chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:257/420)

Chleb z foremki 169

suchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie : Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw przygotować rozczyn -  drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki, a następnie odstawić na około 15 minut).  Dodać sól, cukier, ciepłe mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie(...)przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochen i przełożyć do keksówki oprószonej mąką i ponownie odstawić na 30 minut. Wierzch chleba posmarować wodą wymieszaną z oliwą i delikatnie ponacinać. Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180*C na złoty kolor. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty

Malinowo w kuchni
Pszenno - orkiszowy chleb na miodzie z ziarnami 165

się na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z   TEJ   strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren(...)łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Chleb wieloziarnisty 159

dziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki(...)chlebowej 10 g soli morskiej namaczanka Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi

w mojej kuchni
Chleb z mąki orkiszowej 86

suchych drożdży 250 ml (1 szkl) ciepłej wody 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera. Ja mam to szczęście, ze posiadam taki, który tą czynność wykonuje za mnie. Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Formę na chleb smaruję

MojaQchnia.pl
Wytrawny chleb z cukinią na drożdżach 105

Pyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 40 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki nasion słonecznika 170 ml ciepłej wody 1 łyżka czarnego sezamu Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól

Mango Papaja
Chleb z kaszą manną 159

pewno nie ostatni! Chleb wyszedł cudnie miękki i pulchny w środku, ale z chrupką skórką na zewnątrz. Ciężko poprzestać na jednej kromce przy degustacji :) Sk ł adniki na 1 dużą keksówkę - o wymiarach LxWxH 3 0x10x7 cm : 500 g mąki pszennej   100g kaszy manny   1 łyżeczka cukru   1 łyżeczka soli   25 gramów drożdży(...)łyżka oleju   1 i 1/3 szklanki letniej wody + 4 łyżki do rozpuszczeni a drożdży sezam naturalny - do posypania z wierzchu Mąkę przesi a ć do dużej miski z solą i kaszą manną. Na środku zrobić zagłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i zalać 4 łyżkami letniej wody. Wymieszać środek łyżką ,starając się zbyt dużo nie zagarnąć mąki

Grunt to przepis!
Adżarskie chaczapuri – prosty przepis z Gruzji 109

było prostym i powszechnie dostępnym daniem dla ubogich. Dosłowne tłumaczenie chaczapuri to chleb z twarogiem. Chaczapuri jest tak popularnym daniem na Kaukazie, że ekonomiści stworzyli specjalny Khachapuri Index (odpowiednik Big Mac Index ), który odzwierciedla inflację na przykładzie podstawowych składników dania: mąki, sera, masła, jajek, mleka i drożdży. Gruzini, którzy swoją kuchnię narodową traktują bardzo poważnie, uważają, że chaczapuri to zwierciadło

smakowitehistorie.com
Chlebek ziołowy rwany 145

Chlebek ziołowy rwany to nic innego jak puszysty chlebek pieczony z masłem ziołowym. Najlepiej smakuje na ciepło i stanowi super dodatek np. do dań z grilla

Kulinarne Przeboje
Bagietki 115

cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy BAGIETKI CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 h 20 minut SKŁADNIKI: – 4 szklanki mąki pszennej typ 450 – 650 + dodatkowa około 50 g do podsypywania – 250 ml wody (temperatura pokojowa) – 1 szklanka mleka – 2 łyżeczki suchych drożdży (lub 16 g drożdży świeżych) – 2 łyżeczki cukru – 1 łyżka miękkiego masła(...)mleka masło i cukier, wymieszaj aby się rozpuściły, dodaj wodę i odstaw mleko do przestygnięcia. Jeśli używasz drożdży świeżych dodaj je do mleka kiedy będzie jeszcze ciepłe ale nie gorące, wymieszaj i odstaw na 10 minut. Wlej mleko (opcjonalnie mleko z drożdżami) do misy miksera. Dodaj pierwszą szklankę przesianej mąki i drożdże, wymieszaj, tak dodawaj kolejne szklanki mąki

nietylkopasta.pl
Chleb oliwny z oliwkami 164

Ciasto na pizze przeważnie z mąki typ.00 przygotowujemy, ale z niej również chleb pieczemy. Kiedy dodatkowo oliwę i oliwki dodamy, to wyjątkowy chlebek mamy. Na jednej kromce z pewnością się nie zatrzymamy, bo kolejne z wielkim smakiem zjadamy. Idealny jako dodatek do sałatek.  Składniki: 1 opakowanie drożdży instant lub świeżych 25 g, 1 płaska łyżeczka cukru, 350 g mąki(...)oliwek, 1 plaska łyżeczka soli, 100 g zielonych oliwek w plasterkach, 150 ml ciepłej wody, 1 łyżeczka suszonego oregano. Przygotowanie: Do dużej miski przelewamy wodę, rozpuszczamy w niej drożdże z cukrem i mieszamy z 100 g mąki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu na ok. 15 min. Oliwki można pokroić na mniejsze kawałki. Rada: jeśli mamy całe oliwki

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania