chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:340/420)

BUŁKI WROCŁAWSKIE/ POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM 113

Czy Wy też jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie

Zrób to smacznie
BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 112

Oj co to był za zapach, podczas pieczenia bułek, a potem smak ;) Bułeczki wyszły pyszne, pulchne, miękkie. Bułki same w sobie nie są słodkie, słodyczy nadaje

Zrób to smacznie
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 234

poniższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny(...)KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie

Zdrowie na języku :P
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 225

Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i

Ostra na Słodko
Bułki z kapustą i pieczarkami. 194

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko

W kuchni u Moniki
Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla 114

Odrywany chlebek ziołowy – świetny do grilla Mięciutki w środku i chrupiący oraz pięknie rumiany z zewnątrz. Pyyyyszny! Idealnie pasuje jako dodatek do grilla, ale może

Blog z Apetytem
Przepis na langosze 93

danie smażone na tłuszczu podawane z prostym zestawem  masło czosnkowe, szynka, ser i śmietana . Ze względu na lokalizację langosz jest także bardzo popularny na Słowacji. Ten  drożdżowy chleb to taki węgierski fast – food. Do kupienia w  renomowanych lokalach,  barach szybkiej obsługi, a także w niewielkich budkach i wprost z wózków.  Jeśli ktoś był na Węgrzech(...)ciepły placek z aromatycznym masłem czosnkowym, tego smaku nie da się zapomnieć.   Co to jest langosz Tradycja związana z langoszem  jest bardzo stara. Kiedyś gdy Węgrzy wypiekali chleb w dużych piecach, każdy kawałek ciasta był na wagę złota. Wtedy to kawałki ciasta chlebowego, ciasta drożdżowego wypiekano w piecu aby móc zjeść na śniadanie. Później podobne kawałki

Dieta moja pasja
Bułeczki z rowkiem 144

drożdży 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody Do miski przesiać mąkę i sól. W mleku rozpuścić drożdże razem z cukrem. Zrobić zagłębienie w mące i wlać drożdże z mlekiem, delikatnie oprószyć mąką po wierzchu i odstawić do wyrośnięcia. Gdy rozczyn ,,ruszy,, dodać wodę i zacząć wyrabiać ciasto, przez ok. 8-10 minut, aż zrobi się gładkie(...)bułki, by zrobić zagłębienie. Przykryć i raz jeszcze odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230C, i piec 15 minut, aż się przyrumienią. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
BUŁKI PSZENNE IDEALNE DO HOT DOGÓW 144

Bułki pszenne idealne do hot dogów są miękkie, puszyste i delikatne. Dzięki takim domowym bułkom hot dogi smakują nieziemsko. Ten przepis jest bardzo łatwy, a bułki

Zrób to smacznie
Bułki czosnkowe 170

poradzę, wyniosłam to chyba z domu i tak mi zostało. Zresztą jakoś tak mi bardziej smakuje wszystko, co ma  w sobie choćby gram mąki. I choć chleby piekę rzadko, a tych na prawdziwym zakwasie w ogóle, z obawy, że nie potrafię (tak, właśnie tak myślę!), to bułki są częstszymi wypiekami w naszym domu. Zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych, kiedy właśnie(...)mają wyczuwalną delikatną nutę czosnku i pietruszki. Składniki na 8 sztuk: 500g mąki pszennej 45g świeżych drożdży 250ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku 2 łyżki natki pietruszki Sposób przygotowania w Tefal Companion: Drożdże, 50ml wody oraz cukier umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Uruchamiamy program Pastry

Kuchnia w czekoladzie
DROŻDŻOWE ŚLIMACZKI (BUŁKI) Z PASTĄ WARZYWNĄ 167

Na dzisiejszą kolację przygotowałam bułeczki- ślimaczki z pastą warzywną o smaku grillowanego kurczaka. Bułki wyszły miękkie, pulchne i bardzo smaczne. Do bułek wykorzystałam  pastę warzywną

Zrób to smacznie
Zawijaki wygnanowskie czyli drożdżowe bułeczki z owocami Niedzielne Śniadanie odc.104 189

Pomyślałam, że to świetna deserowa propozycja na niedzielnego grilla ze znajomymi.  Trochę na szybko, z ostatnimi jeżynami zebranymi w zeszłym roku u przyjaciółki na działce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułeczki drożdżowe z owocami i kruszonka, z ciasta ziemniaczanego czyli Niedzielne Śniadanie odc.67 153

Dzisiaj obchodzimy szwedzkie święto cynamonowych ślimaczków.  Niestety w tym roku nie będę się nimi raczyć, zaplanowałam bowiem gofry czekoladowe.  Przeczytacie o nich niebawem a

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka Alzacka czyli poWeekendowe Lakocie odc.74 220

Było wiosenne ale już nie jest! Wieczorem mgła przysłoniła wszystko a potem zaczęło prószyć coś białego... ŚNIEG!!! ale dzieciaki mają radość! cały czas marzą o sankach

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto drożdżowe z dyniowo-cynamonowym ślimaczkiem i orzechami 281

woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy zdominowały mój dom. Mój mąż powiedział kiedyś, wracając po kilkutygodniowym pobycie poza domem, że już przed drzwiami czuje, ze jest w domu(...)dwie średnie formy keksowe: pół kg mąki , 50 g drożdży , 2 jajka +  1 żółtko (białko zostanie do posmarowania ciasta przed pieczeniem), 100 g stopionego masła , 100 g cukru , 1/2 szklanki mleka , 3 łyżki dyniowego puree , 1 łyżka cynamonu , płaska łyżeczka mielonego kardamonu (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki soli . Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru aż się rozpuszczą. Dodać kilka łyżek

Codzienna kuchnia niecodzienna