chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:278/420)

BUŁECZKI Z TRUSKAWKAMI POD KRUSZONKĄ 206

Nie ma to jak zacząć dzień kubkiem ciepłego mleka i świeżą, cieplutką drożdżóweczką. Mniamuśnie jest !! Polecam :) Składniki: 1 kg mąki pszennej 220 g cukru 500 ml

Z Majeczką w kuchni
Pyszny chleb na drożdżach 149

będzie nowy ciekawy chlebek. Do wypieku chleba, najczęściej używam mąki pszennej, pszennej pełnoziarnistej albo żytniej pełnoziarnistej i z każdej mąki wychodzi super. A zapach rozchodzący się po domu jest poprostu bezcenny. Ale co tu dużo mówić, najlepiej sprobować :) Składniki: 500g mąki (można zmieszać pszenną z żytnią w stosunku 1;1) 14g drożdży suszonych (2 torebeczki po 7g) 1,5 łyżeczki(...)cukru 2 płaskie łyżeczki soli 4 łyżki otrębów (owsiane, pszenne lub płatki owsiane) 400ml ciepłej wody tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Drożdże wsypać do ciepłej wody, dobrze wymieszać i odstawić na kilka minut. Wszystkie suche składniki wymieszać razem i wlać do nich wodę z drożdżami. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką do uzuskania zwartej masy i odstawić

kuchnia doski
Drożdżówki z cynamonem 185

Uwielbiam smak cynamonu i zapach który podczas pieczenia unosi się po całym domu. Dzisiaj coś dla wielbicieli słodkich bułeczek, mmm są idealne! Składniki: 5 dag drożdży

Słodka Kraina Wypieków
Słodkie Precle czyli Niedzielne Śniadanie odc.21 147

Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z figą i orzechem włoskim 188

testerka ,, była zachwycona smakiem chleba  i domagała się dokładki na wynos!. Tak więc ze spokojem przepis oddaje w Wasze ręce :).  Bakalie jak zawsze od sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl   Składniki na dwa bochenki: 2 szklanki mąki żytniej typ 720  4 i 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli  4 dag świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 34 łyżki(...)soku z cytryny  450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich  1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich  1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże ruszyły. 2. Na patelni prażymy przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami

Apetyczna babeczka
Chałka maślana z migdałami 196

razi postanowiłam zrobić mój ulubiony chleb, którym się wręcz objadam po przyjeździe do Polski (chyba bardzo niż garahamem z pobliskiej piekarni)  Będąc dzieckiem często jadłam chałkę z miodem i mlekiem, uwielbiam ten smak więc możecie sobie wyobrazić w jakim ekspresowym tempie chałka zniknęła po wyciągnięciu z pieca:) Składniki: 50 g drożdży 700 g mąki 50 g masła rozpuszczonego(...)szklanki cukru 1/2 szklanki mleka szczypta soli 3 jajka garść płatków migdałowych Wykonanie: Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w  nim drożdże, przelewamy do do naczynia. Dodajemy masło,  sól, cukier  i jajka ( jedno białko zostawiamy aby posmarować nim wierzch ciasta) wszystko razem mieszamy, na koniec dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto. Gdy będzie ono dobrze  napowietrzone zacznie

ciastkarnia na kruchym spodzie
CHAŁKA PLECIONA POSZÓSTNIE 158

Uwielbiam wypieki drożdżowe! Mam z ich wykonania najwięcej frajdy...są takie naturalne i bliskie naszym korzeniom...nie ma w nich przepychu. Chałka jest bardzo prostym chlebem

Przepisy Aleksandry
Chleb piwny 196

mój M zajął honorowe miejsce przed telewizorem i ma stały dostęp do pilota :)) Mecz, piwko i przekąska ot co im potrzeba. Poszłam dalej upiekłam chleb piwny stworzenie takiego chleba co prawda trwa dwa całe mecze, ale warto jest pyszny, delikatny, z nuta karmelu a zarazem ma to coś w sobie, więc będę go piekła co jakiś czas. SKŁADNIKI : przepis ogólny(...)mąka chlebowa 726 g  mąka żytnia razowa 136 g mąka pszenna razowa 45 g woda 437 g ciemne piwo 272 g (użyłam żywiec Bock) sól 17 g drożdże 2g instant   ZAKWAS : 1 szklankę (99 g ) mąki żytniej razowej woda 3/8 szklanki (82g) dojrzały zakwas 2 łyżki (6 g) LEVAIN  mąka chlebowa 3/4 szklanki

Basia w kuchni
CHLEB NOCNY BEZ ZAGNIATANIA 100

chleb to ostatnio hit, wszyscy go robią więc postanowiłam,że ja też spróbuję.    Muszę przyznać,że wyszedł naprawdę smaczny, miękki i wilgotny w środku,na zewnątrz z chrupiącą skórką czyli tak jak lubi mój mąż.    Co najważniejsze jest dziecinnie prosty, bez użycia miksera, bez wysiłku. Mimo,że na samej pszennej mące to i tak na plus(...)mamy świeże pieczywo na śniadanie.   Składniki: 450 g mąki pszennej ok 15 g drożdży świeżych  1 łyżeczka soli 1,5 szklanki letniej wody Świeże drożdże rozkruszyć i zalać odrobiną letniej wody, rozmieszać. Do suchej miski wsypać mąkę, sól, rozpuszczone drożdże - dolać letnią wodę i wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią bądź szczelną pokrywką i zostawić

Niespełnione zdolności kulinarne
Chleb jęczmienny z dojrzewającym serem i kminkiem 214

jest typowy chleb pszenny. Ten chleb najlepiej smakuje z dobrym, świeżym masłem i pomidorem, jak dla mnie nic więcej do niego nie potrzeba. Składniki na 2 bochenki chleba: zaczyn: 50 g aktywnego zakwasu żytniego 100 g mąki pszennej, chlebowej 120 g wody bibosz: 100 g mąki jęczmiennej 150 g wody ciasto chlebowe: cały zaczyn cały bibosz 650 g mąki pszennej(...)jęczmiennego 1 łyżeczka soli 150 g sera dojrzewającego  Bleu d'Auvergne  (lub inny ser podpuszczkowy dojrzewający z przerostem pleśni) 1 łyżeczka całych nasion kminku 1 łyżeczka świeżych drożdży (opcjonalnie) Przygotowanie zaczynu: Wszystkie składniki wymieszać i zostawić na blacie, na 12-14 godzin. Przygotowanie bibosza: Składniki wymieszać i pozostawić na 8-12 godzin. Przygotowanie ciasta chlebowego: Z wszystkich składników

Codziennik Kuchenny
Chleb pszenno-żytni 170

Witam was poświątecznie domowym pieczywem :) To jest kolejny chleb, który podbił moje kubki smakowe :) Jest dość czasochłonny, ale nietrudny. Wystarczy trochę cierpliwości i na pewno się uda :)  Z tej porcji wychodzi dość duży bochenek. Przez wiele dni świeży... smakuje nieziemsko... Przepis Liski Składniki na zaczyn: (należy go przygotować 12-16 godzin wcześniej, najlepiej wieczorem) 20 g zakwasu żytniego(...)fermentacji. Składniki na ciasto właściwe: 230 g maki żytniej typ 720 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 400 g wody 1 płaska łyżeczka soli morski 3 g drożdży instant (1płaska łyżeczka) + cały zaczyn Do zaczynu dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ok. 5 minut - tylko do połączania się składników. Następnie przekładamy ciasto do miski i zostawiamy pod przykryciem

Delicious Titbits
Chlebek rwany 111

300ml letniej wody 40 g świeżych drożdży 50g oliwy 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : 150 g masła 2 ząbki czosnku garść bazylii łyżeczka soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chlebek rwany – Wykonanie: Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie Do miski wsypuje mąkę, sól, cukier oraz wlewamy oliwę i wodę z drożdżami. Ciasto na chlebek wyrabiamy a następnie(...)tortowej lub 25/25cm uprzednio wysmarowanej masłem i obsypanej np.sezamem. Odstawiamy na 15 min. Chlebek rwany wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 30 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Chleb z masłe czosnkowym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Chlebek rwany pochodzi z serwisu DoGarow.pl

Do Garów!
Dwukolorowy chlebek pszenno-żytni 191

Kiedy zobaczyłam ten chleb u Angie na jej  cynamonowym blogu  stwierdziłam, że koniecznie muszę taki upiec. I oto jest! :) Ma delikatną, puszystą strukturę, a dodatek kakao jest zupełnie niewyczuwalny w smaku, więc pasuje zarówno do dodatków słodkich, jak i słonych. Składniki: 150 g mąki żytniej razowej  260 g mąki pszennej chlebowej(...)letniej wody (dwie porcje po 150 g)  1 łyżka cukru  1,5 łyżeczki soli  1 łyżka kakao  7 g suszonych drożdży Przygotowanie: Do miski wsypałam mąkę, cukier, sól oraz drożdże i dokładnie wymieszałam.  Mieszankę suchych składników podzieliłam na pół. Do jednej części dodałam kakao i 150 g wody, zaś do drugiej łyżkę mąki

Kulinarny Pamiętnik
Focaccia z oliwkami, pomidorkami i rozmarynem 193

chleba) i za każdym razem szybko znikła. Gorąco polecam! :) Ciasto powinno mieć raczej luźniejszą konsystencję. Wówczas wystarczy je tylko przerzucić na blachę i rozłożyć palcami. Z dodatkami możecie śmiało pokombinować - nie możecie tylko zapomnieć, że nie mogą one swą ilością zdominować ciasta tylko stanowić dodatek smakowy. Duża blacha Składniki: 400 g mąki 300 ml ciepłej wody 3/4 opakowania drożdży instant(...)łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki soli 6 łyżek oliwy małe pomidorki 1/3 słoika oliwek 1/2 czerwonej cebuli świeży rozmaryn Do miski wsypać mąkę, cukier, sól i drożdże. Dolać oliwę i na końcu ciepłą wodę. Zmiksować całość mikserem (końcówki haki) aż ciasto będzie jednolite, gładkie i zacznie odchodzić miski. Wówczas miskę przykryć ściereczką i odstawić ciasto w ciepłe miejsce

My simple kitchen
Zakwas na chleb 108

Jestem pewna, że tym artykułem udowodnię Ci, że zrobienie domowego zakwasu na chleb jest nie tylko bardzo proste, ale daje niesamowite spektrum możliwości w kwestii domowych chlebowych wypieków. Materiał do tego wpisu zbierałam blisko rok, od tego czasu sama uczyłam się zakwasu, rozmnażałam go, tworzyłam od nowa, dokarmiałam, odświeżałam i obserwowałam. Popełniałam też błędy, dzięki którym dziś wiem jak odpowiadać(...)krok po kroku przygotować domowy zakwas z mąki żytniej typ 720 lub 2000. Druga część to garść porad, które będą niezbędne do dalszych prac z zakwasem lub pieczeniem chlebów. A w ostatniej części mam dla Ciebie przepis na pierwszy chlebek z wyhodowanego zakwasu, jest bardzo prosty i fantastyczny w smaku. Wiem, że będziecie wracali do tego przepisu na chlebek jeszcze

nietylkopasta.pl