Czas czytania: 2 min Fenomenalne drożdżówki z truskawkami i mango! Miękkie delikatne ciasto wypełnione soczystymi truskawkami i słodkim mango, wszystko posypane chrupiącą kruszonką i udekorowane lukrem
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś na chałkę z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Bajgle, czyli bułki z dziurką, to moje ulubione pieczywo ulubione, ale niestety nie mam okazji jeść ich zbyt często. W lokalnych sklepach
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Dziś zapraszam Was na pyszne maślane bułeczki! Bułeczki są puszyste, mają sprężyste wilgotne ciasto o wspaniałym maślanym smaku. Bułki są lekko słodkie
SprawdzonaKuchnia.plPaszteciki to doskonała przekąska, która najlepiej smakuje podana z filiżanką czerwonego barszczu do picia. Delikatne drożdżowe ciasto z aromatycznym farszem powoduje, że każdy chętnie po nie
Bułka z ChlebemPierwszy test mąka jaglana przeszła na chlebie. Moim zdaniem pieczywo wyszło lekkie (jak na bezglutenowe:-)), delikatniejsze i smaczniejsze niż z mąki gryczanej. Ponieważ cała procedura produkcji chleba jest dokładnie taka sama jak w przypadku pieczywa z mąki gryczanej więc przepis został skopiowany z poprzedniego wpisu. Dla wygody i piszącej i czytających:-) Składniki lekko zmodyfikowałam w zakresie dodatków... Składniki(...)śliwe k ok. 3 łyżeczki zalanych łupin babki płesznik (nie więcej niż 1/2 szkl. wody) - lub błonnika z jabłek 3/4 łyżki soli 1,5 łyżki cukru 8 g suchych drożdży - 1 opakowanie 400 ml ciepłej wody Wykonanie: Suche składniki należy wymieszać ze sobą: mąkę, ziarna i pestki, droższe, siemię lniane, sól i cukier. Dodać pok rojone grubo suszone śliw
Ze smakiem bez glutenumąki typ 650, miałam tylko 100 g i 350 g dosypałam tortowej i chlebowej, a chleb wyszedł równie pyszny! Byłabym zapomniała, przepis trochę zmodyfikowałam pod siebie i ja ten chleb piekę na mąkach pszennych. Osobiście uwielbiam czarnuszkę, a moje dziecko nie znosi, więc jak piekę dla siebie dodaję 1 łyżeczkę czarnuszki i 1 łyżeczkę nasion chia, a dla dziecka(...)mąki pszennej typ 650 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych drożdży 2 łyżki pestek dyni 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki białego sezamu 2 łyżki złotego siemienia lnianego 2 łyżki brązowego siemienia lnianego 1 łyżeczka ziaren czarnuszki 1 łyżeczka nasion chia 500 ml ciepłej
Blondynka Gotujechleb z zawiniętym czubkiem, pochodzący z hiszpańskiej Galicii. Dzięki oliwie z oliwek ma miękką skórkę, a ziarnom prosa oraz pestkom dyni i słonecznika zawdzięcza chrupiący środek. Po oliwę najwyższej jakości zajrzyjcie do Hiszpańskich delikatesów . Składniki na jeden bochenek: 115 g = 1 szklanka mąki razowej 350 g = 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży(...)misce wymieszać mąkę pszenną i razową z solą. 2. Wymieszać w misce drożdże z wodą. Wlać wraz z oliwą do zagłębienia zrobionego w mące, odczekać 10 minut, aż drożdże zaczną pracować. Wyrobić zwarte ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i zagniatać około 10 minut, aż zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć
Apetyczna babeczkawyrośnięcia, wstawiłam do piekarnika, a następnie przez szybkę patrzyłam jak pięknie rośnie i się rumieni;) Skorzystałam z ponoć możliwie najprostszego przepisu na chleb dla laika - początkującego piekarza. Chleb, który jak mi powiedziano - zawsze wychodzi. I o dziwo - udał się! Mimo, że wszelkie ciasta i inne wypieki raczej mi nie wychodzą;) W związku z tym mogę ten przepis(...)blogu HappinessIn a Pot. 400g mąki orkiszowej 3,5g suszonych drożdży 1 łyżeczka soli pół łyżeczki miodu 1 łyżka oliwy z oliwek 300ml letniej wody garść nasion słonecznika łyżka mleka sezam do posypania W misce wymieszać wszystkie suche składniki: makę, sól i drożdże. Następnie dodać płynne składniki: miód, oliwę i wodę. Wyrabiać około 10 minut. Podczas
Codzienne Gotowanietego posta. Z drugiej strony ciężko nazwać ten chlebek chlebem, więc niech już zostanie. Przepis publikuję z myślą o pewnej Ewelinie, której to obiecałam, a dziewczyny nawet na oczy nie widziałam. Co te internety robią z ludźmi… Wracając jednak do przepisu, pierwsze podejście do niego było niewypałem – drożdże nie urosły, z chlebka zrobił się twardy spód
KardamonovyMieszanka gotowego zakwasu suszonego 15 g z drożdżami suszonymi 8 g ( mieszanka z firmy Złoty Kłos) Pestki dyni 3 łyżki ( firmy Złoty Kłos) UWAGA!! Mąkę,zakwas oraz pestki dyni można zakupić klikając w link poniżej: https://allegro.pl/uzytkownik/ZlotyKlosMaka?bmatch=baseline-al-product-cl-eyesa2-engag-dict43-uni-1-2-0318 Przygotowanie: W misce umieścić wszystkie składniki na chleb. Wyrobić ręcznie lub za pomocą robota kuchennego. Ciasto wychodzi lekko klejące
Kulinarne przygodyBibosz: 12 g mąki żytniej razowej 12 g startego suchego chleba 80 g wrzącej wody 8,5 g soli Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Ciasto właściwe : 350 g mąki pszennej typ 550 20 g mąki orkiszowej razowej 190 ciepłej wody 4 g świeżych drożdży cały bibosz pół łyżeczki słodu (dodałam żytniego) 20 g oliwy
Stare GaryPieczecie chleby? My rzadko ale czasami się zdarza. Ja mimo, że mniej zdrowe preferuje białe, a mąż ciemne :) Dzisiaj przedstawiam Wam pieczywo z dodatkiem płatków śniadaniowych 500 g mąki razowej chlebowej 450 ml letniej wody 50 g ś wieżych drożdży 1 garść pestek słonecznika 1 garść ziaren dyni 1/2 szklanki otrębów orkiszowych 1 szklanka płatków śniadaniowych pół łyżeczki cukru łyżeczka(...)soli Drożdże rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy ziarna słonecznika dyni i otręby , mieszamy i zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu. Płatki nestle fitness kruszymy na mniejsze kawałki. Do drożdży dodajemy mąkę, sól i płatki neste fitness. Jak ciasto będzie lepkie i gęste zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 30 minut. Po tym czasie przelewamy ciasto do keksówki natłuszczonej masłem
Kuchnia w oparachUwielbiam domowy wypiek chleba i bułek, polecam mąkę Szymanowską, bo jest doskonała i bardzo dobrze wyrabia się z niej ciasto, bez żadnych dodatków wypieka się super smaczne pieczywo. Skład: 1 kg mąki Szymanowska 480, ~500 ml ciepłej wody, 50 g świeżych drożdży, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 1 rozbite jajko do posmarowania przed wypiekiem,... Z rozkruszonych drożdży
chleba naszegodomu, zresztą można w tę ciepłą kanapkę z "puchnącego" chleba włożyć, co nam fantazja podpowie. Przygotowanie bułek nie jest trudne i nie odbiega znacząco od jakiegokolwiek innego ciasta drożdżowego. Poniższy przepis pochodzi ze strony kitchn.com Na 8 sztuk placków potrzeba: - 240 ml ciepłej wody - 2 płaskie łyżeczki drożdży suchych - ok. 375 g mąki pszennej - 2 płaskie łyżeczki soli(...)łyżeczki oliwy Ciasto robi się niezwykle prosto, w wodzie rozpuszczamy drożdże, łączymy z pozostałymi składnikami, oprócz oliwy. Zagniatamy kilka minut do uzyskania elastycznego, jednolitego ciasta, będzie bardzo plastyczne i delikatne. Po jakiś 5 minutach gładzimy ze wszystkich stron dłonią z oliwą. Następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na ok. 2 godziny w ciepłym miejscu. Można też owinąć folią i odłożyć
I tu będę miała takie te