chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:323/420)

Chlebki do żurku 131

szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 12 g suszonych drożdży instant (3 łyżeczki) 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany lub jogurtu greckiego 1 i ⅔ szklanki gorącej wody (ok. 400 ml) 1 łyżka oleju 1 łyżeczka soli do posmarowania: żółtko, łyżka mleka (białko zostawiamy) Do dużej miski wsypujemy obie mąki, sól i drożdże instant (można też użyć 30 g świeżych, robiąc wcześniej(...)dzielimy na 6 równych części (lub 4, jeśli mają mieścić dużo zupy). Z każdej części odrywamy kulkę wielkości ciut mniejszej niż orzech włoski. Z dużych części formujemy okrągłe chleby i układamy na dużej blasze od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia – zachowując odstępy. W każdym chlebku robimy na środku palcem dziurkę (jak w kluskach śląskich). Z małych części toczymy kulki

Poezja smaku
Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste 97

miękkiego masła (dałam 0,5 szkl. oleju) 1 saszetka suchych drożdży (dałam taką o wadze 7 g) Wykonanie Do ciepłego mleka wsypujemy drożdże i dodajemy 1 łyżkę cukru. Odstawiamy na 10-15 min. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, jajko, masło/olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto przez ok 5 min. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy(...)środku. W tą dziurkę wkładamy ogonek. Bułeczki smakrujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w 180 stopniach ok 25 min. Artykuł Drożdżowe zajączki świąteczne, pyszne i puszyste pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 282

przy młocce. Ich pieczenie wymagało czasu, więc i okazja musiała być szczególna, żeby uzasadnić oderwanie gospodyni od innych obowiązków. Niegdyś kapuśniaczki pieczono w piecach chlebowych, tuż po wypieku chleba. Przed włożeniem blach do pieca każdy kapuśniaczek smarowano gęsim piórem zamoczonym w roztrzepanym jajku, dzięki czemu kapuśniaczki piekły się na rumiany kolor. Czasem posypywano je makiem albo kminkiem. Kapuśniaczki smakują(...)wydanej przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Kapuśniaczki z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży 2 żółtka 1 jajko 250 ml mleka 1/2 łyżki tłuszczu (np. olej lub roztopione masło) 1/2 łyżki cukru duża szczypta soli (ok. 1/3 łyżeczki) Farsz: 1 kg kiszonej kapusty

Trzeci talerz
Pizza ” Valencia „ 177

naszym kubkom smakowym Prosta , zawsze się udaje i nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych . Składniki na dwie pizze średniej wielkości : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 1/4 kostki drożdży rozprowadzonych w kilku łyżkach wody 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody , szczypta soli i cukru pozostałe składniki : kilka plastrów salami kulka mozzarelli kilka pomidorków koktajlowych 1-2 pieczarki(...)smaku tarty ser żółty , dowolnego rodzaju Składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy na gładkie ciasto – powinno to trwać około 15 minut ( najlepiej sprawdza się automat do chleba , świetnie wyrabia ciasto i oszczędza nasze ręce ) .Wyrobione ciasto ,dzielimy na dwie części , wyjdą nam z tego dwie cienkie pizze . Odstawiamy na 15 – 20 minut w ciepłe miejsce . Jedną część

Ogrodnik w podróży
Warkocze z sezamem i makiem 148

Ostatnio trochę zaniedbałam moją domową piekarnie i poza bagietkami kilka dni temu jakoś mało chlebów i bułek robię. Korzystając ze spokojnego sobotniego popołudnia zabrałam się za robótki ręczne i na bazie mojego bagietkowego przepisu wyplotły się drożdżowe warkocze z duża ilością sezamu i maku. Dzieci schrupały je z sosem jogurtowo czosnkowym i dzisiaj domagają się nowej porcji, a ja chyba(...)mąki pszennej - 1 i 1/2 szklanki ciepłego mleka ok 350 ml - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka soli - 7 łyżek oleju rzepakowego - 3/4 szklanki sezamu - 1/3 szklanka maku Dodatki i przyprawy znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl . 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy na ok. 10 minut aby zaczęły fermentować. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy

Apetyczna babeczka
Bezglutenowa focaccia z kurkami 77

bezglutenową focaccię z grzybami i świeżymi ziołami. Fantastyczna solo, jak i z dodatkami typu dobra wędlina, ser , warzywa, ulubiony sos. Spróbujcie! SKŁADNIKI: * Mąka Farina-Mix It – 500 g * drożdże świeże – 20 g * oliwa z oliwek – 3 łyżki * woda ciepła – 400 g * kurki * cebula * zioła SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do droższy dodajemy odrobinę ciepłej wody i łyżkę mąki(...)marki Schär , gdzie możecie na bieżąco śledzić newsy, a także inspirować się dodawanymi, bezglutenowymi przepisami. Zobaczcie też kilka innych produktów z nowej oferty! SCHAR – PAN BLANCO – Bezglutenowy chleb Mehl Farine – Mąka uniwersalna bezglutenowa 1kg The post Bezglutenowa focaccia z kurkami first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny

Ostra na Słodko
Chleb pszenno-żytni z ziarnami 115

Swojski chlebek zawsze najlepszy! Ten jest bardzo łatwy do zrobienia bez wyrabiania wystarczy składniki wymieszać lyżką i odstawić do wyrośnięcia. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego

Andzia Pichci
Bułki czosnkowe 154

Bułki czosnkowe Pyszne domowe bułeczki z masłem, czosnkiem i pietruszką. Chrupiące z zewnątrz i mięciutkie oraz puszyste w środku. Już sam zapach bułeczek, który podczas pieczenia

Blog z Apetytem
Drozdzowki z porzeczkami i kruszonka, dla Hipcia 151

Dzieci mają niesamowite pomysły! kto mógł przypuszczać, że Syncio zajmie 3cie miejsce w konkursie przedszkolnym o swojej ulubionej postaci z bajki dzięki  pracy wyklejonej plasteliną

Dzieje kuchennej Wiewióry
niedziela zaczyna się w sobotę 139

Właśnie tak ! Udana niedziela, to.....,  wspólny rodzinny obiad,..., ale też koniecznie ciasto :) Ponieważ drożdżówkę każdy u nas lubi i zawsze się udaje, tak więc nie

chleba naszego
Bagietki chlebowe 181

   Zapewniam, że przy tym wypieku się nie napracujecie. Bagietki robi się szybko, a smakują przepysznie. Bagietki upiec możecie na kolację lub na spotkanie ze

kolorowotorcikowo
Witamina B9 46

śladowe, w związku z czym musimy dostarczać witaminę B9 z pożywieniem. Źródła witaminy B9 Kwas foliowy w żywności występuje pod postacią folianów. Znajdziemy je przede wszystkim w awokado, burakach, drożdżach, jajkach, mięsie, orzechach, owocach cytrusowych, pomidorach, produktach nabiałowych, roślinach strączkowych, słoneczniku, warzywach liściastych czy ziarnach zbóż. Trzeba pamiętać, że zarówno kwas foliowy, jak i jego pochodne, są wrażliwe(...)produktach spożywczych. Podobnie długi okres przechowywania również będzie ograniczał jej ilość w pożywieniu. W sklepach możemy też znaleźć produkty wzbogacane w kwas foliowy, przede wszystkim mąki, płatki śniadaniowe i chleby. Znaczenie witaminy B9 Kwas foliowy jest niezbędny w każdej komórce naszego ciała. Bierze on udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. Tym samym reguluje wzrost i funkcjonowanie wszystkich

Z notatnika dietetyka
Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim 85

się zastanawiałam co z nimi zrobić? I wpadł mi w oko przepis Alicji . Przy okazji chciałam też przetestować japońską metodę pieczenia chleba, czyli tangzhong. Metoda ta polega na przygotowaniu specjalnego zaczynu, który wpływa na dłuższą świeżość pieczywa. Chleb i bułki są też bardziej puszyste. Drożdżowe bułeczki z pesto z czosnkiem niedźwiedzim pięknie urosły i faktycznie wyszły bardzo puchate. Są idealne(...)Składniki na ciasto Tangzhong: 50 ml mleka 50 ml wody 20 g mąki pszennej chlebowej Ciasto właściwe: cały tangzhong 300 g mąki pszennej chlebowej 7 g drożdży suszonych 1 łyżeczka soli 50 g masła 1 jajko 15 g cukru 120 ml mleka     Dodatkowo: pesto z czosnku niedźwiedziego sezam  olej z mlekiem do pomalowania bułek

Kulinarne przygody Gatity
Domowa pizza z kukurydzą i szynką 95

moje dzieci preferują domową pizzę, bo wiedzą, że będą najedzone… Marzy mi się mały piec do kuchni. Taki na mały na domowe potrzeby abym mogła piec pizzę i chleb, a nawet drożdżowe ciasto. Piec na drewno. Na razie jednak zadowalam się pieczeniem pizzy na kamieniu. Pizza na nim upieczona bez porównania jest lepsza niż pizza z blachy. Wypiekanie domowej(...)pizzerinki . Ostatnio upiekłam pizzę z kukurydzą. Lekko słodki smak kukurydzy świetnie pasuje do wędzonej szynki lub boczku. Domowa pizza 4 pizze Składniki: 750 g pszennej mąki 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki soli 500 – 600 ml zimnej wody 2 łyżki pokrojonych świeżych ziół, bazylia, oregano, tymianek i rozmaryn 100 g przecieru pomidorowego 100 ml zimnej wody Nadzienie do pizzy

codojedzenia
Chleb pszenno-żytni (75/25) z kolendrą, ciemnym słodem i rodzynkami/orzechami 119

Bardzo smaczny, słodkawy, aromatyczny chleb, z super chrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi, oraz w wersji z samymi orzechami. Mi najbardziej smakuje  z samymi orzechami i nie za dużym dodatkiem cukru.  Można go jeść samodzielnie z masłem, a także(...)ostudzić do temperatury pokojowej. Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też zrobić w większej ilości  i zamrozić (np. po porcjowaną w woreczkach do następnych chlebów). Przed użyciem zostawić na noc do rozmrożenia. ZACZYN SZTYWNY 60% H2O (3,5–5 godzin w temperaturze 25–27°C): 26 g zakwas z mąki żytniej

Przepisy na domowy ser i chleb
Pizza ” Śniadaniowa” z sadzonym jajkiem 174

class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto : 0,5 opakowania mąki ( 0,5 kg ) 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) 5 łyżek oliwy z oliwek 1 szklanka wody szczypta soli i cukru wierzch : 3 jajka 2 pieczarki kawałek sera natan ( dowolnej wielkości ,zależy ile go lubicie(...)łyżki koncentratu pomidorowego 4-5 łyżek wody 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki suszonej bazylii sól , chilli do smaku Składniki na ciasto, wkładamy do maszyny, do wyrabiania chleba i czekamy ,aż zagniecie nam idealnie gładkie i sprężyste ciasto . Pozwalamy mu wyrosnąć przez 30 minut , ponownie wkładamy do maszyny i raz jeszcze zagniatamy . Oczywiście ,można się bawić ręcznie, jak ktoś

Ogrodnik w podróży
Drożdżowe koszyczki na sałatkę 126

też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego.  Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka.  Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie ;) Nikt Was nie pogania, nikt(...)sztuk: 1 szklanka mąki pszennej + do podsypywania ½ szklanki mleka+ 1 łyżka 1 łyżeczka cukru 15g świeżych drożdży 1 jajko + 1 żółtko szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia

Kuchnia w czekoladzie
Anpan 115

Taki przywilej systemu feudalnego. W 1871 roku wszystkie tytuły samurajskie zniesiono, a przez to wielu z nich musiało się przebranżowić. Jeden z nich został piekarzem. Postanowił najpierw wymyślić lepszy chleb niż ten, który był dostępny na rynku. Jako, że był ambitny to postanowił pójść dalej. Mając na uwadze, że Japończycy są dość konserwatywni, postanowił wzbogacić bułki, ale mógł to zrobić(...)taką pastę w tradycyjny sposób może sobie obejrzeć film pod tytułem ... An :) Na zdjęciu poniżej moje bułki anpan w towarzystwie broni, którą chłopi bronili się przed samurajami:) Składniki: - mąka - drożdże - olej - woda - czerwona fasola - cukier Wykonanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i posypujemy lekko mąką. Jak nam się to trochę "ruszy" to dodajemy więcej mąki, wody i sporo

Kryzysowa Książka Kucharska
Bezglutenowy chleb gryczano-jaglany :) 168

nadal pozostać przy zdrowych i bezglutenowych składnikach. Pieczywo jakie postanowiłam zrobić zlepiłam z mąki gryczanej i jaglanej, dodatkiem sklejającym i nadającym nieco miększej tekstury są nasiona chia i lnu. Chleb wyszedł dosyć ciężki, mimo to nie jest zakalcem :D Niby jest kruchy, ale nie łamie się i nie stwarza żadnych problemów podczas krojenia. Bardziej przeważa smak prosa aniżeli gryki. Myślę(...)mąki jaglanej  (Incola) 2 łyżki nasion chia 2 łyżki babki płesznik 1 czubata łyżeczka soli himalajskiej  35 g świeżych drożdży 500 ml wody 1 łyżeczka ksylitolu/erytrolu/cukru trzcinowego  Przygotowanie: W garnku podgrzej wodę z drożdżami i słodzidłem. Dobrze wymieszaj całość, aby drożdże się rozpuściły. Woda ma być ciepła, nie gorąca i nie może się zagotować! Odstaw

Zdrowie na języku :P
Domowa włoska pizza z pieca na cienkim cieście 128

Składniki: 1 kg mąki pszennej „500”, 1,5 łyżki stołowej cukru, 1,5 łyżeczki soli, 50 ml oleju, 0,5 l. letniej wody, 20 g drożdży. Przygotowanie: Rozdrobnić drożdże z cukrem i zalać wodą. Dodać sól i dobrze wymieszać. Do rozczynu wsypać mąkę i wyrabiać ręcznie przez około 5 minut. Do wyrobionego ciasta dolać olej ciągle mieszając aż będzie(...)ciasto podzielić na 8 równych porcji formując w kulki. Oczywiście jeśli wolisz mniejszą ilość pizz, to zmniejsz proporcje. Całość zsuń na blachę lub specjalny kamień do pieczenia pizzy i chleba ( ja używam kamienia, gdyż ciasto nie jest wtedy mokre od spodu) i piecz przez ok.4-6 minut (czas pieczenia zależy od grubości uformowanego ciasta i temperatury piekarnika). Upieczona pizza idealnie smakuje

Calzonella.com

Proponowane wyszukiwania