chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:320/420)

Chleb z chrupiącą skórką 82

Składniki na 2 małe chlebki, ja osobiście piekę 1 duży  700 g mąki pszennej lub chlebowej 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Składniki na pomadę : 100 ml wody czubata łyżeczka mąki szczypta soli Przygotowanie: Ze składników dobrze wyrobić ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Włączyć piekarnik na 230stopni . W tym czasie przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować. Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które

W garach u Gosi
Chlebek pita 91

Czas Przygotowania : 1,5h Czas Gotowania : 45 min Gotowe w : 1 h Liczba porcji : 6 szt.   Chleby, chlebki, bułki wszyscy je lubimy, ale czasem potrzebna jest odmiana, dlatego kolejnym przepisem będą chlebki o nazwie pita. Wszyscy je znamy choćby z przysłowiowych budek z fastfudami. Czas na to aby zrobić je w domu i nafaszerować tym na co mamy ochotę(...)Przepis ten gdzieś kiedyś wyczytałam, zmieniłam odrobinę proporcje i od tamtej pory często możemy się nimi delektować. Składniki 230 gr. Mąki 1/2 12 gr. drożdży 160 ml ciepłej wody płaska łyżeczka soli Krok po Kroku 1 Wszystkie składniki mieszamy (ja użyłam robota planetarnego). 2 Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. 3 Wyrośnięte

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Chleb z chrupiącą skórką 119

Składniki na 2 małe chlebki, ja osobiście piekę 1 duży  700 g mąki pszennej lub chlebowej 300 ml letniej wody 130 ml letniego mleka 25g świeżych drożdży 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru  Składniki na pomadę : 100 ml wody czubata łyżeczka mąki szczypta soli Przygotowanie: Ze składników dobrze wyrobić ciasto(...)godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie podzielić ciasto na pół i uformować dwa chlebki. Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i lekko oprószyć mąką. Na niej ułożyć chleby. Zostawić do wyrośnięcia na kolejną godzinę. Włączyć piekarnik na 230stopni . W tym czasie przygotować pomadę. Do garnuszka wlać wodę dodać mąkę i sól, zagotować. Przed pieczeniem posmarować pomadą chleby, które

W garach u Gosi
Bułki hamburgerowe 252

Kolejny znakomity przepis z książki Piotr Kucharskiego „ Chleb. Domowa piekarnia". Te bułeczki są fenomenalne! W połączeniu z wołowiną, sałatą, serem żółtym czy innymi charakterystycznymi dla Hamburgerów dodatkami tworzą naprawdę smakowitą całość. Nie problem iść do pierwszego lepszego Fast Fooda i kupić taką kanapkę. Sztuką jest przygotować jej domową, zdrowszą wersję. I właśnie do tego(...)dzisiaj namawiam. Stwórzcie Hamburgery we własnym domu! Będzie zdrowo i pysznie ;) Składniki: (na 8 sztuk)   Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750   Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli

Nastoletnie Wypiekanie
bułeczki Panini 304

Panini a raczej Panino to z włoskiego "małe kawałeczki chleba " , robione są w różnych formach i rozmiarach , to bułeczki do kanapek ,przekrawa się je lub rozrywa aby w środek włożyć salami ,ser czy inne ulubione wędliny czy sery ,można je spożywać na ciepło . Są pulchne w środku jak ciabatta . Z podanej porcji wychodzi 35 sztuk małych Panini. Składniki : zaczyn robiony(...)dzień przed pieczeniem ( 12-18 godzin) - 100 g mąki pszennej typ 750 - 3 g świeżych drożdży - duża łyżka oliwy - pół łyżeczki soli - 70 ml letniej wody - szczypta soli Ciasto właściwe : - 600 g mąki pszennej typ 750 - 400 ml letniej wody - 21 g świeżych drożdży - łyżka cukru - 15 g soli - 20 ml oliwy - 20 ml letniego mleka - cały zaczyn Składniki

Wypieki Rene
Chlebek pszenny z ziarnami 89

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Mąkę przesiewamy do dużej miski, wkruszamy drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (ziarna, płatki, sól, cukier i otręby). Trochę nasion zostawiamy do obsypania wierzchu chlebka. Mieszamy, wlewamy ciepłą wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na ok.1(...)ciasto na blat oprószony mąką i krótko wyrabiamy. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejną godzinę. Po tym czasie wierzch chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami, delikatnie dociskamy (ja tego nie zrobiłam i spadły przy krojeniu). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 1 godzinę. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce. Przepis

Gotowanie moimi oczami
MONKEY BREAD 102

Zupełnie nie rozumiem, skąd wzięła się ta nazwa. Małpi chleb, ni to przypiąć, ni przyłatać do przepysznej drożdżówki. Kolejny pomysł na odrywane ciasto. W oryginale najczęściej pieczone jest w formie z kominem i kształtem przypomina wieniec. Ale śmiało można je upiec w tortownicy lub keksówce. Idea przecież zawsze jest ta sama. Podejść, skubnąć kawałek i zjeść :) Ps. następnym razem kuleczki(...)ciasto 220 g mleka 40 g drożdży 100 g cukru 500 g mąki pszennej 80 g miękkiego masła 2 jajka 1/2 łyżeczki soli syrop 120 g cukru 100 g masła dodatkowo 2-3 łyżki drobnego cukru 1 łyżka cynamonu płatki migdałów kilka kostek czekolady olej A jak to zrobić: Drożdże zasypać cukrem i zalać letnim mlekiem. Wszystko dokładnie wymieszać

Kuchnia w opałach
Kulki drożdżowe z kremem czekoladowo - orzechowym 98

oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 2 jajka, 250 ml ciepłej wody, krem czekoladow-orzechowy, olej do głębokiego smażenia (ryżowy) Mąkę wsypać do miski, dodać drożdże, jajka, sól, cukier, oliwę i wodę. Wyrobić. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. Ponownie wyrobić i znowu odstawić na 30 minut. Odrywać kawałki ciasta, rozgniatać na dłoni, kłaść łyżeczkę kremu(...)środku. Odkładać na deskę oprószoną mąką na kilka minut. Kulki smażyć partiami w gorącym tłuszczu, aż uzyskają złoty kolor. Olej jest gotowy do smażenia, w chwili gdy wrzucony kawałek chleba nabierze złotego koloru w ciągu 15 sekund.   zastawa

królestwo garów
Chleb bezglutenowy 214

łatwo upiec chleb bezglutenowy i czy jest on smaczny. Odpowiadam: TAK ! Choć szybko czerstwieje. Ale taki urok bezglutenowych wypieków. Chleb taki piekłam już jakiś czas temu, gdy jeszcze moje dziecię było na diecie. Na razie nie dietujemy, bo jednak to nie gluten ją uczula. Ale muszę przyznać, że gdy ona jadła bezglutenowo, ja również tak się odżywiałam. I polecam każdemu(...)szklanka mąki gryczanej * 1 szklanka mąki jaglanej ( zmielonej w młynku kaszy jaglanej ) * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 20 dag drożdży * 1płaska łyżeczka cukru * 1/3 łyżeczki soli * około 1 szklanki letniej wody * 2 łyżki nasion słonecznika Wykonanie: Drożdże pokruszyć, dodać cukier i odrobinę wody - rozpuścić. Rozczyn oprószyć łyżeczką mąki i odstawić do wyrośnięcia. W misce wymieszać wszystkie mąki, dodać sól oraz

kolorowotorcikowo
Bułeczki twarogowo- pomarańczowe na drożdżach 80

Te bułeczki są mega mięciutkie, bardzo aromatyczne, puszyste i po prostu bardzo smaczne. Wyrobione ciasto jest „posłuszne”, ładnie rośnie, a wypieki z tego ciasta

Smaki Armine
Focaccia z oliwkami 116

We Włoszech lekka i puszysta foccacia jest podawana z oliwą jako przystawka przed głównym posiłkiem, ale także jako dodatek do 

Vegan Taste
Bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską 135

Nie ma to jak dzień od zapachu pysznego świeżego dopiero co upieczonego pieczywa. Dziś bagietki ze słonecznikiem i solą prowansalską. Bardzo smaczne delikatne i chrupiące. Można

Różowa kuchnia
Jagodzianki 156

Jagódki są więc czas na jagodzianki.Dopiero w lasach się pokazują ledwo ledwo można znaleźć ale udało się trochę nazbierać przy pomocy rodzinki, po dwie garście

Różowa kuchnia
Bułki pszenno - żytnie na zakwasie pomarańczowo - jabłkowym 164

Doszliśmy w końcu do wypieku bułek o których opowiadałam wczoraj i przedwczoraj. Aby wykonać owe bułki trzeba zrobić najpierw wodę zakwasową i zakwas na bazie wody

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi 138

Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ

Różowa kuchnia
Chleb razowy ze słonecznikiem 143

Czas na domowe pieczywo,pyszny chlebek upieczony  w naczyniu żaroodpornym. Słonecznik jest idealnym dodatkiem :) Jeden większy bochenek: 450 ml wody ciepłej 450 g mąki  

Różowa kuchnia
Chleb kokosowo - orzechowy lub kokosowo - rodzynkowy 174

Składniki 400 g mąki pszennej chlebowej 50 g drobno posiekanych (ale nie mielonych) dowolnych orzechów lub rodzynek 70 g wiórków kokosowych 200 ml mleka kokosowego lub

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Chleb z pomidorami suszonymi 115

Składniki : mąka  żytnia 90 g mąka pszenna 370 g około 250 - 300 ml letniej wody suszonych drożdży1 płaska łyżeczka 5 suszonych pomidorów drobno pokrojonych sól

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania