chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:276/420)

Chleb żytni razowy z ziarnami 80

zdrowe i smaczne, a przygotowanie ciasta nie sprawi Wam żadnego kłopotu! Pracę trzeba podzielić na dwa etapy, wieczorem trzeba nastawić zaczyn, a następnego dnia dokończyć pracę i upiec chleb. Print Chleb żytni razowy z ziarnami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword mąka pszenna Prep Time 15 minutes Cook Time 45 minutes(...)świeżych drożdży lub 5 g suchych 320 g mąki żytniej razowej 70 g mąki pszennej 30 g mąki gryczanej 1 szklanka kostek lodu Instructions Do miski wlać wodę i zakwas, wsypać ziarna, łamane żyto, sól, wymieszać, miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce. Następnego dnia: W 240 ml ciepłej wody rozpuścić drożdże, dodać

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb z gara na maślance - najlepszy 113

Dziś mam dla Was przepis na najlepszy chleb na świecie! Po przetestowaniu najprostszego przepisu na chleb z gara (opublikowałam Wam go tutaj ) zaczęłam trochę kombinować i próbować różnych innych wersji, aż odkryłam przepis idealny. To chleb z dodatkiem maślanki. Czasem z samej mąki pszennej, czasem mieszam ją z żytnią lub orkiszową. Dosypuję także ulubione ziarenka, siemię lniane, słonecznik, czarnuszkę, sezam(...)żytnia) 30 g drożdży 1  łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 500 g maślanki opcjonalnie 4-5 łyżek wody garść ulubionych ziaren (siemię lniane, słonecznik, pestki dyni, sezam) Ja przygotowuję go w robocie kuchennym ale spokojnie możecie ciasto wyrobić ręcznie. Maślankę wyjmuję z lodówki wcześniej by się ogrzała do temperatury pokojowej.  Drożdże kruszę w misce

Cynamonowe szczęście
Krampety 232

ciasto drożdżowe wyrośnie, są tego warte! Najlepiej smakują na ciepło, ja swoje kosztowałam z konfiturą malinową, którą na co dzień dodaję do herbaty. Wyborne! Przepis pochodzi z książki "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" autorstwa Anneki Manning, wyd. Świat Książki. Zobacz również inne przepisy na placuszki -----> puszyste placuszki z kaszy manny , jabłka w cieście kokosowym , placki z maślanki(...)ciepłego mleka 375 ml letniej wody 10 g suszonych drożdży 450 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g masła 1 łyżeczka soli masło i dżem do podania Krampety - jak zrobić? W misie robota kuchennego połącz ciepłe mleko, szklankę wody i cukier, wymieszaj. Dodaj drożdże, odczekaj kilka minut, by mieszanka się spieniła. Dodaj sól i mąkę, dokładnie wymieszaj

Moje Qulinaria
Chleb z garnka 1182

łyżka cukru     3 łyżeczki soli (płaskie)     3 łyżki oleju     Przygotowanie:    Do miski rozkruszyć drożdże dodać cukier. Gdy drożdże rozpuszczą się dodać wodę, przesianą mąkę, olej i sól. Wszystkie składniki połączyć. Miskę zawinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na około 10godzin. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki(...)przykryć ściereczką. Do piekarnika włożyć naczynie żaroodporne (ok. 5l ) i nagrzać do 220C. Naczynko wyjąć (uważać bardzo gorące), włożyć do niego nasz chlebek i zamknąć. W ten sposób chleb pieczemy 30min. Po 30min zmniejszamy temperaturę do 200C, ściągamy pokrywę i pieczemy jeszcze około 25min (do złotej skórki

Amatorka kuchenna
Pełnoziarniste bułki orkiszowe 55

chleb pszenny z garnka –  bajgle –  chlebek z pesto –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów PEŁNOZIARNISTE BUŁKI ORKISZOWE Ilość porcji:  8 bułeczek Przygotowanie : 2 godziny 30 minut Składniki: – 250 g mąki orkiszowej jasnej (możesz zastąpić jasną pszenną) – 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (możesz zastąpić pełnoziarnistą pszenną) – 370 g ciepłej wody – 7 g suchych drożdży

nietylkopasta.pl
rewelacyjny chleb ze słonecznikiem na maślance 156

Witam Kochani Dziś chciałabym przedstawić Wam przepis na bardzo pyszny chleb. Ogólnie wyznaję filozofię, że jeśli możemy zrobić coś sami, to róbmy to.  W sklepach faszerują nas niesamowitymi ilościami chemii, więc jeśli możemy np. sami przygotować dżemy, powidła, pieczywo, wędliny czy nawet alkohole, RÓBMY TO.  Takie swojskie wyroby są o niebo lepsze, zdrowsze i smaczniejsze, no i dają(...)mąki pszennej (ja używałam tortową) -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl maślanki -łyżeczka soli -200ml  wody -2,5 łyżki cukru -4 łyżki oleju - dwie garście łuskanego, posiekanego słonecznika (oczywiście można dać więcej) -można też dodać trochę siemienia lnianego Mąkę przesiewamy do miski, robimy dołek i wkruszamy drożdże, zasypujemy je cukrem i zalewamy ciepłą wodą.  Odstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Najlepsze mięciutkie jagodzianki 63

grama mąki i nie dolałam ani grama mleka, także Agata jesteś dla mnie mistrzynią.  Sekret świeżości tego ciasta tkwi w wykorzystaniu Tangzhong czyli japońskiej metody stosowanej przy pieczeniu chleba. Jest to nic innego jak zasmażka wodna przygotowana z mąki gotowanej w wodzie lub mleku. Pasta ta zatrzymuje wilgoć i powoduje, że wypieki nie tracą świeżości przez kilka(...)Tangzhong można dodawać do większości wypieków m.in. bułek, chlebów kanapkowych i tostowych czy bułeczek cynamonowych. Zachęcam Was gorąco do wypróbowania tej metody. Ja na pewno popełnię jakieś bułeczki śniadaniowe z jej użyciem lada dzień. Składniki (na ok 15 jagodzianek):  600 g mąki pszennej 90 g cukru 30 g świeżych drożdży (lub 10 g suchych) 210 g mleka 2 jajka

Cynamonowe szczęście
Domowy chleb 77

przygotowaniu i przepyszny domowy chlebek. Zawsze wychodzi. Składniki 1 kg mąki 2 szkl ciepłej wody 7 dkg świeżych drożdży 1 łyżka cukru 2 łyżki płaskie soli 7 łyżek oleju Przygotowanie Do dużej miski wsypać mąkę, w letniej wodzie rozmieszać drożdże z cukrem i wlać na środek do mąki, odstawić na ok. 15 min. do wyrośnięcia. Następnie dodać sól(...)olej, dobrze wyrobić, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić na ok. 1 godz. Podzielić na 2 lub 3 części, uformować chleb na blaszce, lekko ponacinać na wierzchu i odstawić na ok 10 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180’C i piec ok. 50 min. Po upieczeniu gorący chleb posmarować zimną wodą. I tyle, smacznego! Autor przepisu: Jolanta Artykuł

Wasze Przepisy
Drożdżowy chleb orkiszowy 155

Robiłam juz chleb orkiszowy na zawkasie a teraz wersja drożdżowa dla tych co nie maja zakwasu. Do chlebka dorzuciłam otręby oraz ziarna słonecznika a dla smaku suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. składniki: 500 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 25 g świeżych drożdży ok 0,5 l letniej wody 4 czubate łyżki dowolnych otrąb, u mnie pszenne 3 czubate(...)ziaren słonecznika 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 2 płaskie łyżki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią 2 łyżki oleju rzepakowego czarny sezam do posypania W letniej wodzie rozpuścić drożdże z cukrem, odstawić. Do dużej miski wspypać mąkę orkiszową. Dodać sól, suszone pomidory z czosnkiem i bazylią, otręby oraz ziarna słonecznika. Wszystko wymieszać. Dodać rozpuszczone drożdże oraz olej

Monia miesza i gotuje
Zakwas żytni 148

ręką na sercu, że żadne pieczywo na drożdżach, nawet to najlepsze, nie dorówna temu na zakwasie... Ale od początku, czyli zaczynamy od przygotowania zakwasu. Przewertowałam wiele stron w internecie oraz w książkach kucharskich w poszukiwaniu informacji na temat przygotowania zakwasu. W końcu zrobiłam zakwas, znalazłam przepis na nieskomplikowany chleb i piekę i piekę i piekę :) Zapraszam do lektury :) Najlepiej

Kuchnia domowa Ani
Chleb kukurydziany 163

wody 1 łyżka soli 6 g suchych drożdży instant 3 łyżki oliwy z oliwek cały zaczyn (patrz wyżej poolish) Mąkę kukurydzianą zalać wodą i odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (można wyrobić mikserem z końcówką w kształcie haka, lub w maszynie do chleba) Odstawić na 1i pół godziny do wyrośnięcia w naoliwionej misce, szczelnie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Chleb na smalcu z czosnkiem i zielonymi oliwkami 180

Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze  wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący.  Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej(...)ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 100 g smalcu z czosnkiem ( Tarczyński  w słoiczku) , 1 płaska łyżeczka mielonego czarnego pieprzu, 10 szt. całych zielonych oliwek. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru i soli. Dodajemy 150 g mąki orkiszowej, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 min w ciepłe miejsce.  Smalec roztapiamy, studzimy, ale ma być

Moniki Smakołyki
Kolorowy chleb z wkładką 92

mąki pszennej typ 650 1 jajko szczypta cukru 1 łyżeczka soli 60 ml oleju 2 dkg drożdży 125 ml wody letniej 40 g szpinaku baby 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kiełbasy myśliwskie 100 g plastry kiełbasy żywieckiej   Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki i wody letniej około 50 ml żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany(...)zielonym,środek foremki biały wałek, i czerwony. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni, wstawiam miseczkę z gorącą wodą do piekarnika. Przed pieczeniem spryskuję chleb zimną wodą. Piekę 10 minut, potem zmniejszam na 210 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 190 stopni i piekę jeszcze około 30-40 minut. Po wyjęciu wyjmuję

wesoła kuchnia
Ciasto drożdżowe ze śliwkami 94

Czas czytania: 2 min Dziś podaję przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami , które zawsze wychodzi! Jest bardzo proste w przygotowaniu i przepyszne, delikatnie wilgotne ze śliwkami

SprawdzonaKuchnia.pl
Bliny z mąki gryczanej 77

Czas czytania: < 1 min Klasyczne bliny z mąki gryczanej Przepis na te pyszne bliny znalazłam w książce Beatrice Ojakangas. Autorka podaje klasyczny przepis, który przygotowuje

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasto drożdżowe – sypane 75

Czas czytania: 4 min Ciasto drożdżowe – sypane, to szybka wersja i co ważne w zasadzie „bezobsługowa” idealne dla zapracowanych! Można przygotować je przed

SprawdzonaKuchnia.pl
Bułki z makiem 74

Czas czytania: 2 min Bułki z makiem, które nazywamy pieguskami:) Puszyste, mięciutkie z dodatkiem maku super na śniadanie z dżemem rabarbarowym, czy pomarańczowym. Jak większość bułek

SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżowe brioszki 75

Czas czytania: 2 min Drożdżowe brioszki z dżemem pomarańczowo-dyniowym i jabłkami, jedne z najsmaczniejszych bułek drożdżowych, jakie jadłam. Ciasto na brioszki jest bardzo puszyste, odpowiednio

SprawdzonaKuchnia.pl
Pizza XXL 126

Na śniadanie, na obiad i na kolację, jemy, kiedy chcemy. Pizzę możemy uformować w kształcie serca i podać z miłością kochanej osobie. Ciasta wystarczy na 2

Bułka z Chlebem
Bułki z kiełbaską... 173

Domowe bułki z parówką, to fajna propozycja na smaczną przekąskę. Takie mini hot-dogi są bardzo smaczne zarówno na ciepło jak i na zimno. Ciasto: 1

chleba naszego
Niemiecki placek drozdzowy ze sliwkami (Pflaumenkuchen) 206

Kolejne czyszczenie zamrażarki, tym razem ze śliwek :) Pyszne, szybkie w przygotowaniu ciasto intensywnie cynamonowe, trochę śliwkowe i puszyście drożdżowe. Znalezione na blogu Dorota Smakuje . Pflaumenkuchen – niemiecki

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania