chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:251/420)

Chleb bez zagniatania 476

chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis  stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników

Proste Potrawy
Żytni chleb codzienny na zakwasie wg Aleex 107

roku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam tego najlepszego przepisu dla nas. Ten, który proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka(...)letniej wody  • 2 łyżeczki soli  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego  • szczypta drożdży suszonych (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:   1. Do miski wlać wodę, dodać zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne

W mojej kuchni
Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania 173

wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na 3 keksówki: Zaczyn: 250 gr aktywnego zakwasu 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 250 gr wody o temp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej wody 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru(...) mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot ) 4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość

Gotowanie...to proste !
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 172

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 122

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
Bułki na zapiekanki 101

u0142y\u017cki oleju,\r","2 \u0142y\u017cki granulowanego czosnku,\r","3 \u0142y\u017cki zi\u00f3\u0142 prowansalskich.\r","2 \u0142y\u017ceczki soli."],"name":"Bu\u0142ki na zapiekanki","recipeCategory":"chleby, inne, zapiekanki","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT1H20M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107(...)kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru, 450g mąki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki

Bardzo Gruby Smok
Bułeczki maślane śniadaniowe 101

Coraz częściej samodzielnie pieczemy bułeczki, chleb. Próbujemy nowych smaków, kombinujemy z dodatkami i proporcjami. Dzisiaj bułeczki maślane trochę na słodko, ciut na słono. Pasują do dżemu jak i wędliny z serkiem. Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1/4 kostki drożdży (25g) 1 szklanka letniego mleka 100 roztopionego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli Do miski wlewamy mleko, rozpuszczamy

MojaQchnia.pl
Bułki pszenno żytnie 203

Pyszne domowe bułki, które zawsze mają powodzenie u smakoszy.  -- Skład:   0,5 kg mąki pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000

chleba naszego
Chleb z płatkami owsianymi 158

Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych.   400 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać.  Maślankę z wodą(...)lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy, włożyć ponownie do miski wysypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem jeszcze godzinę.  Po tym czasie

Kolorowa kuchnia Elki
Rogale, bułki ... 178

Pyszne rogale i super bułki... domowe? Tak, to nic trudnego. -- -- Skład mąka Szymanowska 480 1 kg, ziemniaki ugotowane 3 szt., drożdże 50 g,  sól

chleba naszego
Włoskie grissini z czarnymi oliwkami i rozmarynem (Grissini con olive nere e rosmarino) 161

turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe  o długości od 40 do 80 cm  przygotowywane s ą  z ciasta drożdżowego z tylko 4 składników: m ą ki, wody, drożdży i soli.   Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować(...)sztuk) 250 g m ą ki pszennej typu 0  (lub m ą ki pszennej typu 650) 60 g czarnych oliwek (bez pestek) 8 g soli 7 g suchych drożdży 140 ml białego wina 40 ml oliwy extravergine d'oliva 1 łyżeczka rozmarynu (drobno posiekanego) **** INGREDIENTI  (20 pezzi) 250 g di farina tipo 0 60 g di olive nere

La grande e la piccola cuoca
Chałka z oliwą i za’atarem 172

zrobić popularny „chleb w jajku” i posypać ostrym, tartym serem. Można używać zamiast chleba do kanapek. Polecam spróbować wersję z kozim twarożkiem, figami i miodem. Masło, biały ser i miód też genialnie pasują. Spróbujcie! Potrzebujemy: 500 g mąki uniwersalnej 10 g glutenu w proszku 10 g drożdży instant – używając tych drożdży nie musimy robić zaczynu 1 łyżkę miodu

ladykitchen
Pierogi bez mięsa z piekarnika. 649

Pyszne pierogi ziemniaczano szpinakowe z czosnkiem, serwujemy na gorąco i na zimno. Ciasto:  1 kg mąki,2 ugotowane ziemniaki, 1/2 kost. drożdży, 1łyż. cukru,  

chleba naszego
CHLEB PEŁNOZIARNISTY BEZ ZAGNIATANIA 185

wyrośnięcia jest niestety trochę dłuższy bo około 2 godzin. Ale warto poczekać - bo chleb wyszedł pyszny! Miękki w środku z chrupiącą skórką. A co najważniejsze wiesz co jesz i do tego ta odrobina satysfakcji ;-) Gorąco polecam. Składniki: 500 g mąki pełnoziarnistej (pszenna, żytnia,orkiszowa) 2 łyżeczki drożdży 1,5 łyżeczki soli (można dodać śmiało 2 łyżeczki) 500 ml ciepłej wody(...)łyżki siemienia lnianego 4 łyżki ziaren sezamu tłuszcz do wysmarowania blachy  Do miski wsypałam mąkę,drożdże i sól. Następnie ziarna sezamu i siemienia lnianego. Możecie użyć dowolnych ziaren i przypraw. Idealny jest np.słonecznik,kminek a z przypraw np.rozmaryn. Wymieszałam składniki. Wlałam ciepłą wodę i mieszałam drewnianą łyżką aż powstała jednolita masa.  Formę o długości

potrawyregionalne
Chleb z mąki orkiszowej 165

  400 g maki orkiszowej, 1 łyżeczka soli, 300 ml cieplej wody, 0,5 łyżeczki miodu, 4 łyżeczki oliwy, 2,5 dag drożdży.  Wymieszać mąkę

Gotowanie jest łatwe