łyżki miękkiego masła 1 łyżka spirytusu, wódki lub octu Wykonanie Drożdże rozpuścić w 1 szkl. ciepłego mleka z 2 łyżkami cukru i łyżką maki. Odstawić, aż drożdże ruszą na ok. 15-20 min. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, 1 szkl. mleka, cukier i żółtka i zaczynamy wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło(...)Smażymy pączki w tłuszczu w temperaturze ok. 170-175 stopniach. z obu stron. Ostygnięte dekorujemy/nadziewamy według uznania Artykuł Puszyste pączki z marmoladą pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzałapując się na ostatnie podrygi upałów w Bułgarii. I uświadamiając sobie, że miejscowi cukiernicy są wybitni w tym zakresie. Chałki, rogale i drożdżowe ciasta, torty, tarty, baklawy i pszenny chleb. Delikatny jak puch. Znów znaczną część mej walizki wypełniłam plecionkami z rodzynkami i bochenkiem pszennego puchacza. Po chałkach zostało smaczne wspomnienie. Na mej dłoni został ślad po próbie nieroztropnego udowodnienia(...)kategorię poparzeń stopnia trzeciego, jak mnie uczono na kursie. Zatem, ku przestrodze. Tost to tost. Rządzi się innymi prawami. Prawami do opiekania. Składniki: 600 gram mąki pszennej 40 gram drożdży 1/2 szklanki letniego mleka 1 jajko 80 gram roztopionego masła 5 łyżek cukru cukier waniliowy Mus śliwkowy: 1/2 kg śliwek łyżeczka cynamonu 1 - 2 łyżki cukru 2 łyżki budyniu waniliowego
Kronika Piekarnikajuż w ogóle jeśli takie pieczywo przygotujemy samodzielnie w domu. Wiadomo, zawsze jest to bardziej czasochłonne aniżeli wyjście do pobliskiej piekarni czy sklepu. Jednak takie własnoręcznie przygotowane bułeczki czy chleb rekompensują wszystko. Ja postanowiłam nieco urozmaicić tradycyjny wypiek i do ciasta dodałam drobno zmielone migdały. Efekt wyszedł genialny. Bułeczki są pulchne, mięciutkie w środku i lekko chrupiące na zewnątrz(...)zdecydowanie warta uwagi roślina. Składniki (8 bułek): 250 g mąki pszennej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej 80 g migdałów (Karkonoska Tłocznia) 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 100 ml gorącej wody Przygotowanie: W rondelku podgrzej 200 ml wody i rozpuść w niej drożdże wraz z cukrem i łyżką
Zdrowie na języku :PKolejne podejście do mąki z AleDobre.pl . To znaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie(...)właśnie tytułową pizzę pepperoni. Składniki na ciasto: 370 g mąki pszennej 185 ml wody 2 łyżki oleju pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 2 łyżki ziół prowansalskich 20 g drożdży Składniki na wierzch: ser zółty pieczarki salami pepperoni Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do dużej miski i wyrabiamy ciasto przez 15 minut. Powinno być gładkie i elastyczne. Przykrywamy ręcznikiem
Marder&Marder ManufactureWitajcie w Nowym Roku! Znów zapełniamy karty kalendarza od nowa... co przyniesie ten rok? czy będzie lepszy od ubiegłego? nikt
Radość kipiąca uśmiechem.Dzień Dobry w niedzielę :) Upiekłam taki zakręcony chlebek. Smakuje na ciepło jak i na gorąco. Można przygotować na obiad, kolację, przekąskę czy imprezę. Gorący trochę
IzabelawkuchniPolecam pierogi z piekarnika, bo to doskonałe jedzenie, które zadowoli wielu smakoszy. -- -- Na farsz potrzebujemy: 500 g mięsa pokrojonego w kostkę 1-2 cm, cebulę
chleba naszegoBułeczki drożdżowe z nadzieniem Mięciutkie i chrupiące bułeczki drożdżowe z pysznym farszem, to ciekawy pomysł na śniadanie, kolacje lub piknik. Jako nadzienia możemy tutaj użyć dowolnych
Blog z ApetytemBajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!już na swoim blogu przepis na chleb z ziemniakami, na sernik z ziemniakami, teraz przyszedł czas na pączki z ziemniakami ;). Wiem jak to brzmi - jakby były to pączki nadziane ziemniakami :D, ale spokojnie, ziemniaki to tylko dodatek do ciasta, w dodatku w ogóle nie wyczuwalny :). Dodatek ziemniaków do pieczywa wydłuża jego świeżość, wykorzystanie więc ich do ciasta na pączki(...)kajmakiem nadziewamy usmażone już pączki ) cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki, łącznie z nadzieniem, powinny być w temperaturze pokojowej. Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję
Opowieści z piekarnikazbliżający się okres. Wtedy czekolada jest najlepszym przyjacielem, ponieważ zwiększa wydzielanie serotoniny (hormonu szczęścia) Przyczyny mogą być także inne, np. : niedobór chromu – wskazane włączenie produktów takich jak drożdże, zboża, kakao, suche nasiona roślin strączkowych, jaja zaburzenia poziomu cukru we krwi – należy koniecznie poprawić regularność posiłków, unikać produktów o wysokim ładunku glikemicznym (co to oznacza(...)także niewysypianiem się, nadmierną ilością wysiłku fizycznego czy stosowaniem głodówek. Przy nadmiarze kortyzolu mogą pojawiać się zachcianki nie tylko na słodycze, ale także na słone produkty WĘGLOWODANY (makarony, chleb, kasze) Stały apetyt na żywność wysokowęglowodanową może oznaczać niedobór tryptofanu. Jest to aminokwas, którego nie jesteśmy w stanie sami wytworzyć, więc musimy dostarczać go z dietą. Tryptofan ma wiele ważnych funkcji
Powiedz dietom nieCiekawie wygląda, obłędnie pachnie i tak samo smakuje. Z wierzchu chrupiący, w środku puszysty, miękki i bardzo ziołowy. Dobry jest i na ciepło i na zimno
Smakowity Blog Kulinarnybabci Lusi. U niej zawsze był najlepszy miód. Od sąsiada z sąsiedniej pasieki. Bywało że mogliśmy wyjadać taki jeszcze nieodwirowany z kawałkami wosku pszczelego. Pyszny z chlebem, albo wyjadany palcem ze słoika. Podstawa naszej wakacyjnej diety. Do dziś kocham polskie miody. Był czas kiedy dostawałam miód z pasieki kuzynki, i to Ona wtajemniczyła mnie w rodzaje(...)gryczany idealny do pierniczków. Przepis na 14 całkiem sporych naleśników 400 g mąki pszennej 100 g semoliny ( możecie użyć kaszy manny ) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki drożdży suchych instant 300 ml wody Do smarowania placków 1/2 kostki masła 1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego) 1/2 szklanki semoliny. Sos miodowy 100 g masła 4-5 łyżek miodu
Piekarz-Kucharz-GarkotłukBardzo nie lubię mieć wizji podróży o tzw. suchym pysku. Nie lubię jeść kanapek w pociągu. Nie lubię kupnego jedzenia na dworcu. Ciągle nie lubię
Dzieje kuchennej WiewióryJuż sam zapach bułeczek czosnkowych może przyprawić o zawrót głowy i być przyczyną ślinotoku ;) A ten przepis jest wyjątkowo udany. Bułeczki są mięciutkie, puszyste, pachnące i
Mienta blogpodpatrywałam gotujących kucharzy czy kobiety piekące chleby na ulicznych straganach. Smaki i zapachy zapamiętam do końca życia. Wrócimy jeszcze na tym blogu do Maroko. Będzie przepis na chleb i marokańskie amlou. Serce mojej malutkiej ostatniej córeczki podbiły właśnie baghrir - naleśniki. Łatwe do przygotowania. Można podawać je na słodko jak i na słono. Matylda lubi najbardziej(...)pszenicy durum. 3/4 szklanki mąki uniwersalnej. 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru pudru 3 szklanki +2 łyżki ciepłej wody 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 czubata łyżeczka drożdży suchych instant. Wszystkie produkty zmiksować blenderem (najlepiej takim kielichowym). Odstawić na dwie, trzy minuty. Następnie smażymy na patelni (z nieprzywierającą powierzchnią ) tylko z jednej strony!!! Warto obejrzeć krótki filmik
Piekarz-Kucharz-Garkotłukktórych używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)wśród wielbicieli indyjskich przysmaków. Ps. już niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * sól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodkoktórych używa się do przygotowania kebabów. Chleb Naan został sprowadzony do Indii przez Mongołów, którzy przybyli z Persji przez Afganistan, a w języku perskim ” naan ” oznacza „chleb”. Tradycyjnie nie wałkuje się go, lecz rozklepuje i rozciąga, aż będzie miał kształt kropli. Przygotowywane są w glinianych piecach zwanych tandoor i podawane z masłem ghee, kozieradką albo innymi(...)wśród wielbicieli indyjskich przysmaków. Ps. już niedługo wypatrujcie przepisu na chlebków naan z fantastycznym mięsnym nadzieniem. Polecam! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 225 g * sól – 0,5 łyżeczki * świeże drożdże – 15 g * letnie mleko – 4 pełne łyżki * olej roślinny – 1 pełna łyżka * jogurt naturalny – 2 pełne łyżki * jajko – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Mąkę przesiewamy
Ostra na Słodko