chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:290/420)

Bułki jogurtowe 209

spieprzyła, ale resztek chleba czy wypieków nigdy nie wyrzucam. Zanim podzielę się z wami przepisem, testuję go kilka razy, bo chce mieć pewność, że wam też wyjdzie. Tym sposobem powstały bułki jogurtowe, które z powodzeniem mogą grać w reklamach perfekcyjnych śniadań, wysadzając z siodła Perfekcyjną Panią Domu. Ave ja i moje bułki jogurtowe! Potrzebujemy: 10 g drożdży instant(...)wkładamy do misy z założonym ostrzem do wyrabiania, ustawiamy prędkość 7 i czas 1 minuta. Po wyrobieniu ustawiamy prędkość 0, temperaturę 35 stopni i czas 1 h. Wykonanie tradycyjne Drożdże rozpuszczamy w wodzie z miodem i odstawiamy na 30 min. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, dodajemy mieszaninę drożdżową i wyrabiamy gładkie, luźne ciasto. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia

ladykitchen
Rogale na śniadanie 158

Różne. Chleby, bułki, bagietki. Postanowiłam częściej udostępniać przepisy okraszone zdjęciami właśnie z tych wypieków. Dzisiaj przedstawiam rogale, które upiekłam wczoraj na śniadanie. Trudno im się oprzeć, bo pachną pięknie, bo są takie ładne, a przede wszystkim są pyszne i puszyste ...       Składniki na 18 szt.: 500 g mąki pszennej typ 650 (przesianej) 2 dag świeżych drożdży(...)ciepłego mleka 2 jajka 2 żółtka do posmarowania rogalików 40 g masła 50 g cukru odrobina soli   (¼ łyżeczki)         Wykonanie: Drożdże rozkruszyłam do miseczki,   wymieszałam   z 1 łyżeczką cukru i 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka. Przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia.     Masło roztopiłam (można w mikrofalówce) i pozostawiłam do wystudzenia

Kuchnia u Krysi
Chleb gryczany z chia i miodem 165

nasion chia Drożdże rozpuściłam w wodzie z miodem, dodałam mąkę, nasiona chia, sól. Wymieszałam. Odstawiłam do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie odgazowałam. Wysmarowałam formę keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok 55 minut

AZgotuj!
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 173

kształcie chleba. Drożdżowe ciasto doprawione odrobiną przypraw korzennych, orzechów owoców suszonych lub kandyzowanych w okresie świątecznym robi zawrotną karierę. Pieczony z marcepanem jest świetną propozycją na Święta. Oczywiście można go zakupić w każdym sklepie, ale po co skoro można upiec samemu. To co, pieczemy?! Do przygotowania ciasta potrzebujemy: – 300 g mąki orkiszowej – 1/2 kostki drożdży – 1/3 kubka

Szybko Tanio Smacznie
Chleb orkiszowy z orzechami 194

Uwielbiam zapach domowego chleba roznoszący się po mieszkaniu. Upieczony bez dodatków do żywności na zdrowej mące orkiszowej świetnie wpisuję się w trend „wiem co jem” i wcale nie jest tak pracochłonny jakby się mogło wydawać. Dodatek ziaren i orzechów sprawi, ze przyjemnie chrupie między zębami i dostarcza cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Składniki: 25g drożdży 500ml ciepłej wody(...)500g maki orkiszowej typ 2000 łyżeczka cukru łyżeczka soli 10 łyżek siemienia lnianego 10 łyżek pestek słonecznika 10 łyżek posiekanych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Drożdże rozrabiamy w ciepłej (nie gorącej) wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz siemię lniane, nasiona słonecznika oraz orzechy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia

Pyry na Gaz
Złociste bagietki 197

się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki  (4 bagietki) Zaczyn  300g mąki pszennej 300g wody 5g drożdży Gotowe ciasto(...)zaczyn całość 600g mąki pszennej 300g wody 10g dorożdży 20g soli Zaczyn przygotowałam wieczorem (12-14h przed mieszaniem ciasta) dokładnie mieszając mąkę z ciepłą wodą i drożdżami. Następnego dnia do zaczynu dodałam pozostałe składniki. Zagniecione ciasto przełożyłam do naoliwionej miski. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Po godzinie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformowałam prostokąt i złożyłam

Zapiski Młodej Żony
Chlebek z dynią 225

dziesiątkę! Chleb ma piękny, żółty kolor i bardzo ciekawy smak. Jest lekko słodki (mimo, że prawie bez cukru), ale ziarna słonecznika i sezamu przełamują słodycz. Dla równowagi smakowej i kolorowego akcentu dodałam jeszcze odrobinę żurawiny.  Dla mnie ten chlebek to numer jeden... Składniki: 400 g mąki pszennej, szklanka puree z dyni, 15 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru(...)mleka, łyżeczka soli, 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), garść słonecznika (użyłam Kresto), garść żurawiny, garść sezamu (użyłam Kresto), mak (użyłam BackMit). Przygotowanie Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać troszkę ciepłego mleka i odstawić na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.  Mąkę przesiać, dodać zmiksowane puree z dyni, sól oraz zaczyn z drożdży. Wymieszać drewnianą łyżką. Powoli dolewać

Z miłości do słodkości
Pączki ziemniaczane 575

marmolady lub konfitury do nadziewania pączków olej do smażenia Wykonanie: - ugotowane ziemniaki odparować, jeszcze mocno ciepłe rozdrobnić na purée, dodać masło, wymieszać, aż tłuszcz się rozpuści - do purée wkruszyć drożdże, dokładnie wymieszać - do masy dodać rozbełtane jajka, cukier, ekstrakt z wanilii, spirytus oraz mąkę, składniki wymieszać, zagnieść ciasto - ciasto powinno być miękkie, lekko klejące, jednak różni się w strukturze(...)uformujemy wszystkie pączki, pierwsze powinny już być wyraźnie napuszone i można rozpocząć ich smażenie - pączki smażyć w dobrze rozgrzanym oleju (około 175 stopni), można to sprawdzić wrzucając kawałek skórki chleba, która powinna niemal od razu wypłynąć na powierzchnię i zacząć się smażyć - pączki delikatnie wkładać do oleju, do góry stroną, która leżała na blacie - należy pozostawić sporo miejsca w rondlu

Smakołyki Bereniki
Pyszne Rogaliki Drożdżowe z Nadzieniem 326

Witam serdecznie Przepis jak upiec domowe rogaliki drożdżowe z nadzieniem . Są bardzo dobre , puszyste i delikatne ( się nachwaliłam :) ale naprawdę są pyszne . Także polecam wypróbowanie tego

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Maritozzi. Rzymskie, słodkie bułeczki śniadaniowe czyli Słodki Czwartek odc.18 202

Nie mogłam się powstrzymać! wizja nie pieczenia niczego na niedzielne śniadanie, z racji jagodziankowego łasowania u teściowej, przerażała mnie :) upiekłam więc je dzisiaj na drugie śniadanie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb na płatkach owsianych 181

Niedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale

Z miłości do słodkości
Z cyklu: Domowe pieczywo - Drożdżowy bananowy chlebek (Pane alle banane) 174

minut. Masło rozpuszczamy na małym ogniu, odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce przygotowujemy rozczyn. Rozkruszone drożdże zalewamy 50 ml  letniej wody, mieszamy do rozpuszczenia się drożdży. Do miski przesiewamy mąkę, robimy w środku wgłębienie. Do m ąki  wlewamy rozczyn. W yrabiamy ciasto stopniowo dodając jajka, masło oraz sól rozpuszczoną w reszcie letniej wody. Na koniec dodajemy banany(...)wymiarach 25 cm x 11 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, przykrywamy  i odstawiamy w ciep ł e miejsce na ok. 1 godz. Chleb pieczemy ok. 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 °C. **** PREPARAZIONE S chiacciate le banane con l'aiuto di una forchetta, copritele con lo zucchero e lasciate macerare per circa

La grande e la piccola cuoca
Mięciutki I Puszysty Chleb Dyniowy 135

dyni najlepiej hokkaido 1 łyżeczka lekko czubata soli 3 łyżki jogurtu naturalnego, gęstego 4 łyżki oleju 3-4 łyżki pestek dyni obranych 1. Z ciepłej wody, cukru i drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do misy wsypujemy mąkę, sól, puree z dyni i jogurt.  3. Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy go do misy. Zaczynamy wyrabiać ciasto (u mnie(...)wykładamy do wysmarowanej i obsypanej mąką  keksówki. Możemy w tym momencie posmarować go wodą i obsypać dynią lub zrobić to przed włożeniem do piekarnika. 5. Następnie odstawiamy chleb, przykryty folią do ponownego wyrośnięcia na około  20-30 minut . W tym czasie nastawiamy piekarnik na  190 stopni . Kiedy chlebek wyrośnie pod folię, smarujemy go wodą, obsypujemy dynią (jeśli

Gotowanie...to proste !
Chleb z orzechami 106

prażonych orzechów włoskich, które nadają mu wspaniałego, wyszukanego smaku to sedno smaku. Chleb z orzechami może być upieczony, jak już wspomniałam w garnku żeliwnym lub w keksówce. Z ciasta możecie też przygotować bagietki , lub duże bułki i upiec je na blaszce. W każdej wersji pieczywo jest wspaniałe ! Chleb bardzo dobrze smakuje ze wszystkimi rodzajami sera lub po prostu z masłem(...)twarożkiem , karmelizowaną gruszką w miodzie 🙂 Chleb z orzechami jest dość czasochłonnym przepisem. Przygotowanie ciasta trzeba rozłożyć na kilka godzin i najlepiej piec go weekendowo. W piątek wieczorem proponuję przygotować zaczyn, a w sobotę dokończyć wyrabianie ciasta i pieczenie 🙂 Print Chleb z orzechami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Wspaniały chleb z garnka. Course Pieczywo Cuisine Polska

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z prażonym słonecznikiem 145

Chlebem dzisiaj u mnie w domu zapachniało, bo świeżej, jeszcze ciepłej kromeczki z masłem mi się zachciało. Nie ciasta, czekolady, czy innych słodkości, ale chlebka domowego o najlepszej jakości. Słonecznik szybko na patelni uprażyłam, na połowę podzieliłam, jedną część zmiksowałam, do zaczynu drożdżowego dodałam, potem całe pestki słonecznika, pszenną mąkę dołożyłam i na elastyczne ciasto wyrobiłam. Ciasto sobie rosło, potem(...)już zjedzony :( Składniki (mała keksówka ok. 25/12 cm): 200 g pestek słonecznika, 30 g świeżych drożdży, 100 g mąki żytniej, 300 g mąki pszennej, 1 ½ płaskiej łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, 300 ml letniej wody, ponadto: olej do wysmarowania formy. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i 100 g mąki żytniej. Całość mieszamy lub miksujemy, przykrywamy ściereczką

Moniki Smakołyki