chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:339/420)

Indyjskie chlebki Naan 163

Chleb ten został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan. W języku perskim „naan” oznacza dosłownie „chleb”. Zgodnie z tradycją tego chleba się nie wałkuje, tylko rozciąga i rozklepuje. Jest miękki, puszysty, nie można porównać do do żadnego znanego nam w Polsce pieczywa, ale gwarantuję Wam, że go pokochacie. Najgorsze było(...)łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja Przygotowanie: Niezależnie od czego czy używasz świeżych czy suszonych drożdży to mleko powinno być

greenscarf
Proste przepisy na świąteczne włoskie dania 170

stopni piekarniku przez 30 minut.     Oliwki z  Ascoli  z tuńczykiem     Składniki:   300   g tuńczyka z puszki   30   g miękiszu chleba   pół cebuli   80   g parmezanu   starta skórka z ½ cytryny   1 mała marchewka   1 mała łodyga selera   1 średnie jajko   szczypiorek(...)mąki typu 00   1,5 g sproszkowanych drożdży   25 g gorzkiej czekolady    25 g migdałów   Sposób przygotowania:   Gotujemy mleko z masłem i dodajemy je do pokrojonego na kostki  Panettone . Całość dobrze mieszamy.   Schładzamy i dodajemy żółtka, mąkę i drożdże. Na końcu dodajemy ubite z cukrem białka.   Smarujemy masłem formy

SzczyptaSmaQ
Hiszpańskie precelki Pico 160

cukrem i ciepłą wodą rozpuścić i odstawić na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy oliwę z oliwek oraz sól, mieszamy. Mąkę łączymy z drożdżami i wodą, przez kilka minut wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy pod przykryciem na ok 40 minut, aby podwoiło swoją objętość. 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt(...)ponownego wyrośnięcia. 4. Precelki przed włożeniem do piekarnika smarujemy woda i posypujemy solą lub białym sezamem. Czas pieczenia 10-12 minut, w temperaturze 200 C. Przepis inspirowany ,, Encyklopedią Chleba

Apetyczna babeczka
Drożdżowe bułeczki-kwiatki z orzechowym nadzieniem 90

Szkoła. Zaraz zaczynamy drugi tydzień roku szkolnego, a jest to wyjątkowy rok.  Zmiana szkoły u Syncia, ósma klasa u Córci. Często ponad osiem godzin zajęć

Dzieje kuchennej Wiewióry
Bułki z przedziałkiem 77

Przepis na domowe bułki z przedziałkiem. Mają chrupiącą skórkę i leciutkie puszyste wnętrze. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6-7 sztuk Trudność przygotowania:  łatwe

karolgotuje
Skandynawskie buleczki cynamonowe 147

Jeśli szukacie przepisów rodem ze Skandynawii to jest taki jeden blog pełen łakomych kąsków ze Szwecji, Finlandii ale i innych krajów.  Pistachio  

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 133

Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z

Zrób to smacznie
CHLEB Z BRĄZOWEJ MĄKI CHLEBOWEJ 188

Dziś na śniadanie zajadaliśmy pyszny, miękki i pulchny chlebek z mąki chlebowej. Idealne do jajecznicy czy kanapki z wędliną :) Z

Zrób to smacznie
Rwane bułeczki z poziomkami 125

Ach zaskoczę dziś was,pyszne maleństwa z poziomkami zrobiłam.Nawet grama cukru nie dałam do poziomek, same w sobie były słodkie. Składniki: mąką 500 g typ

Różowa kuchnia
Koszyczek drożdżowy do święconki 2016 128

Mamy kochani Sobotę, a więc dziś święcimy nasze śniadanie Wielkanocne-powiedzmy. Taki oto koszyczek upiekłam, właściwie dwa mi wyszły. Jeden większy i jeden mniejszy.Każdego zachęcam

Różowa kuchnia
Cebularze z makiem 158

Dzisiaj zapraszam wpis z cyklu " Wypiekanie na śniadanie " w ramach, którego upiekłam cebularze z makiem. Zwykły cebularz z dodatkiem maku to znak Lubelszczyzny, mimo

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Wypiekanie na śniadanie: chleb challah- chałka żydowska 202

jest na Rosz ha – Szana. Jej przypominający głowę kształt symbolizuje pełnię błogosławieństw na okrągły rok, oraz dostatek. Chałka wyszła bardzo lekka i puszysta. Pyszna nawet na drugi dzień.   Chleb challah- chałka żydowska Przepis podany przez Bernadetę. Oryginał na blogu Culinary Adventures in the kitchen (click)   W mojej wersji wykorzystałam 500 gr mąki, dlatego dokonałam drobnych zmian( w nawiasach(...)łyżki cukru i ½ łyżki masła. Załączam link  do instrukcji zaplatania okrągłej chałki: https://www.youtube.com/watch?v=u7D8PSBsy1M 2 1/2 szklanki ciepłej wody ( 250 m l)   1 łyżka suchych drożdży 7g ( 17 gr swiezych drozdzy ) 1/2 szklanki miodu   ( 3 lyzki cukru ) 1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego( 50 ml ) 4 jajka   ( 1 + 1 roztrzepane

Mia Cucina Sofieta
Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym 92

Czas czytania: 4 min Truskawki co prawda już się kończą, ale mam nadzieję, że zdążycie jeszcze spróbować drożdżówek z ich dodatkiem. Jestem pewna, że kupicie je

SprawdzonaKuchnia.pl
Resztki ze świąt – tarta z kapustą wigilijną 82

zagospodarowanie nie zjedzonej kapusty wigilijnej to tarta na lekkim, drożdżowym, śródziemnomorskim pieczywie, bardzo podobnym do ciasta na pizzę. Naszym zdaniem idealnie pasuje do kapusty, którą przecież często zagryza się chlebem. Na wierzch kapusty kładziemy cienko pokrojone plasterki ziemniaka, wcześniej chwilę blanszowane we wrzątku, żeby nieco zmiękły. P oznaj 10 zasad udanego mrożenia – żeby sprawdzić, jak dobrze zamrozić jedzenie(...)Przepis na ciasto pochodzi z cooking.nytimes.com Czas : przygotowanie – 10 minut plus i 1 godzina, na wyrośnięcie ciasta; pieczenie – 40 minut Poziom trudności: Łatwe Składniki: Ciasto : Łyżeczka suszonych drożdży Szklanka mąki 2 łyżki oliwy plus 1 łyżka do posmarowania formy do pieczenia 5 łyżek wody 1/4 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli Jajko Nadzienie : Kopiasta szklanka kiszonej kapusty

Niedzielny kucharz
Bagietka wieloziarnista 102

sobie sporo różnego rodzaju ziaren. Dla zdrowia dodałam suszoną jagodę goji, która świetnie smakuje w tego typu wypiekach. Bagietka jest dość ciężka i wilgotna, a jej ciasto przypomina klasyczne chleby żytnie. Ciasto na bagietkę przygotujecie w szybki i łatwy sposób, nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu. Przy formowaniu bagietek należy pamiętać o podsypaniu sporej ilości mąki, to znacznie ułatwi pracę, ponieważ(...)Prep Time 15 minutes Cook Time 25 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients 320 g wody 40 g zakwasu 1 łyżka miodu 10 g świeżych drożdży lub 4 g suszonych 140 g mąki żytniej typ 2000 70 g pszennej pełnoziarnistej 240 g mąki pszennej typ 650 30 g siemienia lnianego 40 g słonecznika 1 łyżka czarnuszki

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania