chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:326/420)

Chlebowe zające idealne do wielkanocnego koszyczka! 105

    Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami... a ja mam dla Was idealny przepis, który możecie wykonać razem z dziećmi. Mowa o chlebowych zającach. Pięknie prezentują

Radość kipiąca uśmiechem.
Bułki kajzerki 107

wymyślam receptury na kolejne pieczywa. Bo tak, to jest dość stara sprawa, upiekłem te bułki kilka miesięcy temu przy okazji któregoś długiego weekendu. Od razu zrobiłem też ekspresowy chleb owsiany (na który przepis już opublikowałem) i bułki pszenno-żytnio-owsiane, na które przepis otrzymacie niebawem. Ale wracając do tych kajzerek…W zasadzie nie ma co pisać, kajzerki jak kajzerki, eleganckie(...)tętni glutenem, tym lepiej. PRZEPIS NA BUŁKI KAJZERKI Bułki kajzerki – składniki: 500 g mąki pszennej jasnej 240 ml wody 40 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki drożdży instant (lub 20-25 g świeżych) Bułki kajzerki – wykonanie: Bez zbędnych ceregieli wszystkie składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy ciasto przez około 15 minut. Masło powinno być miękkie, w temperaturze

Marder&Marder Manufacture
Bułki nocne II 166

Idealnym pomysłem na świeże pieczywo pieczone ranem, bez konieczności wstawania wczesnym rankiem są bułeczki oraz chleby, które garowane są w lodówce. Wieczorem wyrabiamy ciasto, które chowamy do lodówki a rano formujemy i pieczemy. Można oczywiście ciasto zarobić rankiem a piec wieczorem, nie ma różnicy - ważne aby w lodówce wyrastało odpowiednio długo. I tak naprawdę każde drożdżowe ciasto możemy garować(...)mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy Dodatkowo: 1 jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić

Kocham..lubię..gotuję..
Odrywany chlebek pizza 216

Odrywany chlebek pizza Puszyste i mięciutkie ciasto z pysznymi dodatkami, które w smaku bardzo przypomina pizze. Idealnie pasuje do grilla, jako przekąska na piknik lub na

Blog z Apetytem
Bakaliowy zawijaniec bez cukru Berawecka czyli poWeekendowe Lakocie odc.111 236

Bywa tak, że przeglądając jakąś książkę kucharską ponownie zachodzę w głowę jak to możliwe, że jeszcze nie przyrządziłam danej potrawy. "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo stała

Dzieje kuchennej Wiewióry
Płaski chleb z za'atarem - czyli libański Manoush 267

płaski ziołowy chleb jest idealnym dodatkiem do jogurtowego sera  labneh  lub  serowych kulek . Na pewno będzie też dobry z  hummusem  .Jest smaczny jeszcze ciepły, ale kiedy wystygnie też jest świetny. Ciasto po wyrobieniu wydawało mi się dosyć twarde, mimo iż użyłam więcej wody niż podane było w przepisie, obawiałam się nawet, że nic już(...)średnicy 2 szklanki pszennej mąki 1 łyżeczka soli ok 1/2 szklaki letniej wody 1/2 łyżeczki drożdży instant 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka oliwy dodatkowo: 1/4 szklanki przyprawy za'atar 1/4 szklanki oliwy przygotowanie Wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże, cukier, łyżkę oliwy i wodę . Wyrabiać ręcznie ciasto, ok 10 minut, aż będzie gładkie. Wodę dodawać stopniowo. Jeżeli

Stare Gary
Kabanosiaki na drożdżowym cieście curry 173

To ciasto powstało bardzo spontanicznie, dodanie przyprawy curry do ciasta drożdżowego okazało się strzałem w dziesiątkę, bo po pierwsze smak jest obłędny, a do tego ma

Apetyczna babeczka
Chleb z rodzynkami i orzechami 200

Dzisiaj kolejne "Wypiekanie na śniadanie" . Piekliśmy chleb z rodzynkami i orzechami włoskimi Hamelmana z książki "Chleb " z małymi moimi modyfikacjami. Jak zawsze było pysznie. Ja przy okazji pieczenia chleba miałam okazję wypróbować mąki które otrzymałam z "Młyn Kopytowa" Kopytowa to miejscowość położona na podkarpaciu. Tereny te uznawane są za jedne z najczystszych w Polsce. Młyn zajmuje się  mieleniem zboża(...)mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 140 g wody 1/8 łyżeczki drożdży instant Ciasto właściwe 610 g mąki chlebowej pszennej typ 750  Młyn Kopytowa 70 g mąki pszennej graham typ 1850 Młyn Kopytowa 510 g wody 20 g soli 4 g drożdży instant cała biga 140 g orzechów włoskich 100 g rodzynek Przygotowanie: Dzień wcześniej przygotować "bigę

Ala piecze i gotuje
Śląskie kołoczki (drożdżowe koperty z serem) czyli Niedzielne Śniadanie odc.56 267

Zatęskniłam za wspólnie celebrowanymi śniadaniami. Ostatnio nie składało nam się, nie udawało razem usiąść do stołu, ba, nawet nie udaje się być tylko obok siebie. Małżona

Dzieje kuchennej Wiewióry
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 369

sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna(...)wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Gotową płynną mieszankę studzimy do temperatury około 40-45⁰C – musi być ciepła, żeby drożdże szybko zastartowały i zaczęły się namnażać napuszając ciasto, ale nie może być zbyt wysoka – przy temperaturze wyższej niż 60°C zabijecie drożdże. Połowę mąki (połowę „na oko”, tutaj

Karo in the Kitchen
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 255

sfotografować cały proces ich powstawania – a mój luby nawet nakręcił film z ich formowaniem, żeby wszystko było już jaśniej niż jasno wytłumaczone Te bułki do hamburgerów w przeciwieństwie do chleba czy pizzy wyrastają tylko raz, w lekko rozgrzanym piekarniku – są gotowe do zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna(...)wodę, wrzucamy do nich masło i wsypujemy cukier – mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Gotową płynną mieszankę studzimy do temperatury około 40-45⁰C – musi być ciepła, żeby drożdże szybko zastartowały i zaczęły się namnażać napuszając ciasto, ale nie może być zbyt wysoka – przy temperaturze wyższej niż 60°C zabijecie drożdże. Połowę mąki (połowę „na oko”, tutaj

Karo in the Kitchen
trochę tarta trochę pizza (tarte flambée ) 281

składniki : ( 2 tarty) ciasto: 100 - 125ml letniej wody (w zależności od chłonności mąki) 225 g  mąki (użyłam pszennej chlebowej) 1/4 i 1/8  łyżeczki soli 1/4 łyżeczki suszonych drożdży nadzienie 200 ml gęstego  créme fraîche o 30%(zgodnie z sugestią z przepisu zmieszałam pół na pół śmietanę 30% z serkiem śmietankowym) sól, pieprz i świeżo utarta gałka muszkatołowa(...)przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień  poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez ok 10 min lub aż będzie gładkie i elastyczne (wyrabiałam  w maszynie do chleba) . Zostawić na 5 min, żeby odpoczęło i wyrabiać jeszcze przez 5 min. Włożyć do wysmarowanej oliwą  miski. przykryć folią  i zostawić do wyrośnięcia

Stare Gary
Baba drożdżowa na białkach 216

tylko nie opadła. A baby rosły ogromne i przepiękne. układano je wtedy na puchowych poduszkach i pierzynach. Tak je studzono. A takie baby pieczono: parzone, petynowe (muślinowe), migdałowe, z chleba razowego, trójkolorowe(białe, różowe, ciemne), puchowe, ukraińskie, polskie, podlaskie, krakowskie, warszawskie, i takie najzwyklejsze (pospolite). Tak oto powstawały cudowne baby wielkanocne. Moja baba nie została, aż tak wypieszczona, ale również(...)Wielkanoc, przepis będzie jak znalazł :). Składniki: Ciasto: 500 g mąki szklanka mleka 30 g drożdży 80 g cukru 100 g masła 4 białka 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski. Następnie do miseczki (następnej), rozkruszamy drożdże dodajemy szklankę mąki, dwie  łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. Dokładnie mieszamy o odstawiamy, aż podwoi swoją objętość. Następnie

Moje pyszne gotowanie
Śniadaniowe bułeczki dyniowe. 132

  Halloween!  Dla mnie dzień jak każdy inny, ale ktoś może dziś się świetnie bawić i wcale mi to nie przeszkadza!  Dziś mam dla

Radość kipiąca uśmiechem.
Mięciutkie bułeczki lekkie jak chmurka (lekko słodkie) 304

Lekko słodkie bułeczki, które rozpływają się w ustach. Bardzo pulchne i lekkie jak puszek, do tego mają miękką skórkę, przez co mogą je jeść maluchy. Idealnie

IMPRESJA SMAKU
Bułki pełnoziarniste ze słonecznikiem 161

Jest to przepis na 8 bułeczek pełnoziarnistych ze słonecznikiem. Jeżeli nie mamy maki pełnoziarnistej, śmiało możemy wybrać zwykłą białą mąkę, a jeśli nie mamy słonecznika, to

Pasje Jolki
Drożdżowe bułeczki cynamonowe bez wyrabiania 99

byłam bardzo ciekawa, jak to tak bez wyrabiania, ugniatania i długiego mieszania można zrobić pyszne drożdżowe ciasto?  Autorka udowadnia, że jednak można w ten sposób przygotować nie tylko chleb, ale także słodkości, pizzę czy inne smakołyki. Wszystko sprowadza się do wymieszania składników, a następnie czasu, w którym ciasto musi odpocząć. Brzmi ciekawie i zachęcająco?  Napiszę(...)małpi chleb wprost kuszą by je upiec. Dalej pora na pizzę i pieczywo z nadzieniem - i tu znów mnóstwo pyszności np rogaliki z serem i szynką, chlebek serowy i kilka pomysłów na pizzę. W książce znajdziemy także kilka przepisów na bułki i chleby , bagietki także w wersjach bezglutenowych. Mnie osobiście zaintrygował buraczkowy chleb z orzechami i chleb czekoladowy z cynamonem

Cynamonowe szczęście
DROŻDŻOWY CHLEBEK ZIOŁOWO-CZOSNKOWY. ODRYWANY 326

Aromatyczny, wilgotny ... Pyszny nie tylko ciepły, ale i na zimno. Wg mnie nie potrzebuje żadnych innych dodatków ... Fajnie sprawdza się jako dodatek do grilla. Mój nie

Walijskie Pichcenie
Domowy chleb z chrupiącą skórką na maślance 251

Mąka żytnia 300 g ( użyłam typ 720) Maślanka 2 szklanki ( 500 ml) Woda letnia 70 ml Drożdże świeże 30 g Miód łyżeczka Sól dwie łyżeczki Maślankę, drożdże oraz miód podgrzać lekko w rondelku do rozpuszczenia miodu. ( maksymalnie do temperatury 35 stopni). Do dużej miski wsypać mąki, wodę, sól oraz składniki podgrzane z rondelka. Ciasto wyrobić do połączenia się(...)minut. W tym czasie naczynie żaroodporne z przykrywką włożyć do zimnego piekarnika i nagrzać do temperatury 220 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje ostrożnie wyjąć naczynie, przełożyć do niego chleb, przykryć pokrywą i włożyć do piekarnika. Po włożeniu do piekarnika zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec chleb przez 40 minut a następnie 15-20 minut bez przykrycia.  Po upieczeniu

Kulinarne przygody
Bułeczki z młodą kapustą 270

  Cebularze tak pobudziły nasze apetyty, że postanowiłam znów upiec coś wytrawnego. Korzystając z obfitości darów lata pomyślałam o bułeczkach z kapustą. Takie bułeczki smakują pysznie

Obiad gotowy
Przepis na domowe hamburgery 179

różnicą że na kg mięsa dodaję 3 duże łyżki musztardy. Tak więc mieszam ze sobą dokładnie: mięso, podsmażoną lekko drobno pokrojoną cebulę, jajko, wspomnianą musztardę, namoczoną w mleku kromkę chleba oraz doprawiam wszystko do smaku solą i pieprzem.   Domowy sos do burgerów Ten robi się błyskawicznie. Wystarczy jedynie dokładnie ze sobą zmieszać: łyżkę ketchupu 4 łyżki majonezu (np. kieleckiego(...)teraz pora na najważniejsze – bułeczki do burgerów. Najlepsze są oczywiście te domowe. I właśnie takie dziś zrobimy. Potrzebne nam będą: 0,5 kg mąki pszennej 8 dag drożdży w proszku 3 łyżki mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli 230 ml wody 1 łyżka cukru 4 dag roztopionego masła 1 jajko sezam do posypania bułek mleko do ich posmarowania

