codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże
Kulinarne przygody Gatityrozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy(...)stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem. W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz o dodatkach jakie można dodać do pieczywa. Ponadto
Aga w kuchniChyba rzadko coś tak cieszy jak własnoręcznie upieczony chlebek. Ten jest bardzo zdrowy i pyszny z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. A do tego jest bardzo
Andzia PichciPolecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na Bułeczki drożdżowe z marmoladą
Kawa z mlekiemOdrywane drożdżowe ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej
Kuchnia BazyliiDo końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka. W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się
Gotuj Sam!W ten weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki są
Gotuj Sam!Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze Starych garów . W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do
Kulinarne przygody Gatityosób: 15 zł Domowa pitta – wprawka do pizzy Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy(...)zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka
Niedzielny kucharzFocaccia, to popularne we Włoszech płaskie pieczywo, podobne nieco do pizzy. Istnieje wiele tradycyjnych, regionalnych odmian włoskiej focacci, różniących się sposobem przygotowania, składnikami i przyprawami. Focaccia
Przepisy na domowy ser i chlebCzy Wy też jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie
Zrób to smacznieOj co to był za zapach, podczas pieczenia bułek, a potem smak ;) Bułeczki wyszły pyszne, pulchne, miękkie. Bułki same w sobie nie są słodkie, słodyczy nadaje
Zrób to smacznieponiższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny(...)KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie
Zdrowie na języku :PUwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i
Ostra na SłodkoZastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek. Musiałam tylko
W kuchni u Moniki