chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:258/420)

Najprostsza focaccia bez zagniatania 165

zagniatania najlepiej zostawić na całą noc w lodówce niech drożdże sobie pracują. Rano, lub po pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który(...)pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki ciepłej wody 3 łyżki plus ekstra 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego oregano, rozmarynu lub tyminaku Garść pistacji (opcjonalnie) Gruboziarnista sól do posypania focacci Przygotowanie: Krok 1 Wlej

Niedzielny kucharz
Najprostsza focaccia bez zagniatania 79

zagniatania najlepiej zostawić na całą noc w lodówce niech drożdże sobie pracują. Rano, lub po pracy (ciasto może spokojnie leżeć w chłodzie dwa dni), wystarczy przełożyć je do formy, odstawić do powrótnego wyrośnięcia i upiec. Taki właśnie jest patent na focaccię bez zagniatania. Focaccia pośród pieczywa i chlebów zajmuje miejsce bardzo wysokie, bo jest to wypiek niesamowicie smaczny, który(...)pizzę dla leniwych, czyli bez zagniatania Składniki: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej (480 ml) – może też być mąka tortowa, wtedy focaccia będzie biała jak pizza ½ łyżeczka soli 1 łyżeczka drożdży instant ¾ szklanki ciepłej wody 3 łyżki plus ekstra 3 łyżki oliwy 2 łyżki posiekanego oregano, rozmarynu lub tyminaku Garść pistacji (opcjonalnie) Gruboziarnista sól do posypania focacci Przygotowanie: Krok 1 Wlej

Niedzielny kucharz
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 90

pieczenia Amber zaproponowała upieczenie chleba orkiszowego z kaszą gryczaną . Chleb ten wybrała Ela . Już wcześniej piekłam chleb z kaszą gryczaną , który smakował tak rewelacyjnie, że z chęcią zabrałam się za pieczenie tego orkiszowego chleba. Praktycznie nie zmieniałam nic w oryginalnym przepisie, oprócz dodania do ciasta 1/3 szklanki ziaren siemienia lnianego i posypania siemieniem wierzchu chleba. Chlebek nie jest(...)pyszny jak ten wcześniejszy ale na pewno dużo zdrowszy Zapraszam na chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Dziękuję Wszystkim za wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej

UgotujmyTo.pl
Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 281

wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy(...)miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu. Smacznego Post Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

UgotujmyTo.pl
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 153

mąka ciężka na chleb.  Kup mąkę typ. 500, np. Basia do wypieku drożdżowego, ja ją często kupuje i jest super, dobra też jest mąka Szymanowska, jak i z małych tradycyjnych młynów.  - temperatura mleka - mleko musi być lekko ciepłe, nie może być gorące bo byśmy zabili drożdże i zaparzyli mąkę, powstało by nam ciasto tzw. parzone, drożdże

SMYKWKUCHNI
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 164

Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane

Grahamka, weka i kajzerka
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 213

„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w

Grahamka, weka i kajzerka
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 167

„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej  Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 145

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Grahamki wytrawne 206

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ŻURAWINOWY 72

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny  HELIO                                                              PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z kaszą gryczaną 153

chlebowego. Tak wiem chleb gryczany to żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki na ciasto : 300 – 310 g ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej(...)soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10-12 h przed pieczeniem) 300 ml ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę mieszając ciasto – można mikserem. Ciasto jest dość luźne, więc lepiej je wyrobić

Niebieski kubek z kawa
Chleb marchwiowy 145

chleb ale było późno i był jeszcze ciepły. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 nie ubita szklanka marchwi startej na tarce o bardzo drobnych oczkach ( na miazgę) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 listki świeżej bazylii 6 śliwek odrobina kminku ( nie za dużo) 7 g suszonych drożdży(...)pokroić w paski. Mąkę przesiać  i dodać do niej pozostałe składniki, czyli: letnią wodę, sól, cukier, marchew, 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone śliwki i bazylię, minek i drożdże. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto a następnie pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy chleb 163

Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki. SKŁADNIKI - na dwa bochenki  - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant(...)łyżeczki cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. - Mąkę przesiewam do miski i mieszam z cukrem, kakao i solą. - Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę. - Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam

Basia w kuchni
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 134

powstrzymać ... nie ma jak  mały, domowy bochenek chleba Składniki: 2 woreczki ryżu jaśminowego firmy Kupiec (2 x 100 g) 1 szklanka mąki żytniej 1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 1/2 łyżki (do wyrabiania i podsypania) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) szczypta soli 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu(...)ugotowaniu ryż studzimy - zanim zaczniemy go mieszać z pozostałymi składnikami powinien być ciepły (nie gorący!). Po przestudzeniu ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania