chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:335/420)

Drożdżowe bułeczki cynamonowe bez wyrabiania 59

byłam bardzo ciekawa, jak to tak bez wyrabiania, ugniatania i długiego mieszania można zrobić pyszne drożdżowe ciasto?  Autorka udowadnia, że jednak można w ten sposób przygotować nie tylko chleb, ale także słodkości, pizzę czy inne smakołyki. Wszystko sprowadza się do wymieszania składników, a następnie czasu, w którym ciasto musi odpocząć. Brzmi ciekawie i zachęcająco?  Napiszę(...)małpi chleb wprost kuszą by je upiec. Dalej pora na pizzę i pieczywo z nadzieniem - i tu znów mnóstwo pyszności np rogaliki z serem i szynką, chlebek serowy i kilka pomysłów na pizzę. W książce znajdziemy także kilka przepisów na bułki i chleby , bagietki także w wersjach bezglutenowych. Mnie osobiście zaintrygował buraczkowy chleb z orzechami i chleb czekoladowy z cynamonem

Cynamonowe szczęście
DROŻDŻOWY CHLEBEK ZIOŁOWO-CZOSNKOWY. ODRYWANY 298

Aromatyczny, wilgotny ... Pyszny nie tylko ciepły, ale i na zimno. Wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków ... Fajnie sprawdza się jako dodatek do grilla. Mój nie

Walijskie Pichcenie
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance 221

Mąka żytnia 300 g ( użyłam typ 720) Maślanka 2 szklanki ( 500 ml) Woda letnia 70 ml Drożdże świeże 30 g Miód łyżeczka Sól dwie łyżeczki Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka. Ciasto wyrobić do połączenia się(...)minut. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.  Po upieczeniu

Kulinarne przygody
Bułeczki z młodą kapustą 241

  Cebularze tak pobudziły nasze apetyty, że postanowiłam znów upiec coś wytrawnego. Korzystając z obfitości darów lata pomyślałam o bułeczkach z kapustą. Takie bułeczki smakują pysznie

Obiad gotowy
Przepis na domowe hamburgery 151

różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.   Domowy sos do burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego(...)teraz pora na najważniejsze – bułeczki do burgerów. Najlepsze są oczywiście te domowe. I właśnie takie dziś zrobimy. Potrzebne nam będą: 0,5 kg mąki pszennej 8 dag drożdży w proszku 3 łyżki mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 230 ml wody 1 łyżka cukru 4 dag roztopionego masła 1 jajko sezam do posypania bułek mleko do ich posmarowania

Arbuziaki
PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 132

Puszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto

Zrób to smacznie
Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą 145

Focaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb.  Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów. To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne(...)świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatki: 1 cukinia 350 g czarnych oliwek 1 kostka sera feta 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu kilka łodyg szparagów przyprawa suszone pomidory w młynku Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę

Moja smaczna kuchnia
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami 392

Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji

Kuchnia Bazylii
Buły pszenne z pestkami dyni 156

Od tygodnia dzień po dniu piekę buły. W zupełności  starcza nam 8 szt . Śniadanie i kolację mamy z głowy. Pestki dyni podprażone smakuje rewelacyjnie. Składniki

Różowa kuchnia
Focaccia mocno cebulowa 136

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 216

Zachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę(...)łyżki miodu mniszkowego ] szczypta soli 50 dkg  mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych kilka kostek czekolady garść rodzynek, daktyli , śliwki suszonej Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na mące rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą). Ustawić na maszynie program: SŁODKIE, skórka: JASNA, waga 750 g.Po

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 169

Idealne bułeczki na weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga  „Tak sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja

IMPRESJA SMAKU
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 224

upieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z  czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym  i oryginalnym dodatkiem(...)rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana. W niewielkim garnuszku

Kulinarne przygody Gatity
Bułki orkiszowo-owsiane 167

Pomysł na te bułki powstał przypadkiem. Czasami zdarza mi się jeść pieczywo ze sklepu. Staram się piec samemu, ale wiecie jak jest... Nie zawsze ma się

Marder&Marder Manufacture
Noworoczny tort na wytrawnie 67

Składniki: 850 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 700 – 750 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soli Rozpuścić drożdże w letniej wodzie wymieszanej z cukrem. Odważyć mąkę i dodać rozpuszczone drożdże oraz oliwę. Zagnieść dość luźne, lekko klejące ale odchodzące od boków ciasto. Pod koniec zagniatania dodać sól. Najlepiej(...)piekarnika i piec przez 10 minut, po czym obniżyć temperaturę do 180ºC na termoobiegu i piec jeszcze przez 15 – 20 minut. Temperaturę najlepiej dostosować do możliwości piekarnika. Upieczony chleb ostudzić. Odciąć skórki chleba, tak aby powstał równy prostokąt. Rozkroić spód na 3 placki. Nadzienie z boczku 150 g wędzonego boczku 150 g majonezu 10 listków świeżej bazylii 6 suszonych

codojedzenia
Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) 102

Pokroiłam w plastry, posmarowałam dżemem brzoskwiniowym i zalałam syropem i masłem orzechowym. Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne! Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości. Chlebek Brioche pochodzi z Francji (kiedyś mam nadzieję, że spróbuję(...)składniki miały pokojową lub nawet wyższą (w przypadku mleka) temperaturę, co znacznie przyspieszy proces wyrabiania i wyrośnięcia brioszki. Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) foremka 25 cm x 12 cm Drożdże 25 g Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 50 g Ciepłe mleko roślinne 200 g Woda* 100 g Wanilia (opcjonalnie) Mąka pszenna tortowa 500 g Cukier lub erytrytol 50 g Sól

rabarbarowo
Jagodzianki rosnące w nocy 125

Lukier 100 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny kilka kropel mleka (jeśli lukier jest za gęsty) Wykonanie Drożdże rozkruszyć w szklance ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą. Do miski robota wrzucamy resztę mąki, jajko + żółtko i pozostałe składniki poza rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy ciasto(...)stopniach, do zrumienienia – około 15-20 min. Studzimy na kratce. Jak jagodzianki ostygną, smarujemy je lukrem Artykuł Jagodzianki rosnące w nocy pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Światowy Dzień Muffinka - Sprawdzone przepisy na muffinki 122

Anglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie(...)według starych receptur.  Za kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych

My Chcemy Jeść
Pieczone pączki dyniowe z polewą czekoladową 177

drożdżami. Masło rozpuść i poczekaj aż ostygnie, ale nadal będzie płynne. Mąkę wsyp do miski, dodaj aromat waniliowy, cukier i puree z dyni, wlej rozpuszczone masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę.  Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia(...)Pączki możesz także nadziać ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat

Fabryka pomysłów
Pszenno-orkiszowe bulki i pomidorowy hummus czyli Niedzielne Sniadanie odc.87 189

Pieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Focaccia 150

zwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 1 saszetka suchych drożdży (8 g) 3 łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem dodatkowo: rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki śniadaniowe II 112

Oooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)godzina jeszcze młoda, zdążę zjeść jeszcze minimum 2, może 3. Minimum. Czyli może więcej... Zobaczymy jak to będzie. 500 g mąki tortowej 270 ml wody 6 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Mąkę przesiewamy do miski. Przesiewamy żeby była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby bułki były bardziej "bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników

Marder&Marder Manufacture