chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:339/420)

Smażone ukraińskie pierożki 81

wody 0,5 szkl. wrzącej wody 20 gr świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru olej do smażenia dowolny farsz Wykonanie Z ciepłej wody, cukru i łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn – odstawić na ok. 15 min aż pojawi się piana Do miski(...)miejsce zlepienia znalazło się na środku pierożka Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Smażone ukraińskie pierożki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Smażone ukraińskie pierożki 97

wody 0,5 szkl. wrzącej wody 20 gr świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru olej do smażenia dowolny farsz Wykonanie Z ciepłej wody, cukru i łyżki mąki oraz drożdży zrobić rozczyn – odstawić na ok. 15 min aż pojawi się piana Do miski(...)miejsce zlepienia znalazło się na środku pierożka Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na ręczniku papierowym. Artykuł Smażone ukraińskie pierożki pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Bułki codzienne 181

Tekst przeczytasz w 3 min Często szukacie szybkich i sprawdzonych przepisów na domowe pieczywo typu chleb lub rogale, ale najbardziej lubicie bułki. Na blogu jest już kilkanaście przepisów na różnego rodzaju bułki śniadaniowe, hamburgerowe z dodatkiem kefiru, maślanki czy nasion. Dziś zapraszam Was na super smaczne bułki codzienne, które przygotujecie bardzo szybko i to z podstawowych składników. Jest to pieczywo(...)kilka minut, obserwujcie je, aby ich nie przepiec. Bułki codzienne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki 500 g mąki pszennej typ 450 20 g *drożdży świeżych lub 7 g instant 1½ łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli morskiej 250 ml letniej wody 3 łyżki oleju 🔪 Instrukcje Do miski

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z borówkami i malinami 131

kropla aromatu migdałowego cukier puder, tyle ile wchłonie śmietana Wykonanie W szklance ciepłego mleka rozkruszamy drożdże z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min. Masło rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy, dodajemy jajka, resztę cukru, drożdże. Wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy sól i masło. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy ściereczką(...)dosypujemy cukier puder i mieszamy na gładki gęsty lukier Nadzienie Owoce myjemy, odsączamy, dodajemy cukier i mąkę. Mieszamy. Artykuł Drożdżówki z borówkami i malinami pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Focaccia serowa 111

Focaccia jest jednym z najpopularniejszych rodzajów chleba we Włoszech, z długą historią sięgającą odległych czasów wczesnej kultury starożytnej Grecji i Etrusków, którzy mieszkali w północno-środkowych Włoszech przed powstaniem Cesarstwa Rzymskiego. Ten płaski chleb z przyprawami, oliwą z oliwek i innymi produktami był używany przez tysiące lat, zanim stopniowo przekształcił się w jedną z najbardziej znanych włoskich potraw, czyli pizzę(...)minut – Włochy Udaj się do sklepu, po następujące produkty 400 g mąki 00 220 ml letniej wody 40 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżka cukru Sól 200 g starej mozzarelli 50 g parmezanu Świeży rozmaryn Oliwa z oliwek Zaczynamy Drożdże wsypy do letniej wody wraz z cukrem. Mąkę wymieszaj z solą, kiedy drożdże

RafalCook
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 291

dodatek do potraw służy w każdej knajpce i restauracji serwującej dania tej kuchni na świecie. Uzupełnia dania główne, maczany w sosach spełnia funkcję łyżki czy widelca. Prosty i pyszny chleb, minimalnie czasochłonny. Naturalny, charakterystycznie przypieczony, lekko drożdżowy, trójkątny placek. Albo czosnkowy, ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako(...)chrupiąca, z przypieczonymi mocno zwęglonymi fragmentami ciasta. Środek natomiast powinien być miękki, puszysty, z widocznymi bąblami po pęcherzykach powietrza. Cukier rozpuszczamy w 120ml ciepłej ale nie gorącej wody, wsypujemy drożdże, mieszamy i zostawiamy na 10 minut aż zaczną się pienić – będzie wiadomo że są silne i pracują. W dużej misce przesiewamy razem mąkę, sodę, sól, dodajemy jogurt i olej

Karo in the Kitchen
Maslo orzechowe - na zdrowie. Drożdżowe bułeczki z masłem orzechowym i truskawkami 146

codziennej dawki orzechów, znakomicie sprawdza się jako substytut ulepszanych smarowideł oraz jest idealną przekąską dla dzieci. Jest to zdecydowanie lepszy wybór niż słodkie, czekoladowo-podobne wyroby do smarowania chleba, przez które psują się zęby i cierpimy na otyłość. Sante ma w swojej ofercie dwa rodzaje maseł orzechowych: zawierające aż 90% orzechów oraz z kawałkami przepysznych orzechów. Masło orzechowe z kawałkami(...)drożdży 50 g rozpuszczonego masła 40 g cukru 250 g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko 1 łyżeczka   domowej esencji waniliowej rozpuszczone masło do posmarowania ciasta Nadzienie:  2 łyżki rozpuszczonego masła  2 łyżki brązowego cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki  masła orzechowego Sante 12 truskawek Wykonanie: W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże

Kulinarne przygody Gatity
Maślane rogaliki 147

rozcieramy z łyżeczką cukru, do uzyskania płynnej konsystencji. Dodajemy do letniego mleka i odstawiamy do wyrośnięcia. W tym czasie mieszamy mąkę, z cukrem, solą, jajkiem, miękkim masłem oraz wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, ciasto musi odchodzić nam od rąk. Takie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy(...)stopniach. Po wyciągnięciu smarujemy gorące rogaliki roztopionym masłem.    W książce "Smakowite pieczywo" znajdziemy wiele pomysłów na różne wypieki od słodkich bułeczek, po jasne i ciemne chleby, a nawet specjalności ze świata. W książce oprócz przepisów znajdziemy wiele rad typu co zrobić by chleb nam się udał, jak przechowywać pieczywo oraz o dodatkach jakie można dodać do pieczywa. Ponadto

Aga w kuchni
Chleb orkiszowy z ziarnami łyżką mieszany 136

Chyba rzadko coś tak cieszy jak własnoręcznie upieczony chlebek. Ten jest bardzo zdrowy i pyszny z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. A do tego jest bardzo

Andzia Pichci
Kajzerki twarogowe na słodko + filmik 186

Polecam dziś kolejny pyszny przepis sprzed lat, z PRLu na twarogowe kajzerki w wersji na słodko . To jest modyfikacja przepisu na  Bułeczki drożdżowe z marmoladą

Kawa z mlekiem
Odrywane drożdżowe ślimaczki z szynką i serem 180

Odrywane drożdżowe ślimaczki są moją kolejną propozycją na smaczną przekąskę. Wcześniej przygotowywałam Ziołowy chlebek odrywany oraz Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami. Dziś natomiast w roli głównej

Kuchnia Bazylii
Chlebek z serem i ziołami wypiekany na śniadanie 176

Do końca nie byłam pewna czy znajdę czas na wypieczenie tego chlebka. W lodówce miałam kawałek rolady koziego serka, a w ogrodzie wiechcie estragonu prezentowały się

Gotuj Sam!
Warstwowe ciasto drożdżowe z czarnuszką w wersji mini 201

W ten weekend znowu wkręciłam się Wypiekanie na śniadanie , bo lubię drożdżowe chlebki :) Prawdę mówiąc zawsze głęboko się zastanawiam nad wzięciem udziału, bo wypieki  są

Gotuj Sam!
Lavas, turecki chlebek z patelni 202

Dziś na blogu kolejny chlebek z patelni, tym razem wypatrzony u Beaty ze   Starych garów .  W dzisiejszym poście nasza kulinarna podróż dotarła do

Kulinarne przygody Gatity
Środa: Domowa pitta z kurczakiem i sałatką tri colores 191

osób: 15 zł Domowa pitta – wprawka do pizzy Domowa pitta – to dealna wprawka dla tych co chcieliby zrobić sami pizzę, ale się boją, marzą o chlebie własnego wypieku, ale nie mają sił, czy determinacji, żeby się za to zabrać. Ciasto na pittę przygotowuje się w podobny sposób jak ciasto na pizzę, ale ma bardziej chlebowy smak i chlebowy(...)zrobić je od zera) i każde warzywo. Świetnie sprawdza się w roli lanczu do pracy. Składniki: Ciasto Pół szklanki mąki pełnoziarnistej 2 szklanki mąki zwykłej 2 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 szklanka cieplej wody Sałatka tri colores Kilka kawałków pieczonego kurczaka ( zobacz menu na tydzień – leftovers, w którym piekliśmy kurczaka

Niedzielny kucharz
Focaccia typu Genovese (genueńska) 81

Focaccia, to popularne we Włoszech płaskie pieczywo, podobne nieco do pizzy. Istnieje wiele tradycyjnych, regionalnych odmian włoskiej focacci, różniących się sposobem przygotowania, składnikami i przyprawami. Focaccia

Przepisy na domowy ser i chleb
BUŁKI WROCŁAWSKIE/ POZNAŃSKIE Z PRZEDZIAŁKIEM 113

Czy Wy też jesteście zdania, że domowe pieczywo jest najlepsze? W obecnej sytuacji, kiedy to praktycznie całe dnie spędzam w domu, mam sporo czasu na pichcenie

Zrób to smacznie
BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 112

Oj co to był za zapach, podczas pieczenia bułek, a potem smak ;) Bułeczki wyszły pyszne, pulchne, miękkie. Bułki same w sobie nie są słodkie, słodyczy nadaje

Zrób to smacznie
Wegańskie pasty i pasztety do kanapek :) 234

poniższe produkty i czy Wam smakowały :) Pasztet z ziołami woda, tłuszcz kokosowy*, tofu* (woda, soja*,substancja wiążąca: siarczan wapnia), skrobia ziemniaczana*, pietruszka*(6,9%), szczypiorek*(6,7%), por*(6%), drożdże suszone*, suszone białko roślinne ze słonecznika*, koncentrat pomidorowy*, sól, przyprawy* (zawiera seler*), olej słonecznikowy*, koncentrat soku jabłkowego*, substancja zagęszczająca: guma guar*, sos sojowy* (woda, soja*, sól) *certyfikowany składnik ekologiczny(...)KRAINA , ale widzę, że na stronie sklepu występuje on teraz w innym opakowaniu i całkowicie innym składzie. Choć nazwa i firma zostały te same. Pasztet spożyłam m.in. z chlebem lnianym z cukinią . Kompletnie mi on nie smakował. Zapach miał bardzo nie przyjemny, a smak specyficzny i niezbyt dobry. Ale pamiętajcie, że to tylko moje zdanie, może Wam akurat przypadnie

Zdrowie na języku :P
CHACZAPURI ADŻARSKIE Z PIECZONĄ KUKURYDZĄ 225

Uwielbiam poznawać kuchnie świata i inspirować się tamtejszymi daniami. Tym razem „zabieram Was” do Gruzji, gdzie jednym z najbardziej popularnych dań jest Chaczapuri i

Ostra na Słodko
Bułki z kapustą i pieczarkami. 194

Zastanawiałam się co dziś smacznego przygotować. I wpadł mi do głowy pewien pomysł na wykorzystanie mojego ulubionego farszu z kapusty kiszonej i pieczarek.  Musiałam tylko

W kuchni u Moniki