chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:290/420)

Chleb pszenno - żytni, na zakwasie i drożdżach 221

przepisem na chleb, który jest pyszny! U mnie w domu zagościł na stałe; już w momencie jego debiutu na naszym stole wiedzieliśmy, że będzie pojawiał się na nim regularnie ;). Chleb zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę ( która potem oczywiście mięknie ), jest lekko wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Nie wymaga długiego wyrabiania ani wyrastania i co najważniejsze - zawsze się udaje :). Przepis(...)proszku ( opakowanie 15 g ) 7 g drożdży suszonych instant lub 25 g drożdży świeżych 400 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli ( 10 g ) 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju kilka łyżek ziarna słonecznika ( lub siemienia lnianego, sezamu, maku ) Wykonanie: Mąkę pszenną przesiać do miski, wymieszać z mąką żytnią, suchymi drożdżami ( ze świeżych należy najpierw zrobić rozczyn ), solą oraz

Opowieści z piekarnika
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu 92

Pyszne, aromatyczne paszteciki idealne do czerwonego barszczu. Składniki Ciasto 450-500 g mąki pszennej +2 łyżki do drożdży 250 ml ciepłego mleka 2 łyżki cukru 150 g jogurtu greckiego 2 szt jajka (1 do ciasta + jedno na wierzch pasztecików) 40 g drożdży 1/2 łyżeczki soli 30 g miękkiego masła Nadzienie 500 g pieczarek lub 100 g suszonych grzybów(...)dużej cebuli sól, pieprz, 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie 2 łyżki masła Artykuł Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Drożdżowe ze śliwkami i kakaową kruszonką 123

żółtka, wanilię i drożdże.  Mieszam wszystko podlewając stopniowo mleko. Jako ostatnie dodaję płynne masło i wyrabiam ciasto około 10 minut. Oczywiście całe to zagniatanie można zrobić przy pomocy kuchennego robota. Kiedy ciasto jest dobrze wyrobione, robię z niego kulę i wkładam z naczyniem do termicznej torby, zawsze używam takiej robiąc drożdżowe ciasto lub chleb.   W czasie

I tu będę miała takie te
Super maslane buleczki 146

przykładowe przepisy - 3 x Chleb z garnka . Do tej pory jednak, z powodu braku czasu rzadko piekliśmy bułki. Dzisiaj, mając luźny dzień postanowiliśmy upiec nasze ulubione pszenno - kukurydziane bułeczki na maślance. Na całym świecie nie znajdziecie równie wspaniałego pieczywa! SKŁADNIKI: 500 g mąki pszennej (najlepiej typ 650) 100 g mąki kukurydzianej* 30 g świeżych drożdży zwykłych lub 20 g piekarskich(...)łyżka soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka maślanka do posmarowania ulubione ziarna do posypania (opcjonalnie) * można zastąpić mąką pszenną Na początku przygotowujemy zaczyn. Do Miski kruszymy drożdże i zasypujemy je cukrem. Podgrzewamy mleko do temperatury pokojowej i dolewamy, gdy drożdże zaczną się rozpuszczać. Dosypujemy łyżkę mąki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min, aby zaczyn

Kuchnia od dwojga
Lawasz 194

chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze ludowej, Lawasz ma moc niszczenia zła,ściągania obfitości,oczyszczania domostw-tyle z mądrości. Ja obiecuję,że będzie pysznie SKŁADNIKI: 2 szkl. mąki pszennej Łyżeczka soli 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 3/4 szkl. ciepłej wody PRZYGOTOWANIE: Drożdże

Kopystką po garach
Pączki z polewą czekoladową 165

łyżki słodkiej śmietanki 12 % Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru . Po chwili zrobią się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie

Ogrodnik w podróży
Tradycyjne pączki z pudrem 461

cukier puder do posypania Drożdże rozkruszamy i mieszamy z łyżeczką cukru . Po chwili zrobią się lejące . Dodać 2-3 łyżki mąki i 1/2 szklanki mleka. Wymieszać na jednolita masę , odstawić do ciepłego miejsca na 15 minut. Resztę mąki przesiać przez sitko , dodać rozczyn drożdżowy i pozostałe składniki (oprócz masła). Wyrabiać, najłatwiej w maszynie do chleba ( cudowny patent na wszelkie

Ogrodnik w podróży
Chleb z kminkiem 178

Kolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk. Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę . Polecam bo jest szybki a smaczny.   Składniki na dwa chlebki : - 500 g mąki typ 650 - 100 g mąki razowej typ 1850 - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 50 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżki soli - 1 łyżka

Wypieki Rene
Pączki 186

przesiać, wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn*). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie gładkie i miękkie (starając się nie dosypywać mąki, mimo iż ciasto będzie się lekko kleić; polecam wyrabiać mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego lub w maszynie do pieczenia chleba). Wyrobione ciasto uformować

Motylkowa Kuchnia
Drożdżowy wieniec serowy z ziołami 169

upieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna, lecz coś prostego :) Teraz nie tylko sama wymyślam jak urozmaicić receptury, ale też zaglądam jak inni pieką. Inspiracją do dzisiejszego wieńca była dla mnie Liska, która zamieściła swój  Wieniec serowo - cebulowy z tymiankiem . Składniki ciasta: 200-230 g. mąki , 100 ml. mleka , 30 g. drożdży , 1 łyżeczka(...)cukru , 1 łyżeczka soli , 50 g. miękkiego masła , 1/3 łyżeczki białego pieprzu . Drożdże zasypać cukrem i lekko rozetrzeć. Pod wpływem cukru "roztopią się". Wlać ciepłe (minimalnie podgrzane) mleko, sól, pieprz i połowę mąki. Wymieszać dokładnie. Dosypać resztę mąki i dołożyć masło - zagnieść wszystko do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, przykryć i odstawić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantna rolada chlebowa - gorąca kanapka 168

zrobić dwa w jednym chleb w postaci gotowej ciepłej kanapki.Miałam to szczęście,że przepis na to dostałam od rodowitej Włoszki.  Tym razem w środku wylądowało salami, mozzarella, papryka i świeża pachnąca bazylia. Oj jak ciężko się powstrzymać robiąc zdjęcia, aby nie skubnąć odrobiny :)) SKŁADNIKI: 675 g mąki typ 550 2,5 łyżeczki suszonych drożdży  1,5 łyżeczki(...)plastra salami (użyłam z pieprzem) 300 g sera mozzarella  garść listków bazylii  2 papryki pokrojone w kostkę  świeżo zmielony pieprz   SPOSÓB WYKONANIA: - mąkę, sól, drożdże mieszam ze sobą w misce następnie dodaję wodę oraz oliwę i wyrabiam na jednolitą masę aż ciasto będzie gładkie i sprężyste (ok 10 minut), jeżeli widzimy,że nasze ciasto

Basia w kuchni
Pizza z cukinią i pesto 163

świeżych drożdży 4 łyżki oliwy  z oliwek EV 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 okrągłe żółte cukinie ok. 10 dag starego żółtego sera 2 czubate łyżki  pesto z natki pietruszki i orzeszkow listki świeżego oregano oliwa  z oliwek EV Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba i ona już resztę robi

Kulinarne przygody Gatity
Prosty chlebek razowy ze słonecznikiem 192

Pieczemy chleb! :-) Dzisiaj, tak jak obiecałyśmy- chlebek z razowej mąki żytniej.  Pieczywo wychodzi bardzo smaczne, zbite, nie rozpada się.  Przepis na keksówkę. Składniki: 0,5kg mąki razowej żytniej 100g płatków owsianych (my użyłyśmy błyskawicznych) 2,5 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli (my użyłyśmy himalajskiej) 0,5 łyżki cukru 50g drożdży 6 łyżek słonecznika 2,5 szklanki(...)ciepłej wody Dodatkowo: oliwa (do nasmarowania formy) jajko Mąkę przesiewamy.  Dodajemy pokruszone drożdże i resztę składników (zostawiając odrobinę słonecznika do posypania na wierzch). Zagniatamy ciasto. Przekładamy do naoliwionej keksówki. Smarujemy wierzch wodą (dzięki temu skórka nie będzie zbyt twarda). Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Nagrzewamy piekarnik do 220 stopni, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni. Przed wstawieniem

kuchnia do kwadratu
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 308

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na puszyste bułki dzielone, które możemy przygotować w tradycyjny sposób lub jako bułki nocne z wyrastaniem ciasta w lodówce

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Szwedzkie bulki cynamonowo kardamonowe - Vetebullar 220

Kolejny przepis rodem ze Szwecji i bloga Pistachio . Trochę pracy z rana i zniewalający efekt a do tego kakao, tylko chwili spokoju brak :( Wilgotne, mocno cynamonowe

Dzieje kuchennej Wiewióry
Buleczki mocno cynamonowe, miekkie i delikatne czyli Niedzielne Sniadanie odc.55 183

I znowu nie mogłam się powstrzymać. Choć było mało czasu a Małżon z samego rana składał dzieciom szafę, ja zamiast mu pomagać zagniatałam i formowałam te

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb słonecznikowo paprykowy 131

A to olejny chlebuś dla wielbicieli domowego pieczywa. Jak już pisałam nie ma nic lepszego od domowego wypieku. Ten zapach w domu i ten smak, poezja

Ewa w kuchni