chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:333/420)

Ormiański chlebek z ziołami – czosnkiem niedźwiedzim i liśćmi rzodkiewki – zhingaliov hac 84

Ten ormiański chlebek z ziołami to absolutna prościzna, a jednocześnie jest tak pyszny, że nie ma sie ochotę jeść go do wszystkiego. Zhingaliov hac to ormiański

Flymetothespoon
Kolorowa wiosenna focaccia z nocnego ciasta 66

płaskiego pieczywa pochodzącego z włoskiej Ligurii. Jest to wypiek bardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę(...)porze.  Polecam również zabawić się dodatkami i “wymalować” na cieście wiosnę Składniki 300 g mąki typ “00” 200 g wody 12 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 20 g oliwy z oliwek + dodatkowa porcja 1/2 łyżeczki soli Dodatki – pomidorki, szparagi, cebula, świeże zioła, czarnuszka, sezam… Wykonanie Do miski wlewamy wodę, mieszamy z drożdżami

Tajemnice Smaku
DROŻDŻÓWKI Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI 99

Niedziela przywitała Nas pięknym słońcem i wysokimi temperaturami od samego rana. Wygląda na to, że lato powróciło i takiego dnia nie można zmarnować ;) Do niedzielnej kawki

Z Majeczką w kuchni
BEZGLUTENOWE BUŁECZKI Z MUSEM JABŁKOWYM 150

struclach i innych tego typu wypiekach. Dziś razem z marką Schär , producentem żywności bezglutenowej, przygotowałam dla Was przepis na pyszne, bezglutenowe bułeczki z musem jabłkowym. Puszyste, mimo, że bez drożdży, delikatne, lekkie. Ja nadziałam je domową konfiturą jabłkowo-agrestową – Wy śmiało możecie użyć innych dodatków – mogą to być owoce, kremy orzechowe, masła, powidła i inne nadzienia, na które(...)będących na diecie bezglutenowej, jak i nie! Spróbujcie! Do ich przygotowania użyłam produktu o nazwie Mix B – Brot Mix. Mix B – Brot Mix to bezglutenowa mieszanka do wypieku pieczywa (chlebów, bułek ) i pizzy. Idealnie nadaje się również do placków, racuchów i pancakes. Polecam! SKŁADNIKI: * Mix B – Brot-Mix – 350 g * masło ( roztopione ) 4 łyżki * miód prawdziwy – 3 czubate

Ostra na Słodko
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 170

niniejszy wypiek zaczerpnęłam z grupy kulinarnej na fejsbuku pod dumną nazwą: Królewskie Gary . Autorem przepisu jest zaś entuzjasta kucharzenia o możnowładczym pseudonimie: Mateo Gabriel Lesner-Rettinger Jagiełło II . Chleb zaskakuje nietypowym dodatkiem w postaci cebulki prażonej , która nadaje pieczywku niesamowitego zapachu. Połączyłam tu dwa rodzaje mąki: pszenną i żytnią , przez co wypiek wyszedł cudnie wilgotny w środku. Chlebek podpiekłam(...)400ml ciepłej wody + 2-3 łyżki dodatkowo - używam zwykłej "kranówy" 30g świeżych drożdży - zeszłam tu trochę z proponowanej ilości, bo więcej akurat nie miałam "na stanie" :) 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżki soli 1/2 szkl. siemienia lnianego 1/2 szkl. cebulki prażonej Drożdże wkruszyć do garnuszka, zalać niewielką ilością ciepłej wody - ale nie gorącej, bo zabije proces fermentacji! - dosypać

Grunt to przepis!
łatwa babka drożdżowa 206

kilogramy mąki. Jak dla mnie babka drożdżowa jest zbyt pospolita, żeby podać ją na świątecznym stole ale za to często piekę ją na co dzień. Zjadamy ją jako zamiennik chleba, na kolację lub śniadanie. Przeważnie znika jeszcze ciepła, posmarowana grubo masłem. Oczywiście jako ciasto do kawy też jest niczego sobie ale nam bardziej smakuje jako pieczywo. Babka z tego przepisu(...)pszennej 1 szklanka letniego mleka 2 jajka 2 żółtka 40 g drożdży świeżych 3/4 szklanki cukru 100 g masła roztopionego szczypta soli szklanka bakalii (rodzynki, skórka pomarańczowa) dodatkowo: łyżka mąki 2 łyżki masła Rodzynki na kilka minut zalać wrzątkiem, następnie odcedzić. Do połowy letniego mleka dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na kilka minut

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bagietki 173

czasu do czasu lubie zjeść na kolacje coś innego niż chleb - choć nie ukrywam, że pałam miłością do mojego domowego chlebka. Kilka już razy robiłam te rewelacyjne bagietki i jak tylko chwile przestygną odrazu się za nie zabieram;) Są  chrupiące w środku mięciutkie, rewelacja.Zapraszam... Skala smaku 10/10 nie posiadam formy na bagietki dlatego przedzieliłam je papierem do pieczenia(...)szklanka wody o temperaturze pokojowej 2 łyżeczki suszonych drożdży (8g) lub 16 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 4 szklanki mąki pszennej Mleko zagotować, dodać masło i cukier, wymieszać, aż do rozpuszczenia. Przelać do dużej miski, dodać wodę i lekko przestudzić (około 10 minut). Dodać drożdże, wymieszać. Wsypać sól i 1 szklankę mąki, wymieszać. Ciągle mieszając dodawać mąkę

Kubki smaku
Khobz - marokanskie chlebki 218

Tradycyjne marokańskie chlebki podawane do każdego posiłku. Używane często zamiast sztućców do nabierania zup, warzyw, mięs i sosów. Tradycyjnie pieczone w opalanych drewnem, glinianych piecach. W

Gotuj z Rumcajsem
Oliwkowy chlebek 106

OLIWKOWY CHLEBEK to wspaniały ,lekko wilgotnawy , wprost idealny na przekąski . Taki mniam-mniam , jak moja wnuczka mówi . Po wyciągnięciu z pieca, zawsze muszę go ukryć . W

Eli Gotowanie
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 181

dziecka, tej radości, wspomnienia beztroski. Nasze wakacje w górach takie były, niezliczona ilość szlaków do przejścia. Przystanki w schroniskach, które mają piękną nazwę (moje ulubione schronisko to Strzecha Akademinka), chleb z masłem, który smakował inaczej, fioletowe buzie od jagód spotkanych na trasie, obtarte nogi i pokaleczone kolano, ale wszystko to miało swój urok, niepowtarzalny urok. Dziś takim wspomnieniem i marzeniem(...)cukru wanilinowego; – 25 g drożdży; – 2 łyżki tłustego twarogu; – szczypta soli: Nadzienie: – 350 gram jagód; – 350 gram twarogu; – 1 żółtko – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki cukru+8 g cukru wanilinowego Wykonanie: Składniki na nadzienie (bez jagód) zmiksować, lub ugnieść widelcem, dodać jagody i wymieszać. Drożdże rozpuścić w 5 łyżkach ciepłego

dom-agi.pl
Bułeczki pszenne "poszarpane" 69

Bułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być

Kolorowy Przepisownik
Chleb graham 163

łyżeczka cukru -2 łyżeczki soli -łyżeczka miodu -2 łyżki stopionego masła -300 ml ciepłej wody -2 szklanki mąki graham -2 szklanki mąki pszennej 650 -1/2 szklanki mąki żytniej Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy 100 ml wody, 4 łyżki mąki pszennej, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.     Pozostałe ilości mąki mieszamy razem. Rozczyn wyrósł.    Do mąki(...)natłuszczonej formy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 50 minut.    Wyjmujemy z formy i chleb gotowy, z chrupiącą skórką. Smacznego

Maminek kulinarny
Słodkie bułeczki z kruszonką 79

Tekst przeczytasz w 4 min Dziś polecam przepis na słodkie bułeczki z kruszonką, kruszonką mocno cynamonową. Jest to duża porcja drożdżowych bułeczek, którą szybko spałaszujecie na

SprawdzonaKuchnia.pl
Ekskluzywna focaccia: z kasztanami i czerwonym winem 193

kasztanów, i pełna zapału i energii postanowiłam - nie skończą wszystkie po prostu upieczone w naszych brzuchach, tudzież w najpyszniejszej kasztanowej zupie. Tym razem wrzucę je do ciast, ciasteczek i... Chleba. Tak jakby. Focaccia to rodzaj włoskiego, płaskiego chlebka. Może być bardzo cieniutki i chrupiący, lub grubszy i mięciutki - i właśnie tę wersję preferuję. Uwielbiam wszelakie wariacje na temat : rozmaryn(...)oliwy z orzechów włoskich 180 ml letniej wody 50 ml czerwonego wina 10 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 30 g orzechów włoskich dodatkowo: 30 g orzechów włoskich 20 g orzeszków piniowych 50 g upieczonych, obranych kasztanów 2 łyżki oliwy z orzechów włoskich Drożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem. Mąkę przesiać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb Babci Basi Pyszny Prosty Szybki 367

bawełnianą  ściereczkę. W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami.  Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny z hakiem do zagniatania ciasta bądź silne męskie(...)potrzebować Mąka pszenna - 1kg mąką żytnia - 1 szklanka płatki owsiane - 1 szklanka słonecznik - 1 szklanka cukier - 3 łyżeczki sól - 3 łyżeczki letnie mleko - 2 szklanki lenia woda - 2 szklanki drożdże - 10 dkg I Etap - Łączymy składniki Na stolnicy bądź w misie robota łączymy wszystkie składniki, zagniatając ciasto. (ręcznie ok 10 minut, w robocie z hakiem ok 6 minut

Wylizany Rondel
Chlebek idealny na tosty 160

Zachęcam do przygotowania domowego chleba idealnego na tosty .Pewnie myślicie ,że upieczenie takiego chlebka jest trudne i pracochłonne, więc mówię wam nieeeeeeeeeeeee i zachęcam bo to sama przyjemność i nie ma nic trudnego w przygotowaniu.Wyrabiacie  ciasto i zostawiacie do wyrośnięcia,a potem tylko wystarczy upiec. Wbrew pozorom myślę, że każdy(...)niepełna szklanka przegotowanej, ostudzonej wody 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g) 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju rzepakowego Olej Polski               Krok 1 Najpierw odmierzamy składniki i przesiewamy mąki obydwie.Do misy wsypujemy składniki suche czyli obydwie mąki,drożdże,sól,cukier i przegotowaną ciepłą lecz nie gorącą wodę i olej

Różowa kuchnia
Chleb wielozbożowy 153

Już jakiś czas temu przekonałam się, że pieczenie chleba wcale nie jest trudne, a daje tyle radości i satysfakcji, że zrobiło się je samodzielnie;) Kilka przepisów już Wam podałam, dzisiejszy chlebek składa się z mąki pszennej oraz żytniej i płatków owsianych. Ponadto wzbogaciłam go o słonecznik i siemię lniane oraz otręby pszenne. Wyszło smacznie, zdrowo i przede wszystkim domowo:):) Składniki(...)łyżki ziaren słonecznika (użyłam Kresto), 2 łyżki siemienia lnianego (użyłam Kresto), łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki cukru, 25g świeżych drożdży, łyżeczka octu jabłkowego.     Przygotowanie     W misce zmieszać przesiane mąki, płatki owsiane, słonecznik, siemię lniane, sól i cukier. Drożdże rozpuścić w 1,5 szklanki letniej wody. Stale mieszając, powoli wlewać drożdże do suchych składników. Wyrabiać

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania