szklanki wody-letniej 1/2 szklanki mleka -ciepłego 7 g drożdży suszonych 2 łyżki masła 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru Wszystkie składniki wsypujemy i wlewamy do miski . Masło dodajemy po roztopieniu , ma być płynne ale nie gorące . Całość wyrabiamy na gładką masę , najlepiej użyć automatu do chleba . Wyjmujemy z miski , toczymy w rulon i kroimy w kawałki wielkości
Ogrodnik w podróżyProsty w wykonaniu i bardzo przyjemny w jedzeniu 😁 chleb. Wykonany z mąki mieszanej. Ma fajną strukturę i nie kruszy się zupełnie, nawet po kilku dniach. Oczywiście możemy wzbogacić go dowolnie o ulubione dodatki: ziarno słonecznika, dyni, suszone pomidory ... Polecam bo przepis jest bardzo prosty i nie wymaga od nas super zdolności w wypiekaniu pieczywa 😉😍 Składniki: 250 g mąki pszennej(...)cukru 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 500 ml letniej wody Wykonanie: Do miseczki wlewamy 250 ml ciepłej wody, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, łyżeczkę mąki pszennej oraz rozkruszone drożdże. Mieszamy całość i odstawiamy do wyrośnięcia. Do misy miksera wsypujemy obie mąki, sól, resztę wody oraz wyrośnięty rozczyn z drożdży. Wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy siemię
Walijskie Pichcenieczas na jego wyrastanie no i efekt był niezadowalający (żeby nie napisać opłakany!). Dziś dałam sobie czas, i ze spokojem, bez pośpiechu upiekłam korzystając z przepisu w "Przyjaciółce" upiekłam chleb w garnku. Cierpliwość i dokładność została nagrodzona. Chlebek wyszedł pyszny, pachnący smażoną cebulką, wyrośnięty pokazowo z chrupiącą skórką ... Za kilka dni próbuję następny przepis :) Składniki(...)pszennej ok 400 ml cieplej wody 8 g suchych drożdży łyżeczka soli 3 łyżki usmażonej na maśle cebulki 2 łyżki siemienia lnianego, słonecznika lub sezamu łyżka oleju Wykonanie: Wszystkie trzy gatunki mąki przesiać. Dodać suche drożdże, wodę i wyrobić mikserem ciasto za pomocą haka. Wyrabiać około 10 minut. Nie przejmować się konsystencja ciasta, która jest
Walijskie Pichcenie60/40 Nilsa. Znajdziecie go na blogach: Tatter o chlebie i u Doroty z mojewypieki . Ja zwiększyłam odrobinę ilość składników i zmieniłam proporcje, ponieważ z podstawowej ilości w przeciętnej keksówce chleb moim zdaniem wychodził za niski. Te proporcje z oryginalną ilością wody i zwiększoną mąki czynią ciasto o wiele bardziej ścisłym, więc podejrzewam, że dałoby się uformować z niego bochenek rękami(...)piec go na kamieniu w piekarniku, zamiast w formie. Składniki: 300g zakwasu żytniego 150g mąki razowej (żytniej lub pszennej) 210g maki pszennej 200ml wody 10g soli ok. 3 g drożdży masło otręby do wysypania keksówki Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać mikserem do całkowitego połączenia się. Pozostawić miskę przykrytą ściereczką na 45 min. Ponownie przemieszać zawartość mikserem
W kuchni wieczoremGotowe w : 1,5 h Turecki chleb pide gości w moim domu już od wielu lat. Jest rewelacyjnym dodatkiem do wielu potraw, a ja sama najczęściej podaję go z kurczakiem curry. To w jaki sposób go podacie jest tylko i wyłącznie Waszą inicjatywą. Nieskromnie przyznam, że ilekroć zaserwuję go swoim gościom, za każdym razem ochów i achów(...)formowania) 10 dkg drożdży (dwie paczki suchych) Krok po Kroku 1 Wszyskie składniki wrzucamy do miski i mieszamy przez chwilę aż do połączenia składników (ciasto będzie dość rzadkie). 2 Ręce smarujemy olejem, ciasto dzielimy na pół i wykładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy ciasto w kształt dysku o wysokości 2-3cm. 3 Przygotowane chleby pozostawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyWłączyłam dziś komputer dopiero w południe... I od razu trafiłam na artykuł o tym, że dziś, czyli 16 października, jest Światowy Dzień Chleba. Powędrowałam więc do kuchni i szybciutko wyrobiłam ciasto na domowy chlebek - mój pierwszy! :D Przepisów miałam kilka, natomiast do każdego brakowało mi coś... Wreszcie wybrałam taki, który najbardziej mogłam zmodyfikować pod posiadane składniki i oto prezentuję pyszniutki(...)świeżych drożdży 400 ml ciepłej wody 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka cukru 2 łyżeczki suszonej bazylii 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki oregano 2 garście ziaren słonecznika Dodatkowo: masło lub margaryna do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy (ja piekłam w wymiarach 34x9cm) Sposób przygotowania: Do letniej (nie gorącej!) wody dodajemy cukier, drożdże i jajko
Kolorowy Przepisownikciabatta – chleb pszenny z garnka – bajgle – chlebek z pesto – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów ROGALE Ilość porcji: 8 rogali Przygotowanie : 2 h 20 minut Składniki: – 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550 – 130 ml ciepłej wody – 120 g jogurtu naturalnego – 5-6 g suchych drożdży (lub około
nietylkopasta.plJest to tradycyjny szwedzki chleb chrupki o wspaniałym smaku żytniego pieczywa. Otwór w środku tego chlebka to pamiątka po czasach, kiedy do suszenia nawlekano pieczywo na kij, który następnie wieszano na krokwiach. Można upiec mniejsze chlebki i związać je czerwoną wstążką, a następnie podarować komuś bliskiemu. Przepis na 8 chlebków: 45 dag mąki żytniej, mielonej w domu lub z przemiału(...)łyżeczka soli 2 g świeżych drożdży 5 dag masła, ( 4 łyżki) 275 ml ciepłej wody, (ponad 1 szklanka) 2 szklanki otrębów pszennych 1. Lekko natłuścić dwie blachy. Rozgrzać piekarnik do tem. 230 C. Wymieszać w dużej misce mąkę żytnią z solą. Dodać masło, utrzeć rękami i zrobić zagłębienie na środku. 2. Rozetrzeć drożdże z odrobiną wody, wymieszać. Wlać
Apetyczna babeczkaChleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją świeżość. Polecam! Print Chleb(...)żytniego 400 g wody w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki soli morskiej 4 g suchych drożdży 3 łyżki octu winnego - czerwonego 6 łyżek siemienia lnianego 6 łyżek pestek dyni 100 g mąki orkiszowej 430 g mąki pszennej zwykłej Instructions Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże wymieszać. Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy pomocy miksera przez około 5 minut
SprawdzonaKuchnia.plChleb pszenny Ten przepis jest dla osób, leniwych i tych, którzy pierwszy raz będą piekli chleb oraz dla takich, którzy nie lubią długo czekać na wyrastanie ciasta. Chlebek jest łatwy w przygotowaniu i tu nie ma szans, aby się nie udał. Oczywiście, jeżeli zostanie przygotowany według przepisu. Składniki : na 2 keksówki drożdże świeże - 50 g cukier - 2 łyżeczki
Kuchnia DanusiPyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 50
chleba naszegoletniego mleka 150 ml letniej wody. Wykonanie: Mąkę wymieszać z drożdżami (suchymi instant- jeśli używacie świeżych należy zrobić rozczyn) Dodać resztę składników i zagnieść miękkie elastyczne ciasto. Jeśli ciasto będzie za twarde dodajcie wody, jeśli za luźne odrobinę mąki. Ciasto dobrze wyrobić. Można w maszynie do chleba, lub mikserem z końcówkami w kształcie haków. Przenieść do naoliwionej
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSzukałam idealnego przepisu na bułki do kebaba i udało się. Skorzystałam z przepisu
W kuchni u Monikisłodkawą nutę smakuje ze wszystkimi dodatkami. Bardzo smaczne urmaicenie chleba powszedniego. Składniki na 1 bochenek: 280 g żytniego zakwasu 3-fazowego 200 g mąki żytniej 300 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 łyżka miodu 2 łyżki melasy 250 ml wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!chleb praktycznie nie wymaga dodatków. Wystarczy położyć plasterek pomidora lub ogórka, może być twarożek z rzodkiewką - według smaku i uznania. Składniki: -1 kg mąki 750 -35 dkg mąki 650 -10 dkg mąki żytniej razowej -10 dkg drożdży -20 dkg wędzonki -1,2 l ciepłej wody -czubata łyżka cukru -3 łyżeczki soli -2 łyżki cebulki granulowanej Wędzonkę kroimy(...)drobniutką kosteczkę. Drożdże mieszamy z cukrem, szklanką wody i szklanką mąki 750. Odstawiamy do wyrośnięcia: Do większej miski wlewamy pozostałą wodę, dodajemy sól, wyrośnięty rozczyn, mąkę żytnią, pozostałą mąkę 750, mąkę 650 i wyrabiamy ciasto. Dosypujemy wędzonkę i cebulkę i wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do natłuszczonych blaszek, wygładzamy wilgotna dłonią i odstawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy
Maminek kulinarny