Pokroiłam w plastry, posmarowałam dżemem brzoskwiniowym i zalałam syropem i masłem orzechowym. Uwielbiamy przepisy na domowe słodkie pieczywo, od chleba dyniowego po chlebek bananowy. Jeśli jesteś fanem domowego chleba, zrobienie tego bochenka Brioche jest konieczne! Brioche to lekko słodki chleb drożdżowy ze sporą ilością tłuszczu, który nadaje mu delikatnej miękkości. Chlebek Brioche pochodzi z Francji (kiedyś mam nadzieję, że spróbuję(...)składniki miały pokojową lub nawet wyższą (w przypadku mleka) temperaturę, co znacznie przyspieszy proces wyrabiania i wyrośnięcia brioszki. Idealna wegańska Brioszka (Chlebek Brioche) foremka 25 cm x 12 cm Drożdże 25 g Dojrzały zakwas (opcjonalnie)* 50 g Ciepłe mleko roślinne 200 g Woda* 100 g Wanilia (opcjonalnie) Mąka pszenna tortowa 500 g Cukier lub erytrytol 50 g Sól
rabarbarowoLukier 100 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny kilka kropel mleka (jeśli lukier jest za gęsty) Wykonanie Drożdże rozkruszyć w szklance ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Odstawić na 15-20 min, aż drożdże ruszą. Do miski robota wrzucamy resztę mąki, jajko + żółtko i pozostałe składniki poza rozpuszczonym masłem. Wyrabiamy ciasto(...)stopniach, do zrumienienia – około 15-20 min. Studzimy na kratce. Jak jagodzianki ostygną, smarujemy je lukrem Artykuł Jagodzianki rosnące w nocy pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuAnglii. Ówczesne muffinki wyglądały zupełnie inaczej niż te, które znamy i sami pieczemy. W tamtych czasach muffinki piekło się z resztek z pańskiego stołu. W ich skład wchodziły resztki chleba, masła, surowego ciasta i ugotowanych tłuczonych ziemniaków. Z tych składników powstawało ciasto, z którego formowało się placki, a następnie smażyło. Muffinki były miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz. Takie(...)według starych receptur. Za kształt muffinki, jaki znamy teraz, odpowiedzialni są Amerykanie. To właśnie oni zaczęli wypiekać muffinki w pojedynczych foremkach. Dzięki temu wyglądały jak małe ciasta. Drożdże zastąpiono proszkiem do pieczenia. Obecnie muffinki to narodowy wypiek Amerykanów, z którego są bardzo dumni. To stały element amerykańskiego śniadania. W Nowym Jorku, czyli Wielkim Jabłku, można spróbować najlepszych
My Chcemy Jeśćdrożdżami. Masło rozpuść i poczekaj aż ostygnie, ale nadal będzie płynne. Mąkę wsyp do miski, dodaj aromat waniliowy, cukier i puree z dyni, wlej rozpuszczone masło i drożdże. Zagnieć jednolite i elastyczne ciasto - ręcznie lub za pomocą robota. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia przykryte ściereczką na około godzinę. Po tym czasie blaszkę wyłóż papierem do pieczenia(...)Pączki możesz także nadziać ulubionym dżemem. Wtedy kawałek ciasta wystarczy spłaszczyć w rękach, na środek nałożyć nadzienie, skleić i formować kształt pączka. Jeżeli masz w domu automat do wypieku chleba, ciasto możesz wyrobić w nim na programie do wyrabiania ciasta drożdżowego, wtedy wystarczy wszystkie składniki umieścić w naczyniu z hakami, zaczynając od płynnych składników, nie trzeba mleka podgrzewać, gdyż automat
Fabryka pomysłówPieczywo wypiekam niemalże codziennie. Ostatnimi były to chleby, wczoraj miałam jednak ochotę upiec bułeczki. Proste, typu graham, ze słonecznikiem i niezbyt trudne w przygotowaniu. Zależało mi na tym by ciasto fajnie się formowało. Udało się i otrzymałam 8 cudnie puszystych, delikatnych, rumianych bułeczek pszenno-orkiszowych :) Podałam je na śniadanie w towarzystwie hummusu. Tym razem w wersji z pomidorami suszonymi. Przepis(...)maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli i cukru łyżka masła rozbełtane jajko do posmarowania dowolne nasiona do posypania W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem. Odstawiamy na 5 minut by ruszyły. Dodajemy mleko i masło a następnie dosypujemy mąkę i sól. Zagniatamy elastyczne, gładkie
Dzieje kuchennej Wiewióryzwał. Ważne, że focaccia jest pyszna i prosta do upieczenia. Wystarczy odrobina cierpliwości (ale naprawdę tylko odrobina) przy wyrabianiu ciasta, kilka dodatków i mamy wspaniały zamiennik tradycyjnego, polskiego chleba. Ważne, żeby do jej przygotowania użyć dobrej oliwy z oliwek. Ona własnie dodaje smaku i delikatnej chrupkości skórce. Dodatki sami sobie dopasujcie. Ja uwielbiam rozmaryn i czosnek, ale małe pomidorki(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 300 ml ciepłej wody (nie może być gorąca) 1 saszetka suchych drożdży (8 g) 3 łyżki oliwy + kilka łyżek do posmarowania przed pieczeniem dodatkowo: rozmaryn, czosnek, pomidorki koktajlowe, papryczka chili Mąkę, sól, cukier, drożdże i wodę połączyć razem. Zagnieść, dodać 3 łyżki oliwy. Powinno powstać elastyczne, miękkie ciasto o konsystencji miękkiej plasteliny. Zagniatać
Codzienna kuchnia niecodziennaOooch, cudne bułki! Puszyste i mięciutkie! Chyba mi brakowało zwykłego pszennego pieczywka. Czasami muszę dać spokój z moimi dziwnymi chlebami i zrobić coś prostego jak się organizm domaga. Pomysł na te bułki podpatrzyłem na Mojej Kulinarnej Przygodzie . Nieco pozmieniałem, bo zawsze zmieniam, i wyszły mi rewelacyjne bułki na jutrzejsze śniadanie. To znaczy tak naprawdę nie wiem, czy będą na jutrzejsze(...)godzina jeszcze młoda, zdążę zjeść jeszcze minimum 2, może 3. Minimum. Czyli może więcej... Zobaczymy jak to będzie. 500 g mąki tortowej 270 ml wody 6 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli Mąkę przesiewamy do miski. Przesiewamy żeby była bardziej puszysta, a w rezultacie żeby bułki były bardziej "bułkowe". Znaczy się mięciutkie. I dodajemy całą resztę składników
Marder&Marder ManufactureCzas czytania: 4 min Czas letni to czas jagód, a jak są jagody, to muszą być oczywiście i jagodzianki, dziś mam dla Was jagodzianki pyszne. Przygotowane
SprawdzonaKuchnia.plDziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z
Smaki ArmineDziś podzielę się prostym przepisem na pyszne uzbeckie placki chlebowe. Giżda non- to rodzaj pieczywa drożdżowego wypiekanego w tradycyjnych glinianych piecach „tandyr”, ale z
Smaki ArmineJuż od dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :) zapach
Wypieki ReneSłodkie bułeczki z jabłkami i rodzynkami Słodkie bułeczki, które od razu przypominają smak dzieciństwa i przypadną do gustu zarówno małym jak i tym większym łasuchom:) Dodatki
Słodka Kraina Wypiekówkupuję praktycznie w ogóle żadnego pieczywa w sklepie. Co najmniej dwa razy w tygodniu piekę chleb lub bułki. Bardzo często zdarza mi się robić jednorazowo większą ilość pieczywa i ją mrozić. Takie pieczywo wyjęte z zamrażalnika smakuje jak świeże. Robiąc tak często domowy chleb oraz bułki muszę je czymś urozmaicać. Do ciasta dodaję ziarna, suszone pomidory, oliwki, zioła a ostatnimi(...)bułki Składniki na bułki szpinakowe. 15 dkg mrożonego puree ze szpinaku 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 150 ml letniej wody 1 łyżeczka soli 2 dkg świeżych drożdży 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka czarnuszki Jak zrobić bułki szpinakowe. Do kubka włożyć drożdże, cukier puder, 100 ml wody oraz trzy łyżki mąki odebrane
MeCooksręką resztkę szpinaku i pieczarki. Wykorzystanie resztek pozostawionych w lodówce warzyw daje mi dużą satysfakcję, a tofucznica to idealna ku temu okazja. Wystarczy jeszcze dokroić kilka kromek dobrego, razowego chleba i pyszne śniadanie gotowe! Składniki na dwie duże porcje: 2 łyżki warzywnego bulionu ½ średniej cebuli 250 g pieczarek 2 duże garście świeżego szpinaku 1 płaska łyżeczka suszonych papryczek jalapeño (opcjonalnie(...)posiekaj. Na dużej patelni rozgrzej bulion. Wrzuć cebulę, a kiedy nieco zmięknie, dodaj pieczarki. Duś do momentu, kiedy większość wody, która wypłynęła z pieczarek, odparuje. Dorzuć szpinak, wszystkie przyprawy, drożdże i od razu pokruszone tofu. Całość zamieszaj i podsmaż jeszcze 3 minuty. Jeżeli jest taka potrzeba, dopraw jeszcze do smaku solą kala namak. Przełóż na talerz, udekoruj przekrojonymi
Roślinna - blog wegańskipodgrzewać, cały czas mieszając, aż konsystencją będzie przypominała kisiel, a temperatura wyniesie 65 st. C. Wystudzić. Mąkę na ciasto właściwie przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać mlekiem. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do zaczynu dodać jajko i 80 g water roux. Wyrobić ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do ciasta(...)serem. Piec w 190 st. C. przez 15 minut, aż ser się zrumieni. Ostudzić na kratce. Smacznego! W aktualne upały, muszę się przyznać, nie mam chęci na pieczenie chleba ani bułek. Wyrabianie ciasta, długie wyrastanie, a później pieczenie mnie przerasta... Chleb więc, o zgrozo , kupujemy. Muszę przyznać, że w piekarni po drugiej stronie ulicy jest całkiem niezły. Choć
Pożeraczka, czyli raz adobrze