chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:278/420)

CHLEB PSZENNO - ŻYTNI Z GARNKA 91

Uwielbiam zapach i smak świeżego chleba. Najbardziej lubię taki jeszcze cieplutki, z masłem i odrobiną soli :) Dlatego ostatnio dość często, piekę pieczywo sama. Dziś zapraszam na chlebek, nie dość, że łatwy i szybki w wykonaniu, to jeszcze bardzo smaczny i z cudownie chrupiącą skórką. Spróbujcie, go upiec(...)gwarantuję, że walka o każdą kromkę, zacznie się już od piętki ;) SKŁADNIKI: 360 g wody 25 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 200 g mąki żytniej 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli A jak to zrobić: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Wsypać obie mąki i sól. Ciasto bardzo dobrze wyrobić ręką przez około 5-6 minut

Kuchnia w opałach
Ciabatta 146

łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego  150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody  75 ml oleju 2 jajka Wykonanie; Mąkę, proszek do pieczenia i suszone drożdże wsyp do miski i starannie wymieszaj. Dodaj sól, cukier, jogurt, mleko, wodę, olej, jajka. Ciasto wyrób. Możesz to zrobić mikserem 5 minut na najniższych obrotach, a potem na najwyższych obrotach(...)stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia. Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Bułeczki 66

Czas czytania: 2 min Delikatne bułeczki, które świetne smakują z dżemem, miodem, twarogiem lub żółtym serem, ale dodatki wybierzcie już sami. Przepis jest dziecinnie łatwy, a

SprawdzonaKuchnia.pl
Rogale marcińskie 82

Czas czytania: 3 min Rogale marcińskie wypiekane są z okazji dnia św. Marcina, czyli 11 listopada . Tradycja wywodzi się z czasów pogańskich, kiedy to podczas jesiennego

SprawdzonaKuchnia.pl
Precle drożdżowe 66

Czas czytania: 2 min Zaczęło się w sklepie od, mamo kup nam precle on są takie pyszne, kup, kup… i kupiłam, ale były jakieś dziwne

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki z truskawkami 70

Czas czytania: 2 min Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz

SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki śniadaniowe 68

Czas czytania: 3 min Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy

SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 76

Czas czytania: 2 min Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie , które okazały się hitem w naszym domu. Piekłam te maleństwa już trzy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka 73

Czas czytania: 3 min Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej

SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy 75

Czas czytania: 3 min Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów na racuchy lub pączki , które wylądują na ostatkowym

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki łatwe 102

Czas czytania: 5 min Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki hamburgerowe 86

Czas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 89

Czas czytania: 3 min Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 140

minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące(...)pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania