Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej cynamonowym blogu stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych. Składniki: 150 g mąki żytniej razowej 260 g mąki pszennej chlebowej(...)letniej wody (dwie porcje po 150 g) 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka kakao 7 g suszonych drożdży Przygotowanie: Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam. Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki
Kulinarny Pamiętnikchleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować - nie możecie tylko zapomnieć, że nie mogą one swą ilością zdominować ciasta tylko stanowić dodatek smakowy. Duża blacha Składniki: 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 3/4 opakowania drożdży instant(...)łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy małe pomidorki 1/3 słoika oliwek 1/2 czerwonej cebuli świeży rozmaryn Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać oliwę i na końcu ciepłą wodę. Zmiksować całość mikserem (końcówki haki) aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić miski. Wówczas miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce
My simple kitchenJestem pewna, że tym artykułem udowodnię Ci, że zrobienie domowego zakwasu na chleb jest nie tylko bardzo proste, ale daje niesamowite spektrum możliwości w kwestii domowych chlebowych wypieków. Materiał do tego wpisu zbierałam blisko rok, od tego czasu sama uczyłam się zakwasu, rozmnażałam go, tworzyłam od nowa, dokarmiałam, odświeżałam i obserwowałam. Popełniałam też błędy, dzięki którym dziś wiem jak odpowiadać(...)krok po kroku przygotować domowy zakwas z mąki żytniej typ 720 lub 2000. Druga część to garść porad, które będą niezbędne do dalszych prac z zakwasem lub pieczeniem chlebów. A w ostatniej części mam dla Ciebie przepis na pierwszy chlebek z wyhodowanego zakwasu, jest bardzo prosty i fantastyczny w smaku. Wiem, że będziecie wracali do tego przepisu na chlebek jeszcze
nietylkopasta.plzmieniłam tylko rodzaj mąki. Gotowy chleb wykonany z przepisu poniżej ważył 1230g,sprężysty w środku,z bardzo chrupiącą skórką. Piekłam go w naczyniu żaroodpornym mimo iż nazwa odnosi się do garnka. 500 g mąki pszennej typ 405 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść(...)siemienia lnianego garść pestek dyni Mąkę przesiać do miski, dodać sól i ziarna, wymieszać. Maślankę i wodą lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy
Kolorowa kuchnia Elkichleby a ja żeby moja rodzina jadła zdrowo (nie muszą jeść bezglutenowo) wypiekłam dla nich orkiszowe bułki na zakwasie żytnim z mąki jasnej z domieszką mąki orkiszowej pełnoziarnistej. 450 gram mąki orkiszowej jasnej + do podsypania 50 gram mąki saszetka zakwasu np: żytniego lub własnego pół saszetki drożdży łyżeczka soli łyżeczka miodu akacjowego szklanka wody letniej Rozpuść drożdże
AZgotuj!smakuje najlepiej. Lubię też fotografować bułki , chleb czy bagietki . Pieczywo to wdzięczny rekwizyt. Podjadam po każdym strzelonym zdjęciu. W każdej chwili łączę pracę z przyjemnością. Świeża grahamka z wkładką pobudza umysł. Bułki grahamki Składniki: na 16 bułeczek 200 g mąki grahamki 50 g siemienia lniane, połamanego 800 pszennej mąki 60 g świeżych drożdży 1 łyżka miodu(...)zimnej wody 1 łyżka soli 150 g suszonej żurawiny Rozpuść drożdże i miód w 750 ml wody. Resztę wody wykorzystaj w razie potrzeby. Do misy robota wsyp obie mąki i nasiona. Wlej rozpuszczone drożdże i zagnieć ciasto. Po chwili dodaj sól. Zagniataj ciasto przez 5 minut przy pomocy robota. Używam kitchenaid z hakiem. Ręczne zagniatanie wymaga więcej czasu
codojedzeniakonsystencji bardziej smakuje jak weka niż chleb. Jest bardzo pulchny, skórka po wyjęciu z pieca robi się miękka. Nam tak zasmakował, że pół bochenka zjedliśmy zanim wystygnął. Polecam:) Składniki na jeden duży bochenek: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) + trochę do podsypania 250 ml zsiadłego mleka 75 ml letniej wody 50 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)cukru 2 jajka łyżka maku Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem. Odstawić na kilka minut, żeby ruszyły. Mąkę przesiać do misy, wbić jajko, wlać zsiadłe mleko i posolić. Dodać rozczyn drożdżowy i wszystko razem wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i jednolite. Najlepiej robić to robotem z hakami. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę pod przykryciem ze ściereczki. Kiedy
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniataki upiec. Jeden ze smaczniejszych bezglutenowych chlebów, jakie dotychczas popełniłam. Chlebek ma piękny żółty kolor, a suszone pomidory idealnie pasują do smaku kukurydzy. SKŁADNIKI: 20 dag mąki kukurydzianej 15 dag maki ziemniaczanej 25 dag zmielonego siemienia złocistego 350 ml wrzątku 5 plastrów suszonego pomidora 2 łyżki oliwy z pomidorów 35 g świeżych drożdży 100 ml wody duża szczypta cukru łyżeczka(...)różowej soli himalajskiej WYKONANIE: Siemię zalać 350 ml wrzątku, wymieszać, gorące zmiksować i odstawić do przestudzenia. Drożdże wymieszać ze szczyptą cukru i 100 ml letniej wody, odstawić na kilkanaście minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Pomidory pokroić w kosteczkę. Obie mąki wymieszać z solą, dodać przestudzone siemię lniane i miksować na wolnych obrotach
Kuchenne zapiski Edytymąki wymieszać z solą i drożdżami. Dodać żółtko (białko zostawić do posmarowania bułeczek), cukier, oliwę i ciepłe mleko. Dokładnie wyrabiać do czasu aż postanie nieklejąca się, elastyczna kula ciasta. Czekoladę pokroić ostrym nożem na małe kawałeczki i zagnieść z ciastem. Następnie z ciasta uformować 10 podłużnych bułeczek, przypominających kształtem malutkie bochenki chleba. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem
W poszukiwaniu inspiracjiMąka owsiana stosuje się do wypieku chlebów, w celu wzbogacenia ich smaku i dodania wartości odżywczych. Zachęca do wykorzystania mąki w swojej kuchni. Istnieje cała masa ciekawych przepisów z jej użyciem. Dziś zapraszam na pyszną pizzę. Pizza z mąki owsianej Składniki: Ciasto: 300 g maki owsianej 100 g maki pszennej 7 g drożdży instant 6-7 łyżek oliwy z oliwek(...)niecała łyżka soli zioła prowansalskie lub przyprawa do pizzy (opcjonalnie) Sos: 1 łyżka koncentratu pomidorowego 5 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka keczupu zioła P rzygotowanie: Mąkę i drożdże wsypać do dużej miski, wymieszać z solą i ewentualnie ziołami. Dodać oliwę oraz mleko wymieszane z woda. Zagnieść dokładnie na jednolitą masę. Można użyć miksera. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić
Mania Gotowaniaświatowa jestem, gdyż dopiero niedawno pierwszy raz spotkałam się z takim nazewnictwem. Dziś jednak jestem bogatsza… zwłaszcza jeśli chodzi o doznania smakowe:) Dla Gruzinów chaczapuri znaczy tyle co chleb z serem;) Dla mnie to po prostu drożdżowe łódeczki z miksem fety i mozarelli oraz zapieczonym jajkiem. Całościowo mega pyszne danie. Zwłaszcza z ciasta jestem dumna, bo chyba nigdy(...)suchych drożdży (ja użyłam jedno opakowanie, 7g) 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżka roztopionego masła Farsz: 125 g sera mozzarella 200 g sera typu feta pieprz 1 żółtko 1 łyżeczka roztopionego masła Dodatkowo: 3-4 jajka kilka plasterków masła Do odmierzonej ilości ciepłej (ale nie gorącej) wody dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy do połączenia
Smaki Na Talerzubabcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często(...)suszonych drożdży 1 łyżeczka cukru 300 ml letniej wody, zostawionej z gotowania ziemniaków. Dzielimy na 250 ml i 50 ml. tłuszcz do wysmarowania formy opcjonalnie: przesmażona na złoty kolor, drobno posiekana cebulka. Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować na miękko, odcedzić (300 ml wody zostawić) i gorące rozgnieść widelcem na gładką masę. 2. W 50 ml wody rozmieszać drożdże
Poezja Smaków - blog kulinarnyUnoszący się zapach świeżo upieczonego chleba, zawsze znacząco wpływa na mój apetyt. Tak naprawdę nie tylko mój, no bo kto by się mu oparł ;) Chlebek robi się bardzo szybko, co jest zdecydowanym plusem na przykład przy takim mrozie, gdy nikomu się nie chce wychodzić do sklepu, po świeże pieczywo. To jakiego rodzaju dodatków do masła użyjecie, to wasza inwencja twórcza(...)SKŁADNIKI: ciasto 600 g mąki pszennej 300 g ciepłej wody 40 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 40 g oleju masełko 120 g miękkiego masła 3-4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 1 drobno posiekana dymka (biała część) 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku listki z 5 gałązek bazylii, posiekane 2-3 łyżki drobno posiekanych suszonych pomidorów (mogą być
Kuchnia w opałachCiemny, pachnący pumpernikiel z masłem i dojrzałymi w słońcu malinowymi pomidorami - to wspomnienie beztroskiego dzieciństwa i wakacji spędzanych na działce. Ten chleb upiekłam z tęsknoty za tymi smakami. Aby uzyskać ciemny kolor i odpowiednią konsystencję użyłam grubo mielonej mąki gryczanej i kukurydzianej, siemienia lnianego i mielonej łuski gryki. Aromat kminku, kolendry i miodu pasuje idealnie. Temu wypiekowi nikt nie potrafi(...)szklanka 1 szklanka 1 szklanka karob mielony 2 łyżeczki błonnik gryczany siemię lniane mielone 3 łyżki 4 łyżki miód lub brązowy cukier 1 łyżka sól 1 łyżeczka drożdże instant 7 g olej (użyłam rzepakowy) 3 łyżki woda 1 szklanka mleko (sojowe, ryżowe lub inne) kminek mielony kolendra mielona 1 szklanka 1 łyżeczka 1 łyżeczka Przygotowanie: Wymieszać
głodny alergikdosłownie wszystko. Ładnie wygląda ale jeszcze lepiej smakuje. Bo jak jesień to tylko DYNIA <3 SKŁADNIKI: 200g puree z dyni najlepiej HOKKAIDO 400g mąki (u mnie typ405) 18g drożdży świeżych 2/3 szkl mleka 4-5 łyżek słonecznika 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru WYKONANIE: 1.Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól, około 5-6łyżek mąki, dokładnie(...)dokładnie wyrobić. 4.Blaszkę o wymiarach 30cm x 12cm wysmarować masłem. Ciasto przełożyć do foremki, pozostawić do wyrośnięcia (u mnie jakoś koło 1-1,5godz). 5.Piekarnik rozgrzewamy i pieczemy chleb około godziny w temp.190*. Jeśli chcemy mieć miej przypieczoną górną skórkę polecam przykryć papierem. 6. Upieczony gorący chlebek polecam posmarować masełkiem po wierzchu. Mam nadzieję ze chleb będzie wam smakował
Dziś Ja gotuje