chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:339/420)

DROŻDŻOWE KWIATY Z MORELAMI 165

wypiekała wielkie bochenki chleba dla całej rodziny. Puszyste i delikatne w środku, ale z twardą, chrupiącą skórką zewnątrz. Ciężkie, ale nie zbite – chleby idealne. Dziś jednak nie na chleb Was zapraszam, a na fantastyczne drożdżówki! Wyglądem chciałam nawiązać do słonecznikowych pól przy moim domu. Pól, w których zawsze bawiłam się z bratem i kuzynami ukrywając w wielkich, sięgających(...)Twojej spiżarni. http://www.manufaktura-wielkopolska.pl/ W e-sklepie Manufaktura Wielkopolska do 30 czerwca trwa promocja! Rabat 10 % na zakupy na hasło: durszlak10 SKŁADNIKI : ( ok. 10 szt ) * maka pszenna – 650 g * drożdże świeże – 35 g * Przysmak z dyni Manufaktura Wielkopolska – 2 łyżki * masło min. 82% – 100 g * mleko 3,2% – 250 ml * cukier drobny – 100 g * jajko

Ostra na Słodko
Pizza 226

coś całkowicie przeciwnego... O, zła ja :] Żeby oczyścić troszeczkę sumienie, napiszę Wam teraz jak wyglądały niegdyś Wielkopostne zwyczaje żywieniowe. Otóż, w czasie Wielkiego Postu na stołach gościł przede wszystkim chleb, jako podstawa diety, można go było posmarować powidłami bądź umoczyć w oliwie. Podawano także śledzie, ale bez śmietany oraz czarną kawę z palonych żołędzi bez żadnych dodatków, nawet cukru(...)niedozwolona, jakby się mogło wydawać :] Pizza (przepis na dwie pizze) 500g mąki pszennej 40g drożdży 250 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliw puszka pomidorów przyprawy (pieprz, sól, bazylia, papryka ostra i słodka) ulubione dodatki Drożdże rozprowadzić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i czterema łyżkami mąki. Odstawić przykryte na 15 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną 211

mąki owsianej 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki suszonego rozmarynu (lub mniej, jeśli ktoś nie przepada za jego smakiem i aromatem, ale mimo wszystko warto dodać do chleba) Chleb pszenno-owsiany z rozmarynem i żurawiną pół łyżeczki cukru łyżeczka soli spora garść żurawin suszonych łuskany słonecznik W sobotę wieczorem : W dużym garnku lub misce wyrobić ciasto z mąki, zakwasu(...)godziny w temp. 180 stopni C. Wyjąć z foremki zaraz po upieczeniu i usunąć papier. Odstawić do całkowitego ostudzenia. Przepis do marcowej listy akcji "Na zakwasie i na drożdżach" moderowanej przez Akacjowy blog

Weekendy w domu i ogrodzie
Szybkie bułki krojone 111

Szybkie bułki krojone. Nazwałem je tak, bo są szybkie (w miarę) i są krojone. No oczywista oczywistość, prawda? Bo było to tak, że było już dość

Marder&Marder Manufacture
Focaccia barese/pugliese (ciasto z dodatkiem ziemniaków i semoliny) 135

Focaccia barese, to wyśmienite pieczywo, typowe dla Apulii. Sporządzane jest z prostego ciasta na bazie mąki pszennej,  mąki z dwukrotnie zmielonej semoliny (pszenicy twardej durum

Przepisy na domowy ser i chleb
Chlebek pita 122

Pita to okrągłe płaskie placki przygotowane z mąki pszennej i usmażone na suchej patelni (lub upieczone w piekarniku). Podczas smażenia z ciasta tworzy się charakterystyczna kieszonka

