chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:293/420)

Szwajcarska chałka 132

Rozetrzeć w dzbanku drożdże z wodą. 2. Podgrzać śmietanę w rondlu na małym ogniu, aż osiągnie tem.35-38 C, rozpuścić w śmietanie cukier kryształ. Podgrzaną śmietanę wyłączyć, dodać roztarte drożdże, wymieszać i całą płynną masę połączyć z mąką. Dodać jajko i masło. Składniki połączyć. 3. Stolnicę podsypać mąką i wyrabiać ciasto przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne(...)Rozgrzać piekarnik do 190C. Żółtko utrzeć z wodą na glazurę i posmarować wyrośniętą bułkę. Piec 30-35 minut, aż się przyrumieni. Ostudzić chałkę na metalowej kratce. Źródło ,, encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Chleb owsiany 184

domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo.  Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami.  Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce.  Polecam(...)mąki pszennej chlebowej 450 g wody 50 g płatków owsianych 1 łyżka soli 2 łyżeczki miodu 3 g suchych drożdży Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąki, drożdże, miód i wymieszać. Można zmiksować mikserem. Wyrabiać /miksować około 7 minut. Odstawić aby ciasto odpoczęło na około 10 minut

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Marokański chleb świąteczny 170

łyżki pestek słonecznika 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka sezamu 1. Natłuścić blachę. Przesiać mąkę i sól do miski i zrobić w mące wgłębienie. 2. Rozetrzeć w dzbanku drożdże z odrobina wody. Dodać resztę wody i mleko. Wymieszać i wlać do zagłębienia. Wyrobić dość miękkie ciasto. 3. Wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać 5 minut, aż zrobi(...)minut, aż się przyrumieni, jeśli robimy większy bochen z podwójnej porcji czas pieczenia należy wydłużyć do 45-50 minut. Po upieczeniu przełożyć na metalową kratkę, żeby ostygł. Źródło ,,encyklopedia chleba

Apetyczna babeczka
Jagodzianki klasyczne 83

każdej wersji będą wspaniałe. Jagodzianki klasyczne [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki Składniki na ciasto 570 g mąki 4 łyżki cukru 30 g świeżych drożdży 2 łyżeczki suchy 170 g masła 1 jajko 3/4 szklanki mleka 1/4 szklanki ciepłej wody 3/4 łyżeczki soli Składniki(...)łyżka wody gruby cukier do posypania 🔪 Instrukcje Masło i mleko umieścić w rondelku i podgrzać do momentu, aż masło się roztopi, przestudzić. W misce umieścić mąkę, sól, drożdże i cukier, do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem, jajko i wodę. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce pod przykryciem, do wyrośnięcia. Składniki na nadzienie delikatnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebki do żurku. Żurek w chlebie 223

łyżeczki soli; 2 łyżki oleju/oliwy; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: W dużej misce (ja użyłam misy od miksera) wymieszać ze sobą mąkę, sól, drożdże i oliwę/olej. Następnie powoli dolewać wodę, stale wyrabiając ciasto mikserem. Po dodaniu wody wyrabiać ciasto mikserem jeszcze przez około 10 minut, do momentu, aż ciasto będzie(...)elektrycznego i w 180 stopniach w przypadku kuchenek gazowych przez około 35 minut (choć czas pieczenia zalży od kuchenki i trzeba go kontrolować), aż do zarumienienia. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy dźwięk, gdy postuka się w jego spód. Wystudzić. W wystudzonych chlebka ściąć wierzchy, tak aby z kulkami-uchwytami utworzyły pokrywki naczynia na żurek. Następnie łyżką delikatnie wydrążyć środki

Gospodyni Miejska
Chleb kukurydziany bezglutenowy 57

ładnie urósł, ale potem podczas pieczenia jakby się skurczył. Ważne, że nie ma zakalca, jest smaczny i wilgotny. Doczytałam później w internecie, że chleby kukurydziane tak mają i piecze się nawet wtedy, gdy nie wyrosną. Chleb chrupie dzięki zawartości siemienia lnianego i sezamu. Zamroziłam po dwie kromeczki i delektuję się nim, gdy mam ochotę na zdrową kanapkę. Składniki(...)mąki kukurydzianej ? 100 g mąki ryżowej ? 50 g mąki gryczanej ? 3 łyżki siemienia lnianego ? 2 łyżki sezamu ? 3/4 łyżki soli ? 1,5 łyżki cukru ? 12 g suszonych drożdży ? 600 ml wody ciepłej Wykonanie: ? Połączyć wszystkie suche składniki razem. ? Zmiksować na wolnych obrotach z ciepłą wodą. ? Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 20 minut. ? Przełożyć ciasto

To co kocham
Pączki z nadzieniem różanym 92

mówi, że pączki nadziewamy po usmażeniu, druga że przed smażeniem. Ja preferuję tą drugą i nadzienie różane dodam do pączków przed ich uformowaniem. Składniki 380 g mąki 20 g drożdży (najlepiej świeżych) 170g mleka 1 jajko + 2 żółtka 1 łyżeczka cukru pudru 40g cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 20g spirytusu 70g masła Dodatkowo olej do smażenia cukier puder marmolada różana(...)mleko, dodajemy pokruszone drożdże oraz 4 łyżki mąki. Mieszamy i pozostawiamy na około 20 minut. W tym czasie możemy rozpuścić masło i odstawić do przestygnięcia. Po około 20 minut, kiedy rozczyn będzie gotowy, dodajemy go do pozostałych składników i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być dość elastycznie. Możecie wspomóc się mikserem z hakiem, albo maszyną do chleba. Z ciasta formujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Drożdżowe rogaliki orkiszowe | Europejski Dzień Śniadania 104

jajecznicą na chlebie lub bułce. Do tego podają kawę, mleko i sok. Wybór i różnorodność europejskich śniadań jest rozległa i jest w czym wybierać. Jeśli szukacie też innych pomysłów na śniadanie, to polecam zajrzeć na stronę przepisy.pl, na której znajdziecie wiele kreatywnych przepisów :) Drożdżowe rogaliki orkiszowe 400 g mąki orkiszowej jasnej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 2 łyżki cukru

Mienta blog
Chleb pomidorowy z pieprzem marynowanym 142

Chleb pszenny, ale o kolorze nietypowym, a w smaku wyjątkowym. To dzięki pomidorom suszonym, które z pieprzem marynowanym zostały zmiksowane i do zaczynu drożdżowego dodane. Ciasto zabarwione, na dwa chlebki podzielone i po wyrośnięciu upieczone. Tylko ciasto wyrabiać, piec i zajadać. Składniki: 6 00 g mąki pszennej typ. 550, 25 g świeżych drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 2 płaskie łyżeczki(...)olejem), 2 łyżki oleju z suszonych pomidorów, ponadto: mąka do podsypania, ok. 1 łyżki oleju z pomidorów, 2 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  W blenderze miksujemy suszone pomidory razem z   pieprzem

Moniki Smakołyki
Chleb kukurydziany bezglutenowy 166

wyrosną. Chleb chrupie dzięki zawartości siemienia lnianego i sezamu. Zamroziłam po dwie kromeczki i delektuję się nim, gdy mam ochotę na zdrową kanapkę. Składniki: • 350 g mąki kukurydzianej • 100 g mąki ryżowej • 50 g mąki gryczanej • 3 łyżki siemienia lnianego • 2 łyżki sezamu • 3/4 łyżki soli • 1,5 łyżki cukru • 12 g suszonych drożdży

To co kocham
Chleb pszenny ze słonecznikiem 163

posypania 7 g drożdży suszonych szczypta cukru 1 płaska łyżeczka soli 3/4 szkl ciepłej wody odrobina oleju do formy Przygotowanie: Wszystkie składniki oprócz ziaren do posypania,wsypujemy do miski.Dokładnie wyrabiamy ciasto.Keksówkę smarujemy olejem i wykładamy do niej ciasto.Wyrównujemy i posypujemy słonecznikiem.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi objętość.Wstawiamy chleb do nagrzanego piekarnika

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Odrywana drożdżówka z sosem budyniowym 212

drożdżówki lub chleby. Uwielbiam je z dodatkiem mleka lub gorącego kakao. Ale tym razem zrobiłam odrywaną drożdżówkę i podałam z sosem budyniowym. Mówię wam, coś pysznego.   Składniki: Ciasto drożdżowe: 600 g mąki pszennej T500  250 ml mleka 100 ml oleju rzepakowego 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 2 łyżki cukru 2 jajka 50 g drożdży świeżych sól morska(...)szczypta Sos budyniowy 750 ml mleka 1 budyń waniliowy na 0,5l b/c 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią cukier puder Przygotowanie: Ciasto drożdżowe: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże dodać łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszać i odłożyć by drożdże ruszyły i zrobił się zaczyn. Mąkę przesiać do misy miksera dodać sól, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej

Ala piecze i gotuje
Chleb codzienny 140

delikatnie podgrzać dodać drożdże i cukier z solą. Zaczyn (nie musi być wyrośnięty) dodać do mąki i wyrobić ciasto, odstawić w ciepłe miejsce. W tym samym czasie włączyć piekarnik na 250 stopni i nagrzać tym samym naczynie żaroodporne. Ciasto przełożyć do naczynia i piec w piekarniku 30 minut. 5 minut przed końcem zdjąć pokrywkę aby chleb nabrał koloru

Pychotkaaa
Chleb z kiszoną kapustą 135

kapustę i rozpuszczone drożdże. Wymieszać. 4. Posypać niewielką ilością mąki, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. 40 min. do wyrośnięcia. 5.Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia rynienki i odstawić na ok. 20 min. 6. Po upływie 20 min. posmarować roztrzepanym żółtkiem. 7. Piec ok. 1 godziny w temp. 180 st. C. 8. Upieczony chleb wyjąć z rynienki

A Ty Smakuj Mnie
Rogale maślane..wypiekanie na śniadanie 277

jajko 1/4 szklanki cukru Na wierzch: 1 jajko mak Kresto Wodę wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Masło rozpuścić, gorące zalać zimnym mlekiem, pozostawić do wystudzenia. Do drożdży dodać mąkę, cukier, miód, jajko i masło z mlekiem. Dokładnie wymieszać, przełożyć na oprószony mąką blat(...)Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę (powinno podwoić objętość). [ moje ciasto było wyrabiane i rosło w automacie do chleba]. Podzielić na dwie części, rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 28 cm (w razie potrzeby można podsypać odrobiną mąki). Oba placki podzielić na 8 trójkątów i zwijać w rogale

Moje domowe kucharzenie