chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:252/420)

Chleb z garnka/naczynia żaroodpornego 3061

nieobca produkcja domowego pieczywa przepis na chleb pieczony w garnku bądź w naczyniu żaroodpornym to żadna nowość - to bardzo popularna metoda pieczenia chleba, na którą receptur w sieci jest całe mnóstwo. Ja wybrałam taką, gdzie nawet nie trzeba wyrabiać ciasta - składniki wystarczy wymieszać łyżką, wykonanie jest więc banalnie proste ( to kolejna zaleta tego chleba! ). Aha, ciasto przygotowujemy wieczór wcześniej(...)przepis :). Składniki: 500 g mąki pszennej, u mnie mąka pszenna typ 650 20 g drożdży 400 ml letniej wody 1,5 łyżeczki soli  1 łyżeczka cukru Wykonanie: Drożdże i cukier rozpuścić w letniej wodzie. Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą. Dodać rozpuszczone drożdże i wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto będzie luźne i klejące ( jeśli będzie

Opowieści z piekarnika
Chleb z garnka-pytlowy 104

ścierki wyjmijcie chleb z koszyczka i szybkim zdecydowanym ruchem przełóżcie chleb do garnka, wyląduje  w nim do góry nogami. Chleb można dekoracyjnie ponacinać bardzo ostrym nożem lub żyletką. Garnek przykryć pokrywką i szybko ponownie wstawić do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiec chleb przez 20-25 minut. Skórka chleba powinna być gruba(...)smaczny środek. Chleb smakuje wyśmienicie ze wszystkimi dodatkami, choć ja najbardziej lubię schrupać kromeczkę jeszcze ciepłego chleba z masłem, pyszności! 🍞 Inspiracje Chleb pszenny z czarnuszką Sprawdź ten przepis Chleb z garnka pytlowy Sprawdź ten przepis Chleb z orzechami Sprawdź ten przepis Print Chleb z garnka pytlowy .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Chleb przygotowany na zakwasie

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb owsiano-orkiszowy z pestkami dyni 131

rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp. 180 stopni. Polecam również mój chleb owsiany

Kolorowa kuchnia Elki
Chlebek z żurawiną 157

Pyszny chleb naładowany ziarnami i suszoną żurawiną - taki jak lubię. A w dodatku nie trzeba się męczyć z wyrabianiem ciasta :-) Składniki: 250 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej  łyżki siemienia lnianego 4 łyżki pestek słonecznika 4 łyżki sezamu 150 g suszonej żurawiny pół szklanki płatków jęczmiennych łyżeczka soli łyżeczka cukru 25 g świeżych drożdży pół litra ciepłej wody(...)dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kolejne 20 minut. Przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia obsypanym ziarnami słonecznika i piekłam godzinę w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni. Po upieczeniu chleb wystudziłam na kratce

Kulinarny Pamiętnik
Wiosenne bułeczki 97

natką pietruszki! O, taki zrób! Taką całą serię sezonowych chlebów zrób! Właśnie, serię całą, a ten niech będzie pierwszy." No dobra, pomyślałem, że plan niezły, poleciałem do warzywniaka, kupiłem trochę zielska i jeszcze tego samego dnia bułki wykręciłem. Składniki: 500 g mąki pszennej 220 ml mleka 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 40 g miękkiego masła(...)koperku i natki pietruszki Najpierw zrobimy zaczyn:  do dużej miski wlewamy nasze mleko, 6 łyżek mąki, cukier i wkruszamy drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut żeby drożdże trochę ruszyły. A potem wrzucamy do tej miski wszystko oprócz ziółek. Mieszamy około 15 minut. Powinno nam powstać gładkie, elastyczne, nie przywierające do dłoni ciasto. Wrzucamy ziółka i ugniatamy

Marder&Marder Manufacture
Chleb samo zdrowie 135

Domowy chleb nie ma sobie równych. Zapach unoszący się w domu sprawia, że marzymy o jeszcze ciepłej skibce z masełkiem. Ten chlebek jest nie tylko pyszny ale tez zdrowy. Przygotowany z pełnoziarnistej mąki, z dodatkiem wspomagających perystaltykę płatków owsianych i pestek dyni pełnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin A, B i E.   Składniki 50g świeżych drożdży 2 szklanki letniego(...)szklanki maki pełnoziarnistej razowej typ 2000 szklanka maki pszennej typ 650 2 szklanki płatków owsianych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanka nasion dyni Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letnim mleku z dodatkiem cukru. Dodać obie mąki, płatki owsiane, sól, pestki dyni i oliwę z oliwek. Dokładnie wymieszać drewniana łyżką. Formę podłużną na keksa wyłożyć papierem

Pyry na Gaz
Chleb pszenno - orkiszowy z żurawiną pieczony w naczyniu żaroodpornym 129

dałam żurawinę, która psuje mi do niego idealnie. Chleb szybki, prosty, ładnie się wyrabia :-). Polecam i miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 480 g maki pszennej typ 650 150 g mąki orkiszowej chlebowej typ 720 u mnie ekologiczna z Podlasia 380 ml letniej wody 2 łyżeczki soli 7 g drożdży instant 100 g żurawiny suszonej (ja pocięłam ją na drobniej(...)przed końcem wyrastania, do piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z pokrywką i nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. 5. Jak naczynie się nam nagrzeje, delikatnie wyjmujemy go z piekarnika, zdejmujemy pokrywkę. Chleb oprószamy mąką i na środku nacinamy żyletką lub ostrym nożem. Delikatnie przekładamy chleb do naczynia, nakrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika. 6. Pieczemy 30 minut w 250 stopniach

kruche babeczki
Chleb z oliwkami i słonym serem 133

Pyszny chleb, który idealnie nada się na śniadanie, kolację lub pomysłową przekąskę dla gości. Nie trzeba go kroić, tylko odrywa się po kawałku. SKŁADNIKI 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 + do podsypywania 20 g drożdży 400 ml letniej wody 10 g soli 50 g masła w temperaturze pokojowej 120 g zielonych oliwek bez pestek 200 g serka słonego(...)półtłustego lub sera typu feta 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml letniej wody, pokruszyć drożdże i wymieszać. Następnie dodać 100 g mąki, ponownie wymieszać i zostawić na 30 minut do powstania zaczynu. Do dużej miski wsypać pozostałą mąkę, sól, wlać pozostałą wodę i dodać zaczyn. Dobrze wymieszać np. drewnianą łyżką, po czym przełożyć

Passions hobbies life
Chleb orkiszowo ziemniaczany ze szczypiorkiem 190

duszę, szczęście bardzo! Wypiek inspirowany przepisem z książeczki Anne Wilson „Chleb i bułki” wydanie z bodajże 1999 roku, oczywiście z moimi modyfikacjami. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM: 3 szklanki mąki orkiszowej typ 700 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej ok. 250-300 ml ciepłej wody 30 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka mąki 2 łyżki serwatki w proszku pełna łyżeczka(...)ciepłych ugotowanych i utłuczonych ziemniaków 0,5 szklanki siekanego cienkiego szczypiorku DODATKOWO: olej do wysmarowania miski masło do formy białko do smarowania łuskane ziarna słonecznika do posypania WYKONANIE: Z drożdży, łyżeczki cukru, łyżeczki mąki i 100 ml wody zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia. Obie mąki przesiać do miski, dodać serwatkę w proszku (można zastąpić mlekiem w proszku) i sól, dokładnie

Kuchenne zapiski Edyty
Zwycięskie przepisy konkursu ze Szpinakiem 1000 Listków 211

posypać tartym serem. Piec pół godziny w 180 stopniach. Chleb pomidorowo-szpinakowy Chleb pomidory + szpinak Własna interpretacja przepisu znalezionego w sieci. W oryginale z mrożonym szpinakiem i przecierem pomidorowym. W moim - z mrożonym szpinakiem z dodatkiem czosnku oraz domowym sosem pomidorowym. A także inna proporcja mąki, drożdży i przypraw. Składniki: - 300 g szpinaku 1000 listków Bonduelle(...)ząbki czosnku - 3 kg pomidorów - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka pieprzu - 50 dag mąki + 20 dag - 3,5 dag drożdży - 2 płaskie łyżki cukru - 2 łyżeczki soli morskiej - 250 ml ciepłej wody Przygotowanie: W misce rozpuścić drożdże w 250 ml ciepłej wody. Zasypać cukrem i solą (2 łyżeczki) oraz cienką warstwą mąki. Odstawić w ciepłe miejsce

Proste Potrawy
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 115

śmietanką, bulion/woda, przyprawa curry, sól, pieprz, świeży imbir, oliwa z oliwek, masło, Do podania: prażone na suchej patelni pestki dyni/ orzechy laskowe/ orzechy nerkowca, zamiennie grzanki z czerstwego chleba, chipsy z szynki parmeńskiej lub boczku   Wykonanie: Dynię kroimy na mniejsze kawałki, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy przez 25- 30 minut w temp. 220 °C, grzanie piekarnika: d ół + termoobieg(...)pokrywką VARDAGEN , ten sam, w którym wypiekam domowe chleby. Pączki smażymy przy użyciu termometru, dzięki czemu kontrolujemy temperaturę smażenia. Do smażenia pączków zawsze używamy dużej ilości oleju rzepakowego lub smalcu, po to aby pączki swobodnie mogły się smażyć.   Przepis na pączki: - 500 g mąki pszennej tortowej typ 450 - 50 g drożdży świeżych - 4 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego

SMYKWKUCHNI
Pszenny chleb z ziarnami słonecznika i dyni / Wheat bread with sunflower and pumpkin seeds 122

pewna nie ostatni bochenek. Jest to dowód na to, że upieczenie chleba nie jest trudne i nie wymaga skomplikowanych umiejętności ani robotów kuchennych. Alicja zrobiła wszystko sama, od ugniecenia do upieczenia. Przepis jest na trzy bochenki, upieczone jednocześnie.  Składniki: - 1,5 kilo mąki pszennej - 50 gram drożdży - 1,5 łyżki soli - 1 łyżka miodu - po dwie garście wyłuskanego słonecznika(...)dyni - letnia woda ok. 3 pełne szklanki Alicja uprażyła pestki słonecznika i dyni na suchej gorącej patelni, przez 3-4 minuty. Drożdże rozpuściła w dużej misce razem z miodem w dwóch szklankach letniej wody. Następnie wsypała mąkę i delikatnie wymieszała, dodała jeszcze szklankę wody i znowu wymieszała. Było jeszcze odrobinę za sucho, więc dolała jeszcze 1/4 szklanki wody. Teraz

Pasje Jolki
Razowiec na zakwasie z jaglanką i słonecznikiem 151

wszytko razem. Do cieplej wody dodać drożdże ,olej miód zakwas,wymieszać dodać do miski z suchymi składnikami,wyrobić dokładnie ręką ciasto do połączenia wszystkich składników.Ciasto przykryć ściereczką odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i jeszcze raz odstawić do wyrośnięcia. 2. Potem uformować dwa lub jeden duży bochenek chleba,ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej

Wanilia i Kardamon
Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami 68

miodu 1 łyżka masła 300 ml wody 1 łyżeczka soli 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych Dodatkowo na wierzch bułek 1 średnie jajko + łyżka mleka ziarno słonecznika do posypania siemię lniane do posypania ziarno sezamu lub inne ulubione nasiona do posypania Instructions Jeśli używacie świeżych drożdży należy zrobić wcześniej rozczyn. Produkcja bułeczek jest niezwykle prosta, wystarczy wymieszać wszystkie składniki(...)piekarnika wsypać lód, wstawić bułki i piec przez 12 - 15 minut. Po upieczeniu bułki wystudzić na kratce. Smacznego! Notes Bułki można wyrobić w maszynie do wypieku chleba, używając programu do ciast rosnących.   Przepis z tej strony Artykuł Bułki z dodatkiem orkiszu z ziarnami pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb żytni z orzechami i żurawiną 110

wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną. Napisz opinię Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas całkowity 1 hr 5 min Czas przygotowania(...)mąki orkiszowej 290 ml wody 10 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli 50 g posiekanych orzechów laskowych 50 g suszonej żurawiny 2 łyżki siemienia lnianego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru Instrukcje Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania