chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:250/420)

Chleb pszenno - orkiszowy. 52

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.  Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie.  Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe.  Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,  który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Sprawdźcie jakie to proste(...)Składniki: 700 g. ciepłej wody 40 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 700 g. mąki pszennej typ 650 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej  2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 6 łyżek płatków orkiszowych Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać

Agusiowe smakołyki
Maminkowy chleb z maślanką 107

chleb to wynik kulinarnego eksperymentu. Namieszaliśmy różnych składników, upiekliśmy i efekt nas zaskoczył. Chleb jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość.         Składniki:    - 1 szklanka maślanki ( 250 ml )    - 350 ml wody    - 30 dkg mąki 650    - 7 dkg mąki żytniej 720    - 2,5 dkg drożdży    - płaska

Maminek kulinarny
Chleb dyniowy 114

długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj ) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki wody W ciepłym mleko rozmieszać drożdże z cukrem

talerz przyjemności
Naleśniki na serwatce 160

najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki.    Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie

Gotuj Sam!
Bułeczki z makiem 187

takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie

Zasmakuj Kuchni
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 135

dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki masła, ( roztopionego) 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli  1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić

Apetyczna babeczka
Małpi chleb z rodzynkami 98

brains - ta ostatnia nazwa to ----- małpi mózg." Sądzę, że nic więcej nie muszę dodawać :) Małpi chleb Składniki na dużą formę babkową: CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta szczypta soli 3 dag świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru kryształu 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru pudru(...)masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym

Kuchenne zapiski Edyty
Zawijańce drożdżowe z pesto 141

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.  [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka  części i rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Rogale "marcińskie" 209

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 157

stronie i nieznacznie zmieniłam ilość oraz niektóre składniki. Chleb wyszedł przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość (wg autorki blogu nawet tydzień). (średnia keksówka) 1/2 kg mąki ( u mnie 300g żytniej z Młynów Gdańskich, 200g mąki pszennej) 250g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli(...)Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną

Di gotuje
Chleb pszenno orkiszowy z cebulką 185

wypróbować i powiem wam, że jak dla mnie jest super. Chleb wyszedł pyszny. Ładnie wyrośnięty, lekko wilgotny, sprężysty i z pięknymi dziurami. Składniki: 300 g mąki pszennej typ 650 200 g mąki orkiszowej jasnej typ 650 300 ml letniej wody 15 g zakwasu piekarskiego Młyn Kopytowa 20 g drożdży 1,5 łyżeczki soli 30 g cebulki prażonej ale-raj złoty(...)czarny sezam  Przygotowanie: W letniej wodzie rozmieszać zakwas i drożdże. Mąki przesiać do misy miksera dodać sól wlać wodę z zakwasem i drożdżami i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hakiem zmiksować na gładkie i jednolite ciasto. Miksować na wolnych obrotach około 8-10 minut. Pod koniec miksowania wsypać cebulkę prażoną. Ciasto przełożyć do miski wysypanej

Ala piecze i gotuje
SZYBKI CHLEBEK (bez wyrabiania) 97

wykonaniu.  Bez wyrabiania ciasta.  Miękkie i smaczne ciasto. Jeśli lubisz taki chlebek, ten przepis jest dla Ciebie.  SKŁADNIKI: - mąka pszenna (500 g) 2 i 1/2 szklanki - drożdże (u mnie suche) (8 g)  - cukier - 2 łyżeczki (12 g)  - sól - 2 łyżeczki - woda, ciepła ok. 500 ml (2 szklanki)  WYKONANIE: Wymieszaj składniki suche, dolewaj stopniowo(...)papierem do pieczenia. Pozostaw pod przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki owsiane, przyprawy np. kurkuma, zioła.   Też wyjdzie bardzo smaczny.  WARTOŚCI ODŻYWCZE: Całość: 2144 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Domowy Chleb z Ziarnami 314

smaczny, chyba nic więcej dodawać nie muszę. Do upieczenia tego chleba zainspirował mnie przepis z bloga Kuchenne Łasuchowanie , ja dodałam ziarna, które lubię. Składniki: 1,5 szklanki ciepłej wody 2 szklanki mąki pszennej 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej razowej lub pełnoziarnistej 1/2 łyżki soli 7 g suchych drożdży (1 opakowanie) 1/4 szklanki surowych pestek dyni Skworcu 1/4 szklanki ziaren(...)słonecznika 1/4 szklanki siemienia lnianego  Skworcu Wykonanie: W dużej misce wymieszałam ciepłą wodę, drożdże, sól i mąki w lepkie ciasto. Ja wymieszałam mikserem ze spiralnymi końcówkami. Boki miski wysmarowałam oliwą z oliwek, miskę z ciastem przykryłam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia na około godzinę - półtorej do podwojenia objętości. Po wyrośnięciu wyłożyłam ciasto na oprószony mąką blat i zagniatałam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania