makiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki
SMYKWKUCHNIklik Brązowy r yż, za którym nie przepadam, zastą piłam białą kaszą grycz a n ą. Sprawdziła się doskonale. Była lekko wyczuwalna , dodała skórce lekkiej chrupkości. Upiekłam dwa chleby - jeden typowy dla tang zhong - dz ielony na części, drugi w małej ok rągłej tortownicy zwinięty w ślimak. Ch leb smakuje doskonale z arówno ze słodkimi jak i wytrawnymi(...)480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant /dał am 7 g/ 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego / dałam 200 g i zastąpiłam ryż kaszą
KUCHARNIAKolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w
Dzieje kuchennej Wiewióryhttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchnichleb abym miała do szkoły. Delikatny, miękki środek i chrupiąca skórka to pieczywo idealne. Zapach ciasta drożdżowego zawsze wywoływał u mnie uśmiech. Nie ukrywam, że zdarzało mi się podjeść surowe jeszcze ciasto... i nigdy nie bolał brzuch jak mówiła babcia. Bagietka to klasyczny przepis chlebowy. BAGIETKA 400 g mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży(...)letniej wody DODATKI 2 garście rukoli 2 pomidory 3 kulki mozarella bazylia sól pieprz Mąkę przesiać. Dodać sól, cukier i drożdże. Dolać ciepłą ale nie gorącą wodę. Mieszać przez ok 15 sek. drewnianą łyżką. Pozostawić pod przykryciem na 14 godz. Po tym czasie wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne. Zrobić z ciasta kulę i odstawić pod przykryciem
Kuchnia w oparachzobaczycie jak je zaplatać Będziecie potrzebowali: 585 g mąki pszennej (użyłam chlebowej) 1 całe jajko 1 żółtko 75 g drobnego cukru do wypieków 10 g suchych drożdży instant 65 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml letniego mleka 1 łyżeczka pasty waniliowej Dodatkowo do posmarowania 1 jako roztrzepane z łyżeczką oleju Mak lub sezam(...)posypania na wierzchu Wykonanie : Z podanych produktów zagnieść ciasto, na koniec dodać rozpuszczone i przestudzone masło. Wyrobić miękkie, gładkie i elastyczne ciasto (można w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haka) Odstawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości ) około 1,5 godziny. Następnie podzielić na dwie części i z każdej zapleść chałkę. Możecie też
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdrożdże, dodać łyżkę cukru, 3 łyżki letniego mleka, oprószyć porządnie mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce połączyć przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodać też letnie mleko i zaczyn i wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. [ja wyręczyłam się automatem do chleba
Moje domowe kucharzeniechleb "chlebkiem dla leniwych", ze względu na to, że szybko się go przygotowuje i długo zachowuje swoją świeżość... nawet do tygodnia... choć śmiem wątpić, że aż tak długo wytrzyma :) Koleżanka zaś ochrzciła go "chlebkiem dla zapracowanych". Jedno wiem na pewno czy dla zapracowanych, czy dla leniwych - warto go zrobić :))))) przepis bierze udział w akcji "Na zakwasie i na drożdżach
Delicious Titbitswspaniałej grupie ze zdrowym odżywianiem...ale co to dla mnie znaczy? Unikam przede wszystkim przetworzonej żywności,czytam etykiety,co mogę robię sama to robię sama a więc wędliny,chleb itp...Nie popadam jednak w jakieś skrajności wiec mięso oczywiście jem,tym bardziej,że większość mam ze sprawdzonego źródła.Co do słodyczy nauczyłam się by raz,dwa razy w tygodniu sięgnąć(...)szczerze bo zrobi go nawet osoba,która twierdzi,że ma dwie lewe ręce. Składniki: 1/2 kg mąki orkiszowej ( u mnie pełnoziarnista) 340 ml letniej wody paczka suchych drożdży ( 7 gram) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru bądź miodu dowolne dodatki np kminek,ziarna słonecznika itp( u mnie 2 łyżeczki czarnuszki i 1/2 szklanki ziaren słonecznika) Wszystkie składniki wrzucamy
Niespełnione zdolności kulinarneTo mój pierwszy wypiek eksperymentalny w którym użyłam gotowego suszonego zakwasu żytniego. Składniki : 150 g mąki żytniej typ 2000 200 g mąki orkiszowej jasnej typ
Proste PotrawyOdrywane bułeczki z serkiem i kruszonką Puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe z pysznym farszem z białego serka, posypane chrupiącą kruszonką. Nie wyobrażam sobie lepszego drugiego śniadanka
Blog z Apetytemprzepisu:) Składniki 700 g mąki pszennej 1500 lub zwykłej 2 łyżeczki soli suche drożdże 8 g 700 ml ciepłej wody Do dużej miski wsyp mąkę i sól. Drożdże wymieszaj w 100 ml ciepłej wody i wlej do mąki. Mieszaj ciasto, najlepiej drewnianą łyżką i dolewaj resztę wody.Ciasto musi być elastyczne nie za rzadkie, dlatego wodę dodajemy powoli(...)minut pod przykryciem. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 15 minut lub do uzyskania odpowiedniego koloru skórki na wierzchu. Gotowy wyjmujemy i studzimy. Smacznego:) Artykuł Chleb 18 godzinny pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąChyba każdy lubi burgery, warto zrobić swoje wtedy są idealne, smak dostosujemy pod siebie a dodatkowo są zdrowsze. SKŁADNIKI na 8 sztuk: 250ml ciepłego mleka 2
Dziś Ja gotujeSą takie wypieki, które choć bardziej zimowo-jesienne jem z apetytem cały rok. Należą do nich między innymi ślimaczki cynamonowe. Tym razem postanowiłam wykorzystać przepis jaki
Dzieje kuchennej Wiewióry