Arbuziaki
PLECIONE BUŁKI PSZENNE Z MAKIEM 167

Puszyste, delikatne z chrupiącą skórką. Smaczne, proste w przygotowaniu, niby zwykłe a jednak najlepsze bo domowe. Doskonałe na śniadanie, cieplutkie z masłem i konfiturą owocową :) Ciasto

Zrób to smacznie
Focaccia z cukinią, oliwkami i fetą 177

Focaccia po raz kolejny! Piszecie w wiadomościach, że bardzo lubicie moje przepisy i chętnie przygotowujecie ten włoski chleb.  Dzisiaj specjalnie dla wszystkich wielbicieli włoskich smaków kolejna odsłona, tym razem z cukinią, czarnymi oliwkami, fetą i parmezanem! Znalazły się i łodygi szparagów. To moja ulubiona ze wszystkich, które do tej pory robiłam. Idealnie chrupiąca, podpieczona feta i parmezan, czarne(...)świeżych drożdży 2 łyżki suszonego oregano 1 łyżeczka soli 250 ml ciepłej wody 1/4 szklanki oliwy z oliwek plus oliwa do wysmarowania blachy dodatki: 1 cukinia 350 g czarnych oliwek 1 kostka sera feta 1/2 szklanki startego grana padano/parmezanu kilka łodyg szparagów przyprawa suszone pomidory w młynku Przygotowanie: Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy pokruszone drożdże i sól. Dolewamy wodę

Moja smaczna kuchnia
Chlebek odrywany z suszonymi pomidorami 435

Ten chlebek odrywany jest bardzo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, szczególnie posmarowany masłem. To doskonała przekąska na imprezy – możecie zrobić wiele różnych smakowych wersji

Kuchnia Bazylii
Focaccia mocno cebulowa 166

Wariacji Włoskiej Focacci jest mnóstwo, każdy dozuje swoje ulubione dodatki tak jak lubi, podstawa jest dobra oryginalna oliwa z oliwek, która nadaje aromat i smak tego

Apetyczna babeczka
Drożdżówka z czekoladą i rodzynkami z automatu 244

Zachciało mi się coś słodkiego..ale nie chciało mi się nic robić...tak więc w ruch poszedł automat do chleba..wystarczy wrzucić składniki , ustawić odpowiedni program i gotowe...nic więcej nie trzeba robić ..Przepis na na ciasto drożdżowe podpatrzyłam tutaj .. ja dodatkowo dodałam pokruszoną czekoladę i pokrojone śliwki, daktyle i rodzynki..Ustawiłam program wedle autorki przepisu na jasną skórkę(...)łyżki miodu mniszkowego ] szczypta soli 50 dkg  mąki 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 20 g świeżych kilka kostek czekolady garść rodzynek, daktyli , śliwki suszonej Wszystkie składniki wsypać do formy wg podanej wyżej kolejności, na mące rozsypać drożdże lub rozkruszyć świeże (nie mogą mieć kontaktu z cukrem ani solą). Ustawić na maszynie program: SŁODKIE, skórka: JASNA, waga 750 g.Po

Moje domowe kucharzenie
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 204

Idealne bułeczki na weekendowe śniadanie. Przepis pochodzi z bloga  „Tak sobie pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja

IMPRESJA SMAKU
Świąteczny chlebek cytrynowo-rozmarynowy z żurawiną 253

upieczenia chleba według tego przepisu podchodziłam już na Boże Narodzenie, ale zrobiło mi się krucho z  czasem, więc postanowiłam to odłożyć na później. Teraz, przeglądając przepisy z których chciałabym stworzyć moje wielkanocne menu znowu wpadł mi w ręce ten rozmarynowy chlebek i tym razem postanowiłam go wypróbować. Polecam go na świąteczne śniadanie, będzie idealnym  i oryginalnym dodatkiem(...)rozmarynu starta skórka z 1 cytryny 2 jajka 1/4 szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży 3/4 łyżeczki soli 1 szklanka suszonej żurawiny 4 szklanki mąki pszennej Dodatkowo 1 łyżeczka cukru mleko Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 15 minut, aż pojawi się piana. W niewielkim garnuszku

Kulinarne przygody Gatity