Czasami coś wychodzi ot tak sobie. Miałam przepis, zagniotłam ciasto i zamiast wieńca wyszły mi ślimaczki. Niewielkie bułeczki pełne pysznego, słodkiego nadzienia. Skusicie się? Już niebawem
Dzieje kuchennej Wiewiórychleba to polecam Wam ten sposób. Ja używam wypiekacza marki Panasonic i bardzo go Wam polecam, równomiernie się nagrzewa, nie przypala ciasta, nie opada ciasto w trakcie pieczenia, można ustawić z dokładnością co do minuty czas pieczenia. Łapcie przepis na to pyszne ciasto drożdżowe z borówkami i białą czekoladą ;-)))) SKŁADNIKI: - 400 g mąki pszennej tortowej - 7 g drożdży instant(...)cukru) - 1/2 szklanki mleka - 125 g masła + łyżka masła - 1/2 czekolady białej - 3/4 szklanki borówek amerykańskich (możesz też użyć innych owoców sezonowych choćby truskawek, czy porzeczki) WYKONANIE: Drożdże wymieszaj z mąką, jajka ubij trzepaczką z cukrem, podgrzej mleko w mikrofali lub rondelku. Mąkę wymieszaj z jajkami, ciepłym mlekiem i stopionym ciepłym (nie gorącym!) masłem. Zacznij wyrabiać ciasto
SMYKWKUCHNIchleba, wkładali bardzo cienki kawałek ciasta i widząc tworzące się bąble powietrza, mogli stwierdzić, czy panująca wewnątrz temperatura jest odpowiednia. Z czasem zaczęli smarować je cienką warstwą crème fraîche , a później zapiekać z boczkiem i cebulą. I tak powstały bodajże najlepsze przekąski do kufla zimnego piwa! * SKŁADNIKI Ciasto: 300 g mąki pszennej ½ łyżeczki soli 25 g świeżych drożdży(...)letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatki: 250 ml crème fraîche * 200 g wędzonego surowego boczku 1 duża biała cebula czarny pieprz * PRZYGOTOWANIE Drożdże rozpuść w ciepłej (niegorącej wodzie) wraz z cukrem i 2 łyżkami mąki. Odstaw na 10 minut, aż drożdże się wzburzą. Mąkę wymieszaj wraz z solą, a następnie wlej gotowy
Food SquareDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
Bulliodrożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misce mieszamy mąkę z kasza manną, solą oraz lnem. Dodajemy wyrośnięty zaczyn wraz z 1 i 1/3 szkl wody i zaczynamy wyrabiać, podczas początkowego wyrabiania dodajemy olej/oliwę. Wyrabiamy z około 5-10 min. Odstawiamy pod przykryciem na około 40-50 min do podwojenia objętości. W czasie gdy chleb rośnie
Gotowanie...to proste !Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
Bulliochleba i jestem zachwycona. Przepis jest bardzo prosty, nie wymaga zagniatania i właściwie to robi się prawie sam :) Zachęcam Was, bo wyszedł bardzo, bardzo, bardzo dobry :) A zapach w całym domu mmmm... ;) Keksówka mierzona u góry- 30cm x10cm. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka maki żytniej ( jeśli nie macie żytniej możecie dodać pszenną, też wyjdzie) 30g drożdży(...)wody łyżeczka cukru łyżeczka soli pół szklanki zmieszanych: ziaren słonecznika, kminku, czarnuszki i siemienia lnianego W ciepłej, ale nie gorącej wodzie mieszamy drożdże i cukier. Odstawiamy na kilka minut. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy sól i zmieszane ziarna. Następnie zalewamy wszystko mieszaniną z drożdżami i wszystko razem mieszamy łyżką. Moje ciasto było dość rzadkie, dlatego
Czerwona PorzeczkaDrożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać z mlekiem i solą. Dodać mąkę i oliwę i wyrobić ciasto. Zostawić w ciepłym miejscu, pod przykryciem na około 1 godzinę (do podwojenia objętości). Ciasto podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne
BullioChleb z warzywami to super pomysł, zwłaszcza dla dzieci bo możemy przemycić im warzywka. A wiadomo, że domowe pieczywo jest zdrowe i smaczne i każdy się na takie skusi. Wystarczy tylko taki chlebek posmarować masłem i nic więcej nie trzeba. 500 g mąki pszennej typ 500 350 ml letniej wody 5 łyżek oleju rzepakowego 50 g świeżych drożdży
Ewa w kuchnibułeczki, chleb czy babeczki. U mnie dziś połączenie babeczek z bułeczkami - delikatne ciasto drożdżowe z puree z dyni w foremkach na babeczki. Świetnie sprawdzi się jako szybka przekąska na drugie śniadanie, ale także baza na halloweenowe słodycze. Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 0,5 szklanki puree z dyni 25 g drożdży(...)około 15-20 min, dynia powinna być zupełnie miękka - można sprawdzić to patyczkiem. W czasie kiedy dynia jest w piecu podgrzewamy mleko, rozpuszczamy w nim 2 łyżki cukru i drożdże. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po upieczeniu dynię miksujemy lub rozgniatamy porządnie widelcem. Rozpuszczamy masło, dodajemy cukier, puree z dyni i dokładnie mieszamy. Jeśli
Ciastkozercymakiem. Przepis został zaczerpnięty z bloga o wdzięczniej nazwie Ciastko z dziurką . Rogale wyszły pyszne, miękkie, puchate, lekko słodkawe, takie jak lubię. Do wypieku rogalików użyłam mąki z Chleb na zdrowie . A przy okazji mogłam po raz pierwszy przetestować kamień do pieczenia, który ostatnio kupiłam. Myślę, że zdał egzamin doskonale. A do przepisu na maślane rogaliki(...)mąki pszennej chlebowej 2 łyżki miodu 5-6 łyżek ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 100 ml mleka 50 g masła 1 jajko 1/4 szklanki cukru Dodatkowo: 1 jajko mak Wykonanie: Wodę mieszamy z pokruszonymi drożdżami, 4 łyżkami mąki i łyżką cukru. Przykrywamy i odstawiamy na 15 minut w ciepłym miejscu
Kulinarne przygody GatitySKŁADNIKI: ZACZYN: - 1/2 szkl zakwasu żytniego -1/2 szkl wody - 4 czubate łyżki mąki żytniej Odstawiamy na 12 godzin na ciasto główne: - 2,5 szkl mąki
SMYKWKUCHNIklik Brązowy r yż, za którym nie przepadam, zastą piłam białą kaszą grycz a n ą. Sprawdziła się doskonale. Była lekko wyczuwalna , dodała skórce lekkiej chrupkości. Upiekłam dwa chleby - jeden typowy dla tang zhong - dz ielony na części, drugi w małej ok rągłej tortownicy zwinięty w ślimak. Ch leb smakuje doskonale z arówno ze słodkimi jak i wytrawnymi(...)480g maki chlebowej lub innej silnej /uży łam ch lebowej typ 650/ 30 g mleka w proszku 40g cukru /dałam 30 g/ 8 g soli 8g drożdży instant /dał am 7 g/ 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego gotowanego ryżu,niesolonego,ostudzonego / dałam 200 g i zastąpiłam ryż kaszą
KUCHARNIAKolejne bułeczki z książki "Cukiernia Lidla". Kołoczki były łatwe w obsłudze te tutaj paluchy choć równie pyszne ciut bardziej kłopotliwe. Skręcanie świderków z płynną masą w
Dzieje kuchennej Wiewióryhttp://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie http://kuchniapepin.blogspot.com/search/label/chleb%20na%20zakwasie Chlebek z ziarnami,na zakwasie z mąki żytniej razowej- domowy. potrzebne 3-4 łyżki zakwasu chlebowego. Do zakwasu wieczorem dodać
w mojej kuchni