chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:322/420)

Chleb foremkowy, pszenny z otrębami 143

Babuni suszone ok.300 ml ciepłej wody Wykonanie:    Mąkę przesiewamy nad misą( będzie spulchniona i będzie się miało wrażenie,  że jest jej więcej.Dodajemy suszone drożdże. Wsypujemy odmierzone otręby żytnie,sól i cukier. Na końcu wlewamy ciepłą wodę i klikamy na wałek i powtarzamy serię 3 razy po 5 minut( wyrabianie ciasta chlebowego). Ciasto mamy(...)babki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką . Nacinamy na skos ciasto i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 35 minut. Ciasto wyrosło, aż za foremkę, takie ma być. Pieczemy chleb w 220 stopniach przez 20 minut,nie zapomnijcie o naczyniu z wodą na dno piekarnika wstawić . Skórka będzie chrupiąca dzięki temu. Po 20 minutach zmniejszamy piec do 180 i pieczemy dalej

Różowa kuchnia
Bułeczki z cukinią 152

Dawno nie było u mnie bułeczek ani chleba domowego wypieku..niestety czasu jakoś ciągle brak..no, ale jak zabrakło pieczywa w domu, a leniłam się iść do sklepu więc zrobiłam bułeczki...teraz akurat trwa sezon na cukinię, więc postanowiłam dodać ją do bułeczek..przepis na takie bułeczki znalazłam tutaj ..u mnie mała zmiana z braku odpowiedniej ilości mąki pszennej..mąkę(...)pszenną wymieszałam z mąką samo rosnącą..taką akurat miałam pod ręką hihi...Bułeczki wyszły pyszne, mięciutkie...nawet na drugi dzień .Polecam. 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej wody 600 g mąki pszennej + odrobina do podsypania 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki tymianku łyżka oleju 1 jajko (do posmarowania bułek) Cukinię

Moje domowe kucharzenie
Paszteciki do barszczyku 120

niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek 300 g cebuli sól, pieprz sucha(...)drugiej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę pieczarki i cebulkę. Wszystko przekładamy do miski i porządnie rozdrabniamy blenderem. Doprawiamy solą i pieprzem. Do wyrobienia ciasta możemy użyć maszyny do chleba bądź zagnieść je ręcznie na stolnicy. Masło rozpuszczamy i studzimy, łączymy je z resztą składników na ciasto i porządnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na 4 części i wałkujemy na podłużne prostokąty. Smarujemy

Marder&Marder Manufacture
Zakręcone bułeczki z twarogiem 138

przepisu...a warto je zrobić ...polecam..ja nie miałam twarogu, więc dałam serek waniliowy -smakowy i dodatkowo troszkę rabarbaru..pycha.. na rozczyn: 125 ml mleka 25 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru na ciasto: 340 g maki tortowej 40 g masła 2 żółtka 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli na nadzienie: 500 g twarogu [  u mnie 2 serki(...)odstawić go na około 15 minut w ciepłe miejsce.Mąkę przesiać przez sito, dodać pozostałe składniki i wyrośnięty rozczyn.Zagnieść ciasto, odstawić do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Ciasto rozwałkować w duży prostokąt i pośrodku układać nadzienie -posmarować serek i posypać drobno pokrojonym rabarbarem. Złożyć dwa razy ,pokroić na 3-4 cm pasy. Każdy przekręcić przez środek. Ułożyć

Moje domowe kucharzenie
BUŁKI CZOSNKOWE 123

Odkąd pierwszy raz upiekłam własnoręcznie chleb, stałam się fanką pieczywa domowej roboty. Dzisiaj śniadanie z domowej roboty bułkami czosnkowymi. To moje pierwsze bułki, może nie wyszły idealnie, bo są mocno wypieczone, ale w smaku pyszne. Z tej pierwszej lekcji pieczenia bułek wyciągnęłam wnioski i podaję przepis na tyle zmodyfikowany, że Wam powinny bardziej się udać ( chodzi o temperaturę pieczenia, wielkość(...)bułek ). SKŁADNIKI: 10 ząbków czosnku 350 ml mleka 500 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka posiekanej świeżej bazylii szczypta czarnego pieprzu 25 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułek sól gruboziarnista do posypania A jak to zrobić: Czosnek obrać i w całości włożyć go do garnka z mlekiem i gotować

Kuchnia w opałach
Wytrawne rogaliki z nadzieniem. 278

Mąż narzekał, że dawno nie było domowego pieczywa... Więc dziś na śniadanie, albo raczej na drugie śniadanie zrobiłam rogaliki "pikantne półksiężyce" z książki "Szybko i smacznie. Chleby i chlebki." Trochę zmodyfikowałam farsz i zaczęłam od zrobienia zaczynu - w książce napisano, aby od razu wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Ilość jaka mi wyszła to 16 sztuk takich mniejszych rogalików, ale można(...)mąki pszennej; 20 g drożdży; 3 łyżki oleju lub oliwy; 1 łyżka cukru lub miodu; 1 3/4 szkl. ciepłej (niegorącej) wody. jajko do posmarowania; ulubione zioła do posypania. Farsz:  I. 1 papryka czerwona, duża; 100 g sera żółtego; szczypior; Ewentualnie: kabanosy/ salami/ szynka. II. 1/4 kostki sera feta; 5 pomidorków suszonych;  Drożdże rozcieramy z cukrem, dolewamy szklankę

Miksturownik
Chleb orkiszowy na drożdżach z ziarnami 186

łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 20 g siemienia lnianego 20 g sezamu 50 g płatków żytnich (mogą być też owsiane) 1,75 szklanki ciepłej wody Rozczyn: Drożdże rozkruszyć, wymieszać z miodem, jak się rozpuszczą dodać wodę, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać, dodać wszystkie pozostałe składniki wraz z rozczynem, mieszać(...)minut (powinno podwoić objętość). Piekarnik rozgrzać do 220 stopni termoobieg. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wymieszać, przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (keksówki) lub do silikonowej formy do wypieku chleba (leżała u mnie rok niewykorzystana więc czas ją przetestować :) Ciasto można posmarować oliwą i posypać ziarnami. Odstawić na 10 minut. Ciasto piec przez 10 minut w 220 stopniach, następnie zmniejszyć

coolinarny
Słone paluchy śniadaniowe 241

Słone paluchy śniadaniowe Paluchy to rewelacyjne pieczywo ,nie tylko na śniadanie . Puszyste , chrupiące z zewnątrz i przyjemnie słone od soli morskiej , a odrobina mielonego kminku nadaje

Ogrodnik w podróży
Bułeczki pszenne śniadaniowe 123

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka(...)maki pszennej np. 550 100 g ciepłej wody - ja mam 38 st. i biorę ją po prostu z kranu 1 płaska, może być nawet niepełna łyżeczka suchych drożdży. Wszystko co trzeba zrobić, to wymieszać ww. składniki na jednolitą pastę, szczelnie przykryć, folią spożywczą lub aluminiową i pozostawić w temperaturze pokojowej. Do wieczora nic już z tym nie robimy. Po minimum

I tu będę miała takie te
PIZZA Z ANCHOIS 142

się sposób podawanie tej ryby, np. w Rosji popularna jest wędzona, we Francji i Włoszech — świeża, na Dalekim Wschodzie — suszona. W Hiszpanii filet z sardeli podaje się na kromce chleba skropiony oliwą z oliwek. Sardela jest bogata w żelazo i wapń.  Jest też bardzo kaloryczna - 100 gram sardeli z oleju to aż 380 kcal. Polecam również moją wersję kanapki(...)cebula się zeszkliła i lekko zbrązowiała. Wlałam do niej pokrojone na kawałki pomidory z puszki. Wymieszałam, dodając łyżeczkę brązowego cukru. Odstawiłam i zajęłam się ciastem. 1/3 paczki drożdży rozpuściłam w ciepłej wodzie z dodatkiem szczypty cukru. Odstawiłam aż urosły. Dosypywałam mąkę, około  trzech szklanek,odrobinę oleju i sól. Wyrobiłam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

potrawyregionalne
Chleb pszenny dyniowy 145

udało mi się upiec dobry chleb zrobiłam kilka podejść, były razowe, żytnie ale zawsze były zbyt ścisłe i chociaż można było je zjeść to nie było to. Kiedy trafiłam na ten przepis to pierwsze co mnie zachwyciło to kolor chlebka, a po upieczeniu okazało się że nie tylko pięknie wygląda, a do tego też świetnie smakuje. No i co najważniejsze(...)wyszedł idealny! Przepis znaleziony  tutaj . Składniki: 350 g mąki pszennej 150 g mąki kukurydzianej 150 g puree z dyni 150 ml letniego mleka 35 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Z drożdży, cukru, 1 łyżki mąki pszennej i ok 50 ml mleka robimy rozczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Słodka Kraina Wypieków
Bułeczki drożdżowe z grzybami 174

Witam serdecznie Byłam ostatnio na grzybach i muszę przyznać, że udało mi się zebrać ich całkiem sporo więc pomyślałam, że przygotuję bułeczki drożdżowe z grzybami. Może

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Chlebki do żurku 131

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 12 g suszonych drożdży instant (3 łyżeczki) 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 1 i ⅔ szklanki gorącej wody (ok. 400 ml) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli do posmarowania: żółtko, łyżka mleka (białko zostawiamy) Do dużej miski wsypujemy obie mąki, sól i drożdże instant (można też użyć 30 g świeżych, robiąc wcześniej(...)dzielimy na 6 równych części (lub 4, jeśli mają mieścić dużo zupy). Z każdej części odrywamy kulkę wielkości ciut mniejszej niż orzech włoski. Z dużych części formujemy okrągłe chleby i układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – zachowując odstępy. W każdym chlebku robimy na środku palcem dziurkę (jak w kluskach śląskich). Z małych części toczymy kulki

Poezja smaku
Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 97

miękkiego masła (dałam 0,5 szkl. oleju) 1 saszetka suchych drożdży (dałam taką o wadze 7 g) Wykonanie Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10-15 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, masło/olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy(...)środku. W tą dziurkę wkładamy ogonek. Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Artykuł Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 282

przy młocce. Ich pieczenie wymagało czasu, więc i okazja musiała być szczególna, żeby uzasadnić oderwanie gospodyni od innych obowiązków. Niegdyś kapuśniaczki pieczono w piecach chlebowych, tuż po wypieku chleba. Przed włożeniem blach do pieca każdy kapuśniaczek smarowano gęsim piórem zamoczonym w roztrzepanym jajku, dzięki czemu kapuśniaczki piekły się na rumiany kolor. Czasem posypywano je makiem albo kminkiem. Kapuśniaczki smakują(...)wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżki tłuszczu (np. olej lub roztopione masło) 1/2 łyżki cukru duża szczypta soli (ok. 1/3 łyżeczki) Farsz: 1 kg kiszonej kapusty

Trzeci talerz
Pizza ” Valencia „ 177

naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka plastrów salami kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1-2 pieczarki(...)smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część

Ogrodnik w podróży
Warkocze z sezamem i makiem 148

Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba(...)mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 7 łyżek oleju rzepakowego - 3/4 szklanki sezamu - 1/3 szklanka maku Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Apetyczna babeczka

Proponowane wyszukiwania