suchych drożdży 120ml ciepłego mleka 80g cukru 16g cukru waniliowego 3 żółtka 100g masła Kruszonka: 80g mąki 5 łyżek cukru 50 g zimnego masła DODATKOWO: 3/4 szklanki owoców sezonowych lub mrożonych (u mnie borówki i maliny) *** Masło roztapiamy w garnuszku. Gdy się całkowicie rozpuści zdejmujemy z ognia *** *** Do masła dodajemy mleko, mieszamy *** *** Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami(...)około 1 godzinę do wyrośnięcia *** *** Po tym czasie ciasto jeszcze przez chwilę zagniatamy i przekładamy do niedużej foremki wyłożonej papierem do pieczenia (u mnie jest to foremka do wypieku chleba) *** *** Przygotowujemy kruszonkę: wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w naczyniu i rozcieramy palcami, aż powstaną grudki *** *** Na wierzchu ciasta wykładamy owoce i kruszonkę. Całość znowu przykrywamy ściereczką i odkładamy do ponownego
Blog z Apetytemkolację. Tak naprawdę nie ma z nimi dużo pracy, a ciasto pozostawione w ciepłym miejscu rośnie błyskawicznie. Jestem zdania, że domowe najlepsze , dlatego też piekę sama bułki lub chleb, kiedy tylko mam na to czas. Najbardziej uwielbiam jeść bułki jeszcze letnie posmarowane masłem, z wędliną, pomidorem i ogórkiem. No i ten zapach w czasie pieczenia, który unosi się(...)domowe bułki śniadaniowe (około 8 bułek): * 500 g mąki pszennej (użyłam mąki pszennej wiejskiej typ 580 Młyny Szczepanki ) * 6 łyżek roztopionego masła * 40 g świeżych drożdży * łyżeczka soli * łyżeczka cukru * około 300 ml mleka+ 1/4 szklanki do posmarowania na wierzchu Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do miski wkruszyć drożdże, wsypać cukier a także wlać
Zrób to smaczniePaluszki pszenne z kminkiem, zrobione z nadmiaru zakwasu. Taki pomysł na szybko, wzięty trochę z grissini, trochę z czeskich hradeckich tycinek. Wyszły bardzo smaczne, chrupiące, słono
Przepisy na domowy ser i chlebDziś wiele z nas siedzi w domu, więc polecam wolny czas wykorzystać na wypieki, niema jak pyszne ciepłe bułki wypieczone w domu. Przepis jest bardzo prosty
Dziś Ja gotujeSkładniki na 1,5 kg ciasta: – 1 kg mąki typu 500 – 500ml leniej wody – 50 g oliwy z oliwek – 25 g drożdzy
I LOVE LIFEGdy tylko je zobaczyłam wiedziałam, że smakiem będą mi przypominać dzieciństwo. Kiedyś, dawno temu, takie słodkawe, drożdżowe paluchy mama kupowała nam na drugie śniadanie w sklepie
Dzieje kuchennej WiewióryNo to ciąg dalszy.... następne buły śniadaniowe ze słonecznikiem.Delikatne i smaczne, pasują na śniadanie,kolację czy do mięcha. Składniki: mąka pszenna tym 500- 600 g
Różowa kuchniawniosku, że należy im się osobna pozycja. W końcu nie można przypisywać tym chlebkom tylko roli misek do żurku. Są na to zbyt dobre! Świetnie smakują po prostu jako chleb upieczony w 2 keksówkach, a jako miseczki można je wykorzystać także do zapiekania szpinaku z jajkiem, lub podawać gulasz, albo leczo. Jeżeli macie ochotę, chlebki można dodatkowo posmarować jajem(...)mąki żytniej chlebowej (typ 720) 250 g mąki orkiszowej (typ 630) 15 g suszonych drożdży 2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżka soli ¾ łyżki melasy trzcinowej 600 ml letniej wody 2-3 łyżki oleju Melasę rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Stopniowo dolewać wodę z melasą, cały czas wyrabiając ciasto. Zagnieść elastyczne ciasto
Pełny talerzCzas czytania: 3 min Bułeczki pszenne na jogurcie, to najlepsze śniadaniowe pieczywo. Jest to bardzo prosty przepis, ciasto szybko wyrasta i łatwo się z nim pracuje
SprawdzonaKuchnia.plZobaczyłam je w styczniowej KUCHNIA. Pierogi, pieczone, farszu widać nie było. Coś jednak mi podpowiadało, że warto je przygotować. Robi się niezbyt trudno. Farsz
Dzieje kuchennej Wiewióryzwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu(...)łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie dodajemy: 635g mąki chlebowej pszennej 750 82g mąki razowej 2000 1 szklankę +1 łyżkę letniej wody 1 i 1/4 szklanki ciemnego mocnego piwa 2g drożdży instant 17g soli Wszystkie dodane składniki mieszamy ze sobą mikserem z końcówką haka do momentu połączenia (na najniższych obrotach). Wyłączamy mieszadło, przykrywamy misę ściereczką i czekamy 20 minut
Raj dla Podniebieniazwarty miąższ, charakterystyczny razowy posmak, chrupiącą skórkę i miękkie wnętrze. Smakuje częstowanym! Chleb przygotowuje się na 2 zakwasach: na zakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu(...)łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie dodajemy: 635g mąki chlebowej pszennej 750 82g mąki razowej 2000 1 szklankę +1 łyżkę letniej wody 1 i 1/4 szklanki ciemnego mocnego piwa 2g drożdży instant 17g soli Wszystkie dodane składniki mieszamy ze sobą mikserem z końcówką haka do momentu połączenia (na najniższych obrotach). Wyłączamy mieszadło, przykrywamy misę ściereczką i czekamy 20 minut
Raj dla Podniebieniazakwasie i zaczynie tzw . levain – oznaczającym ostatni etap tworzenia się zakwasu przed zmieszaniem z ciastem chlebowym właściwym. Składniki na 2 bochenki zakwas Zakwas przygotowujemy dzień przed wypiekaniem chleba. 1 szklanka mąki razowej 3/8 szkl letniej wody 2 łyżeczki aktywnego zakwasu żytniego dokarmionego 3-4h wcześniej Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe(...)łyżeczki i 5/8 łyżeczki. Następnie dodajemy: 635g mąki chlebowej pszennej 750 82g mąki razowej 2000 1 szklankę +1 łyżkę letniej wody 1 i 1/4 szklanki ciemnego mocnego piwa 2g drożdży instant 17g soli Wszystkie dodane składniki mieszamy ze sobą mikserem z końcówką haka do momentu połączenia (na najniższych obrotach). Wyłączamy mieszadło, przykrywamy misę ściereczką i czekamy 20 minut
Raj dla PodniebieniaPrzepis na ten chleb spodoba się wszystkim, którzy nie mają dużo czasu. Chleb robi się wieczorem, a przez noc ciasto rośnie w lodówce. Ilość pracy i zaangażowania w tym przepisie jest zredukowana do minimum, a chlebek wychodzi naprawdę pyszny, chrupiący i dobrze wyrośnięty. Czas przygotowania: 20 min Czas oczekiwania: cała noc Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na dwa średnie(...)chlebki) 500 g mąki chlebowej pszennej typ 720 (3 szklanki) + ok. kilka łyżek do podsypywania 10 g soli (1,5 łyżeczki) 3 g drożdży suchych (pół opakowania) 400 ml wody 1 łyżka oleju Przygotowanie: Wieczorem wymieszaj wszystkie składniki na jednolite ciasto za pomocą łyżki Przykryj miskę szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc Rano wyjmij miskę
Słodki Bloggodzinka wyrastania, ale naprawdę warto, nawet jeżeli wyjdą tak koślawe jak moje, to gwarantuję, że smak Was zachwyci. Przepis pochodzi z książki Jeffry’a Hmelman’a „Chleb. Techniki wypieku, przepisy i wskazówki”. Jest to przepastne tomiszcze prawie pięciuset stronicowe, które polecam każdemu kto chciałby się zająć wypiekiem domowego pieczywa. Ja sukcesywnie będę testować przepisy i dzielić(...)pszennej maki (to nie jest post sponsorowany przez Basię, poprostu używam tej mąki, i uważam, ze jest to jedna z lepszych mąk do tego typu wypieków) 4 g suchych drożdży instant 700 ml przegotowanej letniej wody łyżeczka soli Przygotowanie: W dużej misce wymieszaj łyżką wszystkie składniki. Następnie ręcznie zagnieć ciasto, które jest bardzo luźnie, ale bez obaw tak ma być
greenscarftego czy Słowianie jedli grykę historycy nie są zgodni. Natomiast pewne jest to, że ta roślina rosła tu już w starożytności. Uważa się, że bliny powinny być robione na drożdżach. Ja jednak postanowiłem zrobić je za pomocą starej metody, kiedy to mąka fermentowała tworząc zakwas. Składniki: - kasza gryczana niepalona - woda Wykonanie: Kaszę gryczaną zalewamy wodą, taką ilością, która ledwo(...)kolejną dobę. Po tym czasie masa powinna nam trochę spuchnąć. Wylewamy ją na patelnie i smażymy okrągłe placki. Swoją drogą z tej samej masy wychodzi całkiem dobry chleb. Wystarczy, że wlejemy to foremek, które potem umieścimy je w nagrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku. Niedaleko możemy odwiedzić specjalnie zorganizowany punkt widokowy, z którego mamy piękny widok na okoliczny teren
Kryzysowa Książka Kucharskasmiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na blaszkę z piekarnika ( około 4-5 osób ): ciasto : 2 opakowania suszonych drożdży ( 14 g ) 1,5 pełnej ,szklanki wody 0,6 kg mąki 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka – płaska , soli 3 łyżki oleju rzepakowego ( najzdrowiej tłoczonego na zimno, ale może być(...)majeranku 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki musztardy sarepskiej pieprz , sól do smaku około 200-300 g , łagodnego ,sera żółtego np. ementaler Składniki na ciasto drożdżowe , wkładamy do maszyny do chleba ( j,a jej używam do wyrabiania ) lub wyrabiamy ręcznie, na gładką masę . Dokładnie , bez certolenia , wszystko razem do jednej michy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height
Ogrodnik w podróżyDoskonały chleb bezglutenowy z chrupiąca skórką i miękkim wnętrzem. Jeden z najsmaczniejszych jakie jadłam. Prosty do wykonania, a na chlebowej mieszance Nutri Free zawsze się udaje :-) Mieszanki bezglutenowe tej marki, to jedne z nielicznych na rynku mąk o tak przyzwoitym składzie i krótkim składzie.... Skład i informacje przeczytać można tutaj(...)Kupić także ;-) Polecam. SKŁADNIKI: 500 g mieszanki bezglutenowej Nutrii Free Mix per Pane 380-400 g letniej wody 15 g świeżych drożdży 10 g soli 20 g oliwy z oliwek Drożdże rozpuść w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsyp mąkę i dodaj rozpuszczone drożdże, wymieszaj. Następnie dodaj resztę wody, sól, olej
Kuchnia bezglutenowaPyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego śniadania. Najlepiej podawać go w towarzystwie dżemów, miodów i kremów czekoladowych, ale zapewniam, że nawet w towarzystwie żółtego sera spisał się świetnie! Składniki(...)bochenek (keksówka 20x9cm) Zaczyn: 125 ml ciepłej lecz nie gorącej wody 125g mąki pszennej (użyłam tortowej Basi) 2 g świeżych drożdży Ciasto: 300g mąki (tej co i do zaczynu) + do podsypywania 1 płaska łyżeczka soli 3g drożdży 240ml przegotowanej, ciepłej wody (ale nie gorącej) 80g żurawiny lub rodzynek 1 duża łyżka ciemnego kakao np. Wedel 6 kostek czekolady karmelowej
Kuchnia w czekoladzieDorota mówiła prawdę, że ten chleb wspaniale pachnie.. Jest przepyszny.. taki aromatyczny z chrupiącą skórką.. Przepis wzięłam oczywiście z TEJ strony.. Trochę wprowadziłam zmian, gdyż nie posiadałam np. słodu jak w wersji oryginalnej. Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek Składniki: 200 g zakwasu żytniego 550 g mąki pszennej chlebowej 50 g otrąb owsianych 1 łyżeczka(...)miodu 1 płaska łyżka soli 300 g letniej wody Dodatkowo można dodać od ¼ do ½ łyżeczki suchych drożdży 1- 2 łyżeczki kminku Prażona cebulka Sposób wykonania: Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zagnieść dokładnie gładkie ciasto. Całość włożyć do miski, którą należy szczelnie zamknąć na ok. 2 – 3 godziny, złożyć w tym czasie ciasto 3 razy. Z wyrośniętego ciasta
Na słodko lub wytrawnie