już niemal całkowicie zniknęły i poważnie rozważam możliwość przygotowania domowych (bo nie może to być przecież aż tak trudne). Oczywiście, na zaplanowany posiłek przyniosłam z pracy cztery rodzaje chleba (żeby każdemu dogodzić), ale jednocześnie postanowiłam coś upiec, bo dawno żadne pieczywo z mojego piekarnika nie wyszło. Postawiłam na proste bułeczki znalezione w Den store Julebagebog wydanej przez Amo, jednego(...)malutkie bułeczki) 500 g mąki pszennej 75 g masła 25 g świeżych drożdży 1 jajko 250 ml letniego mleka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozpuścić masło, przestudzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedowolnych otrąb 3/4 szklanki płatków owsianych lub innych ok. 1 litra ciepłej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soli 5 dag drożdży 2 łyżeczki octu WYKONANIE: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą. W 0,5 l wody rozpuszczamy drożdże, wlewamy do miski ze składnikami, dodajemy ocet. Ciasto zaczynamy mieszać łyżką lub tak jak ja wymieszałam za pomocą miksera(...)pieczenie od 240 st C i potem ją zmniejszyć. Jednak mój piekarnik pali chlebki z wierzchu) później skręciłam piec na 200 st.C Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia wyciągam chleby z formy i dopiekłam na ruszcie. Upieczony chleb po ostukaniu wydaje pusty dźwięk. Po upieczeniu zostawiamy do całkowitego wystudzenia i dopiero kroimy. Smacznego
Pani na deserszklanki mąki pszennej (użyłam typ „00”, czyli typowej mąki do pizzy włoskiej) 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka(...)przygotowany sos trzymać kilka dni w lodówce. Przygotowanie pizzy: W międzyczasie piekłam jeszcze 2 inne ciasta (ciężki weekend, musiałam odreagować), więc wyjątkowo wyrobiłam ciasto w maszynie do pieczenia chleba. Jeżeli takiej nie posiadasz do w podanych składników zagnieć ciasto, i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość (około 1,5 godziny). Gdy ciasto wyrośnie, przełóż na stolnicę
greenscarfLaheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo. Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?! Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby mam nic nie robić, a on i tak urośnie i wyjdzie(...)STECCA /na 4 podłużne chlebki/ 3 szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 łyżeczki cukru 1/4 łyżeczki drożdży instant 1,5 szklanki wody Dodatkowo oliwa do smarowania oliwki pomidorki cherry czosnek zioła i sól morska do posypania Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i mieszać do momentu aż się rozpuszczą. Dodać mąkę, sół i cukier i przy pomocy drewnianej łyżki
KUCHARNIAPuszyste bułeczki śniadaniowe są pyszne i niezwykle szybkie oraz łatwe w przygotowaniu. Bułeczki po upieczeniu są puszyste , z miękką skórką i niesamowicie smaczne. Piekę je dość
Zrób to smacznieMój starszy Synek bardzo lubi drożdżówki z serem, a ja bardzo lubię rabarbar, dlatego postanowiłam połączyć wszystko w jedną pyszną całość. Bułeczki te są bardzo delikatne
Smaki ArmineProsty chlebek, który można upiec z okazji zbliżających się świąt, ale będzie się sprawdzał także na co dzień. Przygotowuje się go szybko i poradzi sobie z
Mienta blogBardzo wyraziste w smaku bułki, o głębokim słodowym smaku a żurawina dodaje im słodyczy. Idealne bułki na śniadanie czy do szkoły, pracy, do kanapek. Najpierw jednak
Moje Małe CzarowanieChrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą najsmaczniejsze jeszcze ciep ł
La grande e la piccola cuocaCzyli bułeczki drożdzowe z anchois, oliwkami i karmelizowaną cebulką. Pyszna przekąska zarówno na ciepło jak i po wystygnięciu. Nie jest to kulinarna bajka dla każdego, bo
Gosia gotujedziennie a nie raz? Zakwas dokarmiany mniejszą ilością mąki, rozdzieloną na dwie porcje, jest mniej kwaśny. Wiedziałam od początku że hoduję go z myślą o pieczeniu pizzy, nie o chlebie, nie zależało mi na wysokiej kwasowości. Zakwas od momentu wymieszania dojrzewał przez kolejne 6 dni. I dzień, 23.00 75g mąki żytniej razowej nieoczyszczonej typ 2000 75g wody (korzystałam(...)piekarnictwie jako całkowicie naturalny polepszacz pieczywa. W piwie przyśpieszają proces scukrzania zacieru oraz poprawiają jego parametry odfermentowania. W piekarnictwie natomiast przyspieszają rozbijanie skrobi na cukry, które z kolei drożdże mogą szybko i efektywnie wykorzystać w procesie fermentacji ciasta. Miąższ staje się lżejszy, a skórka podczas pieczenia – ciemniejsza i bardziej chrupka. Słód można bez problemu kupić w wielu sklepach
Karo in the KitchenDzisiaj chcieliśmy zaprezentować Wam przepis na półbagietki. Czyli na bagietki, tylko takie trochę krótsze. Nie takie klasyczne długaśne francuskie bułki, tylko na takie połóweczki, 30 cm
Marder&Marder Manufacturełyżki cukru kokosowego 1 łyżeczka soli 1 jajko Do posmarowania 1 jajko 1 łyżka mleka złoty i czarny sezam Przygotowanie: Pół szklanki mleka podgrzać dodać łyżeczkę cukru kokosowego, drożdże, wymieszać i pozostawić żeby zrobił się zaczyn. Do misy miksera przesiać mąkę dodać sól, resztę cukru, jajko, wyrośnięty zaczyn i zacząć miksować na wolnych obrotach. Resztę mleka z masłem podgrzać(...)minut. Ostudzić na metalowej kratce. Przepis z bloga Trzaski w kuchni Razem ze mną piekły: Dorota – Moje małe czarowanie Szóste Niebo Jacek – Przepisy na domowy ser i chleb Marzena – Kulinarne szaleństwa Maniusi Marzena – Zacisze kuchenne Agata – Pożeracze czasu Joanna – Rodzinna kuchnia Monika – Z Chaty Na Końcu Wsi Edyta - Pasja smaku Alina - Ala piecze i gotuje
Ala piecze i gotujeDawno nie piekłam korzystając z receptur zaczerpniętych z bloga Kuchennymi Drzwiami . Anna co miesiąc proponuje wspaniałe wypieki ale nie zawsze mam czas by je wypróbować. Tym
Dzieje kuchennej WiewióryPita to nie tylko charakterystyczne puchate placki z dużą kieszonką do napełniania, ale i miękkie płaskie chlebki. Te są w typie greckim – zostają elastyczne, świetnie nadają
Karo in the Kitchen