chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:252/420)

Bułeczki z ziarnami (Panini con semi) 149

SKŁ ADNIKI (6 sztuk) 330 g mą ki pszennej 25 g mą ki żytniej 4 g suchych drożdży lub 12 g świeżych 1/2 łyżeczki miodu 1/2

La grande e la piccola cuoca
Bułki drożdżowe z serem 111

Przepis przewidziany jest na 12 sporych bułek, jeśli nie zjecie wszystkich w ciągu dwóch dni, zróbcie z połowy przepisu, bo bułeczki są pyszne, ale najlepsze świeże

Bułka z Chlebem
CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI 78

CHLEBEK ORKISZOWO-PSZENNY Z PŁATKAMI OWSIANYMI Składniki: -mąka pszenna (170 g) -mąka orkiszowa (200 g) -płatki owsiane (150 g) -drożdże suche (7g) lub ¼ kostki (25

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Chleb żytni z mąki razowej. 120

Składniki: 500 g mąki żytniej razowej 1 płaska łyżka soli ziarna słonecznika ok. 2 szklanki ciepłej wody 8 g suchych drożdży Mąkę wsypujemy do miski mieszamy

Moje-pitraszenie
chlebek miseczka na żurek wielkanocny 135

składniki: 500 g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 300 g wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 białko do smarowania ciasta

Domowy Smak Jedzenia
Chleb tostowy 110

dzieci. Bo kto ich nie lubi?! Najlepsze oczywiście są te na domowym chlebie. Potwierdzi to każdy, kto choć raz przestudiował skład na opakowaniu gotowego chleba tostowego. Trudno znaleźć taki bez spulchniaczy i konserwantów itp. Dlatego postanowiłam upiec swój własny. A mój sposób na idealne tosty to kromki chleba po zewnętrznej stronie muszą być posmarowane lekko masłem, to odpowiada za chrupkość(...)odrobinę ketchupu, można dodać też pieczarki i plasterki cebuli. Prosto, szybko, pysznie. Miłego dnia! Składniki: 450 g mąki pszennej typ 750 250 ml mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 70 g roztopionego masła 1 łyżeczka soli 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i miksujemy około 5 minut. Powinno powstać gładkie i jednolite ciasto

Smakowity Blog Kulinarny
CHLEB NA ŻURKU – przepis na chleb na zakwasie z żurku 437

chleb na żurku! Chleb pachnie jak chleb na zakwasie. Chleb z dodatkiem zakwasu na żurek pięknie wyrasta. Jest długo świeży i miękki. Jak zrobić chleb na żurku? Przygotowanie chleba na zakwasie z żurku nie różni się od przygotowania każdego innego domowego chleba. Należy zamiast części wody dodać zakwas na żurek. Dokładny przepis znajdziesz poniżej. Ile czasu piec domowy chleb(...)text": " Domowy chleb należy piec około 45 minut w 190 stopniach Celsjusza. Aby sprawdzić, czy chleb jest upieczony, po wyciągnięciu z formy postukaj o spód chleba – upieczony wyda głuchy dźwięk. " } } ] } Chleb na żurku – PROSTY PRZEPIS Chleb na zakwasie z żurku Via Gusto Przepis na pyszny domowy chleb na żurku! Chleb pachnie jak chleb na zakwasie. Chleb z dodatkiem zakwasu

Via Gusto
Marcowe przeziębienie i ślimaczki z serkiem 171

niego apetytu ot tak, na chlebie. Postanowiłam go więc w chleb zawinąć - upiekłam ślimaczki z serkiem kremowym. Wyszły pyszne - takie od razu gotowe kanapki.  Skusicie się? Ślimaczki z serkiem kremowym Składniki: (na 10 sztuk) 300 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej graham 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 250 ml letniej wody 1 jajko(...)szczypiorkiem 1/4 pęczka natki pietruszki 1 jajko dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka 15 g sezamu Mąki przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Wsypać cukier, wlać 1/3 wody, odstawić na 15 minut. Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę wody i jajko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto na zakwasie lievito madre z rodzynkami i cynamonem 84

pszenny. Jest mniej kwaśny od zakwasu na chleb i dlatego nadaje się idealnie do słodkich wypieków, takich jak np. panettone. “Lievito naturale, lievito acido, pasta acida, lievito madre, pasta madre lub crescente – to włoskie nazwy mieszaniny wody i mąki, w której rozwijają się dzikie drożdże i bakterie kwasu mlekowego.  Ten pszenny

Tajemnice Smaku
Bułeczki pszenne razowe 132

każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej; - 1 ½ szklanki wody; - 15g świeżych drożdży; - 3 łyżki oleju rzepakowego(...)łyżki słonecznika + garść do obtoczenia; - 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozprowadzić niewielką ilością wody. Do miski wsypujemy obydwie mąki, dodajemy sól, słonecznik (3 łyżki) i wlewamy drożdże. Dodać olej i stopniowo wodę. Zagnieść ciasto, które powinno delikatnie kleić się do rąk. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto wyrobić ponownie, następnie uformować

dom-agi.pl
Chleb z garnka z jagodami goji w Czerwcowej Piekarni 213

mąki żytniej razowej - typ 200 , pełnoziarnista 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 szkl. ciepłej wody - nie gorącej! 1-2 garście suszonych jagód goji Drożdże wkruszyć do wysokiego kubka, zasypać łyżeczką cukru i maki, a następnie zalać połową ciepłej wody. Wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Odstawić na około 10 minut(...)wody, rozczyn z drożdży oraz jagody goji . Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . Gdyby masa była zbyt gęsto, można dolać dodatkowe 2-3 łyżki wody. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość .  Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się

Grunt to przepis!
Chleb mieszany z trzech mąk 192

dlatego smakuje za każdym razem inaczej ale tak samo pysznie. Tym razem przygotowaliśmy chleb z mąk mieszanych: żytniej, przennej chlebowej i orkiszowej. Składniki: zakwas pszenny 75 g mąka pszenna 350 g mąka orkiszowa 150 g mąka żytnia 100 g woda 350 g sól 10 g drożdże 3 g cukier szczypta Przygotowanie: Przygotowanie nalezy zacząć od zrobienia zakwasu. Potrzebujemy

AZgotuj!
Domowa ciabatta 102

Domowa ciabatta przepis na włoski chleb ciabatta.  Domowa ciabatta jest lekka, miękka w środku i z idealnie chrupiącą skórką. Bułka ciabatta najlepiej smakuje świeża, posmarowana masłem albo jako pieczywo do zupy. Przepis na włoski chleb ciabatta nie jest skomplikowany, ale musimy pamiętać, aby dzień wcześniej przygotować starter tzw. bigę, zajmie to mniej niż 5 minut. Ciasto na oryginalną włoską(...)nadzieję, że nasza domowa ciabatta Wam zasmakuje.  Ciabatta prosty przepis na włoski chleb pszenny Domowa ciabatta zaczyn tzw. biga przygotowujemy 12-16 godzin przed wyrabianiem ciasta 130 g zimnej wody 170 g mąki pszennej uniwersalnej o wysokiej zawartości białka (wyjaśnienie poniżej) 1/4 łyżeczki suchych drożdży ciasto cały zaczyn 130 g letniej wody 170 g mąki pszennej uniwersalnej o wysokiej

Cztery Fajery
Chleb pszenny z garnka II 111

Chleb, który bije rekordy popularności w Internecie. Popularność tego chleba wzięła się stąd, iż jego smak, zapach i wygląd jest najbardziej zbliżony, do chlebów kupowanych kiedyś w tradycyjnych piekarniach. Pamiętam, że jako dziecko w każdą sobotę już o 6 rano stałam w kolejce w piekarni w Świdnicy na ul. Trybunalskiej, zapachu unoszącego się w tej piekarni, nie da się zapomnieć(...)Zawsze chleb do domu docierał z obgryzionymi piętkami.Na tej samej ulicy znajdowała się również moja szkoła podstawowa. Na długiej przerwie biegliśmy do piekarni i kupowaliśmy po ćwiartce chleba, który parzył palce i cudownie smakował. Od tej pory piekąc chleb liczyłam, że uzyskam takie cudo jak z dzieciństwa. Znalazłam przepis, trochę, go przerobiłam i myślę, że zbliżyłam się do ideału

Krylowa Kuchnia
Chleb z garnka 119

Chleb z garnka piekę od lat z tego przepisu. Bardzo chrupiąca skórka i mięciutki w środku. A zapach w domu podczas pieczenia jest niesamowity. 750 gramów mąki pszennej typ 650 25 gramów drożdży świeżych lub 7 g suchych 500 ml mocno ciepłej nie gorącej wody 1 łyżka soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju Drożdże zasypujemy cukrem,  mieszamy

Andzia Pichci

Proponowane wyszukiwania