Odrywane bułeczki czosnkowe Pieczywko przygotowuje się łatwo i szybko, ale równie prosto się je odrywa i zajada. Bułeczki są lekkie i puszyste, świetnie pasują do dań
Blog z ApetytemBułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują świeżość i
Blog z Apetytemszklanki wody (ok. 300 ml), - 6 kawałków suszonych pomidorów (ok.. 120 g), - 1 łyżeczka soli (ok. 5 g). Sposób przygotowania 1. Przygotowujemy rozczyn: mieszamy drożdże z cukrem, 2 łyżkami mąki i ½ szklanki ciepłej wody. 2. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 30 min. 3. Łączymy rozczyn z mąką, pokrojonymi w drobną kostkę suszonymi pomidorami, solą, letnią wodą(...)naczyniu żaroodpornym i pieczemy w 240⁰C przez ok. 30 min. Po 30 min. zdejmujemy pokrywę z naczynia i pieczemy jeszcze ok. 15 min. (do zrumienienia skórki). 6. Chleb kroimy po ostudzeniu. Chleb jest bogaty w : - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i przyspiesza przemianę materii. Wartość odżywcza jednej kromki: Porcja waży: ok. 55 g Energia
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachTe bułeczki są przepyszne! Delikatne i puszyste w środku i bardzo chrupiące na zewnątrz. Skórka pozostaje chrupiąca nawet na drugi dzień po wypieku. Są idealne na
Smaki ArmineUrocze są te piegowate rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią
Obiad gotowyChlebki do żurku Chlebki robi się szybko i łatwo. Z podanych składników wychodzą trzy sztuki. Chlebki spokojnie możemy upiec na dzień przed podaniem, wydrążyć i przechowywać
Blog z ApetytemPrzygotowania do Wielkanocy trwają w najlepsze. Już za tydzień w Wielką Sobotę będziemy święcić pokarmy. Tradycyjnie w koszyczku znajdzie się chleb, jajko, wędliny, baranek, sól, pieprz, chrzan. W zeszłym roku nasz koszyczek był nieco inny - upieczony z ciasta drożdżowego. Wbrew moim obawom był bardzo pojemny. Pięknie też się prezentował na stole:) Upieczenie go okazało się prostsze, niż myślałam. Jako formy(...)złożeniu koszyczka nie wolno podnosić za rączkę:) Składniki: 150ml mleka 20g drożdży 2 szklanki mąki (350g) 2 jajka 2 łyżki oleju 1/3 szklanki cukru opcjonalnie: 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo: jajko do posmarowania ciasta Mleko podgrzać, żeby było ciepłe (nie gorące!!). Przygotować zaczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać
Obiad gotowyJak co tydzień tak i dziś pieczemy wspólnie Ciasto na Niedzielę , nie miałam czasu wczoraj więc dziś wstawiam wypiek. Pyszna chałka wyszła, a właściwie dwie.
Różowa kuchniaNo kochani mam dla was dziś całkiem coś innego ale słodkiego, czyli jagodzianki,pyszne ,delikatne i w sam raz na teraz . Składniki : mąka luksusowa typ 550
Różowa kuchniaZa kilka dni tłusty czwartek, więc wiadomo... pączki. Polecam tym razem pączki z jajecznym kremem portugalskim, kremem którym napełnia się słynne portugalskie muffiny- Pastel de nata
Sztuka gotowania w/g SamiryUpiekłam następny chlebek tym razem z otrębami i taki na dwie osoby można powiedzieć jedni]o dniowy bo zostanie zjedzony tego samego dnia. Taki około półkilogramowy
Różowa kuchniaPrzepyszne rogaliki , delikatne i puszyste w środku , a na wierzchu krucha skórka . Nic bardziej nie smakuje lepiej niż pyszny śniadaniowy rogalik . Składniki na 12
Różowa kuchniaPołączenie masy makowej i dyni chodziło za mną od jakiegoś czasu. Marzyły mi się puszyste bułki i słodka, makowa masa... Bazową recepturą do upieczonych dzisiaj brioszek
Dzieje kuchennej WiewióryPomysł na pieczywo w kolorze buraczkowym wpadł niedawno (przy okazji robienia tego calzone ), taką chałkę przygotowałam zachwycona kolorem i wyglądem, a po upieczeniu smakiem - doskonała z
Kolorowy PrzepisownikJak zobaczyłam ten chlebek u Samanthy pomyślałam, że muszę koniecznie wypróbować ten przepis. Chciałam wprowadzić jedynie zdrowszy element i zamiast zwykłej mąki pszennej dodałam mąkę pszenną
dom-agi.pldrożdże , cukier i oliwę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-15 minut aby uaktywnić drożdże. W dużej misce dokładnie wymieszać mąkę i sól z drożdżami. N a tym etapie ciasto będzie stosunkowo lepkie . Na posypanym mąką blacie, zagnieść ciasto, używając posypanych mąką rąk. ( Jeśli ciasto jest naprawdę zbyt lepkie , dodać łyżkę lub dwie(...)folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę , aż podwoi objętość . ( W zależności od temperatury , może to potrwać dłużej). Można również ciasto przygotować w maszynie do wypieku chleba - wyrabianie ciasta drożdżowego. farsz Na suchej patelni podgrzać przez kilka minut, aż zaczną pachnieć, nasiona kminu i nasiona kolendry . Zdjąć z ognia i lekko rozbić w moździerzu
Stare Garybudyniem i kruszonką Okrągłe drożdżówki z budyniem i kruszonką Składniki na drożdżówki z serem i kruszonką: - 500 g mąki pszennej typ 450- 500 - 240 ml mleka - 40 g świeżych drożdży lub 10 g suchych - 3 żółtka - 50 g masła - 110 g drobnego cukru - szczypta soli Składniki na budyń: - 1 saszetka budyniu bez cukru o wadze 40 g - 400 ml mleka(...)Teraz przygotuj rozczyn. Ze składników na drożdżówki podbierz trochę składników i umieść je w wysokim naczyniu, bo zaczyn będzie rósł. Kolejno umieść w naczyniu 40 g świeżych drożdży lub 10 g drożdży instant, 2 łyżki mąki ( pamiętaj, składniki na rozczyn podbierasz z głównych, odmierzonych wcześniej składników) , łyżkę mąki, 50 ml lekko ciepłego mleka. Wszystkie składniki na rozczyn rozetrzyj na gładką
Z Kuchni Do KuchniCześć! Bardzo łatwy w wykonaniu własnej roboty chlebek. W sytuacjach, kiedy niespodziewanie kończy nam się pieczywo warto zerknąć do tego przepisu. Składniki: * 750 g mąki pszennej * torebka suszonych drożdży albo 2 dkg świeżych * mała łyżeczka soli * odrobina cukru * 2 szklanki ciepłej mocno wody * łyżka oleju Ciasto wyrobiłam i pozostawiłam w misce na całą noc. Miskę przykryłam folią spożywczą(...)nastawiłam piekarnik na 220 stopni i wsadziłam do niego pustą foremkę. Jak już ciasto wyrosło przełożyłam do foremki i przykryłam folią aluminiową. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok. 35 min. Następnie zdjęłam folię i piekłam jeszcze ok. 20 minut. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Jeśli już wyłożymy chleb do blaszki, proponowałabym posmarować rozkłóconym jajkiem. Ja posypałam tylko
Pieprzyć z FantazjąOdstawiamy do wyrośnięcia (ok. 5-10 minut) CIASTO: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, otręby z płatkami, ziarna oraz jogurt. Masło rozpuszczamy i studzimy, wlewamy do miski. Dodajemy wyrośnięte drożdże i wszystko mieszamy łyżką a następnie dobrze zagniatamy. Ciasto ma być plastyczne i odchodzić od ręki. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto(...)wyrośnięcia na ok. 30 minut. Gdy chlebek wyrósł nagrzewamy piekarnik na 200 st.C ustawienie góra dół. POMADA: Wodę mieszamy z mąką i zagotowujemy, zrobi się gęsta. Chleb nacinamy w kilku miejscach a następnie dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka. Pieczemy ok 40 minut. Chleb jest upieczony gdy ostukany od spodu daje głuchy odgłos. Studzimy na kratce. Smacznego
Pani na desertemperaturze pokojowej. W letniej wodzie rozpuścić cukier i drożdże, odstawić aby zaczęły się pienić. W dużej misce wymieszać mąkę z otrębami, solą i ziarnami siemienia. Dodać rozpuszczone drożdże i wodę z kiszonych ogórków. Wyrobić dobrze ciasto. Gotowe ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30-40 minut. Następnie ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Przełożyć do natłuszczonej keksówki (30x10(...)foremkę wstawic do pieakrnika nagrzanego na 200 C i piec 10 minut, potem temperature zmniejszyć na 180 C i piec kolejne 40-50 minut, funkcja góra-dół. Po upieczeniu chleb wyjąć z foremki i odłożyć na kratkę do całkowietego wystudzenia. Wierzch można posmarować wodą aby skórka nie była zbyt twarda
Monia miesza i gotujeDomowe chlebki uwielbiam za ich zapach, smak i chrupiącą skórkę. Pamiętam przepyszny chleb mojej babci pieczony w chlebowym piecu na liściach kapusty.... ten smak i aromat do tej pory wspominam z utęsknieniem.... Sama do tej pory upiekłam zaledwie może 2-3 chlebki więc jestem początkująca w tej dziedzinie. Jednak ten wyszedł doskonały, chrupiący i pięknie pachniał. Do wypieku tego pysznego(...)mógł się więc nie udać! 400g maki pszennej tortowej Młynomag 200g maki żytniej razowej Młynomag 40g świeżych drożdży łyżeczka cukru 350 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju margaryna lub olej do wysmarowania blaszki słonecznik do posypania Zaczyn : Drożdże wkruszyć do miski, dodać cukier, łyżkę mąki pszennej i wlać 50 ml ciepłej wody. Dokładnie wymieszać i odstawić
Smakołyki Asijednocześnie potrzebujący pożywnego jedzenia. Dlatego też w kuchni łódzkiej, jak i w przepisach zebranych przez autorkę książki - Annę Wojciechowską, dominują przepisy proste, takie jak bułka z mlekiem, pajda chleba z cukrem, czy kasza gryczana ze skwarkami, ale znajdziemy tu też kilka pysznych rarytasów na dania z podrobów np. dudki, żołądki w sosie chrzanowym czy serduszka w sosie koperkowym oraz(...)tylko wygląda pięknie, ale również smakowała wyśmienicie, zniknęła błyskawicznie. Polecam! Składniki : 500g mąki pszennej 20g suszonych drożdży lub 40g świeżych 4 łyżki masła 4 łyżki cukru 0,5 szklanki wody 1 jajko 1 białko 1 łyżeczka soli Przygotowanie : Zaczyn - drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru, 4 łyżkami mąki i połową szklanki wody. Gdy powstanie jednolita masa, przykryć czystą
Codzienne GotowanieDrugi z moich przepisów które zgłaszam na konkurs: "Upiecz Smakowity Chleb!", którego patronem są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica”, producent margaryny "Smakowita". Tym razem coś na słodko, czyli chałka z miodem. Jest niesamowicie puszysta i za razem bardzo delikatna.. W jest nieco inna niż ta z dodatkiem cukru, według mnie o wiele lepsza :-) Z podanego przepisu wyszły mi dwie chałki(...)mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka margaryny lub masła ( dałam smakowitą) 4 łyżki miodu szczypta soli 1 opakowanie cukru pudru 400 ml ciepłego mleka 14 g suchych drożdży Dodatkowo do smarowania: Jedno rozmącone jajko 1 łyżka mleka 1 łyżka maku Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść dokładnie jednolite ciasto ( nie będzie to łatwe gdyż ciasto jest bardzo klejące
Na słodko lub wytrawnie