końcu stałam się szczęśliwym posiadaczem automatu do wypiekania chleba i powiem Wam, że to jeden z moich najlepszych zakupów. Bez większego wysiłku mam codziennie świeże pieczywko. To jeden z moich ulubionych chlebków. Przepis wielokrotnie ulepszałam, żeby wyszedł idealnie miękki w środku o chrupiącej skórce. Wychodzi przepyszny :) SKŁADNIKI NA 1 CHLEB: 1. 340 ml ciepłej wody 2. 3 łyżki oleju(...)czubata łyżeczka soli 5. 150 g mąki pszennej typ 650 6. 150 g mąki orkiszowej typ 630 7. 150 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 8. 1 łyżeczka suchych drożdży 9. garść babki płesznik WYKONANIE: Do maszyny przekładamy składniki wg. powyższej kolejności. Włączamy program do wypieku pełnoziarnistego (u mnie 5 - program trwa 2,45 min.) Ustawiamy śr. wypieczoną skórkę
Pani na deserbiałego serka i ulubionej konfitury… Chleb migdałowo marchewkowy z pestkami dyni Składniki: 150 g marchewki + 2 łyżeczki soku z cytryny 250 g jasnej mąki orkiszowej typ 630 (może być pszenna ) 50 g zmielonych migdałów 3 łyżki płatków orkiszowych (mogą być owsiane, żytnie) 3 łyżki pestek dyni 4 g suszonych drożdży pół łyżeczki soli 50 g masła w temperaturze pokojowej(...)łyżki miodu 1 małe jajko (S) 1/4 szklanki ciepłej wody Marchew obrać, zetrzeć na tarce na małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Mąkę, migdały, płatki orkiszowe, pestki dyni, drożdże, sól wymieszać szpatułką. Dodać pozostałe składniki (bez marchewki), połączyć mikserem. Na koniec w dwóch turach dodać marchewkę, dokładnie wmieszać mikserem. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce na ok 30 minut. Wyrośnięte
Mój pomysł natemu wypatrzyłam je w książce "O chlebie" Elizy Mórawskiej. Problemem zawsze była tahina, tym razem miałam ją w lodówce więc nic nie stało na przeszkodzie by powstały te bułeczki jogurtowe. Mięciutkie, pachnące chałwą choć wcale nie słodkie. Naprawdę warto wypróbować ten nietrudny przepis. Buleczki jogurtowe z tahini 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 150 g jogurtu(...)naturalnego 80 ml wody 1 łyżeczka cukru ok 1 łyżeczki soli 1 łyżka tahini Drożdże wkruszamy do miseczki, zasypujemy cukrem i dodajemy 2 łyżki wody. Odstawiamy na 10 minut. W misce łączymy mąkę, sól, rozczyn, resztę wody, jogurt i tahini. Zagniatamy elastyczne ciasto. W razie potrzeby możemy dodać troszkę wody lub mąki. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę - półtorej
Dzieje kuchennej Wiewióryzewnątrz jest chrupiąca jak skórka od chleba, a w środku mięciutka z pysznym farszem. To moje najlepsze odkrycie kulinarne w ostatnim czasie! Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw. Pycha! Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 3 łyżeczki przyprawy do pizzy(...)kiełbasy 1/2 puszki kukurydzy ok. 100 g sera żółtego 1 jajko sól, pieprz papryka słodka mielona zioła prowansalskie natka pietruszki olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10-15 min, aż zacznie się pienić. W misce mieszamy mąkę pszenną z mąką pszenną pełnoziarnistą. Dodajemy sól, przyprawę do pizzy
Kuchnia MagdaLenysię zapach pieczonego chleba. Odkąd zaczęłam piec domowy chlebek, bardzo rzadko kupuje pieczywo. Przepis jest bardzo łatwy w wykonaniu i myślę, ze każdy poradzi sobie z tym wyzwaniem. Składniki: m ą ka pełnoziarnista 4,5 szklanki, m ą ka pszenna 1,5 szklanki, otręby pszenne 1 szklanka, drożdże suche 2 łyżeczki, czarnuszka
kulinarne odsłony patitemperatury w kuchni. Czym cieplej tym drożdże lepiej wyrastają. Po tym czasie odgazować ciasto uderzając w nie pięścią, ponownie wyrobić i wyłożyć do wysmarowanej olejem oraz wysypanej mąką lub otrębami foremki. U mnie keksówka wymiary: 35x12,5cm i znów odstawić na 1 godzinkę w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Piec chleb w nagrzanym piekarniku w 180 stopniach przez
W garach u Gosirodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :) Składnik : 200 g mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500 1 łyżeczka kopiasta soli około 300 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy 40 g drożdży 70 g otrąb owsianych(...)szklanki słoneczniku 1 łyżeczka cukru Wykonanie : W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżeczką cukru. W dużej misce wymieszać : mąkę pszenną, mąkę żytnią, otręby i sól. Wlać drożdże i oliwę,wyrobić dobrze ciasto, ma być leciutko klejące. Miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Blaszkę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć ciasto i równomiernie rozłożyć delikatnie posmarować wodą
Sama słodycz i szczypta chiliwypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant do pomalowania przed pieczeniem : białko kilka łyżek(...)pomocą robota , ale można je przygotować ręcznie . Jeżeli nie używamy robota to kolejność przygotowania jest taka sama. Przygotowanie ciasta : Do miski daję wszystkie składniki na ciasto : obie mąki , cukier , drożdże , jajka , olej , sól , wodę . I włączam robota ( mam założony hak do mieszania ciasta ) najpierw przez 3 minuty na najwolniejszych obrotach a następnie przez około 5 minut na szybszych obrotach
Uwaga Babcia Piecze Chlebodstawkę! Przecież tam to sam się chleb robi, tylko wsypać co trzeba i można iść film oglądać :) A że nawet i tutaj nie bardzo miałem ochotę się przemęczać to przepis jest najprostszy z możliwych :) Więc oto lista rzeczy, które musimy zgromadzić: 300 ml wody 550 g mąki 1 łyżeczka suszonych drożdży 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki masła 1 cebula
Marder&Marder Manufacturepodanego przepisu wychodzi jeden duży bochenek chleba. Ja piekłam w dużej keksówce. Przepis wzięłam z tej strony. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 maki żytniej 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki miodu 360 ml jasnego piwa 2 łyżki oleju 1 łyzka kminku 2 łyżeczki prażonej cebulki 7 g suszonych drożdży Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżka mleka
Na słodko lub wytrawniesuszonych drożdży 1 łyżka miodu 1,5 łyżeczki soli 200 ml letniej wody 200 ml letniego mleka 3 łyżki oleju Wszystkie składniki wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto, pozostawić na godzinkę do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie, zagnieść je ponownie. [ Ja posłużyłam się automatem do chleba]. Na blachę wyłożyć arkusz papieru do pieczenia. Formować
Moje domowe kucharzenieśniadanie. Tym razem mieliśmy upiec chleb toskański. Przepis jest bardzo prosty a chlebek puszysty, po prostu idealny! Można do niego dodać różne ulubione dodatki, np. zioła, oliwki, pomidorki, co chcecie:) Ja swój chlebek skropiłam oliwą i posypałam odrobiną estragonu. Składniki: 450g mąki pszennej, 125 ml letniej wody, 30g świeżych drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 łyżeczki soli(...)oliwy z oliwek, 125 ml zimnej wody, sól morska (użyłam Kamis). Wykonanie Drożdże wymieszać z letnią wodą i cukrem, odstawić na 5 minut. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać rozpuszczone drożdże, dodać sól oraz 2 łyżki oliwy. Wymieszać kolistym ruchem, stopniowo łącząc z mąką. W połowie pracy dodać zimną wodę. Wyrabiać, aż utworzy się zwarta kula
Z miłości do słodkościprawdopodobnie najsmaczniejszy. Co prawda na blogu już jest przepis na Najłatwiejszy chleb bezglutenowy , jednak muszę przyznać, że ten smakuje mi lepiej. Może dlatego, że do jego wypieku używa się mniejszej ilości mąki gryczanej i nie dominuje ona w smaku. Przepis dostałam od koleżanki wraz z próbką chlebka na spróbowanie, ale dotarłam też do źródła przepisu (link tutaj , warto poczytać komentarze(...)gryczanej 150 g mąki owsianej lub ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 2 łyżki siemienia lnianego 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru lub miodu 7 g drożdży instant pół szklanki pestek dyni/ słonecznika 550-600 ml lekko ciepłej wody Przygotowanie: Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać, następnie dodać taką ilość wody (cały czas mieszając łyżką), aby uzyskać
Domowa Cookierenka Agisamopszy znakomicie nadaje się do wyrobu razowego pieczywa. Najlepiej przygotowywać je z wykorzystaniem zakwasu, gdyż zawarty w ziarnach samopszy gluten jest lepki, mało rozciągliwy i słabo zatrzymuje wodę. Chleb z samopszy ma charakterystyczną, żółtawą barwę (spowodowana jest ona przez znacznie wyższą niż w pszenicy zawartość karotenoidów, które korzystnie wpływają na pracę ludzkiego oka) i lekko orzechowy smak, który wyczuwalny(...)samopszy typ650 - 220g mąki z płaskurki typ650 - 220g mąki z orkiszu typ750 - 10g soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 30g świeżych drożdży - 50g oliwy (daję z oliwek, z wytłoczyn) - 400g (ml) wody filtrowanej lub źródlanej + mąka do obtoczenia bułek zaczyn: Drożdże rozkruszyć do kubeczka, dodać łyżkę mąki (z odważonych wcześniej do misy miksera 660g) oraz ok.50ml (g) ciepłej wody (ok.40
Smaczne Zdrowe