Lekka i puchata ciabatta, to jeden z moich ulubionych wypieków. Ma pachnący i sprężysty środek z dużą ilościa pęcherzyków powietrza oraz złocistą i chrupiącą skórkę.
cool and mintywiem jak Wy, ale ja uwielbiam domowe pieczywo. Różnego rodzaju domowe chleby, bułeczki, moim zdaniem są dużo smaczniejsze, niż pieczywo kupowane w sklepach. Tym razem przygotowałam bułeczki zaparzane. Słyszeliście o nich? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki zaparzane – rewelacyjne w smaku, mięciutkie puszyste i delikatne. Bułeczki są bardzo proste w przygotowaniu i zachowują swoją świeżość przez długi czas. Rewelacyjnie(...)PRZEPIS NA BUŁECZKI ZAPARZANE Składniki 400 g mąki pszennej 100 g mąki razowej 300 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 łyżka miękkiego masła 20 g świeżych drożdży Dodatkowo 2 litry wody 5 łyżeczek sody 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Do miski wsypujemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki, 2 łyżeczki cukru, pół szklanki ciepłej wody. Całość
Przepiski.plPrzepyszne i delikatne bułeczki mleczne, w formie przypominające chlebek. Świetnie się sprawdzają pokrojone na kromki, niczym chleb tostowy. Przygotowane są na bazie japońskiej metody tangzhong - czyli paście z zaparzonej mąki, dzięki której pieczywo jest niezwykle lekkie i puszyste. Można również ciasto podzielić na więcej części i upiec tradycyjne bułeczki. Przepis pochodzi z grupy Piekarnicza Brać, podany przez Ewelinę. Dziękuję(...)Przed przygotowaniem ciasta właściwego ocieplić w temperaturze pokojowej 1 h przed użyciem. Ciasto właściwe: 290 g mąki pszennej chlebowej 30 g cukru 3 g soli 5 g suchych drożdży (lub 10 g świeżych - wtedy rozpuszczamy w mleku) 5 g mleka w proszku 130 g mleka 1 jajko tangzhong 25 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Mąkę, cukier, sól, suche drożdże
Kocham..lubię..gotuję..czasów naszych babć. Kapuśniaczki w takiej wersji to wypiek typowy dla gminy Raniżów. Piekła takie moja babcia i wszystkie moje ciotki. Słowem każdy, kto miał piec chlebowy i wypiekał chleb, bo właśnie przy tej okazji kapuśniaczki wypiekano. Smak kapuśniaczków z pieca jest niepowtarzalny, ale i te z piekarnika są bardzo smaczne. Niegdyś nie mogło ich zabraknąć ani podczas świąt(...)jednak podaję taką wersję nadzienia, jaką znam najlepiej i jaką najbardziej lubię. Lasowiackie kapuśniaczki - kuchnia podkarpacka Składniki na około 45 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 1 żółtko 130 ml ciepłego mleka 25 g roztopionego masła 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka cukru
Trzeci talerzProsty domowy chlebek Lubicie domowe pieczywo? Ja uwielbiam. Po wypiekach zawsze pierwsza zjadam pierwszą jeszcze lekko ciepłą kromkę z masłem. Tak wiem, że to mało zdrowe
Słodkie okruszkiChlebek z mąki orkiszowej pełnoziarnistej, czyli kolejna odsłona niezawodnego, prostego przepisu na chlebek od mojej teściowej Tym razem postanowiłam sprawdzić, czy z mąki pełnoziarnistej chlebek również
Natka PietruszkiChlebki pita to okrągłe chlebki bardzo popularne w krajach Bliskiego Wschodu. Jest to świetny dodatek do wielu popularnych dań, nadziewać go można dowolnie. Idealny przysmak na
Zrób to smacznieTe bułeczki są przepyszne! Baaaardzo delikatne, mięciutkie, puszyste – idealne na śniadanie A najlepsze w tych bułeczkach jest to, że nie potrzebują one żadnego formowania. Należy
Smaki ArmineMamy taką tradycję, że jak odbieramy dzieci ze żłobka i przedszkola, to zawsze przynosimy im jakąś przekąskę. Moje dzieci bardzo lubią wypieki z nadzieniem twarogowym, a
Smaki ArmineWielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Nim nadejdzie przede mną jeszcze urodzinowa impreza dzieci ale jakoś o niej nie myślę. Dumam nad menu świątecznym wypróbowuje nowe przepisy
Dzieje kuchennej WiewióryStollen-Christstollen-Weihnachtsstollen,czyli Bożonarodzeniowa strucla to rodzaj luksusowego,słodkiego chleba spożywanego podczas Świąt Bożego Narodzenia,głównie w Niemczech i Holandii.Prawie cała północna Europa delektuje się w zimie tym smacznym ciastem pochodzącym z Niemiec.To dosyć ciężkie,zwarte ciasto drożdżowe zawierające dużą ilość rodzynków,skórkę pomarańczową i marcepanowe nadzienie.Jest zaskakujące pyszne i bardzo aromatyczne i choć to ciasto drożdżowe(...)skórki pomarańczowej 60 g żurawiny skórka starta z 1 cytryny 1 łyżeczka zmielonego kardamonu szczypta czarnego pieprzu 2 łyżeczki extraktu z wanilii 2-3 łyżki rumu 1 op.suszonych drożdży-7g 450g+50g mąki orkiszowej 630 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki jasnobrązowego cukru 50 g masła 2 ubite jajka 250-300 g marcepanu dodatkowo: stopione
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!normalnych” książek kucharskich. Tak oto wpadłam na ten przepis z książki „Mała paryska kuchnia” autorstwa Rachel Khoo na „Pain brie” czyli chleb z oliwkami. Przepis zmieniłam minimalnie, , czyli ściągnęłam praktycznie cały przepis, ale panna Khoo też go nie wymyśliła, bo dostała go od niejakiego Gontrana Cherriera, którego rodzina od trzech pokoleń zajmuje się piekarnictwem(...)wtedy 20- 25 minut. Składniki na 4 chlebki wielkości średnich bagietek: 30 g zaczynu czyli: 2 g suchych drożdży 200 g mąki (typ 550 lub 500) pszennej 130 ml ciepłej wody szczypta soli 5 g (w sumie całe opakowanie suchych drożdży) 4 łyżki ciepłej wody 90 g mąki pszennej 50 g masła kokosowego (lub 3 łyżki oleju roślinnego) szczypta soli
greenscarfLubicie domowe pieczywo ? Jeśli tak, to dobrze się składa, bo dziś mam dla Was przepis na pszenno-żytnie bułki z ziarnami . Jedne z lepszych jakie ostatnio
Zrób to smacznieJak dostałam zaproszenie od Amber do Marcowej Piekarni to od razu się nie zgodziłam. Myślę nie dam rady, czasochłonne to jest, bo to nie mój pierwszy
Moje Małe CzarowanieChlebek z cieciorki z dodatkiem suszonych pomidorów i kolendry. Wreszcie mam dobre zastosowanie dla mąki z ciecierzycy :) Mam też już pomysł na następny, z dodatkiem przecieru
głodny alergik