obawy podyktowane były ciągle gdzieś tam pojawiającymi się opiniami, że chleby bez glutenu są niesmaczne, twarde i łatwą się kruszą. Nic podobnego, takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe najbardziej mi odpowiadają. Ze wszystkich mąk najbardziej
Roślinna - blog wegańskiZrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja. Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki razowej, 1.1/2 mleka, 50 gr. drożdży, 30 gr. soli In a bowl dissolve yeast in warm(...)knead for 10 minutes. Leave for half an hour again. Shape into two loaves, smear the top of each of egg and bake 1 hour. W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodać połowę każdej z mąk i wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie dodać resztę mąki i sól. Wyciągnąć ciasto na stolnicę
Smaki Przyprawy i Kolorycoraz częściej to robię i to już wymyślam receptury na chleby i bułeczki :) podczas tworzenia tego zatrudniłam Męża, aby siedział obok i zapisywał co i ile dodaję :) Składniki: 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 3 łyżki otrębów żytnich 1 i 1/2 szkl. letniej wody 1 op. (7g) suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej(...)płaska łyżeczka kminku szczypta pieprzu ziołowego Dodatkowo: 1 łyżka ciepłej wody 1 łyżka mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy do dużej miski, mieszamy z drożdżami, szczyptą cukru, solą i przyprawami. Robimy wgłębienie i wlewamy letnią wodę, mieszamy z otrębami. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Skrapiamy oliwą i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto wyrośnie formujemy w zgrabny
Kolorowy PrzepisownikZrobiłam chleb pierwszy raz w życiu, i muszę przyznać, że chleb to prawdziwe wyzwanie i prawdziwa satysfakcja. Ingredients: 1 kg wheat flour, 1 kg wholemeal flour, 1.1/2 milk, 50 gr. yeast, 30 gr.salt Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1 kg mąki razowej, 1.1/2 mleka, 50 gr. drożdży, 30 gr. soli In a bowl dissolve yeast in warm(...)knead for 10 minutes. Leave for half an hour again. Shape into two loaves, smear the top of each of egg and bake 1 hour. W misce rozpuścić drożdże w ciepłym mleku. Następnie dodać połowę każdej z mąk i wymieszać łyżką. Odstawić na pół godziny. Po pół godzinie dodać resztę mąki i sól. Wyciągnąć ciasto na stolnicę
Kulinarna rozmowapocząwszy od bułek do różnego rodzaju chlebów. Zresztą nie ma co się rozdrabniać, uwielbiam wszystko co wyszło z kąta domowej kuchni :) Składniki : 525 g mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki cukru 1 - 1,5 łyżeczki soli 1 szkl ciepłego mleka 30 - 40g drożdży Przygotowanie: Do ciepłego mleka wrzucamy cukier i drożdże, a następnie mieszamy do czasu rozpuszczenia
charlotte gotujeNaszło mnie na chlebek o odmiennym smaku, i tak powstał chleb na pół przygotowany z mąki pełnoziarnistej i pszennej, z zielonymi oliwkami i arabską przyprawą zatar halabi. Chlebek podałam z pastą z pieczonych bakłażanów. Było pysznie ;-) Buziaki! SKŁADNIKI: - 250 g mąki pełnoziarnistej - 250 g mąki pszennej - 1/3 opakowania drożdży świeżych - 1/3 szklanki oliwek zielonych, pokrojonych w plasterki - przyprawa zatar(...)halabi - sól - 300 ml letniej wody Do miski wsyp mąkę, zrób dołeczek, włóż pokruszone drożdże zalej wodą (1/2 szklanki), dodaj 1/2 łyżeczki cukru. Wymieszaj miejscowo. Odstaw w ciepłe miejsce. Rozczyn musi urosnąć. Podwoi swoją objętość. Po tym czasie zagniatamy ciasto. Na sam koniec dodaj oliwki. Ciasto odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Uformuj warkocz. Ułóż na blaszce i odstaw
SMYKWKUCHNIsię spieszyć będą świetną alternatywą dla wczorajszego chleba :) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową - mleko trzeba wcześniej wyciągnąć z lodówki i trochę podgrzać, a masło roztopić i wystudzić :) Składniki (na 8-10 bułeczek): - 3 szkl. mąki pszennej (typ 650) - 50g masła (1/4 kostki) - 20g świeżych drożdży - 200ml ciepłego mleka + 2 łyżki do drożdży - 1 jajko (również w temp. pokojowej(...)płaska łyżeczka soli - 1 płaska łyżka cukru - ewentualnie ziarna do posypania Przygotowanie: 1. Drożdże rozcieramy z cukrem i dodajemy 2 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosły. 2. Masło rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do wystygnięcia - do ciasta nie może być gorące. 3. W misce mieszamy 2 szklanki mąki z solą. Dodajemy drożdże i zaczynamy
Kraina Tysiąca Smakówprzepisu na chleb z marchewką. Musiałam nadrobić zaległości, przepis poniżej na bułki z marchewką i nasionami. Upiekłam bułki w kształcie trójkątów, typowy odrywany chlebek . Bułki bardzo puszyste, w środku bardzo marchewkowe, na śniadanie, na kanapkę do szkoły. Bułki z marchewką i nasionami odrywane Składniki: na 24 bułki 700 g pszennej mąki 200 g mąki grahamki 50 g drożdży(...)zimnej wody 1 łyżka melasy lub miodu 250 g utartej marchewki 1 łyżka soli rozmącone jajko 3 łyżki mieszanych nasion Marchewkowe bułki na śniadanie Rozpuść drożdże w wodzie (w mniejszej ilości) wraz z melasą. Dodaj obie mąki i drobno startą marchewkę. Zagnieć ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące ale też swobodnie odchodzić od brzegów naczynia. W miarę potrzeby dodaj
codojedzeniasól 1.1/2 łyżeczki cukier 1 łyżeczka drożdże świeże 30 olej 50 ml Wykonanie: Do misy wsypujemy przesianą mąkę, sól. W drugiej miseczce rozrabiamy wodę z cukrem i drożdżami, kiedy się rozpuszcza dodajemy 4 łyżki mąki( bierzemy tą z miski przygotowaną). Zostawiamy na 15 minut by rozczyn wyrósł. Po wyrośnięciu rozczynu ,wlewamy go do misy z mąką(...)nasze ciasto chlebowe i zostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Wkładamy do nagrzanego pieca 200 stopni, po czym zmniejszamy temp do 180 i pieczemy 45 minut, spryskujemy wierzch chleba woda co jakiś czas by skórka była rumiana i chrupiąca. Dziękuję za rarytasy Tradycyjne Jadło . Wasza polędwica sopocka jest bardzo smaczna. Jeszcze ciepły chlebek posmarowałam i pokroiłam polędwicę. Bardzo
Różowa kuchniabyło, ale były same duże. Kupiłam więc dużą, rodzinną. Jarek dziękuje za dzisiejsze zakupy. Chleb drożdżowy. Taki do zjedzenia na dziś, ew jutro, bo jak to chleby prosty drożdżowe, szybko usychają. Aromatyczny i lekki. Pieczenie w doniczce nadało mu niesamowicie chrupiącą skórkę. Przepis na prostokątną doniczkę o wymiarach: 29/16/14 (długość/ szerokość/ głębokość) Możecie użyć trzech(...)stopni i piec tak 40 minut. Pozostawić niech wystygnie. Przepis 180 g mąki pełnoziarnistej chlebowej 525 g mąki pszennej chlebowej 2 i 1/2 łyżeczki soli 10 g suchych drożdży instant (lub 20 g świeżych - trzeba zrobić rozczyn wcześniej) 75 g rozpuszczonego i przestudzonego masła 249 g ciepłego mleka 187 g ciepłej wody Dodatki ziołowe 1 łyżeczka siekanego drobno szczypiorku
Piekarz-Kucharz-GarkotłukDomowa pizza, to zwykły drożdżowy wypiek, z ulubionymi dodatkami W naszej 10 osobowej rodzinie...nigdy nie robię jednej pizzy :) dlatego też pokazuję jak przygotować sobie 4
chleba naszegoPyszne ciastka z bananami, dobre dla małych i dużych... do mleka, do kawy... Ciasto robimy jak na bułki maślane z 1 kg mąki typ
chleba naszegochrupiącą skórką. Chleb, masło i nic więcej nie potrzeba... Składniki; 1 szkl. mąki z płaskurki (najstarsza odmiana pszenicy )od Bio Babalscy 1 szkl zwykłej mąki pszennej 3 szkl. mąki pszennej graham od Bio Babalscy 200 ml mleka migdałowego 3/4 szkl wody 6 dag masła (rozpuszczonego) 4 łyżki miodu 2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży do posypania(...)czarnuszka Przygotowanie; Wszystkie mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Drożdże kruszymy, przekładamy do kubka, wlewamy kilka łyżek ciepłej wody, łyżeczkę cukru i łyżeczkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 15 min. aż urosną. Po tym czasie przekładamy do mąki, dodajemy sól. Wlewamy mleko i wyrabiamy ciasto. Stopniowo dolewamy wodę sprawdzając konsystencję ciasta. Ciasto nie powinno
Radość kipiąca uśmiechem.Ostatnio przypomniało mi się o chlebie pieczonym w naczyniu żaroodpornym, to teraz piekę go codziennie. Chleb ten przygotowuje się praktycznie w chwilę, wystarczy tylko wymieszać ze sobą składniki, a gdy ciasto wyrośnie przełożyć je do nagrzanego naczynia żaroodpornego i upiec. Zapach w całym domu jest nie do opisania a po upieczeniu chleb ma pyszną chrupiącą skórkę z zewnątrz, natomiast(...)Młyny Szczepanki ) * 2 szklanki (440 ml) letniej wody * 10 g suchych drożdży (25 g drożdży świeżych) * 1 łyżeczka cukru * 1 łyżeczka soli * 2 łyżki oleju Wykonanie: Do miski wsypać cukier i drożdże (świeże drożdże pokruszyć), wlać pół szklanki (około 120 ml) letniej wody, wymieszać, aby drożdże i cukier się rozpuściły. Wsypać 1 kopiatą łyżkę mąki (mąkę zabrać
Zrób to smacznieChleb z trzeszczącą skórką na zakwasie... Cudowny zapach unoszący się z kuchni - domowej piekarni. I on: pszenno-żytni chleb na zakwasie. O chrupiącej, trzeszczącej po wyjęciu z piekarnika skórce. Dobrze wypieczony. O zwartym miąższu. Pyszny! Polecam! Składniki: Zaczyn: 90 g zakwasu żytniego; 110 g mąki pszennej (u mnie typ 650); 40 g mąki żytniej(...)mąki żytniej (typ 720); 480 g letniej wody; 1 łyżka soli; 1 łyżeczka białego cukru; Cały zaczyn; Ewentualnie - 1/2 łyżeczki drożdży suchych Instant - jeśli zakwas jest młody, lub jeśli chce się przyspieszyć wyrastanie - u mnie bez drożdży. Sposób przygotowania: W misce (u mnie od robota kuchennego) wymieszać ze sobą (łyżką lub mikserem przy pomocy haka do ciasta drożdżowego
Gospodyni Miejska