Domowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie trzeba posiadać jakiś specjalnych urządzeń by go upiec, bo wystarczy piekarnik i albo dobry mikser do połączenia składników. Składniki: - 1/2 kg mąki orkiszowej - 250 g mąki pszennej - 2 paczki suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju - 1 i 1/2 szklanki
Zainspirowana w kuchniKolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do podłużnej foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni
Kolorowa kuchnia Elkipełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem . Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂 Składniki: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru waniliowego 200 ml ciepłego(...)mleka 150 g roztopionego, letniego masła 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania Działamy Kochani, działamy 🙂 Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy
NiuniokiDostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może
chleba naszegoPrzepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Wpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane. Składniki na 4 chałki : 50
Różowa kuchniaDziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500
Różowa kuchniaNa dziś wam zaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite . Składniki : mąka pszenna typ 500 Kłos - Pol 300 g 1 opakowanie (8
Różowa kuchniaśmietany kremówki 36% Sposób przygotowania: Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto. Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny. Chleb przekładamy do trzech keksówek
Bajeczna Kuchniajest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju
Marder&Marder Manufacturepieczywo czyli z bloga Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :)) Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam. Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii 30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej(...)pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać
Walijskie PichcenieFugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę. Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)oliwy z oliwek 3/4 szklanki zielonych oliwek Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Apetyczna babeczkataki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM< Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży , 2 łyżki oliwy(...)oliwek , 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka cukru . Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę, przesianą mąkę i sól. Zagnieść. Na końcu dodać oliwę i wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Ciasto przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało. Podzielić
Codzienna kuchnia niecodziennas.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką lub gazą(...)proces powtarzamy przez 4-5 dni. W tym czasie zakwas będzie zmieniał wygląd i zapach; będzie zwiększał swoją objętość, pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Zapachem będzie przypominał nieco drożdże, ale z kwaskowatą nutą. Zakwas powinniśmy przechowywać w temperaturze około 27 stopni, jednak niższa temperatura nie dyskwalifikuje jego istnienia. Całość procesu może wtedy zachodzić wolniej, ale jednak będzie
Życie zamknięte w smakuwegan. CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g dobrej mąki kukurydzianej 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 garść słonecznika 1 garść sezamu 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka soli 1 opakowanie drożdży instant 2 łyżki oleju(...)program góra - dół. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolny poziom foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy ok 50 minut. Na 15 minut przed zakończeniem wypieku wyciągamy chleb z foremki i ponownie wkładamy go do piekarnika dla lepszego wypieczenia. Chleb będzie upieczony, kiedy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Upieczony chleb odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto wystudzony chleb pokroić na kromeczki
Naturalna Kuchnia