trochę czarnuszki do posypania (opcjonalnie) Przygotowanie bułek (9 sztuk): W dużej misce wymieszaj dokładnie mąkę, słód i sól. W mniejszej misce rozpuść drożdże w wodzie. Przelej wodę z drożdżami do miski z mąką, dodaj zaczyn. Mieszaj kilka minut (można mikserem ręcznym), aż do dokładnego połączenia się składników. Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat roboczy i wyrabiaj ciasto około(...)konstystencję gęstej pasty. Uformowane bułki czeka końcowe wyrastanie. Upieczone bułki na sobotnim słoneczku. Bułki bliżej. Bułki jeszcze bliżej. Bułka cała i bułka przekrojona. Miękisz, ciemny od żyta. inspirowała książka Chleb. Jeffrey Hamelman
Grahamka, weka i kajzerkadał się z niej wyjąć;) Ma bardzo ciekawy smak - lekko kwaskowy i gryczany. Bardzo przypomina chleb razowy, ma chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Ten chleb piekłam uczestnicząc w Majowej Piekarni Amber . Składniki zaczynu: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie zaczynu: Składniki zaczynu wymieszać w dużej misce, przykryć ściereczką i pozostawić(...)zapewnić ,,pracującemu" zaczynowi stabilne warunki bez przeciągów miskę wstawiam do niewłączonego piekarnika. Składniki ciasta właściwego: 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej palonej cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki soli morskiej 2 łyżeczki płynnego miodu 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000 Przygotowanie ciasta właściwego: Składniki ciasta właściwego wymieszać i miksować przez kilka minut
Codziennik Kuchennysłodkawy za sprawą suszonych fig. Jesienny chleb z dynią i figami doskonale smakuje z serami i pastami lub pasztetami warzywnymi. Składniki: 100 g utartej dyni lub puree z dyni 50 g zakwasu, płynnego 50 g mąki razowej z pełnego przemiału ( pszennej, orkiszowej lub żytniej) 400 g mąki pszennej typu 550 5 g świeżych drożdży 230 g wody 10 g soli(...)Uformuj podłużny bochenek i przełóż do koszyka lub formy do pieczenia wysypanej mąką, odstaw na 40-60 minut, w zależności od temperatury pokojowej. Nagrzej piekarnik do 220 st.C. Piecz chleb na dolnym poziomie przez 35-40 minut. Wystudź chleb na ruszcie. Smacznego
Codziennik Kuchennybierzemy), dodajemy drożdże i mieszamy do rozpuszczenia,wlewamy miód i wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy.Powstałą zawiesinę zostawiamy do wyrośnięcia, przykryte ściereczką na 15 minut. Ciasto chlebowe: Do misy wsypujemy przesianą mąkę pszenną i mąkę orkiszową jasną,Dodajemy sól i ziarna słonecznika. Wlewamy wyrośnięty rozczyn.Wyrabiamy ciasto energicznie kolo 15 minut. Kosz do wyrastania chleba obsypujemy mąką
Różowa kuchniaPyszne serca drożdżowe z dżemem, które na pewno zaspokoją apetyty łasuchów. Potrzebujemy ciasto drożdżowe,prawie takie samo jak na bułki maślane... 1 kg mąki 450
chleba naszegoSzybko, łatwo, pachnąco, smacznie i przyjemnie :) Tak można powiedzieć o domowym wypieku bułek :) Najpierw robimy zaczyn: pół kostki drożdży, łyżka cukru, łyżka mąki, dwie szklanki
chleba naszegoWitam serdecznie Propozycja na smaczne i ładnie wyglądające pizzerinki , są proste do zrobienia i na pewno najmłodszym przypadną do gustu :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie
Uwaga Babcia Piecze ChlebRodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową
Grahamka, weka i kajzerkasuchych drożdży (7g) lub 14g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Przygotowanie : Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami (jeśli używamy świeżych drożdży, musimy najpierw przygotować rozczyn - drożdże wymieszać z 4 łyżkami ciepłego mleka, łyżeczką cukru oraz łyżką mąki, a następnie odstawić na około 15 minut). Dodać sól, cukier, ciepłe mleko oraz ciepłą wodę. Całość dokładnie(...)przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia na ok.1h. Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, uformować bochen i przełożyć do keksówki oprószonej mąką i ponownie odstawić na 30 minut. Wierzch chleba posmarować wodą wymieszaną z oliwą i delikatnie ponacinać. Blaszkę wstawić do zimnego piekarnika i piec 35-45 minut w 180*C na złoty kolor. Gotowy chleb powinien być wyrośnięty
Malinowo w kuchnisię na jeszcze gorącą, chrupiącą kromkę chleba ;-) Przepis wzięłam z TEJ strony z pewnymi modyfikacjami. Składniki na dwa bochenki: 4 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ¾ szklanki ciepłej wody 1,5 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki miodu 1 łyżka soli 2 łyżki roztopionego masła 1,5 łyżki suszonych drożdży 1 łyżka ziaren sezamu 1 łyżka ziaren(...)łyżką mleka i posypać ziarnem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 – 45 minut w temperaturze 190 stopni C. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce. Upieczony chleb powinien mieć po ostukaniu go głuchy odgłos. Smacznego
Na słodko lub wytrawniedziękuje ,chlebek jest pysznyyyyyyyyyy!!! Chleb wieloziarnisty Składniki: Namaczanka: 28 g płatków owsianych 28 g ziaren słonecznika 28 g nasion dyni 28 g siemienia lnianego 28 g sezamu 175 g wody Wszystkie składniki wymieszać, przykryć folią i zostawić na 12-16 godzin. Ciasto właściwe: 100 g dojrzałego zakwasu żytniego, 100% hydracji 350 g wody 5 g drożdży instant 680 g mąki(...)chlebowej 10 g soli morskiej namaczanka Zalać zakwas wodą. Wymieszać a następnie dodać drożdże, mąkę, namaczankę i sól. Wyrabiać ciasto ok. 5 minut. Przykryć i odstawić na 10 minut. Następnie wyrabiać jeszcze przez ok. 3 minuty. Przykryć i odstawić do podwojenia objętości (ok. 2-2,5 godziny). Przełożyć ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, pomagając sobie dłońmi zwilżonymi
w mojej kuchnisuchych drożdży 250 ml (1 szkl) ciepłej wody 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Możecie użyć miksera. Ja mam to szczęście, ze posiadam taki, który tą czynność wykonuje za mnie. Ciasto przekładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. Formę na chleb smaruję
MojaQchnia.plPyszny, nieco wilgotny i bardzo długo utrzymujący świeżość chleb. Z dodatkiem dużej ilości nasion słonecznika i czarnym sezamem z zewnątrz. Mocno chrupiąca skórka i bardzo mięciutkie wnętrze. Pierwsze pół bochenka zjedliśmy jeszcze na ciepło wiedząc, iż tak nie wolno! W pierwszej chwili pomyślałam, że zamiast pysznego chlebka wyszedł zakalec ale jak się okazało musi chwilę po upieczeniu odstać. Jest niesamowicie(...)mąki z ciecierzycy (można zastąpić dowolną mąką) 40 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3-4 łyżki nasion słonecznika 170 ml ciepłej wody 1 łyżka czarnego sezamu Cukinię ścieram na tarce o drobnych oczkach i odciskam z nadmiaru płynu. Ciepłą wodę mieszam z cukrem i drożdżami. Do miski przesiewam wszystkie mąki, dodaję cukinię, wodę, sól
Mango Papaja