chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:253/420)

La Puddica Brindisina - Drożdżowe chlebki z botwiną, anchois i oliwkami 224

przygotowywania ciasta są takie same, jak dla innych rodzajów ciasta drożdżowego, np. na chleb. Ciasto jest dość słone - jeżeli tego nie lubicie, dodajcie trochę mniej soli do ciasta. Uwaga do przygotowywania ciasta: W oryginalnym przepisie Marlena de Blasi każde od razu wymieszać w misce mąki, drożdże i cały płyn. Ja tego nie polecam, gdyż może się okazać, że ciasto

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb - dobrodziej orkiszowy 128

woda, trochę czasu , piekarnik lub wypiekacz do chleba.. mieszanka do wypieku chleba  dobrodziej orkiszowy woda Skład mieszanki: mąka orkiszowa typ 2000, mąka graham typ 1850, mąka pszenna typ 750, mąka żytnia typ 750, pestki słonecznika, siemię lniane, naturalny suszony zakwas żytni, słód, sól, drożdże instant

Moje domowe kucharzenie
Podłużne bułki pszenne 226

soli  2 łyżeczki cukru  2 łyżki oleju  6 g suchych drożdży (lub około 20 g świeżych)  Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić ciasto przez 20 minut. Potem przykryć miskę ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ wyręczyłam się automatem do chleba] .Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt

Moje domowe kucharzenie
Pyszny chleb z mąki pszennej i razowej 184

dodać mieszankę ziaren, naczynie zamknięte, interwał, 30 sekund -zostawić ciasto do wyrośnięcia Wyrabianie ręczne – na stolnicę wysypać mąki, zrobić dołek. Dodać sól, cukier, ziarna, płatki owsiane, suszone drożdże. Wlać trochę ciepłej wody i wyrabiać ciasto. Dolewać wodę podczas ugniatania, aż wszystko się połączy i powstanie sprężyste ciasto. Ugniatać około 10 minut. Ciasto włożyć do miski lekko wysmarowanej olejem(...)wyłożyć ciasto na chlebek. Uformować owalny chlebek. Posmarować mlekiem o temperaturze pokojowej. Obsypać chlebek mąką. Można lekko naciąć. Nagrzać piekarnik do 190 C i piec do momentu aż chleb będzie miał sztywną skórkę. Jak popukacie to będzie taki specyficzny dźwięk i lekko chlebek powinien się zarumienić. Chlebek jest pyszny, polecam

Kuchnia Pokoleń
Curry z kurczaka z mlekiem kokosowym i pomidorami 70

curry z kurczakiem jest idealny dla Ciebie. Przepis ten jest łatwy do wykonania, wykorzystuje pomidory z puszki, a jego przygotowanie zajmuje tylko godzinę. Doskonale komponuje się z ryżem lub chlebem naan. Czytaj dalej, aby dowiedzieć się, jak przygotować to smaczne curry! Omówimy składniki i instrukcje. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, dzięki którym to curry stanie się hitem w Twoim domu! Łatwe(...)odrobinę szpinaku. Doskonale komponuje się z ryżem lub naan Kurczak doskonale komponuje się z ryżem lub naan. W Indiach naan jest popularnym dodatkiem do potraw z ryżu. Hindusi rozrywają chleb prawą ręką, aby cieszyć się smacznymi kęsami. Naan często podaje się z różnymi sosami do maczania, takimi jak chutney, który jest pikantną przyprawą sporządzaną z różnych rodzajów warzyw i owoców

