chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:251/420)

Bezglutenowy chleb z ziarnami 115

Bezglutenowy chleb  z dodatkiem ziaren. Ma cudownie chrupiąca skórkę, zwarty i lekko wilgotny miąższ. Chlebek bardzo, bardzo smaczny i wyjątkowo prosty do wykonania. Polecam gorąco! SKŁADNIKI :  280 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri Free (klik) 70 g mieszanki chlebowej z błonnikiem Mix per Pane Fibra+ (klik)  50 g mąki jaglanej (zmieliłam(...)kaszę) 40 g mieszanki ziaren ( u mnie Omega mix Nutrifree ) 420 g ciepłej wody  25 g świeżych drożdży  40 g oliwy z oliwek  6 g soli  oliwa z oliwek do smarowania  nasiona do posypania Drożdże rozpuść w wodzie. Mąki wymieszaj w misce z ziarnami i wlej wodę z rozpuszczonymi dokładnie drożdżami. Energicznie wymieszaj

Kuchnia bezglutenowa
Chleb żytnio-orkiszowy,ulubiony i zdrowy gluten 152

absolutnie nie oznacza jednak życia bez chleba.Jemy nadal pieczywo (tylko na kolację,śniadania stanowią płatki owsiane),teraz wypiekane z udziałem mąki orkiszowej.Poniżej przedstawiam przepis na ulubiony nasz codzienny chleb orkiszowy.Piekę go niestrudzenie w różnych konfiguracjach i proporcjach mąki orkiszowej jasnej z orkiszową pełnoziarnistą.Chlebek ma cudowny smak,chrupiącą skórkę,cudowny miąższ i dzięki dodatkowi żytniej mąki zachowuje świeżość(...)minut.Można pominąć dodatek drożdży,wówczas jednak znacznie wydłuży się czas wyrastania ciasta foremkę delikatnie wysmarować olejem i wysypać otrębami orkiszowymi.Przełożyć dobrze wyrobione ciasto chlebowe,powierzchnię wyrównać wilgotna ręką i przykryć formę folią spożywczą ,od strony zetknięcia z ciastem chlebowym również wysmarowaną olejem.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Ciasto wypełni całą foremkę wyrośnięty chleb spryskać wodą i posypać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pszenno-zytni chleb ze slonecznikiem, na zakwasie 170

wart wypróbowania. Pszenno-zytni chleb ze slonecznikiem, na zakwasie wieczorem, dnia poprzedzającego pieczenie: 3 łyżki aktywnego zakwasu 80 g mąki żytniej typ 720 100 g wody Mieszamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12-16 godzin następnego dnia dodajemy: 280 g dowolnej mąki pszennej 160 g wody 8 g soli morskiej okruszek świeżych drożdży (ja dałam(...)miksujemy 2-3 minuty. Przekładamy do blaszki (12×25 cm) wyłożonej papierem albo wysmarowanej tłuszczem. Odstawiamy do wyrastania. Czas rośnięcia zależy od aktywności zakwasu i temperatury otoczenia. U mnie chleb rósł 4 godziny i nie był bardzo wyrośnięty. Bardzo ważne: nie poganiamy ciasta, niech rośnie, ile potrzebuje chodzi o to by po upieczeniu nie otrzymać mokrego gniota zamiast chleba. Wyrośnięty

Dzieje kuchennej Wiewióry
CHLEB Z KABANOSAMI 88

Chleb pieczony w domu można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj pomysł na pyszny chlebek z dodatkiem kabanosów. Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Taki chlebek zabieram na piknik lub dłuższe wyjazdy za miasto. SKŁADNIKI :  750 g mąki typu 650  1 czubata łyżeczka soli 50 g drożdży  350 ml ciepłej wody 150 g wędzonych kabanosów 4 łyżki oleju(...)papier do pieczenia PRZYGOTOWANIE :  Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie

Kulinarne Fantazje Marioli
CHLEB RAZOWY NA ZAKWASIE 85

rozpoczynają swoją przygodę z domowym chlebem na zakwasie. Na zdjęciach chleb podany z domową szynką gotowaną (już niedługo przepis). Polecam! SKŁADNIKI: na 1 bochenek 150g zakwasu żytniego 300g mąki pszennej razowej 100g mąki pszennej pełnoziarnistej 100g mąki żytniej jasnej 350 ml letniej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 10g drożdży dodatkowo: masło do wysmarowania formy nasiona do posypania blaszka(...)29/10 (mierzone po górnej krawędzi wewnętrznej) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Krok 2. Wsypujemy do miski wszystkie mąki, dolewamy zakwas i rozpuszczone w wodzie drożdże, dodajemy sól, całość miksujemy przez 7-8 minut (na średnich obrotach miksera). Odstawiamy ciasto na 10 minut, aby odpoczęło, po czym ponownie wyrabiamy przez kolejne 5 minut. Ciasto przykrywamy

Moja Książka Kucharska
Chleb paprykowy 284

Dobry paprykowo-pszenny chleb, to smaczny wypiek dla każdego, kto lubi swojskie pieczywo. 1kg mąki typ 650 przesiewamy do miski, dosypujemy 1 łyżkę soli i mieszamy. W drugiej misce robimy zaczyn z 2 szkl. ciepłej wody, 1 łyżki cukru, 50 g drożdży, 4 łyżek mąki.    Zaczyn przykrywamy na 10 min. do czasu gdy wyrośnie, potem dolewamy(...)nagrzanego piekarnika, który spryskujemy wodą, lub wkładamy miskę z gorącą wodą. -- Pieczemy w 200 st. C / 50-60 minut. (zależy od piekarnika)  Po upieczeniu stukamy w spód chleba i jak jest głuchy odgłos, to jest upieczony,  jeżeli nie to dopiekamy na samej kratce 3-5 minut. Smacznego

chleba naszego
Sentymentalny chleb codzienny z paprykarzem 201

Dlaczego więc jej nie skosztować w postaci paprykarza? [źródło: Primavika ] Do domowego chleba codziennego, smarowidło w postaci Paprykarza wegetariańskiego z kaszy jaglanej od PRIMAVIKA , wyjątkowo dobrze pasuje. Na wierzch jeszcze plasterek ogórka kiszonego - albo i nie ;) - i pożywne śniadanie gotowe! Składniki na 1 bochenek: ZACZYN: 20g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki 1/2 szkl. ciepłego mleka CIASTO CHLEBOWE(...)uzyska ć odpowiednią konsystencję ciasta chlebowego 1 łyżka oleju Mleko podgrzać w garnuszku na małym ogniu do temperatury pokojowej. Następnie dosypać po łyżeczce cukru i mąki - jako pożywki . Wkruszyć drożdże. Wszystko dokładnie rozmieszać i odstawić na 10-15 minut, do wyrośnięcia - aż zaczyn "ruszy" . Do dużej miski przesiać przez sito mąkę. D odać sól i olej. Wlać zaczyn. Stopniowo

Grunt to przepis!
Domowe "bułki paryskie" 729

Smaki dzieciństwa, domowa bułka paryska na kanapki i nie tylko. Skład: 1 kg mąki typ 650, ~500 ml ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżka cukru

chleba naszego
Ciasto na Pizze 194

Witam serdecznie Przepis na przygotowanie ciasta na pizze , jest proste w przygotowaniu i o wiele lepsze od gotowych podkładów kupowanych w sklepie . Będziemy potrzebować : 400 g

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Cynamonowy chlebek dyniowy z nadzieniem czekoladowym 164

kilka dni. Z "prawdziwym" chlebem ma niewiele wspólnego, to raczej wypiek śniadaniowo - podwieczorkowy, stąd zdrobnienie chlebek jest jak najbardziej na miejscu. Choćby dla samego koloru warto go upiec. Polecam! Składniki: 325 g mąki orkiszowej 630 75-100 ml mleka 40 g masła 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki drożdży instant   Dodatkowo: 2 łyżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
BUŁKI WROCŁAWSKIE, ORKISZOWE BUŁKI Z PRZEDZIAŁKIEM 252

inaczej popularne bułki wrocławskie, czyli bułki takie jak dawniej tyle, że u mnie w wersji orkiszowej, ale można również użyć mąki pszennej. Choć na co dzień królują u nas chleby na zakwasie, to bywa i tak, że niekiedy bywają właśnie bułki. Te przypasowały nam do gustu bardzo i w ostatnim czasie były już czterokrotnie... :-) Mąka orkiszowa tortowa świetnie się(...)delikatne i mega puszyste. Dzięki zamianie masła (było w oryginale) na oliwę, bułki dłużej pozostają świeże, my zajadamy je przez 2 kolejne dni. Wyrzuciłam też cukier, jest zbędny, drożdże nie potrzebują go do wzrostu. Inspiracją był ten przepis , lekko go tylko zmodyfikowałam. Z podanych ilości wychodzi 12 konkretnych, mięsistych bułek. Składniki: - 550g mąki orkiszowej tortowej typ450  (lub pszennej

Smaczne Zdrowe
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 105

Doroty Z podanego przepisu wychodzi jeden bochenek chleba na dużą keksówkę. Składniki: 550 g mąki pszennej 2 łyżeczki soli 120 g płatków owsianych 15 g miękkiego masła lub margaryny 2 łyżki miodu 50 g suszonych śliwek drobno pokrojonych 150 ml letniego mleka 225 ml letniej wody 2 łyżeczki suchych drożdży. Sposób wykonania: Z podanych składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto(...)Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec początkowo 10 minut w temperaturze 230 stopni C, później temperaturę zmniejszyć do 200 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut. Gotowy, upieczony chleb studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Portugalia do zjedzenia - Bartek Kieżun - recenzja książki a także przepis na portugalski chleb kukurydziany. 137

Powiem, Wam, że smakuje obłędnie. Nie spodziewałam się ,że chleb kukurydziany może smakować i jeszcze upieczony w domowych warunkach. Pao de milho. Składniki na 1 bochenek; 30 dag maki kukurydzianej 45 dag mąki pszennej 300 ml wrzącej wody 250 ml ciepłej wody 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 7g suchych drożdży Przygotowanie; Mąkę kukurydzianą dzielimy na dwie części. Jedna(...)kuchenną. Powstanie coś co przypomina mokrą kruszonkę. Odstawiamy do ostygnięcia. Do miseczki wsypujemy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie drożdże wlewamy do mąki kukurydzianej, wsypujemy sól i przesianą mąkę pszenną. Zagniatamy elastyczne ciasto. Po około 10 minutach zagniatania powinno być gotowe. Jeśli jest potrzeba podsypujemy mąką pszenną podczas zagniatania

Radość kipiąca uśmiechem.
Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami 145

pominąć lub dodać inną Dodatki dopasujcie do własnych preferencji Chleb orkiszowo – ryżowy z suszonymi pomidorami Składniki na keksówkę o długości 24 cm 400 g mąki orkiszowej 200 g mąki ryżowej 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki cukru ok. 15 g przyprawy suszone pomidory z bazylią i czosnkiem saszetka suchych drożdży 500 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy + słonecznik(...)posypania Sposób wykonania: Do miski przesiej mąkę orkiszową i mąkę ryżową. Dodaj sól, cukier, przyprawę suszone pomidory oraz suche drożdże. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. Do kubka wlej ciepłą wodę, dodaj do niej oliwę, a następnie do suchych składników dodaj wodę z oliwą. Zagniataj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Im dłużej wyrabiasz tym lepiej Następnie ciasto przełóż do miski

365 dni dookoła kuchni
Chałka cynamonowa z suszoną żurawiną 73

Wszystko wskazywało na to, że „z tej mąki, chleba nie będzie”, że się nie uda. A udała się wyśmienicie! Wyszła mięciutka i puszysta i taka dobra, że nie mogliśmy się jej oprzeć. 3 i 1/2 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru 1/2 łyżeczki soli 7 g suszonych drożdży 3/4 szkl. dowolnych bakalii (u mnie suszona żurawina i odrobina

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania