chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:340/420)

Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 167

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak

Pora na pora i pomidora
Buchty 181

wymieszać mąkę, cukier, sól i zrobić zagłębienie w środku. Roztopić masło w małym rondlu, odlać kilka łyżek do polania bułek, a do reszty mleka dodać mleko i wymieszać. Dodać drożdże i mieszać, aż się rozpuszczą, dodać 2-3 łyżki mąki aby powstał zaczyn o konsystencji kwaśnej śmietany.Wlać zaczyn w zagłębienie z mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce(...)Polać bułeczki resztą roztopionego masła i piec 25 minut, aż się przyrumienią. Po upieczeniu przełożyć na kratkę kuchenną aby ostygły i odparowały. Wierzch posypać cukrem pudrem. źródło ,,chleb

Apetyczna babeczka
Słodkie Bułeczki Koniczynki 128

mąki pszennej 1/3 szkl cukru 1 jajko kl M 1/2 szkl ciepłej wody 20 g masła roztopionego i ostudzonego 1 i 1/2 łyżki mleka w proszku 4 g suszonych drożdży instant (świeżych 12 g) esencja waniliowa dodatkowo: 20 g roztopionego masła do posmarowania bułeczek 1. Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy, ciasto będzie lepiące. Wyrobione ciasto(...)upieczeniu jeszcze raz smarujemy pozostałym masłem, wyjmujemy do ostygnięcia na kratkę. Po ostygnięciu bułeczki są gotowe do jedzenia ale można je też polukrować i będą jeszcze smaczniejsze :) Źródło:  „Chleb” Jeffrey Hamelman

Gotowanie...to proste !
Pita 181

Pita jest rodzajem płaskiego, okrągłego, lekko wyrośniętego chleba, przypominającego bardziej placek niż tradycyjne pieczywo. Chlebki te są bardzo popularne w krajach wschodnio-śródziemnomorskich i w Afryce północnej. Pitę przygotowuje się ze zwykłego ciasta drożdżowego i piecze się zazwyczaj na blasze w bardzo wysokiej temperaturze (230 stopni C). Ciasto rośnie bardzo gwałtownie, zewnętrzna warstwa cienkiego placka ścina się błyskawicznie i więzi(...)atar i granaty" Składniki na 8 placków: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo do podsypania 2 łyżeczki drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 szklanka ciepłej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Mieszamy składniki suche: mąkę, sól i drożdże. W ciepłej wodzie rozpuszczamy łyżeczkę miodu, następnie wlewamy do suchych składników, dodajemy łyżkę oliwy i wyrabiamy ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
Jak zrobić żytni zakwas do chleba 169

Zakwas do chleba w mojej kuchni to podstawa. W lodówce zawsze musi się znajdować choć mały słoiczek. Mój zakwas ma ponad rok czasu. Upiekłam na nim sporo chlebków jak i również był bazą do innych zakwasów np do zakwasu do żurku klik . Trzymam go w lodówce a gdy ma coś z niego powstać to dokarmiam go zazwyczaj na 12 godzin(...)mąki trzymać w ciepłym - po tym czasie zakwas jest gotowy do użytku, ze względu na dość krótki czas jego życia warto wesprzeć się na początek łyżeczką suchych drożdży - zakwas trzymam w lodówce i karmię go raz w tygodniu tą samą ilością wody jak i mąki tak jest ze mną od ponad roku . Warto zakwas zrobić używamy go do pieczenia cudownych

Basia w kuchni
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 213

Dzień Niepodległości... przyznam Wam się szczerze, że mój patriotyzm objawia się raczej inaczej niż w postaci marszów i flag dlatego też wczorajszy dzień spędziłam rodzinnie i

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tureckie bułeczki śniadaniowe. Poğaça 240

jeść z samym masłem i są dla mnie idealne. Poğaça – bułeczki śniadaniowe z Turcji Jeśli byliście kiedykolwiek w Turcji, to zapewne kojarzycie widok kilkunastu rodzajów bułek, bułeczek i chlebów czekających na Was na śniadaniowym bufecie. Wśród nich były zapewne słynne tureckie bajgle, czyli simit oraz właśnie bułeczki poğaça . Te delikatne, puszyste bułki są uwielbiane tak samo przez turystów(...)peynir , który można zastąpić cheddarem. Jeśli interesuje Cię turecka kuchnia sprawdź mój przewodnik: 10 rzeczy, które warto zjeść w Turcji Tureckie bułeczki śniadaniowe poğaça – wskazówki Bułeczki bazują na drożdżach, więc warto pamiętać o najważniejszych zasadach przydatnych podczas przygotowywania każdego ciasta drożdżowego. Mąka . Do wypieku tych bułeczek polecam mąkę 550 lub 650 – ciasto jest bardzo elastyczne, mięsiste, a jednocześnie

Na-talerzu.pl
Bułki pszenno-orkiszowe 184

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno

Szczęśliwa kuchnia
Bułki pszenno-orkiszowe 185

Załączyła mi się większa świadomość związana z domowymi wypiekami i ze zdrową żywnością :) Moja nastolatka tylko jakaś oporna i zdrowe posiłki je wybiórczo ;) Chyba za późno

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Ciabatta z oliwą 110

Czas czytania: 2 min Dawno nie piekłam ciabatty, więc już najwyższy czas przypomnieć sobie jej smak! Uwielbiam świeżą ciabattę, z której przygotowuję pyszne kanapki z najróżniejszymi

SprawdzonaKuchnia.pl
Chaczapuri z suszonymi pomidorami 109

Pomysł na chaczapuri z suszonymi pomidorami podsunęło nam google. Plany odnośnie białego sera nie zostały zrealizowane, a trzeba było go wkrótce już zjeść lub zamrozić. Twaróg

niecodziennikpary
Dyniowo-pomarańczowe ciasto drożdżowe 177

Dziś Halloween, wszędzie królują dynie i duchy. I ja wczoraj wieczorem upiekłam coś z moją ulubioną dynią :) I od razu dzielę się przepisem bo wyszło przepysznie

Mienta blog
Knedlik, czyli czeski knedel. 320

przesiewamy do sporej miski. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 50 ml ciepłego mleka i ucieramy. Tak przygotowany rozczyn dodajemy do mąki i odstawiamy na około 10 minut, aż drożdże podwoją objętość.      Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, olej, kajzerkę i tyle mleka, aby otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, nieco gęstsze niż do tradycyjnej drożdżówki. Po około(...)bułce i gotujemy 10 minut (po pięć minut na każdej stronie) pod przykryciem. Gotowe bułki wyjmujemy z wody i tniemy na plastry za pomocą nitki lub ostrego noża do chleba. Podajemy z gulaszem, innym sosem mięsnym lub na słodko z jogurtem i owocami (polecam mus truskawkowy :). Gotowe

Rozpustne gotowanie
Bułki do hot dogów stylu New England – wytrzymałe, miękkie i puszyste 310

ulepszaczom pieczywa. PRZYGOTOWANIE Odważamy i szykujemy wszystkie składniki – masło powinno być miękkie i smarowne, mleko lekko ciepłe, w temperaturze ludzkiego ciała. Do misy robota planetarnego wsypujemy mąkę, sól, cukier, drożdże, mleko w proszku i skrobię ziemniaczaną. Kilkoma obrotami mieszamy wszystkie składniki, a następnie rozgrzebujemy je pośrodku i w powstały krater wlewamy mleko. Zagniatamy ciasto na niskiej mocy robota(...)wyjmujemy z miski, miskę smarujemy odrobiną oleju. Ciasto formujemy na blacie (bez podsypywania mąką) w ciasną kulę, starając się nadać jej jak najwięcej napięcia, jak przy formowaniu okrągłego bochenka chleba – najwygodniej to robić ciągnąć kulę ciasta po blacie ruchem okrężnym, do siebie. Wkładamy kulę ciasta do miski, przykrywamy wilgotną lnianą ściereczką i zostawiamy w cieple do podwojenia objętości

Karo in the Kitchen
Pączki nowoorleańskie 146

świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 125 ml oleju rzepakowego 55 g cukru 65 ml letniej wody 1 jajko 1/2 łyżeczki soli dodatkowo: cukier puder olej do smażenia Drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać 2 łyżki mąki i 4 łyżki mleka. Wymieszać dokładnie, odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut. W osobnej misce roztrzepać jajko, dodać resztę mleka(...)brązowy kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Ja tymczasem całe popołudnia spędzam w kuchni, udoskonalając przepisy na egzamin. Cztery musy, makaroniki, mini tarty, wieżyczka z ciasta marcepanowego, chleb na poolish i chleb żytni... Dużo tego jak na pięć godzin, oj dużo

Pożeraczka, czyli raz adobrze