Patchwork
Prosty pszenny chleb 149

Miał to być chleb serowy.. Gdy już wszystkie składniki przygotowałam, zajrzałam do lodówki po ser i okazało się, że wyparował.. No cóż.. musiałam zmienić część składników.. Z podanego przepisu wychodzi jeden średniej wielkości bochenek Ja piekłam w małej keksówce. Bazowałam na przepisie z tej strony ( dotyczy tylko podstawowych składników) Składniki: 400 g mąki pszennej 1 łyżeczka(...)soli 0,5 łyżeczki cukru 300 g wody 1 płaska łyżeczka drożdży 1 łyżeczka prażonej cebulki 1 /2 łyżeczki kminku 1/2 łyżeczki suszonego majeranku 2 listki drobno pokrojonej świeżej bazylii. Dodatkowo: 1 rozmącone jajko 1 łyżeczka mleka ziarna do posypania. Sposób wykonania: Wszystkie składniki wyrobić  i pozostawić na 2 godziny. Po tym czasie ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy

Na słodko lub wytrawnie
Chleb drożdżowy z kaszą manną i płatkami owsianymi 141

Pewnie znów się powtórzę, ale napiszę ponownie, że domowy chleb jest najlepszy. A jak wyjdzie nam chrupiąca skórka to już niebo w gębie. Chleb najlepiej studzić na metalowej kratce, na pewno będzie chrupiący. Upiekłam chleb z dodatkiem płatków owsianych błyskawicznych i kaszy manny. Nie ukrywam, że pyszny mi wyszedł. Niezwykle puszysty z chrupiącą skórką. Po naciśnięciu chlebek wraca. Upieczcie. Potrzebujemy(...)kaszy manny 1 łyżeczka soli 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka ciepłego mleka Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy olej do posmarowania foremki płatki owsiane do posypania foremki Wykonanie pysznego chlebka: 1. Do miski wsypujemy mąkę, kaszę mannę i płatki owsiane. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i cukier, następnie wlewamy do sypkich składników

Izabelawkuchni
Orkiszowo-zytni chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie 165

chleb z siemieniem lnianym, na zakwasie zaczyn: 100 g żytniego zakwasu 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej (w oryg. orkiszowej) 100 ml wody Składniki mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na 12 godzin. 30 g siemienia lnianego 60 g wody Siemię zalewamy woda i odstawiamy. Gdy zaczyn jest gotowy łączymy go z siemieniem i reszta składników: 10 g świeżych drożdży(...)przykryciem. Po tym czasie ciasto powinno potroić objętość. Z ciasta formujemy bochenek, u mnie był okrągły. Przekładamy go do koszyczka wysypanego mąką (lub durszlaka wyłożonego ściereczką obsypana mąką). Chleb powinien wyrastać ok. 45 minut. Nagrzewamy piekarnik z kamieniem do pizzy lub z blachą do 230 st.C. Na dnie pieca umieszczamy metalową miseczkę z wodą. Gdy chleb wyrośnie szybko przerzucamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb pszenno – żytni z otrębami i szałwią i o pewnym październikowym wieczorze 153

chleb, ale już ani razu nie upiekłam go z tamtego przepisu.. Ten przepis jest równie prosty, jednak urozmaicony o skład i aromatyczne dodatki. Pomieszałam mąkę pszenną z żytnią , a także otręby i upiekłam go obłożonego hojnie od spodu i delikatnie na wierzchu szałwiowymi listkami. Pachniał i smakował pysznie i ciekawie! Polecam! Składniki: (na małą keksówkę) 2,5 dkg drożdży(...)łyżki siemienia lnianego (dodatkowo) 2 łyżki mleka listki z 2-3 gałązek szałwii 1-2 łyżki otrębów do posypania wierzchu Wykonanie : 1.W małej miseczce rozpuszczamy drożdże z cukrem, łyżką mąki i niewielką ilością wody. 2. W misie umieszczamy wszystkie pozostałe składniki, dodajemy zaczyn i wyrabiamy ciasto. Powinno być zwarte i gęste, ale łatwo odklejające się od dłoni

Raj dla Podniebienia
CHLEB PELNOZIARNISTY ZE SLONECZNIKIEM 175

CHLEB PEŁNOZIARNISTY ZE SŁONECZNIKIEM Dzisiaj przedstawiam przepis na domowy chleb pełnoziarnisty ze słonecznikiem. Chleb ten jest naprawdę łatwy w przygotowaniu, ma chrupiącą skórkę z zewnątrz i miękki środek wypełniony prażonymi ziarnami słonecznika.  Polecam przepis! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki uprażonych na suchej patelni ziaren słonecznika + 2 łyżki(...)posypania 2 łyżki mąki żytniej 1 łyżeczka miodu naturalnego 2 łyżeczki soli morskiej 1 łyżeczka oliwy 2 płaskie łyżeczki drożdży instant 500ml letniej wody 2 łyżki maku do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Wszystkie mąki wsypujemy do miski, dodajemy drożdże, miód, oliwę oraz sól morską, wlewamy wodę - wyrabiamy ciasto mikserem przez około 7 minut lub ręcznie przez 8-10 minut

Moja Książka Kucharska
ciasto 186

Pierwszy weekend majowy, niedziela, wszyscy w domu...więc ciasto musi być, chociaż drożdżówka. Zapasy zimowe pod ręką, mąka jest, po drożdże ktoś wyskoczy do sklepu

chleba naszego
Gisia i mini hot dogi 206

Domowe mini hot dogi :) Bardzo szybka i smaczna przekąska dla małych i dużych :) Robimy klasyczne ciasto drożdżowe jak na bułki czy pizzę :)  1kg mąki, 1/2

chleba naszego
PAIN BOUILLIE 183

Jest to tradycyjny francuski chleb żytni, wyrabiany na zakwasie przyrządzanym z żytniej mąki wymieszanej z wrzątkiem, pozostawianym na noc, by sfermentował. Ten chlebek ma wyrazisty smak, który podkreśla dodany do ciasta kminek. Zakwas: 22 dag mąki żytniej 450 ml wrzątki 1 łyżeczka płynnego miodu Ciasto: 35 dag mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1 dag świeżych drożdży 2 łyżki ciepłej wody(...)zakwas. Zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Dodać miód i wymieszać. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 12 godzin. 2. Wyrobić ciasto. Włożyć drożdże do dzbanka, wlać wodę i rozetrzeć. Wsypywać po odrobinie mąki i wyrabiać, aż powstanie zwarte ciasto. 3. Włożyć ciasto na stolnicę oprószona mąką i zagniatać 6-8 minut, aż zrobi

Apetyczna babeczka
Focaccia 98

kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto: – 600 g mąki pszennej (typ 650 a najlepiej typ 750 czyli mąka chlebowa) – 480 ml ciepłej wody – 2 łyżeczki cukru – 2 łyżeczki suchych drożdży lub około 18 g świeżych

nietylkopasta.pl
CHLEB Z MĄKI ŻYTNIEJ Z OTRĘBAMI PSZENNYMI 96

już pewnie zauważyliście ostatnio mnie naszło na pieczenie chleba. Przyznam Wam, że kiedyś nie lubiłam zabawy z chlebem czy bułkami, ale tak jakoś mi się odmieniło :) Dziś przepis na chleb żytni z otrębami pszennymi. Jest smaczny, długo zachowuje swoją świeżość a sam przepis jest naprawdę bardzo prosty. Aaa... nie zrażajcie się tym, że ciasto po wymieszaniu jest klejące, bo właśnie(...)blaszki i piec :) Składniki: * 400 g mąki żytniej typ 720 (użyłam  Młyny Szczepanki ) * 7 g suchych drożdży * 1 płaska łyżeczka cukru * 1 płaska łyżeczka soli * 1 jajko * 330 ml mleka * 100 g otrąb pszennych Wykonanie: Do miski wsypać drożdże i cukier, wymieszać. Wlać 100 ml ciepłego (nie gorącego) mleka, całość dobrze rozmieszać. Następnie wsypać łyżkę mąki żytniej, wymieszać

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania