chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:318/420)

Zupa parzybroda w chlebie 134

główki czosnku, posiekanego pieprz, sól do smaku posiekana natka pietruszki 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka wędzonej papryki kilka łyżek masła i oleju Chlebki 3 szklanki mąki pszennej torebka suszonych drożdży 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 jajko , roztrzepane do posmarowania Rozgrzać masło na patelni ( 1-2 łyżki) wrzucić czosnek, cebulę zeszklić. Dodać(...)solą i pieprzem. Podawać w chlebku lub miseczkach. Jeżeli chlebek, upiec trochę wcześniej, według przepisu poniżej: Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, wlać na mąkę do miski. Dodać sól, cukier, zamknąć miskę, niech drożdże podrosną. Dodać olej i ciasto dokładnie wyrobić. Ma być elastyczne, jak na pierogi. Gdy zbyt gęste dodać wodę, ciepłą

gotuj ze mną
Prosty chlebek naan bez drożdży 121

Wszelkiego rodzaju chlebki są niezwykle popularne w kuchni indyjskiej, szczególnie w północnej części kraju, ponieważ na południu je się głównie ryż. Najczęściej spotykanym chlebkiem jest drożdżowy

Codzienne Gotowanie
Chlebek pita 121

dodać warzyw, trochę hummusu i obiad gotowy. Świetnie smakuje też nafaszerowany sałatką. Pita może też zastąpić pieczywo – przygotujecie w niej pyszne, urozmaicone kanapki. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy chleby i bułki znajdziesz w zakładce WYPIEKI Drukuj Chlebek pita Chlebek pita to delikatne, lekkie pieczywo pochodzące z Bliskiego Wschodu. W środku miękkie i puszyste, na zewnątrz lekko chrupiące. Podczas pieczenia(...)pieczywo, kanapka, kuchnie świata, pieczywo, pita, zdrowe pieczywo Całkowity czas przygotowania 3 hours Porcje 6 sztuk Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 240 ml wody 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki cukru 300 g mąki pszennej plus dodatkowo do podsypywania 50 g mąki pszennej razowej 1 łyżeczka soli

Na-talerzu.pl
Bułeczki drożdżowe z krówką (odrywane) 201

Co tam dobrego zajadacie? Ja upiekłam pyszne, puszyste, mięciutkie bułeczki drożdżowe z krówką. Jeszcze przed świętami kupiłam krówki z zamiarem zrobienia likieru. Likieru nie zrobiłam i

Smaki Armine
Mini bagietki czosnkowe 263

Mini bagietki czosnkowe Chrupiące z zewnątrz i puszyste oraz mięciutkie w środku, mocno maślane bagietki. Z przepisu wychodzi 10 sztuk tych pysznych czosnkowych bułeczek – u

Blog z Apetytem
Herman - ciasto szczęścia 410

przed rozdaniem trzech części ciasta nie wolno go jeść. Podobno życzenie, które pomyślicie przy pierwszym kęsie na pewno się spełni. To teoria. A co w praktyce? Nie jest to chleb, raczej rodzaj bardzo słodkiego ciasta. Jest ono przepyszne. Nie lubi metalu, dlatego do jego przechowywania i mieszania używamy szklanej / plastikowej miski i drewnianej łyżki. Ciasto robimy przez siedem(...)zastosowałam. Jeśli nie macie zaczynu, można przygotować go samodzielnie - na Interii wyczytałam, że wystarczy do tego 100 g mąki, łyżka cukru, 200 ml ciepłej wody i pół paczki suszonych drożdży - wszystko to razem mieszamy, odstawiamy na dwa dni w ciepłe miejsce w zamkniętym pojemniku, od czasu do czasu mieszając, a następnie na 24 godziny do lodówki. Oczywiście fajniej jest

Kulinarne zapędy Kokosa
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 237

Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadanie  drożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestii  smaku ale i konsystencji.  Gdy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chrupaki :) 284

półkach ze zdrową żywnością w Rossmannach. Lecz nigdy ich nie próbowałam, więc w pewnym sensie była to dla mnie nowość. Produkt ten stanowi dobrą alternatywę dla świeżego chleba i ciekawą propozycję na przekąskę. Uwielbiam w nich intensywną chrupkość, w końcu nie bez powodu nazwano je "chrupakami". Chrupaki mają dobry skład, choć wolałabym, aby na pierwszy miejscu znalazła się bardziej wartościowsza(...)surowców wolnych od GMO. Zapraszam na zapoznanie się z moim testem smakowym :) CEBULA + SER mąka pszenna * ser ementaler (19%) * mąka pszenna graham * słonecznik (8%) * mąka żytnia razowa drożdże * siemię (2%) * sezam (2%) *sól morska (2%) * suszona cebula (2%) * mąka słodowa jęczmienna * zakwas naturalny (mąka żytnia, woda, zaczyn) * mielona papryka (0,3%) W każdym chlebku widać nawet dość sporą

Zdrowie na języku :P
Chlebek ziołowy odrywany 1155

Bardzo aromatyczny, chrupiący z zewnątrz, w środku puszysty chlebek, który idealnie pasuje do mięs, serów, wędlin z grilla ale chyba najlepiej smakuje solo bez zbędnych dodatków

W garach u Gosi
Chlebek ziołowy odrywany 151

Bardzo aromatyczny, chrupiący z zewnątrz, w środku puszysty chlebek, który idealnie pasuje do mięs, serów, wędlin z grilla ale chyba najlepiej smakuje solo bez zbędnych dodatków

W garach u Gosi
Ziołowy chlebek odrywany 224

Pewnie każdy z Was ma jakiś nieodłączny element imprezy na świeżym powietrzu np. grilla u nas od jakiegoś czasu to ziołowy chlebek odrywany. Świeże pieczywo jest

Życie zaczyna się w kuchni
Oponki serowe 135

Czas czytania: 3 min Oponki serowe są propozycją, która idealnie pasuje na deser karnawałowy ! Powiem szczerze, że oponki smakują wspaniale o każdej porze roku nawet w

SprawdzonaKuchnia.pl
Serce z sosem pesto i żółtym serem. 200

Już nie raz mówiłam Wam, że włoska kuchnia jest mi bardzo bliska. No uwielbiam! Dziś zapraszam was na antipasti… czyli włoską przekąskę którą tam podaje się

Radość kipiąca uśmiechem.
Rogale z makiem czyli Slodki Czwartek odc.114 204

Był czas magii, spacerów i ogniska, pogaduszek i radości. Był powrót do rzeczywistości, szkoły i pracy. Odwlokłam go jednak w czasie biorąc wolny dzień. Wolny, niewolny

Dzieje kuchennej Wiewióry
Drożdżowy placek z jagodami i kruszonka, pszenno-owsiany czyli poWeekendowe Łakocie odc.127 215

Latem  nie ma nic lepszego od drożdżówki z jagodami i kruszonką! co roku czekam na ten czas gdy czarne kuleczki będę mogła prosto z krzaczka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Cebulak 213

Czyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z

Gotuj z Rumcajsem
Bułki serowe z kiełbasą. 280

Przyszedł mi do głowy pewien pomysł, a mianowicie upieczenie bułek z kiełbasą. W międzyczasie postanowiłam dodać również do środka ser żółty. I tak powstały w mojej

W kuchni u Moniki
Klasyczna drożdżówka na Dzień Taty 192

pewnością uraczę go jakimś smakołykiem. A jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, i to oni mnie odwiedzą, to będziemy szaleć na całego. I może w końcu razem upieczemy ten chleb, na który nigdy nie możemy znaleźć czasu...? Wracają do meritum - Tato, wszystkiego najlepszego .  Dzisiaj pokażę Wam przepis na naprawdę pyszne ciasto. Drożdżówkę z rabarbarem i truskawkami, z dużą ilością(...)świeżych drożdży 75 ml letniego mleka 40 g cukru 50 g masła 1 jajko 1 łyżeczka cukru waniliowego dodatkowo: 400 g rabarbaru 250 g truskawek 50 g płatków migdałowych kruszonka: 50 g zimnego masła 50 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 100 g mąki pszennej Mąkę przesiać do dużej miski. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać 1 łyżeczkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Bułeczki z patelni 156

Bułeczki orkiszowe z patelni Na Sklerozę     Czy zdarzyło się Wam zapomnieć kupić chleb lub bułki? Czy nie obudziliście się w niedziele ze stwierdzeniem: "O rany nie mam pieczywa!" Czy nie wpadli głodni goście i nie wyjedli wszystkiego w tym także pieczywa?      Jeśli któraś z tych opcji jest Ci znana, to dziś Agnieszka(...)BUŁECZKI ORKISZOWE z patelni na sklerozę! Pomysł dla zapominalskich Składniki: 450g mąki (użyłam orkiszowej jasnej) 50ml soku z ogórków kiszonych 200ml wody 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 15g drożdży 3 łyżki oleju Przygotowanie:        Do miski wkładamy drożdże, cukier, sól i rozpuszczamy z niewielką ilością ciepłej (ok. 37 stopni), ale nie gorącej wody. Następnie

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Najlepsza chałka z kruszonką 149

cudowny zapach świeżo upieczonej chałki. Puszysta, delikatna, pachnąca wanilią domowa chałka smakuje każdemu, zwłaszcza dzieciom. A ponieważ 16 października obchodziliśmy Światowy Dzień Chleba, więc uczciliśmy go tym właśnie wypiekiem. Jeśli lubisz piec i szukasz pomysłów na domowy chleb zarówno słodki jak i wytrawny, to wiele inspiracji znajdziesz na portalu przepisy.pl na którym my również dość często szukamy pomysłów. Przepis(...)więcej nie kupicie chałki w sklepie. Najlepsza chałka z kruszonką - składniki 500 g mąki pszennej 200 ml letniego mleka, temperatura mleka nie powinna przekraczać 37 stopni, zbyt wysoka zabija drożdże 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 4 łyżki cukru 1 łyżka płynnego miodu 4 łyżki roztopionego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu

Cztery Fajery
Domowe kajzerki wg Aleex 153

bloga 10 lat temu. Oczywiście upieczenie chleba to nic trudnego, od czasu do czasu sprawdzam różne przepisy na ten wyjątkowy produkt i zawsze się udają. Nie umiem jeszcze piec chleba na zakwasie, ale… dla chcącego – jak wiecie - … ;) Zakwas już powoli się szykuje, uczę się z nim obchodzić i niedługo Wam go pokażę. Mam też nadzieję, że pokażę Wam wspaniałe, pyszne(...)Pomyślałam, zebrałam się i oto są. Pyszne, mięciutkie kajzerki. Polecam. Składniki na 12 sztuk: • ½ kg mąki • 250 ml ciepłej wody • 35 g drożdży • 3/4 łyżeczka soli • 1 łyżeczka cukru • 7 łyżek oleju Sposób przygotowania: 1. Drożdże odważyć, dodać cukier, wlać 50 ml ciepłej wody. Wszystko rozetrzeć na jednolitą mieszaninę. Odstawić na 5 minut. 2. Mąkę przesiać do miski, wsypać

W mojej kuchni
Chaczapuri imeretyńskie - gruziński płaski chleb z nadzieniem serowym 235

Chaczapuri (serowy chleb) to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni gruzińskiej. Jest to danie proste i syte, stanowiące podstawę posiłku w Gruzji. Nadziane może być dowolnym serem podpuszczkowym, świeżym lub dojrzewającym, najczęściej używany jest gruziński ser sulguni. Występuje w kilku różniących się od siebie wariantach, m.in. chaczapuri imeruli - chaczapuri imeretyńskie, w formie okrągłego placka z zapieczonym w cieście nadzieniem serowym(...)pastą z czerwonej fasoli; chaczapuri adżaruli - chaczapuri adżarskie, z serem i jajkiem; chaczapuri megrelskie - podobne do imeretyńskiego, z dodatkowym serem na wierzchu. Ciasto na chaczapuri może być spulchnione zarówno drożdżami jak i sodą. Ja zrobiłem szybszą wersję z sodą i wyszło na prawdę bardzo smaczne, smak sody nie był w ogóle wyczuwalny. Swoje chaczapuri robiłem na podstawie tego filmiku

Przepisy na domowy ser i chleb
CHLEBEK MLECZNY 173

wyrośniętego ciasta formujemy wałek i kroimy go na 16 części, które układamy w wysmarowanej masłem formie. Możemy podzielone na części ciasto upiec w dwóch keksówkach lub okrągłej tortownicy.  Chleb pieczony w dwóch mniejszych i węższych formach będzie wyższy niż ten pieczony w jednej szerokiej formie. Ale zawsze wyjdzie pulchny i dobrze wyrośnięty Upieczony chlebek dobrze smakuje zarówno ze słonymi(...)szklanki cukru 4 szklanki mąki pszennej 7 g suchych drożdży 1 łyżeczka soli DODATKOWO: do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka OPCJONALNIE: glazura - 1 łyżka cukru rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku WYKONANIE  Do dzieży miksera wlewamy śmietankę i ciepłe mleko. Dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże. Przesiewamy mąkę. Mieszamy przy użyciu końcówki do ciast drożdżowych

cool and minty
Chleb na drożdżach (stara receptura) 170

Wziąć 8 litrów suchej wygrzanej mąki, rozrobić z dwoma litrami mleka lub wody, 20 gramów drożdży , wsypać soli, karolku lub kopru według upodobania, wyrobić ciasto doskonale i postawić w ciepłym miejscu , żeby podrosło. Po dostatecznem wyrośnięciu ciasta, wziąć mąki na stolnicę, wyrobić lekko bochenki, a po dostatecznem wyrośnięciu bochenków wsadzić je w gorący piec do upieczenia. Bochenki można od czasu(...)wsadzając do pieca , posmarować jajkiem rozbitem z wodą. ( Marja Śleżańska, Kucharz polski. 1635 praktycznych przepisów smacznych, tanich i wystawnych obiadów,pieczenie ciast ,smażenia konfitur itd.,Poznań 1932) Do mojego chleba zrobiłam pastę rybną, najprostszą. Twaróg wymieszałam z makrelą dzwonka w oleju firmy  SEKO z serii Jedyne Takie W kilka sekund pasta do zjedzenia. I pyszna, wiejska pajda chleba gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Wielkanocny chlebek maślany (puszysta chałka, siedmioraczki). 203

pięciu części sklejonych ze sobą). Jeszcze jako nastolatka wpadałam w weekend po świeże pieczywo, niestety stary piekarz przeszedł na emeryturę i już nikomu nie opłacało się piec porządnego, prawdziwego chleba. Czasami nostalgicznie wspominam czas dzieciństwa i wtedy przygotowuję coś z tych pysznych smakołyków. Wczoraj wieczorem upiekłam ten pyszny chlebek, jest mięciutki, puszysty, lekko słodki i obłędnie pachnący. Upiekłam(...)świeżych drożdży 50 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczki cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 50 g cukru szczypta soli 1 małe jajko w temperaturze pokojowej 50-70 ml ciepłego mleka (w zależności od wielkości jajka) 30-40 g roztopionego, letniego masła żółtko do posmarowania      Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie. Drożdże rozcieramy z cukrem i mlekiem, dokładnie

Rozpustne gotowanie
Maślane rogale z kruszonką 204

rogale są z dużą ilością margaryny „Smakowita”, która z powodzeniem zastąpiła mi masło jak też można je przekroić i posmarować margaryną postanowiłam zgłosić swój wypiek do konkursu "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady   Tłuszczowe „Kruszwica” producent margaryny "Smakowita". Bazę do przepisu znalazłam  W Pracowni Wypieków i był to przepis na bułki. Nie byłabym sobą, gdybym trzymała się(...)waniliowego Szczypta soli 20 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych. Składniki na kruszonkę 50 g miękkiego masła 50 g mąki 50 drobnego cukru 2 łyżki pokruszonych płatków migdałowych Dodatkowo: 3 łyżki masła lub margaryny ( dałam margarynę „Smakowita) 1 rozmącone jajko 1 łyżka wody Sposób wykonania: W przypadku, gdy mamy świeże drożdże należy zrobić zaczyn: Drożdże wymieszać

Na słodko lub wytrawnie