chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:251/420)

Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną 289

wspólne pieczenie Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną Zaczyn: 2 łyżki zakwasu żytniego 210 g wody 165 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ 2000) Wymieszać, przykryć szczelnie, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-24 godziny. Ciasto właściwe: 1/2 szklanki kaszy gryczanej – po ugotowaniu 1 pełna szklanka kaszy cały zaczyn 160 g letniej wody 1/4 łyżeczki drożdży instant – pominęłam, jeśli mamy(...)miksować na średnich obrotach ok. 1-2 minuty. Przełożyć do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami , odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto ma wypełnić foremkę do brzegów. Wyrośnięty chleb posmarować olejem roślinnym. Piec 15 minut w 220 st. C, 45 minut w 190 st. C. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostudzeniu. Smacznego Post Chleb orkiszowy z kaszą gryczaną

UgotujmyTo.pl
Najlepsza domowa chałka z kruszonką! Bardzo puszysta i maślana! 165

mąka ciężka na chleb.  Kup mąkę typ. 500, np. Basia do wypieku drożdżowego, ja ją często kupuje i jest super, dobra też jest mąka Szymanowska, jak i z małych tradycyjnych młynów.  - temperatura mleka - mleko musi być lekko ciepłe, nie może być gorące bo byśmy zabili drożdże i zaparzyli mąkę, powstało by nam ciasto tzw. parzone, drożdże

SMYKWKUCHNI
Fouace nantaise - drożdżówki z Nantes 171

Fouace nantaise to rodzaj słodkiego drożdżowego ciasta, bazującego głównie na mące, maśle, mleku i cukrze, czasem z dodatkiem odrobiny aromatycznego i słodkiego, ale mocnego alkoholu. Formowane

Grahamka, weka i kajzerka
Cocas de patata - słodkie bułki z Majorki 221

„ Coca ” to nazwa stosowana do szerokiej gamy ciastek, ciast i pieczywa. Coki są przygotowywane i spożywane głównie w Katalonii, wschodniej Aragonii, Walencji, na Balearach i w

Grahamka, weka i kajzerka
Lussekatter - szwedzkie bułki szafranowe 177

„Kotki Łucji”, bo tak w dosłownym tłumaczeniu można nazwać szwedzkie bułki szafranowe Lussekatt (w liczbie mnogiej  Lussekatter), nazwę zawdzięczają Świętej Łucji z Syrakuz. W Szwecji

Grahamka, weka i kajzerka
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 156

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić własną odmianą

Grahamka, weka i kajzerka
Grahamki wytrawne 219

Szewc szyje, a bez butów chodzi! Tak mi powiedziano wytykając paluchem to, że Grahamka, weka i kajzerka nie ma przepisu ani na grahamkę, ani na wekę

Grahamka, weka i kajzerka
CHLEB ŻURAWINOWY 84

Pyszny chleb z gatunku łatwych, nie wymagających długiego wyrabiania z dodatkiem żurawiny. Bardzo smaczny, lekko słodkawy, świeży przez kilka dni o ile przetrwa. Smakuje z masłem, dżemem, czekoladą i z tym czym lubimy najbardziej(...)łyżka oleju 10 g świeżych drożdży 50 g suszonej żurawiny  HELIO                                                              PRZYGOTOWANIE :  Wszystkie składniki umieszczamy w misce, drożdże mieszamy w wodzie i wlewamy. Wyrabiamy ciasto

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb z kaszą gryczaną 181

chlebowego. Tak wiem chleb gryczany to żadne odkrycie ani nic nowatorskiego, ale mam nadzieję, że zainspiruje to Was do wykorzystywania takich ” resztek „. Chlebek wychodzi bardzo mięciutki w środku, skórka chrupiąca. Składniki na ciasto : 300 – 310 g ugotowanej kaszy gryczanej 400-450 g mąki pszennej chlebowej ( u mnie typ 650 ) 20 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżeczka drobnej(...)soli 4 łyżki niezbyt gęstego zakwasu razowego żytniego ( dokarmionego min. 10-12 h przed pieczeniem) 300 ml ciepłej wody Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru aż staną się płynne. Mąkę przesiać do miski, wsypać kaszę gryczaną, dodać sól. Dodać zakwas i rozczyn drożdżowy. Wymieszać. Stopniowo dolewać wodę mieszając ciasto – można mikserem. Ciasto jest dość luźne, więc lepiej je wyrobić

Niebieski kubek z kawa
Chleb marchwiowy 154

chleb ale było późno i był jeszcze ciepły. Składniki: 400 g mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 2 płaskie łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka cukru 1 nie ubita szklanka marchwi startej na tarce o bardzo drobnych oczkach ( na miazgę) 2 łyżki oliwy z oliwek 3 – 4 listki świeżej bazylii 6 śliwek odrobina kminku ( nie za dużo) 7 g suszonych drożdży(...)pokroić w paski. Mąkę przesiać  i dodać do niej pozostałe składniki, czyli: letnią wodę, sól, cukier, marchew, 2 łyżki oliwy z oliwek, pokrojone śliwki i bazylię, minek i drożdże. Zagnieść bardzo dokładnie ciasto a następnie pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na ok. 2 godziny do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, krótko wyrobić i przełożyć do keksówki

Na słodko lub wytrawnie
Czekoladowy chleb 172

Domownicy znają już chleb razowy na zakwasie, grahamowy, pszenny słodki więc przyszedł czas na czekoladowy. Świetnie smakuję z domowymi konfiturami ale i ze słonym masełkiem jak i również sam w sobie jest bohaterem. Wbrew pozorom nie jest on taki słodki. SKŁADNIKI - na dwa bochenki  - 15 g świeżych drożdży (lub 2 i 1/2 łyżeczki suszonych drożdży instant(...)łyżeczki cukru. Mieszam i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut. - Mąkę przesiewam do miski i mieszam z cukrem, kakao i solą. - Do kubka z drożdżami dolewam 1 i 1/4 filiżanki ciepłej wody. Całość przelewam do miski z mąką i mieszam, dodając chipsy lub czekoladę. - Z ciasta formuję kulę, wykładam na podsypany mąką blat i wyrabiam

Basia w kuchni
Piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem 148

powstrzymać ... nie ma jak  mały, domowy bochenek chleba Składniki: 2 woreczki ryżu jaśminowego firmy Kupiec (2 x 100 g) 1 szklanka mąki żytniej 1 1/2 szklanki mąki pszennej + 2 1/2 łyżki (do wyrabiania i podsypania) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) szczypta soli 2 łyżki łuskanego słonecznika 2 łyżeczki drożdży instant 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania ryżu(...)ugotowaniu ryż studzimy - zanim zaczniemy go mieszać z pozostałymi składnikami powinien być ciepły (nie gorący!). Po przestudzeniu ryż wsypujemy do miski. Następnie dodajemy mąkę żytnią i pszenną, 2 łyżeczki drożdży instant oraz szczyptę soli i łuskany słonecznik. Do tak przygotowanych składników wlewamy 3/4 szklanki ciepłej wody i zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Po wstępnym połączeniu składników dolewamy resztę wody. Ciasto wyrabiamy

Słodkie okruszki
Prosty chleb pszenny z prażoną cebulką i majerankiem 120

chleb :) Jeden z prostszych chlebów jakie robiłam.  Bardzo ładnie wyrasta i długo zachowuje świeżość  no i przede wszystkim ten zapach..:) Przepis wzięłam z  TEJ strony i trochę zmodyfikowałam dodając cebulkę i majeranek. Składniki na 1 bochenek: 700 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżeczki soli 25 g miękkiego masła 1 saszetka suchych drożdży (7 g) 1 łyżeczka cukru(...)ciepłego mleka 300 ml ciepłej wody 2 łyżeczki prażonej cebulki 1 łyżeczka suszonego majeranku szczypta kminku Mąkę przesiać i wymieszać z solą. Dodać drożdże,  cukier i pozostałe składniki. Ciasto wyrobić do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto pozostawić  w misce w ciepłym miejscu ok. 2 godzin do wyrośnięcia, podwojenia objętości.. Po wyrośnięciu ciasto uderzyć

Na słodko lub wytrawnie
Focaccia na zakwasie 97

Jedną z zalet całego zamieszania z koronawirusem jest fakt, że powróciłam do regularnego pieczenia chleba i produktów chlebopodobnych. Reaktywowałam trochę śpiący już zakwas żytni i pokusiłam się o przygotowanie zakwasu pszennego. Dlatego też przyjemnością dołączyłam do wspólnego wypiekania focacci na zakwasie w Piekarni Amber Powiem Wam, że świadomość takiego wspólnego wypiekania bardzo mi się spodobała. Przeliczyłam się jednak(...)siły świeżego zakwasu i moja focaccia nie urosła bardzo mocno. Dlatego od razu polecam dodanie niewielkiej ilości drożdży, jeżeli Wasz zakwas jest zbyt młody. Dałam też ciut mniej soli do samego ciasta, za to posypałam sporą ilością płatków soli. Użyłam dwóch rodzajów - wędzonych i z chipotle, które już od dawna stały czekając na wykorzystanie. Focaccia wyszła pyszna. Dziękuję za wspólne

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania