Puszyste bułki z marmoladą wieloowocową piekę bardzo często. Są pyszne , puszyste , miękkie i bardzo długo zachowują swoją świeżość. Doskonałe na śniadanie , słodką kolację lub tak po
Zrób to smacznieTekst przeczytasz w 5 min Pączki, pączusie niektórzy nie wyobrażają sobie bez nich popołudniowej kawy, a inni jedzą je tylko od święta. Jestem ciekawa czy wiecie
SprawdzonaKuchnia.plOdrywane bułeczki drożdżowe z mięsem Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem. Odrywane bułeczki drożdżowe z mięsem, to przepis który powstał u nas w domu z potrzeby upieczenia
Kuchnia na wzgórzuAtmosfera zbliżających się Świąt sprawia, że myśli same krążą wokół aromatów śliwkowych i korzennych. Nawet chlebek upiekłyśmy taki, że w wersji słodszej z powodzeniem mógłby być
głodny alergikPizzy, więc nie wyobrażam sobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy(...)wersji pizzy. Składniki: 2 i ½ szklanki mąki 1,5 łyżeczki drożdży 1 szklanka mleka Odrobina oleju ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 20 dag pieczarek 1 cebula Puszka kukurydzy 1 papryka 20 dag wędliny 20 dag sera żółtego Ketchup lub koncentrat pomidorowy Zioła (oregano, majeranek) W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól, zioła. Odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce
Tradycyjna KuchniaSłodki chlebek drożdżowy przekładany masą szafranowo-dyniową. Idealna głębia smaku. Ciasto na chleb przyprawiłam cynamonem i kardamonem, masę z dyni wzbogaciłam szafranem, miodem i imbirem. Całość dała niesamowity efekt. Chlebek został zjedzony tego samego dnia ;-) Zapraszam! Szafran, jak i wiele innych prawdziwie aromatycznych przypraw otrzymałam od firmy http://www.skworcu.com.pl/, przyprawy są wysokiej jakości. Każda pakowana w oddzielną hermetyczną(...)CHLEBEK: - 2 szklanki mąki wrocławskiej - 1/2 opakowania drożdży świeżych - 220 ml ciepłego mleka 3,2% - 3 łyżki cukru brązowego - cukier waniliowy - cynamon - 1 płaska łyżeczka - kardamon - 1/4 łyżeczki - 1/4 kostki masła (nie używaj margaryny! ) - 2 jaja - 1 żółtko Mąkę wsyp do miski. Zrób wgłębienie. W kubeczku rozpuść całe drożdże w 100ml ciepłęgo mleka, dodaj 1 łyżeczkę cukru
SMYKWKUCHNImąkę i resztę składników, połączyć z drożdżami, zagnieść ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić na 30-40 minut do wyrośnięcia. Tak samo postąpić z bułeczkami razowymi, rozpuszczając drożdże w wodzie. 2. Po wyrośnięciu obu ciast, mleczne podzielić na 9 kawałków, a razowe na 10 kawałków. Uformować z nich kulki. 3. Przygotować tortownicę o średnicy(...)Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać makiem i migdałami. Piec ok. 35-40 minut. Upieczone odstawić na metalową kratkę do ostudzenia. Źródło ,, Encyklopedia chleba
Apetyczna babeczkaTaki eksperyment dzisiaj 🧐 . Badanie siły podnoszenia ciasta przez zakwas, za pomocą kulki ciasta. Kulka (8 g zakwasu + 3 g mąki) zagnieciona na szybko
Przepisy na domowy ser i chlebjajko,\r","0,5 szklanki ciep\u0142ej wody,\r","0,25 szklanki oleju,\r","s\u00f3l\r","1 jajko na posmarowanie"],"name":"Zaj\u0105czki dro\u017cd\u017cowe","recipeCategory":"chleby, desery, Wielkanoc","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Ciep\u0142e mleko zmiesza\u0107 z cukrem i dro\u017cd\u017cami. Zostawi\u0107 rozczyn do spienienia\/wyro\u015bni\u0119cia.\r","Po\u0142\u0105czy\u0107(...)minut w 180st.\r"],"recipeYield":"12","keywords":"bu\u0142ki,dro\u017cd\u017cowe,s\u0142odkie bu\u0142ki,Wielkanoc,zaj\u0105czki"} Drukuj Zajączki drożdżowe Porcje: 12 Składniki: 1 saszetka suchych drożdży, 0,5 szklanki ciepłego mleka, 0,5szklanki cukru, 600g mąki, 1 jajko, 0,5 szklanki ciepłej wody, 0,25 szklanki oleju, sól 1 jajko na posmarowanie Przygotowanie: Ciepłe mleko zmieszać
Bardzo Gruby Smokiść do sklepu i kupić gotowe bułki czy chleb, ale nie ma co ukrywać, że domowe pieczywo jest najlepsze. Dlatego ciągle powtarzam, że warto jest piec domowe bułki i chleby. Może i zabierze to nam więcej czasu, ale wyobraźcie sobie ten smak i ten zapach, który roznosi się po całym domu i nie można się doczekać kiedy będzie można skubnąć(...)pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki kukurydzianej 5 dag świeżych drożdży około 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy Wykonanie bułek pszenno-kukurydzianych: 1. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Drożdże rozcieramy w misce z cukrem i 200 ml ciepłego mleka. Do roztartych drożdży dodajemy masło, wsypujemy
IzabelawkuchniKochani mam dziś 11 listopada, a więc i rogale z okazji dnia św.Marcina. Muszę przyznać , że przygotowanie tych rogali jest pracochłonne .Zabrałam
Różowa kuchniaChlebek turecki. Ile ja się nakombinowałam, o co w tej nazwie chodzi. Przeryłam internety, zamęczyłam znajomego Turka, nawet trafiłam na YouTube na kanał o tureckim gotowaniu
ladykitchenWypiekanie na śniadanie to co tygodniowe wydarzenie na które czekam z niecierpliwością [ klik ] Tym razem Gocha wybrała dyniowe scones z bloga Doroty [ klik ] a ja choć
Moje Małe Czarowaniedrożdży 5 dag masła 250 ml ciepłego mleka + 2 łyżki mleka do posmarowania bułek 1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski(...)wyrosły i podwoiły objętość. 3. Rozgrzać piekarnik do 200 C. Posmarować bułeczki mlekiem i piec 20-25 minut, aż się przyrumienią. Przełożyć na metalową kratkę i ostudzić. źródło ,,chleb
Apetyczna babeczka"Hej, hej! jest tam kto?" moglibyście zawołać... Praca, dzieci, pandemia, wiele zdarzeń i sytuacji wpłynęło na to, że z blogowej sfery przeniosłam się na Facebooka
Dzieje kuchennej Wiewiórywody 0,5 szkl. wrzącej wody 20 gr świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru olej do smażenia dowolny farsz Wykonanie Z ciepłej wody, cukru i łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn – odstawić na ok. 15 min aż pojawi się piana Do miski(...)miejsce zlepienia znalazło się na środku pierożka Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Smażone ukraińskie pierożki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwody 0,5 szkl. wrzącej wody 20 gr świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru olej do smażenia dowolny farsz Wykonanie Z ciepłej wody, cukru i łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn – odstawić na ok. 15 min aż pojawi się piana Do miski(...)miejsce zlepienia znalazło się na środku pierożka Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Smażone ukraińskie pierożki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuTekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo(...)kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec. Bułki codzienne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 250 ml letniej wody 3 łyżki oleju 🔪 Instrukcje Do miski
SprawdzonaKuchnia.plkropla aromatu migdałowego cukier puder, tyle ile wchłonie śmietana Wykonanie W szklance ciepłego mleka rozkruszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)dosypujemy cukier puder i mieszamy na gładki gęsty lukier Nadzienie Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy. Artykuł Drożdżówki z borówkami i malinami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuFocaccia jest jednym z najpopularniejszych rodzajów chleba we Włoszech, z długą historią sięgającą odległych czasów wczesnej kultury starożytnej Grecji i Etrusków, którzy mieszkali w północno-środkowych Włoszech przed powstaniem Cesarstwa Rzymskiego. Ten płaski chleb z przyprawami, oliwą z oliwek i innymi produktami był używany przez tysiące lat, zanim stopniowo przekształcił się w jedną z najbardziej znanych włoskich potraw, czyli pizzę(...)minut – Włochy Udaj się do sklepu, po następujące produkty 400 g mąki 00 220 ml letniej wody 40 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru Sól 200 g starej mozzarelli 50 g parmezanu Świeży rozmaryn Oliwa z oliwek Zaczynamy Drożdże wsypy do letniej wody wraz z cukrem. Mąkę wymieszaj z solą, kiedy drożdże
RafalCookdodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako(...)chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną się pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt i olej
Karo in the Kitchencodziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie: 2 łyżki rozpuszczonego masła 2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże
Kulinarne przygody Gatity