mnie! Wszędzie w koło mowa o chlebach z garnka, a ja jakoś nie za specjalnie garnęłam się do tego wypieku. W końcu uległam i zrobiłam... A wszystko to przez zakwas, który nie chciał współpracować :D Absolutnie nie żałuję, bo jest całkiem smaczny, nawet M. zadowolony, ale mi za bardzo przypomina bułkowe chleby sklepowe. Jeśli ktoś je lubi, to będzie zachwycony(...)NONE X-NONE Składniki na jeden duży bochenek lub dwa mniejsze: 900g mąki pszennej typ 550 500ml letniej wody 50g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 3 łyżki oleju rzepakowego Sposób przygotowania: Drożdże rozpuszczamy z cukrem, dodajemy odrobinę letniej wody i łyżkę mąki, pozostawiamy do podrośnięcia na ok 10 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, pozostałą letnią
Kuchnia w czekoladzienajlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood, o których pisałam przy okazji tego przepisu. Babka płesznik lub śródziemnomorska(...)działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wpływa także osłaniająco na wątrobę. Wszystkie te nasiona wytwarzają dużą ilość śluzu i absorbują wodę, przez co chleb jest bardzo zwarty i świetnie się kroi. Przepis na ten bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Babkę kupiłam w Auchan. Składniki
To co kochamBułki, bułeczki, bajgle, chleby w ostatnim czasie bardzo często wychodzą z mojego piekarnika. Są one tak smaczne, że ciężko się oprzeć więc powstają nowe i nowe...Tym razem powstały małe, zgrabne parzone bułeczki z przepisu na te BAJGLE Wyszły równie pyszne i jakże urocze, polecam. Składniki : 250 ml mleka 15 świeżych drożdży 50 g masła 20 g cukru
Radość kipiąca uśmiechem.Bardzo szybki chlebek, bardzo dobry chlebek, idealny na śniadanie czy kolację. Polecam do bardzo szybkiego zrobienia dla zapracowanych a chcących zjeść coś pysznego na śniadanie. Spróbujcie
Moje Małe Czarowaniezrobić bułek, skoro chleb jest taki pyszny. Wymyśliłam i zrobiłam :) Okazuje się, że wcale się nie pomyliłam. Bułki są naprawdę smaczne. Pozostają świeże i miękkie jeszcze na drugi dzień. Mojej rodzinie bardzo smakowały, robiłam już drugi raz w tym tygodniu. Składniki: 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 szklanka ciepłej wody 25 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3,5 szklanki mąki pszennej(...)owsianych ( użyłam płatków Polskie Młyny) 1 łyżeczka soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mleko do posmarowania bułek płatki owsiane do posypania bułek Wykonanie: Do miski wlać ciepłe mleko, dodać cukier, drożdże i 2 łyżki płatków owsianych. Wymieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut. Po tym czasie wlać do miski ciepłą wodę. Dosypać mąkę pszenna i owsianą oraz sól
Agusiowe smakołykiWitam serdecznie Propozycja na przygotowanie pysznej mini pizzy, którą możemy podać na kolację lub obiad dla dzieci. Idealnie również nadaje się do podania podczas domówki. Polecam
Uwaga Babcia Piecze Chlebwięc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850. Składniki na ok 7-8 szt Czas przygotowania: 2,5 h 14 g świeżych drożdży lub 7 suszonych * 150 g mąki(...)graham 100 g otrębów pszennych 250 ml wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 30 ml oleju rzepakowego Dodatkowo kilka łyżek mleka płatki owsiane do dekoracji Przygotowanie: 1. Suszone drożdże mieszamy z obydwoma rodzajami mąki, soli i otrębami 2. Dodajemy lekko ciepłą wodę, miód i wyrabiamy ręcznie lub mikserem wyposażonym w hak do wyrabiania ciasta, na koniec dodajemy olej
Słodki Kompromisbył strzał w dziesiątkę, chleb jest smaczny, mięciutki, puszysty i z lekką nutą pikantności dzięki tabasco. Więc jak widać składniki, które trudno sobie wyobrazić w jednym połączeniu zgrały się idealnie. składniki na 2 małe chlebki ( czyli około 4 osoby ) zaczyn : 200 g mąki pszennej typ 500 200 g letniej wody 1 szczypta drożdży instant ciasto właściwe : 200 g mąki pszennej
Ewa w kuchniniezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Babkę kupiłam w Auchan. Składniki: • 30 g nasion siemienia lnianego • 30 g nasion chia – szałwii argentyńskiej • 30 g nasion babki płesznik • 400 g skrobi kukurydzianej • 100 g mąki kukurydzianej • 8 g drożdży suszonych • 1 mały
To co kochamDziś będą bułeczki bardziej maślane z ziarnami słonecznika. Pierwszy raz je robię i piekę razem z innymi , zobaczymy co z tego mi wyjdzie. "Wypiekanie na
Różowa kuchnianaczynka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia się drożdży. Odstawić na około 10 minut aż rozczyn „ruszy”. Do miski wsypać mąkę i sól, dolać oliwę, resztę cieplej wody i rozczyn z drożdży. Wymieszać dużą łyżką – ewentualnie ręką. Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć(...)szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki [ miska, w której wyrasta ciasto, musi być spora bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość]. Rano wyrobić krótko chleb – aż przestanie się lepić do rąk. Uformować okrągły bochenek, nakryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Do zimnego piekarnika wstawić naczynie żaroodporne wraz z pokrywką i nagrzać piekarnik
Moje domowe kucharzeniemieć proste ścianki aby potem chleb można było łatwo wydostać i musi nadawać się do użytku w piekarniku więc nie może mieć żadnych topliwych elementów. Można użyć też naczynia żaroodoprnego, garnka rzymskiego lub zwykłego garnka emaliowanego. składniki: 450 g mąki pszennej typ 500 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 25 g świeżych drożdży 1 łyżka czarnuszki 2 łyżki oleju(...)łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 szklanki letniej wody Do dużej miski wlać letnią wodę. Dodać cukier i drożdże i wymieszać aby się rozpuściły. Następnie dodać olej, czarnuszkę i sól, przemieszać. Dodać mąki i wymieszać aby składniki się połączyły. Potem miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na noc. Miska musi byc duża bo ciasto w lodówce będzie
Monia miesza i gotujeDziś będą rogaliki maślane, polane lukrem cytrynowym, po prostu wyszły przepyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej jajka 2 szt masło 100 g cukier 100 g cukier
Różowa kuchniaJak co miesiąc Piekarenka zaprasza wszystkich chętnych którzy w tym samym niemal czasie pieką a dokładnie w tym samym czasie publikują swoje wypieki. Amber ten chleb
Moje Małe Czarowanienaczyniu o wysokich brzegach ,drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru , 2 łyżkami mąki i jedną szklanką ciepłego ( ale nie gorącego ) mleka . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieplutkie miejsce ( kominek, kaloryfer , grzana podłoga itp.. ) Po około 20-30 minutach powinny ładnie wyrosnąć . Teraz je przelewamy do miski lub maszyny do wyrabiania chleba , dodajemy rozpuszczone , ale nie gorące masło
Ogrodnik w podróży