zakwas chlebowy. Na początku istnienia tego bloga podałam przepisy na zakwas żytni (można zrobić z mąki orkiszowej lub pszennej) i bezglutenowy . Oba robi się łatwo, niewielkim wysiłkiem zarówno(...)czasowym. Trzeba tylko pamiętać o codziennym mieszaniu. Poza tym - sprawdziłam - można go przechowywać w lodówce nawet ponad miesiąc. A gdy się go już zrobiło, za każdym razem, gdy pieczemy chleb, ujmujemy ok. 120 g ciasta i mamy zaczyn na następny wypiek. Dziś takim wypiekiem jest podpłomyk, który piekłam wczoraj, gdy zabrakło mi świeżego chleba, a nabrałam ochoty na pieczywo
Weekendy w domu i ogrodzie