chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:328/420)

Ciasto cheeseburger 268

Ciasto cheeseburger Dziś polecam sycącą i bardzo smaczną zapiekankę z ciasta drożdżowego, która smakiem i wyglądem bardzo przypomina znane i lubiane cheeseburgery. Do potrawy polecam podać

Blog z Apetytem
Wielkanocne Brioszki czyli Niedzielne Sniadanie odc.114 222

Kto by nie lubił drożdżowych bułeczek pachnących masłem, z rodzynkami, popijanych kakao albo dobra herbatą? Myślę, ze takie drożdżówki, ich zapach, to miłe wspomnienie. U mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka drożdżowa 184

mojej głowy. Dziś śmieję się z tego i mówię, że mam co wspominać, ale wtedy do śmiechu mi nie było. Wspominam też ciasto drożdżowe, w formie babek i chlebów. Taka lekko słodka babka wyśmienicie smakowała z szynką i ćwikłą. Czerstwa, idealnie pasowała do ciepłego mleka. Nie piekę zbyt wiele na święta, ale taka drożdżowa baba na stole stać musi(...)mąki pszennej 150 g masła 200 ml mleka 140 g   cukru 80 g masła 50 g świeżych drożdży 2 jajka 3 żółtka Przygotowanie:   W niewielkiej miseczce należy przygotować rozczyn: wlewamy ciepłe mleko, rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wszystko razem mieszamy, aż składniki się rozpuszczą i   odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

bistro mama
Pizza z młodymi ziemniakami i dymką 300

Ci co mnie znają nie od dziś wiedzą, że sobota u Wiewióry to domowy dzień pizzy. Korzystam z sezonowych warzyw i owoców ile mogę co przekłada

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB GRAHAM 178

mąki żytniej pełnoziarnistej  50 g świeżych drożdży 500 ml ciepłej wody 1 łyżka cukru 1 łyżka dobrej soli  1 łyżka masła garść łuskanego słonecznika Przygotowanie Drożdże wymieszajcie ze 100 ml letniej wody, cukrem i 3 łyżkami mąki. Odstawcie na 10-20 minut.  Powstały zaczyn zmieszajcie z pozostałymi składnikami, wyrabiajcie ciasto przez kilka następnych minut, do czasu(...)znowu zagniećcie, następnie przełóżcie do wysmarowanej masłem formy. Znowu obwińcie folią spożywczą i pozostawcie do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny. Piekarnik nagrzejcie do 200 stopni C, spryskajcie wodą. Wyrośnięty chleb oprószcie mąką i pieczcie 50 min do godziny. Chlebek wychodzi równie pyszny pieczony w automacie

OliveandThyme
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 151

Bardzo spóźnione bo czas leci jak szalony. Jak to możliwe, że pojutrze Wielkanoc??? Wiosną pachnie dookoła, ptaki śpiewają, listki zielenią się na krzewach. Mnóstwo pracy będę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Stollen – drożdżowa strucla z bakaliami 172

Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy na 10 min. Mąkę mieszamy z cynamonem i szczyptą soli. Wlewamy letnie mleko z masłem, dodajemy rozkłócone jajko oraz rozczyn z drożdży. Mieszamy łyżką, a gdy ciasto się połączy, zagniatamy rękami na blacie podsypanym mąką. Gdyby było zbyt klejące – dosypujemy odrobinę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, wkładamy(...)owalny kształt. Układamy na środku wałek z marcepanu o długości ciasta i zlepiamy brzegi, aby schować marcepan w środku. Dociskamy (można odwrócić łączeniem do dołu) i formujemy na kształt chleba. Zostawiamy na godzinę na płaskiej blaszce wyłożonej papierem. Po tym czasie pieczemy ok. 30-40 minut w 180°C (170°C z termoobiegiem). Stollen jest dobre zarówno od razu

Poezja smaku
Babeczki dyniowe 156

Sezon na dynię trwa już od pewnego czasu. Uwielbiam to warzywo, bo można z niego zrobić absolutnie wszystko od zup, kremów i “kotletów” po wypieki – bułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami – delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Babeczki dyniowe świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska(...)zupy albo do ciasta dyniowego ! Składniki na babeczki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży 50 g masła 1 jajko Babeczki dyniowe – jak to zrobić? Najpierw przygotowujemy puree z dyni. Kroimy dynię na kawałki o grubości około 1-2 cm, rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem

Ciastkozercy
Klasyczna Chała (Chałka) - Smaki Izraela 172

słowa w misce rośnie kolejna porcja ciasta na następne chałki. Tytuł: Smaki Izraela - Współczesna kuchnia izraelska Autor: Nida Degutiene Wydawnictwo: Buchamann ( Grupa Wydawnicza Foksal ) Klasyczna chała, czyli tradycyjny chleb w formie plecionki, którego nie może zabraknąć na żydowskich stołach. Zwykle miałam do czynienia ze słodkimi chałkami klimatami zbliżonymi do słodkich drożdżówek, a tu na moim stole wylądowała chałka smakiem kojarząca(...)naprawdę jest bardzo łatwa w wykonaniu. Jedynie potrzebuje trochę więcej czasu niż moja poprzednia chałka jaką Wam pokazywałam na łamach bloga. Składniki na 2 średniej wielkości: 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 1 szklanka (250 ml) ciepłej wody 4 łyżki plus 1 łyżeczka cukru 1/4 szklanki oleju (ja wlałam rafinowany olej kokosowy ) 3 duże jajka 2 łyżeczki drobnej

Blondynka Gotuje
Aromatyczne bułki z kminem rzymskim i zielonym pieprzem 240

Bułki nie muszą być podstawą zwykłej kanapki. Same mogą stać się nośnikiem wspaniałych aromatów. Dziś przygotujemy właśnie takie pieczywo. 400g. mąki przennej ok. 10g. dorżdży instant

MarcinChef
Podstawowe bułki śniadaniowe 463

Nie ma nic lepszego na śniadanie od ciepłego i świeżego pieczywa. Smakuje jeszcze lepiej, gdy przygotujemy je sami! Przygotuj: 10g. suchych (instant) 400g. jasnej mąki pszennej

MarcinChef
Chlebek-focaccia z suszonymi pomidorami i papryką (Pane-focaccia con pomodori secchi e peperoni) 143

Dla mnie chlebek z papryk ą  i suszonymi pomidorami, dla mojej ma ł ej kucharki focaccia. Jak kto woli, tak możemy nazwać

La grande e la piccola cuoca
Drożdżowe, pełnoziarniste bułeczki maślane 115

Któż nie kocha zapachu świeżego pieczywa? Nie potrafiłabym zaufać komuś, kto nie darzy tego aromatu taką miłością jak ja. To idealnie nęcąca woń, zwłaszcza o poranku

Życie zamknięte w smaku
Grissini 140

Jadłam kiedyś gotowe grissini i tak mi zasmakowały, że postanowiłam je sama upiec. Przepis znalazłam na  tej stronie. . Z podanego przepisu wychodzą 4 blachy wspaniałych

Na słodko lub wytrawnie
Paluchy drożdżowe 128

Domowe paluchy do przegryzania, dodatki dowolne- słonecznik - dynia - gruba sól - mak - orzeszki i co tylko macie i lubicie :). Jeśli w domu są dzieci to warto pozwolić

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania