chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:337/420)

Bagietka z grzybami 157

Bagietki z nadzieniem z prawdziwków i pieczarek. FARSZ : - 500 g pieczarek - 300 g prawdziwków - 3 średnie cebule - 3 liście laurowe - pieprz czarny, sól - olej do smażenia

Pasje Jolki
Chlebki 164

Uwielbiam Święta, jeżeli mogę je spędzić z ludźmi, którzy są mi życzliwi, i którzy uśmiechają się do mnie szczerze. Ten czas powinien być czasem radosnym i

dom-agi.pl
Maślankowe bułki pszenne 221

Bardzo lubię pieczywo domowej roboty, choć nie robię zbyt często.  Jakiś czas temu, gdy poszłam do jednej z sieci sklepów i zobaczyłam muszki owocówki latające

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym w listopadowej piekarni 178

parze lub w wodzie (gdy gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę (wyszło prawie 500 g), 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto(...)posmarować wodą i – jeśli chcemy – posypać ulubionymi ziarnami. Włożyć do gorącego piekarnika i piec 20 minut (sugeruję 25 minut) . Bułki wspólnie wypiekali autorzy blogów: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy

Weekendy w domu i ogrodzie
Płaski chlebek pełnoziarnisty z kabanosami 172

łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego, 100 g startego sera żółtego, ½ łyżeczki cukru, 250 ml wody, 1 łyżeczka całego kminku, 2 łyżki siemienia lnianego, 1 łyżka oleju rzepakowego. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 100 g mąki, przykrywany ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Dodajemy sól, kminek, pieprz, ser, siemie lniane i całość dokładnie(...)szerokości, dzięki temu będzie można chlebek kroić w cienkie, równe paski. Wierzch ciasta, spryskujemy bądź smarujemy olejem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 45 min. do wyrośnięcia. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika, podkręcamy do 180°C i pieczemy ok. 30 min. Smacznego

Moniki Smakołyki
Chlebek dyniowy 90

Tym razem mam dla Was coś naprawdę ekstra! Pyszny chlebek dyniowy. Koniecznie musi zagościć w Waszym menu jesienią. Możemy zajadać go zarówno na słodko jak i

Natka Pietruszki
Cevapcici podane z ajvarem, tzatzikiem i chlebkiem lavash 207

Dzisiaj kolejna odsłona smaków typowo wakacyjnych, mimo że za oknem zimno i ponuro. Proponuję bardzo prostą potrawę rodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane

Wyprawy kulinarne
Pączki warszawskie (znakomite!) 194

dałam 2 niepełne łyżki rumu) dodatkowo konfitura różana utarta z mielonymi migdałami (u mnie tylko w 6 pączkach, reszta z truskawkową i jagodową) luier lub cukier puder Przygotować zaczyn. Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż staną się płynne. Rozmieszać z mlekiem. Dodać mąkę. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy zaczyn(...)mąką ściereczkę lub papier do pieczenia. Przykryć, odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut lub do czasu gdy mniej więcej podwoją objętość. W garnku rozgrzać olej do 175C (okruch chleba powinien się zezłocić w ok. 30 sekund). Smażyć pączki po kilka sztuk na raz. Gdy się zrumienią obrócić na drugą stronę. Podczas smażenia utrzymywać temperaturę oleju w przedziale

Pełny talerz
Łatwy przepis na bułki do burgerów 81

jego bezmięsnymi wersjami. Jak zrobić domowe bułki hamburgerowe? Przygotowanie tych bułeczek to przede wszystkim zrobienie drożdżowego ciasta, przy którym należy pamiętać o kilku ważnych punktach: zadbaj o odpowiednią jakość drożdży, składniki na bułeczki powinny mieć odpowiednią temperaturę – mleko i roztopione masło powinny być letnie (do 40 stopni Celsjusza), natomiast pozostałe składniki powinny mieć temperaturę pokojową, podczas odmierzania składników polecam(...)pszennej 2 jajka 60 g masła 200 ml mleka 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo (na wierzch bułeczek): 1 żółtko 2 łyżki mleka sezam przygotowanie Jak zrobić ciasto na bułki hamburgerowe? W misce umieść mąkę, jajka, roztopione masło, letnie mleko, suche drożdże, sól i cukier. Wszystkie składniki wymieszaj, po czym wyrób ciasto – ciasto

Via Gusto
Spody do pizzy - podstawa kuchni włoskiej 111

rozpowszechnianiu pizzy mieli Amerykanie czy Grecy, którzy pakowali do pity przeróżne produkty.  Dopiero w Neapolu w XVI wieku, zrobił się bardziej popularny płaski jak deska do krojenia chleb udekorowany ziołami, kawałkiem sera, zwilżony oliwą lub smalcem. Ta potrawa z początku była daniem biedoty, gdyż przygotowanie jej trwało 90 sekund, a składniki zaś niedrogie.  Najbardziej zadziwiające jest(...)pizzy powinno być ono cienkie i chrupkie jednocześnie.  Aby przygotować idealne ciasto do pizzy potrzebujemy kilka podstawowych składników. Najpierw potrzebujemy coś, dzięki czemu pizza wspaniale wyrośnie, czyli drożdże, które mieszamy z letnią wodą. Pamiętajmy, że woda nie może być zimna, ale także zbyt gorąca, bo ciasto po prostu nie wyrośnie. Drugim składnikiem jest tłuszcz, czyli oliwa

Moja smaczna kuchnia
chleb z dynią 142

Ponieważ jeszcze zamrożona dynia siedzi bezczelnie w naszym zamrażalniku, czas coś z nią zrobić. Coś co pozwoli nam w szybkim tempie jej się pozbyć. Prócz ciast

Gotowanie z pasją
Bułeczki z koperkiem i marchewką 207

A było to tak...upiekłam bułeczki, odłożyłam kilka do zdjęć, a resztę oddałam rodzince do zjedzenia i przykazałam żeby się ,,nie tykać,, tych do obfocenia. Poszłam

Apetyczna babeczka
Drozdzowa bulka z kruszonka, na zaparce czyli Niedzielne Sniadanie odc.101 167

Dłuuugi weekend dobiega końca. Był zaskakująco długi ponieważ po majówce dzieci trochę się pochorowały i miałam jeszcze dwa dni zwolnienia. Był to miły i rodzinny czas

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bagietki żytnio – piwne 99

jest delikatne, sprężyste i lekko wilgotne. Skórka bagietek jest cieniutka, zaraz po upieczeniu jest chrupiąca , później robi się miękka. Przepis jest bardzo łatwy , a jeśli macie maszynę do wypieku chleba, to praca przy nich zostanie maksymalnie uproszczona. Maszyna wyrobi za was ciasto i podgrzeje ciasto tworząc odpowiednie warunki do wyrastania. Bagietka smakuje wspaniale z dodatkami wytrawnymi i słodkimi . Moi mięsożerni(...)Anna Ingredients 255 ml piwa 150 g mąki żytniej razowej 300 g mąki pszennej 3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 2 łyżki miodu lub cukru trzcinowego 1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 -10 g świeżych Instructions Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Ciasto wyrabiać około 5-7 minut. Dużą miskę wysmarować oliwą, włożyć do niej wyrobione ciasto

SprawdzonaKuchnia.pl