chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:286/420)

Chlebek orkiszowy 124

Domowy chleb prosto z pieca nie ma porównania z tym kupnym. Wcale nie trzeba posiadać jakiś specjalnych urządzeń by go upiec, bo wystarczy piekarnik i albo dobry mikser do połączenia składników. Składniki: - 1/2 kg mąki orkiszowej - 250 g mąki pszennej - 2 paczki suszonych drożdży - 2 łyżeczki cukru - 1 łyżeczka miodu - 1/2 łyżeczki soli - 3 łyżki oleju - 1 i 1/2 szklanki

Zainspirowana w kuchni
Chleb z płatkami żytnimi,ostropestem i słonecznikiem 142

Kolejny chleb z grupy tych nieskomplikowanych a więc prosty i szybki w wykonaniu,nasycony pełnowartościową mąką,płatkami i nasionami ostropestu. Ostropest jest rośliną o właściwościach silnie wspomagających oczyszczanie i odtruwanie organizmu dlatego warto go dodawać do wypieków. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli 100 g płatków żytnich pełnoziarnistych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej(...)miski rozkruszyć drożdże,dodać miód,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać obie mąki,ostropest i słonecznik,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni

Kolorowa kuchnia Elki
Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza 130

pełen ciepła, trosk, miłości. Ma pachnieć ciastem, chlebem, domowym obiadem. Od razu robi się cieplej, mimo mrozu za oknem .   Domowe, przepyszne chałki. Cudnie smakują na ciepło z masełkiem. Są pyszne z konfiturą lub dżemem. Małe co nieco na zimowy dzień. Z ciepłym mlekiem lub kawką 🙂     Składniki: 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru waniliowego 200 ml ciepłego(...)mleka 150 g roztopionego, letniego masła 500 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli cukier puder do posypania   Działamy Kochani, działamy 🙂   Drożdże kruszymy, dodajemy do nich cukier waniliowy, 1 łyżkę mąki i zalewamy to ciepłym mlekiem. Dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. To jest zaczyn. W tym czasie do miski wsypujemy

Niunioki
ze śliwkami 146

Dostaliśmy śliwki :), każdy pojadł :) a tu jeszcze tyle zostało :) Nie ma wyjścia trzeba zrobić ciasto ze śliwkami :) Świeże śliwki mają krótki sezon i drugi raz może

chleba naszego
Chleb cebulowy z miski 140

Przepis Zaczyn 100 g zakwasu żytniego 100 g mąki żytniej typ 2000 100 g mąki pszennej typ 450 200 g wody Ciasto właściwe 300 g mąki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chałki z makiem 145

Wpadł mi dziś do głowy fajny pomysł ,zamiast ciasta upiekłam chałki i to cztery . Pyszne delikatne i rumiane. Składniki na 4 chałki :   50

Różowa kuchnia
Rogaliki na śmietanie 131

  Dziś zaprezentuje wam rogaliki ze śmietaną. Pyszne, delikatne o fantastycznym smaku z przepysznym nadzieniem konfitury z płatków róż . Składniki: 3 szklanki maki pszennej typ 500

Różowa kuchnia
Bułki śniadaniowe ze słonecznikiem 163

Na dziś wam zaprezentuję bułeczki na śniadanie, miękkie, lekko chrupiące i smakowite . Składniki : mąka pszenna typ 500 Kłos - Pol  300 g 1 opakowanie (8

Różowa kuchnia
Chleb dyniowy 104

śmietany kremówki 36% Sposób przygotowania: Z drożdży , niewielkiej ilości letniej wody,cukru i 3 łyżek mąki robimy zaczyn  i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy  pozostałą letnią wodę, puree z dyni, cały zaczyn, sól, olej i zagniatamy ciasto.  Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 2 godziny.  Chleb przekładamy do trzech keksówek

Bajeczna Kuchnia
Bezglutenowy chleb amarantusowy 117

jest to oczywiście to samo, co tradycyjny chleb, ale smakuje o wiele lepiej niż się spodziewaliśmy :) Bez problemu moglibyśmy się takie pieczywo przerzucić, gdybyśmy musieli. Potrzebujemy: 110 g mąki z amarantusa 210 g mąki ryżowej 140 g mąki gryczanej 130 g mąki ziemniaczanej 500 ml wody 9 g suchych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju

Marder&Marder Manufacture
PSZENNE BUŁECZKI Z CUKINIĄ 175

pieczywo czyli z bloga  Smakowity chleb . Proste, pszenne bułeczki - musiałam je upiec! Są  mięciutkie, miłe dla oka i dla podniebienia :))  Z lekką nutą tymianku, który uwielbiam.  Mięciutki środek i chrupiąca skórka. Perfekcyjne na śniadanie :)) Składniki: (na ok. 11 średniej wielkości bułeczek): 180 g cukinii  30 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 300 ml letniej(...)pestek). Zetrzeć ją razem ze skórką (da lepszy efekt wizualny) na tarce na małych oczkach, przełożyć na sito, posolić i  zostawić na 10 min. Odcisnąć z nadmiaru soku. Drożdże wymieszać z cukrem, dodać ok 50 ml ciepłej wody. Ostawić na ok 15 minut, by drożdże "ruszyły". Do miski przesiać mąkę, dodać sól, tymianek i wymieszać. Następnie dodać

Walijskie Pichcenie
Fugasse z zielonymi oliwkami 170

Fugasse to tradycyjny francuski chleb z dodatkiem dobrej oliwy z oliwek i oczywiście z najlepszą odmianą zielonych lub czarnych oliwek. Dodatek oliwy sprawia, że chlebek jest długo świeży, elastyczny i ma miękką skórkę.  Składniki na jeden bochenek fugasse: 35 dag mąki pszennej 3,5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłej wody 3 łyżki(...)oliwy z oliwek 3/4 szklanki zielonych oliwek Dobrej jakości oliwę i oliwki znajdziecie w Hiszpańskich delikatesach 1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z łyżeczką cukru, następnie odstawić na ok. 10 minut. 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę, wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże i wyrobić gładkie elastyczne ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia

Apetyczna babeczka
Domowy chlebek pita 229

taki pachnący zamiennik klasycznego chleba. Dzisiejsze moje chlebki pita przygotowałam z przepisu Liski - oryginał znajdziecie >TAM<   Nie modyfikowałam tego przepisu. Ciasto wyszło bardzo luźne, ale za to po upieczeniu chlebki były bardzo puszyste i delikatne.  Składniki: 2 szklanki mąki pszennej , 1 szklanka wody , 15 g świeżych drożdży ,  2 łyżki oliwy(...)oliwek , 1 łyżeczka soli , 1 łyżeczka cukru . Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać ciepłą wodę, przesianą mąkę i sól. Zagnieść. Na końcu dodać oliwę i wyrobić ciasto. Powinno wyjść dość luźne. Ciasto przykryć i odstawić na około pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zbić, żeby odgazowało. Podzielić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zakwas żytni na chleb 141

s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZAKWAS ŻYTNI NA CHLEB Składniki: - mąka żytnia razowa - woda mineralna, źródlana lub przegotowana - słoik Przygotowanie: 50 gram mąki mieszamy z 50 mililitrami wody (lub więcej, ale zachowując stosunek 1:1). Przykrywamy ściereczką lub gazą(...)proces powtarzamy przez 4-5 dni. W tym czasie zakwas będzie zmieniał wygląd i zapach; będzie zwiększał swoją objętość, pojawią się na nim pęcherzyki powietrza. Zapachem będzie przypominał nieco drożdże, ale z kwaskowatą nutą.  Zakwas powinniśmy przechowywać w temperaturze około 27 stopni, jednak niższa temperatura nie dyskwalifikuje jego istnienia. Całość procesu może wtedy zachodzić wolniej, ale jednak będzie

Życie zamknięte w smaku
Chleb bezglutenowy z prażonym amarantusem. Zdrowie w bochenku. Idealnie smaczny. Wegański. 204

wegan.   CHLEB BEZGLUTENOWY Z PRAŻONYM AMARANTUSEM Składniki: 2 duże garści ziaren amarantusa 250 g mąki z niepalonej kaszy gryczanej 150 g skrobi ziemniaczanej 100 g dobrej mąki kukurydzianej 2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego 2 łyżki ziaren siemienia lnianego 1 garść słonecznika 1 garść sezamu 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżka soli 1 opakowanie drożdży instant 2 łyżki oleju(...)program góra - dół. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na dolny poziom foremkę z wyrośniętym ciastem i pieczemy ok 50 minut. Na 15 minut przed zakończeniem wypieku wyciągamy chleb z foremki i ponownie wkładamy go do piekarnika dla lepszego wypieczenia. Chleb będzie upieczony, kiedy postukany od spodu wyda głuchy dźwięk. Upieczony chleb odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Warto wystudzony chleb pokroić na kromeczki

Naturalna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania