ciasto to myślałem, że Aga upiekła dwa chleby. Dopiero gdy dotknąłem, wziąłem do ręki poczułem lekkość. Po przekrojeniu jeszcze bardziej ukazywało swoją naturę jako ciasta. I tak naprawdę nie wiem kiedy zniknęło, dzieci chyba wciągnęły nosem... :) Składniki: 3 szkl. mąki 2 łyżki skórki pomarańczowej 1/3 kostki drożdży 1 łyżka cukru 5 łyżek zmiksowanej surowej dyni około(...)szkl. śmietanki 12% 1 łyżka masła Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w 3-4 łyżkach letniej wody z dodatkiem cukru. Następnie dodajemy mąkę, skórkę pomaranczową, dynię i zaczynamy ręką wyrabiać składniki, dodając małymi porcjami letnią śmietankę. Gdy wszystko się już nam połączy dodajemy miękkie masło i wyrabiamy do momentu, aż bedzie nam odchodziło od ręki. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSKŁADNIKI (ok. 12 sztuk) 500 g m ą ki pszennej 100 g suszonych pomidorów 100 g ricotty 200-250 ml letniej wody 25
La grande e la piccola cuocazaatar nie wymagają jakiegoś konkretnego kształtu. Jest to rustykalny chleb o przeróżnej formie. Możecie upiec okrągłe placki, małe duże lub bardziej owalne. Chlebek świetnie pasuje do wszelkich dipów. Smakuje jak bajka z domowym hummusem ! Podpłomyki Składniki: 12-14 placków 900 g pszennej mąki wysoko proteinowej 50 g świeżych drożdży 500-600 ml zimnej wody 1 łyżka miodu 50 ml oliwy(...)łyżka soli Do posmarowania 4 łyżki zaatar 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy sól morska do posypania Rozpuść drożdże w zimnej wodzie. Dodaj miód, oliwę i wymieszaj. Wlej drożdże do misy, wsyp mąkę i zarób ciasto. Jeśli robisz to przy pomocy robota użyj haka. Dodaj sól i zagniataj dalej. Ciasto jest dosyć luźne ale łatwo je uformować. Przykryj
codojedzeniazostał z nami do dziś. Zapominałam już jak smakuje chleb ze sklepu. Chlebek w wersji podstawowej jest na mące pszennej ,ale ja mieszam mąki i kombinuje a chlebek za każdym razem jest pyszny. Składniki: 750 ml.ciepłej wody 250 ml ciepłego mleka 8 łyżek płatków owsianych 5 dkg drożdży płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 1 kg mąki pszennej(...)łyżka siemienia lnianego 2 łyżki słoneczniku łuskanego Wykonanie: Do miski wsypać płatki owsiane,zalać ciepłą wodą z mlekiem,dodać pokruszone drożdże i płaską łyżeczkę cukru.Przykryć ściereczką i zostawić na 20 min. Następnie dodać siemię i słonecznik a na koniec mąkę.Wyrabiać mikserem z haczykami kilka minut aż składniki dobrze się połączą. Piekarnik włączyć na 180 stopni.Grzałka
Agusiowe smakołykiOd pierwszego wejrzenia nie mogłam się jej oprzeć. Maślana, niezbyt słodka. Idealna na śniadanie ale i na podwieczorek. Polecam Wam bardzo! Przepis pochodzi z
Dzieje kuchennej Wiewióryroznoszący się po całym domu gdy w piekarniku piecze się chleb, bułki czy chałka jest hipnotyzujący. Pieczenie pieczywa uzależnia, potwierdzą to wszyscy, którzy spróbowali. Eksperymentom z różnymi rodzajami mąki i dodatków nie ma końca. Ręka w górę, kto ma ochotę na domowe grahamki! Składniki: Zaczyn (podmłoda): 10 g świeżych drożdży 100 ml wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 250 g mąki żytniej razowej 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej ok. 2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżka soli 1/2 łyżeczki cukru 8 g drożdży
Moje-pitraszeniepieca. Pamiętacie przepis na pizzę w godzinę? Do zrobienia tego chleba będziemy używali dokładnie tego samego ciasta, potraktujemy je tylko nieco inaczej. Ja wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale możecie ciasto zagnieść ręcznie, zajmie to tyle samo czasu. Zaczynamy od wsypania do wody cukru, wlania oliwy i wrzucenia drożdży – wystartujemy je, szybciej się ruszą. Pamiętajcie, że woda ma być(...)ciepła, ale nie gorąca! W temperaturze wyższej niż 60⁰C zabijecie drożdże, które jakby nie było, są żywymi organizmami. Po 5 minutach gdy drożdże zastartują i się lekko spienią, dosypujemy mąkę z solą i całość 8 minut zagniatamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Może być tak, że Wasza mąka albo wchłonie więcej wody albo ciasto
Karo in the Kitchenciasta drożdżowego jest mąż. To on upiekł przepyszny, chrupiący chleb z żurawiną. Zaskoczył mnie nowością, wyjątkowo puszystymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi bułeczkami brioche z miodem. Bułeczki nie zdążyły przestygnąć a znikały w bardzo szybkim tempie. Najlepiej smakowały z domową, śliwkową konfiturą . Składniki: - 650 g mąki - około 40 g drożdży - 250 ml mleka - 80 g roztopionego masła - 4 łyżki miodu(...)Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z cukrem wanilinowym i szczyptą soli. Całość wsypujemy do miski. W środkowej części tworzymy zagłębienie do którego wlewamy lekko rozgrzane mleko z rozpuszczonymi drożdżami, roztopione i przestudzone masło, jajka i miód. Stopniowo mieszamy część płyną z mąką tworząc jednolitą masę, którą następnie wyrabiamy przez około 10 - 15 minut. Miskę nakrywamy ściereczką. Ciasto odstawiamy
Pan i Pani Smith w kuchnisyropem klonowym. Ale bez przesady, nie jest to słodki chleb tylko odrobinę na słodko, idealnie pasuje do wędlin i serów. A syrop klonowy nadaje mu taki bardzo delikatnie wyczuwalny specyficzny posmak. Naprawdę warto spróbować. 500 g mąki pszennej 100 g mąki kukurydzianej 400 g maślanki 5 g suszonych drożdży 1 łyżeczka syropu klonowego 1 łyżeczka brązowego cukru trzcinowego 2 łyżeczki
Marder&Marder Manufacturemleka z odrobiną cukru i mąki. Mąkę przesiać, dodać drożdże lub zaczyn, mleko, sól, cukier, cukier waniliowy, żółtka, rum i na koniec rozpuszczone i schłodzone masło. Ciasto zagniatać kilka minut do momentu aż będzie gładkie i jednolite, można za pomocą miksera. Ja wyrobiłam ciasto za pomocą maszyny do chleba nastawiając program do samego wyrabiania ciasta. Z wyrobionego ciasta uformować
Na słodko lub wytrawnieZdrowy pełnoziarnisty bochenek chleba, który przygotowuje się w kilka chwil bez konieczności zagniatania ciasta. Smaczna propozycja nie tylko na pierwsze i drugie śniadanie, ale także na kolację. Składniki: 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 g płatków owsianych 100 g płatków orkiszowych paczuszka drożdży suchych łyżeczka soli łyżeczka brązowego cukru 250 ml letniego mleka 250 ml letniej wody W misce
wyzwania kuchenneŁatwe do przygotowania, a znikają w mig :) Jestem zadowolona jak widzę uśmiechnięte pałaszujące buzie Składniki: przepis na 36 szklankowych oczek: 0.5 kg mąki 1/2 kostki drożdży
Z Majeczką w kuchniSzwedzkie drożdżówki Jamiego Olivera Składniki na ciasto: 30 g świeżych drożdży 375 ml ciepłego mleka 1 łyżeczka mielonego kardamonu 2 jajka szczypta soli 50 g stopionego masła 700 g mąki Nadzienie: 400 g borówek amerykańskich 75 g cukru 1 pomarańcza Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzuciłam do maszyny do chleba, które za mnie wyrobiła piękne ciasto :-) W czasie kiedy ciasto
Kulinarne przygody Gatitybyło u nas domowego chleba a ten jest pyszny i pachnący. Smak i konsystencja jak dla mnie idealna. Zajadaliśmy jeszcze ciepły z samym masłem Składniki: 500g mąki orkiszowej u mnie Basia Mąka z Orkiszu Pełnoziarnista 300g mąki pszennej u mnie Basia Mąka Extra Wypiek 6oo ml ciepłej wody 16g suszonych drożdży instant 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżeczki(...)cukru 2 łyżki oleju /oliwy Przygotowanie: Mąkę , drożdże , sól i cukier wsypać do miski stopniowo dolewać wodę oraz oliwę wyrabiać ręcznie ciasto do momentu aż zacznie odchodzić od brzegów miski. Ciasto będzie dość kleiste lecz dosypywanie mąki nie jest wskazane. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na godzinkę. Po tym czasie znów zagnieść ciasto i dalej odstawić
W garach u Gosi