Zasmakuj Kuchni
Bułki na zakwasie z pieczonym czosnkiem 193

Chleby na zakwasie piekę do dawna, ale bułek jak dotąd nie piekłam.  Na blogu Grahamka, weka i kajzerka , znalazłam przepis na te bułki. Przez pierwsze kilka pieczeń miałam kłopot z uformowaniem kształtnych bułeczek, ciasto było troszkę za luźne. Po niewielkiej korekcie przepisu (więcej mąki, mniej wody) piekę już całkiem kształtne bułeczki.  Bułeczki są bardzo lekko chrupiące, z dziurkowanym(...)bułek po ok. 90 g każda) 160 g zaczynu 350 g mąki pszennej razowej 160 g wody o temp. 24-25 stopni 25 g oliwy 10 g świeżych drożdży 12 g soli 20 g upieczonych ząbków czosnku 7 g słodu pszenicznego Przygotowanie zaczynu: Do odświeżonego 12 godzin wcześniej zakwasu dodać wodę i mąkę. Składniki zaczynu dokładnie wymieszać

Codziennik Kuchenny
Brioszka z konfiturą morelową 212

Brioszka z morelowym nadzieniem  Od zawsze uwielbiam wszelkie wypieki drożdżowe, a  zapach unoszący się w całym domu ciasta drożdżowego już zawsze będzie mi się

Aromatyczne Podróże
Zapraszam na śniadanie: Chałka 177

Celebrujcie śniadania! Zwłaszcza te leniwe, spędzone przy rodzinnym stole z bliskimi. Ja uwielbiam te leniwe dni, kiedy nie spieszymy się do pracy i siedzimy rano przy

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Żytni chleb z cebulką i kminkiem 180

Zaczynam sięgać po coraz bardziej pracochłonne w wykonaniu chleby i im trudniejszy tym jego efekt końcowy mnie bardziej cieszy. Upiekł się wprost idealnie, a tak niesamowicie aromatyczny, że musiałam się posilić w trakcie jego pieczenia czymś w zamian ;-) Przepis wzięłam z  TEJ strony i nie byłabym sobą, gdybym nie dokonała pewnych modyfikacji :-) Z podanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek(...)pozostawić w szczelnie przykrytym naczyniu na  4- 8 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 100 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suszonych drożdży 2 łyżki ( ok 30g) miękkiego masła 1 łyżka prażonej cebuli 1  - 2 łyżeczki kminku 3 listki świeżej bazylii drobno posiekanej Dodatkowo do posmarowania i posypania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki pełnoziarniste. 218

 Pyszne, pulchne, nieco trudniejsze w przygotowaniu niż pszenne, ale na pewno lepsze i zdrowsze. My z rodziną bardzo takie bułeczki lubimy po prostu z masełkiem

Kuchnia Łukasza
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 168

Przepis na bliny gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane

Dietolog
Bliny gryczane – pełnoziarniste drożdżowe placki z patelni 138

Przepis na bliny gryczane, które doskonale zastąpią chleb na śniadanie albo będą stanowić świetną bazę pod smakowite przekąski nie tylko dla osób z cukrzycą. Można je podawać na słono i na słodko. Bliny to drożdżowe placki występujące w tradycyjnej kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Przypomniały mi się ostatnio i właśnie je zrobiłam. Użyłam do ich przygotowania mąki pszennej pełnoziarnistej(...)jajeczną i śledzia albo hummus z warzywami. Składniki na 30 blin : 100 g mąki gryczanej 80 g mąki pszennej pełnoziarnistej 400 ml mleka 1,5% tł. 20 g świeżych drożdży 1 jajko i 1 żółtko łyżka oleju rzepakowego szczypta soli i szczypta cukru 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia duża patelnia o nieprzywierającej powłoce Do dużej szklanej miski wlać podgrzane

Dietolog
Bułki pszenno-żytnio-owsiane 110

Blog ostatnimi czasy mocno wraca do korzeni, do tego na czym powstał. Mianowicie do przepisów na wszelakie pieczywa. Bo to kolejny w ostatnim czasie przepis na

Marder&Marder Manufacture
Focaccia bez zagniatania - włoskie pieczywo 192

Focaccia... to moje wspomnienie Włoch. Jest puszysta ale chrupiąca, lekko tłusta i słona. Idealna jako baza do kanapki, dodatek do zupy lub po prostu przekąska. Tak

Pora na pora i pomidora