Dziś wam zaprezentuje jagodzianki domowe.Nie są idealne lecz bardzo smaczne i delikatne. Zdjęcie nie oddaje tego co jest w środku ani w smaku. Ciasto drożdżowe
Różowa kuchniaPrzepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej
Kuchnia PokoleńSerowe bułeczki ze szparagami idealnie nadają się do zabrania na majową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują
Mienta blogŚwietne danie. Ciasto bardzo ładnie wyrasta, bez problemu się wałkuje. Smaży się szybko. Już mam chęć zrobić następne, z innym farszem. Polecam! Przepis na ciasto na
Stare Garymiski. Do ciasta używamy oczywiście świeżych drożdży i nie mam pojęcia, jak zachowają się tutaj drożdże suche, czy zrobią tak dobrą robotę jak przez noc zwykłe drożdże. Jak dla mnie to idealny przepis dla osób, które cały czas mają przekonanie, że ciasta drożdżowe są nie dla nich, że drożdże im nie rosną lub z jakiegoś innego powodu(...)taka lekko drożdżowa nutka smakowa była odczuwalna. Pewnie kolejnym razem, zmniejszę jeszcze ilość drożdży i zobaczę, co mi wyjdzie. Ogólnie jak pisze autorka, nie zmieniajcie kolejności składników dorzucanych do miski, nie zmieniajcie proporcji… ja i tak dałam 80 g zamiast 100 g drożdży, ale i tak ciasto drożdżowe wyszło. Ilości pozostałych składników za bardzo bym nie zmieniała. Ciasto drożdżowe
Mieszam w Garnkupołączenie. No chyba, że jeszcze pyszna szneka z glancem albo gorący chleb z rumianą, błyszczącą skórką, który aż parzył palce i język, bo nikt nie odmówił kawałka oderwanego chleba. Niestraszny nam był potencjalny skręt kiszek, przed którym ostrzegały nas nasze mamy Moje bułki nie są tak pyszne jak te bułki z dawnych lat, ale prawie im dorównują. Przepis na bułki(...)mleka + 125 ml wody) 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki płaskie soli 1 jajko 2 łyżki rozpuszczonego masła 4 szklanki mąki pszennej + do podsypania Jak przygotować bułki wrocławskie. Z drożdży, 2 łyżek letniego płynu (nie może być za gorące, bo zabije drożdże) i 1 łyżeczki cukru przygotowujemy rozczyn i odstawiamy go na ok. 15 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli, 2 garści słonecznika łuskanego + trochę do posypania z wierzchu, 25 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 1 i 1/2 - 3/4 szklanki ciepłej wody, łyżka oleju jajko + łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże mieszamy z cukrem, pół szklanki ciepłej wody, łyżką mąki. Odstawiamy na 10-15 minut, aby zaczęły pracować. W dużej misce mieszamy ze sobą mąkę, sól, słonecznik, pozostałą wodę, którą(...)wstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy ciasto, podsypujemy mąką i zagniatamy, aby było elastyczne. Przykrywamy ściereczką, odkładamy na około 30 -35 minut. Roztrzepanym jajkiem z mlekiem smarujemy chleb. Posypujemy z góry ziarnami. Piekarnik wraz z naczyniem żaroodpornym nagrzewamy do 200 stopni. Przekładamy ostrożnie chleb do naczynia. Przykrywamy. Pieczemy przez 35 minut, a następnie zdejmujemy przykrywkę i pieczemy kolejne
Lena Gotujemąki (użyłam chlebowej) 250 ml letniego mleka 2 całe jajka 100 g masła rozpuszczonego i przestudzonego 100 g drobnego cukru 1/2 łyżeczki soli 12 g suchych drożdży instant 1 łyżeczka pasty waniliowej Do posmarowania 1 jajko roztrzepana z1 łyżeczką oleju Kruszonka 100 g miękkiego masla 200 g mąki 100 g cukru 1/2 łyżeczki pasty waniliowej Z podanych(...)ilośc cukru. Wykonanie. Z wszystkich składników (poza masłem) zagnieść ciasto. Pod koniec dodać masło. Wyrobić dokładnie aż będzie sprężyste i gładkie (można wyrobić w maszynie do chleba, lub mikserem używając końcówek w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia około 1 i 1/2 godziny. Ciasto powinno podwoić objętość. Następnie zagnieść krótko, podzielić na dwie części i każdą włożyć
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdomowego piekarczyka jest jednak zobowiązujący. Tym razem nie mogłam się już wymigać, tym bardziej, że chlebek bardzo urokliwy. Amber nie mogła lepiej wybrać. W Październikowej Piekarni gości jesienny chleb z dodatkiem dyni z figami i pestkami dynii. Chlebek jest wyjatkowy, a dzięki dodatkowi dyni zyskał nie tylko dodatkowe walory zdrowotne, ale idealnie wpisał się w jesienne klimaty. Dodatek suszonych(...)smaczny na drugi i nastepny dzień. Składniki: 100 g puree z dynii 50 g aktywnego zakwasu 50 g razowej mąki orkiszowej 2000 400 g maki orkiszowej 630 5 g drożdży 230 ml wody 10 g soli 50 g suszonycg fig 30 g pestek z dynii Wykonanie: do misy dodać wszystkie składniki za wyjatkiem soli, fig i dynii. Miksować na minialnym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem na zaczynie poolish Składniki: 10 bagietek Poolish 350 ml zimnej wody(...)Bagietki 7 sztuk cały zaczyn 400 ml wody 15 g drożdży około 800 g mąki pszennej chlebowej 1 łyżka miodu 1 łyżka soli 100 ml nasion białego sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto
codojedzenianaczyniu przygotowujemy rozczyn z wody, drożdży i cukru, odstawiamy na 15 minut. Do dużej miski wsypujemy obie mąki i sól, mieszamy. Dodajemy zaczyn z poprzedniego dnia i wodę z drożdżami, wyrabiamy ciasto przez około 8 minut. Po tym czasie dodajemy oliwę i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Przykrywamy miskę i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wykładamy ciasto(...)Przekładamy na mocno obsypaną mąką deskę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 250-260st razem z blachą (kamieniem), na której będziemy piec chleb. Jak chlebek wyrośnie nacinamy go ostrym nożem. Przekładamy na gorącą blachę (kamień). Pieczemy 15 minut w temperaturze 260st, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 210st i pieczemy jeszcze przez
Gotowanie moimi oczamikupować mąki bezglutenowej, wystarczy zmielić obie kasze np. w młynku do kawy, wymieszać wszystkie składniki, uzbroić się w cierpliwość na czas wyrastania i pieczenia, a później cieszyć podniebienie smacznym chlebem z rewelacyjnie chrupiącą skórką. Można też poeksperymentować z mąkami, np. miałam tylko 300 g kaszy gryczanej niepalonej, więc brakujące 100 g mąki uzupełniłam zmielonym amarantusem. Chlebek wyszedł pyszny! Ale pamiętaj(...)mąki gryczanej 200 g mąki jaglanej 3 łyżki łupin babki płesznik 15 g drożdży świeżych lub ok. 5 g drożdży instant 1 łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki soli woda garść ziaren słonecznika Przygotowanie: Obie mąki wymieszać z babką płesznik. Dodać drożdże instant i cukier (świeże drożdże utrzeć z cukrem, a następnie wlać do mąki). Dodać sól i wlać
Domowa Cookierenka AgiChleb piekę bardzo rzadko, chociaż po przygotowaniu chleba dyniowego postanowiłam robić to częściej. Chleb z tego przepisu jest cudownie mięciutki, delikatny w smaku i ma bardzo chrupiącą skórkę. Jest bardzo łatwy w przygotowaniu - po wymieszaniu wszystkich składników pozostaje czekać aż wyrośnie i pilnować piekarnika. Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją . Potrzebne nam: - 150 g puree z pieczonej(...)dyni hokkaido (użyłam dyni zwyczajnej) - 300 g maki pszennej typ 500 - 150 ml mleka 2% - 3 łyżki posiekanych pestek dyni (pominęłam) - 1 łyżeczka suszonych drożdży - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Mieszamy razem suche składniki. Dodajemy puree z dyni i mieszamy drewnianą łyżką. Mleko podgrzewamy do 36 st. i wlewamy do suchych składników. Dokładnie mieszamy i wyrabiamy chwilę rękoma
W poszukiwaniu inspiracjiOliwki w sałatce - nic dziwnego. Oliwki w chlebie? - rewelacyjny pomysł! Ostatnio podpatrzyłam u Marder&Marder na stronie chleby.info intrygujący przepis na Chleb pszenny z oliwkami i estragonem . Od razu nabrałam ochoty aby go wypróbować! Jak pomyślałam, tak zrobiłam i teraz cieszę się pysznym pieczywkiem z nietypowym dodatkiem oliwek :) Z braku kilku składników - no bo po co przeglądać wcześniej szafki(...)łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 25 gramów świeżych drożdży 1 i 1/2 łyżki oliwy 300ml letniej wody 2 łyżeczki suszonego estragonu 50g zielonych oliwek - pokroić w plasterki Mąki przesiać do dużej miski. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać cukier i zalać jedną trzecią letniej wody. Wymieszać lekko środek, starając się zbyt dużo nie zagarnąć
Grunt to przepis!Niedziela to zazwyczaj dzień gdy nie muszę się spieszyć. Mogę pozwolić sobie na poranne działania w kuchni, leniwe gotowanie kakao, zagniatanie bułek, pieczenie chałki. To miły
Dzieje kuchennej Wiewióry