chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:261/420)

Chleb pszenno – żytni z otrębami i szałwią i o pewnym październikowym wieczorze 134

chleb, ale już ani razu nie upiekłam go z tamtego przepisu.. Ten przepis jest równie prosty, jednak urozmaicony o skład i aromatyczne dodatki. Pomieszałam mąkę pszenną z żytnią , a także otręby i upiekłam go obłożonego hojnie od spodu i delikatnie na wierzchu szałwiowymi listkami. Pachniał i smakował pysznie i ciekawie! Polecam! Składniki: (na małą keksówkę) 2,5 dkg drożdży(...)łyżki siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka listki z 2-3 gałązek szałwii 1-2 łyżki otrębów do posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni

Raj dla Podniebienia
CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM 154

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika.  Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki(...)posypania 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut

Moja Książka Kucharska
ciasto 166

Pierwszy weekend majowy, niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka. Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu

chleba naszego
Gisia i mini hot dogi 185

Domowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :)  1kg mąki, 1/2

chleba naszego
PAIN BOUILLIE 164

Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody(...)zakwas. Zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Dodać miód i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. 2. Wyrobić ciasto. Włożyć drożdże do dzbanka, wlać wodę i rozetrzeć. Wsypywać po odrobinie mąki i wyrabiać, aż powstanie zwarte ciasto. 3. Włożyć ciasto na stolnicę oprószona mąką i zagniatać 6-8 minut, aż zrobi

Apetyczna babeczka
Focaccia 76

kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych

nietylkopasta.pl
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ Z OTRĘBAMI PSZENNYMI 70

już pewnie zauważyliście ostatnio mnie naszło na pieczenie chleba. Przyznam Wam, że kiedyś nie lubiłam zabawy z chlebem czy bułkami, ale tak jakoś mi się odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie(...)blaszki i piec :) Składniki: * 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam  Młyny Szczepanki ) * 7 g suchych drożdży * 1 płaska łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka soli * 1 jajko * 330 ml mleka * 100 g otrąb pszennych Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, całość dobrze rozmieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki żytniej, wymieszać

Zrób to smacznie
Chleb orkiszowy na drożdżach. 182

TUTAJ Chleb ten ma to do siebie, że lubi się kruszyć, taka jego natura, mimo tego bardzo zachęcam do jego przygotowania, ponieważ jego smak jest niepowtarzalny i życie jest za krótkie, żeby nie zrobić go tu i teraz! ;) Potrzebujemy: 250 g mąki orkiszowej typ 2000 250 g mąki pszennej 150 g wody 250 g mleka 40 g świeżych drożdży(...)płatków owsianych górskich 50 g pestek słonecznika 20 g oleju rzepakowego opcjonalnie 1 łyżeczka soli i 1 łyżeczka cukru Drożdże rozprowadzamy w ciepłej wodzie, razem z cukrem, jeśli nie macie przeciwwskazań, aby go użyć (tak na prawdę nie jest on potrzebny) i odstawiamy miksturę na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie dolewamy ciepłego mleka, dodajemy mąki, płatki, słonecznik, olej

MamaOskarka
Chleb na kefirze – bez wyrabiania i wyrastania 170

przygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju pestek czy nasionek, są świetnym dodatkiem. Rodzinie bardzo smakował 😃 Inspirację znalazłam tutaj . SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej chlebowej typ 750 5 dag świeżych drożdży 250 ml ciepłej(...)wody 25 dag kefiru 2 płaskie łyżeczki cukru 1,5 płaskiej łyżeczki soli czarnuszka do posypania olej do posmarowania formy WYKONANIE: Drożdże rozmieszać w dużym kubku z cukrem, łyżką odebranej od całości mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko

Kuchenne zapiski Edyty
Parówkowe buły 123

dzieci Składniki : ciasto : 5 szklanek mąki pszennej 1 opakowanie drożdży suszonych ( 7g ) 2 szklanki wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli reszta: 10 cienkich parówek w typie berlinek kawałek startego żółtego sera papier do pieczenia Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski lub najlepiej do maszyny do chleba i wyrabiamy na gładką masę . Wyjmujemy , przekładamy do miski

Ogrodnik w podróży
Chleb z ziaren i nasion 88

Zwyczajnie ta nazwa mi nie leży.  Ale sam chleb jak najbardziej. Piekłam go już kilka razy, ale pomijałam magiczny składnik - nasiona babki płesznik. Chleb był smaczny i nie tracił wiele na wartości, ale niemiłosiernie się kruszył. Namoczone nasiona plus dodatkowo siemię lniane, dają klej, który scala pozostałe składniki. W chlebie nie ma ani jajka, ani mąki. Są płatki(...)oryginale owsiane), ja zdecydowałam się na gryczane, stąd środek chleba wygląda nieco inaczej niż oryginał, a sam smak jest lekko gryczany, co od razu wyczuła moja koleżanka, kiedy poczęstowałam ją kromką. Chleb można przechowywać w temperaturze pokojowej, dla mnie taki bochenek wystarcza na cały tydzień. Zawijam w papier do pieczenia i leży w kuchni. Dobrze się również mrozi

bistro mama
Conchas - meksykańskie słodkie bułki 1109

Concha to jeden z najbardziej tradycyjnych, rozpoznawalnych i popularnych słodkich meksykańskich wypieków. Słodka bułka drożdżowa, mięciutka, puszysta i aromatycznie pachnąca, pokryta słodką skorupką, na której odciśnięty

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb rustykalny 64

Czas czytania: 2 min Chleb na zakwasie żytnim z mąk mieszanych. Lekko wilgotny z chrupiącą grubą skórką, długo utrzymuje świeżość. Ten chleb potrzebuje czasu, ale nie przerażajcie się, nie jest pracochłonny! Po prostu, wieczór przed pieczeniem chleba trzeba zrobić zaczyn i dać mu przynajmniej 10 godzin popracować. Nasza praca polega na dosypywaniu składników i mieszaniu ich. Później tylko pieczenie(...)delektowanie się fantastycznym smakiem domowego chleba:)     Składniki na zaczyn; 50 g wody w temperaturze pokojowej 75 g zakwasu żytniego 75 g mąki żytniej razowej Składniki na zaczyn mieszam w misce drewnianą łyżką, przykrywam szczelnie folią spożywczą robiąc w niej jedną małą dziurkę wykałaczką. Odstawiam w ciepłe miejsce na co najmniej 10 godzin. Ciasto właściwe; gotowy zaczyn

SprawdzonaKuchnia.pl

Proponowane wyszukiwania