chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:259/420)

Chlebek Ziemniaczany 150

święta zawsze piekę domowy chleb i nie ważne czy jest on na zakwasie czy bez, ważne jest dla nas, że jest domowy, a w święta wszystko smakuje wyjątkowo dlatego dzisiaj prezentuje Wam pyszny chlebek z dodatkiem ziemniaków :) Dzięki nim chlebek zachowuje dłużej sprężystość oraz jest bardziej wilgotny :) Składniki na jeden bochenek Zaczyn : 25 g drożdży 125 ml ciepłej wody(...)musimy je przecisnąć przez praskę aby nie było grudek) 1 łyżeczka soli płaska 3 łyżki jogurtu gęstego 4 łyżki oleju / oliwy mak do posypania po wierzchu 1. Z drożdży, cukru i wody robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, puree ziemniaczane oraz jogurt i wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy ciasto (u mnie zajął się tym robot

Gotowanie...to proste !
Chleb Drożdżowy Według Dawida 120

mąż który jest zafascynowany pieczeniem domowego chleba i zawsze czynnie razem ze mną w nim uczestniczy :) Teraz postanowił troszkę pokombinować i tu miłe zaskoczenie, taki pyszny drożdżowy chlebek mu wyszedł. Chlebek jest naprawdę pyszny i piekliśmy go już któryś raz. Zapraszam więc do wypróbowania przepisu :) Składniki na 2 foremki keksowe Zaczyn: 35 gr drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)łyżki oliwy Dodatki: 3 łyżki lnu 3 łyżki podprażonego słonecznika 3 łyżki płatków owsianych garść maku do obsypania po wierzchu 1. Z mleka, cukru, jednej łyżeczki mąki oraz drożdży robimy zaczyn i odstawiamy do wyrośnięcia. 2. W misie szykujemy obie mąki, sól, oraz nasionka i płatki owsiane. Mieszamy całość trzepaczką/rózga napowietrzać mąkę w tym momencie. 3. Kiedy zaczyn

Gotowanie...to proste !
Focaccia ze szparagami, pomidorkami i rozmarynem 144

macza. Foccacia -  w przeciwieństwie do pizzy - charakteryzuje się przede wszystkim minimalną ilością dodatków - czasami wystarczą same przyprawy i zioła lub kilka oliwek. Może być świetnym urozmaiceniem zamiast chleba do kanapek jak i oryginalną przekąską na drugie śniadanie lub kolację. U podnóża lata zapraszam Was na moją wersję tego chlebka ze szparagami, pomidorkami oraz rozmarynem. Buon appetito Focaccie z tego(...)wersję mini :) Składniki na 6 sztuk: 250 g mąki 180 ml ciepłej wody 1/2 opakowania drożdży instant (ok.4 g) 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru kilka zielonych szparagów kilka małych pomidorków kilka gałązek rozmarynu Do miski wsypać mąkę. Dodać drożdże, cukier, sól i wymieszać. Następnie wlać oliwę oraz ciepłą wodę. Całość wyrabiać dłońmi lub mikserem (końcówki

My simple kitchen
Chleb z semoliną, na zakwasie, wg Hamelmana 222

zaczyn 170 g mąki pszennej chlebowej  400 g mąki z semoliny 300 g letniej wody 13 g soli 10 g mielonego słodu jęczmiennego 34 g prażonego sezamu Przygotowanie chleba: Wszystkie składniki umieść w misie robota lub miksera, mieszaj 3 minuty na najwolniejszych obrotach. Kolejne 3 minuty mieszaj na drugiej prędkości. Ciasto wyłóż na oprószony mąką blat roboczy, z grubsza(...)trwa wtedy około 8 godzin) i od siły drożdży Wyrastanie należy jednak zakończyć wczesniej, jeśli ciasto dotrze do górnych rantów foremki. Nagrzej piekarnik do 240 °C, pamiętając o wstawieniu do niego żaroodpornego pojemnika z wodą - aby zaparowąć piekarnik. Po nagrzaniu się piekarnika wyjmij z niego pojemnik z wodą, wstaw foremki z chlebem, i zmniejsz temperaturę do 230°C. Piecz chleb

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenny, drożdżowy pieczony w naczyniu żaroodpornym 157

Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, szybki i bardzo smaczny. Przepis znalazłam na blogu Smaczna Pyza . Składniki mieszamy w misce i zostawiamy na noc w lodówce, rano wyrabiamy, zostawiamy do ogrzania i wyrośnięcia i pieczemy. Polecam, bo pyszny :-) Składniki: 400 g mąki pszennej tortowej typ 450 250 g mąki pełnoziarnistej typ 1850 500 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży(...)jasnego sezamu 1. Pierwszego dnia wieczorem, drożdże i cukier rozmieszać w pół szklanki letniej wody. Do dużej miski dałam obie mąki, ziarna i sól, dodałam olej, rozpuszczone drożdże i resztę wody. Zamieszałam łyżką, tak aby powstało ciasto. Miskę owinęłam folią spożywczą i włożyłam na noc do lodówki.  2. Następnego dnia (u mnie po 8), na stolnicę dałam

kruche babeczki
bułeczki drożdżowe... 166

Składniki: mleko ciepłe 250 ml, masło stopione 30 gram, jajka 1 sztuka, cukier 60 gram, sól - szczypta, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie

W Mojej Kuchni Lubię
Kajzerki 166

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Od dłuższego czasu nie kupuję pieczywa w sklepie tylko sama wypiekam bułki, bagietki czy chleby. Domowe pieczywo jest najlepsze a

Marta Gotuje
Czosnkowe podpłomyki Nigelli 122

Bardzo smaczne chlebki. Super jako dodatek. My z mężem jemy je same;) Przepis banalny;) Polecam... Składniki: 500 g mąki pszennej, 7 g drożdży suszonych 1 łyżka

Anioły w kuchni
Chleb z naczynia- szybko i pysznie 691

10/10 z podanych składników można podzielić ciasto na dwa bochenki (jak na poniższy zdjęciu) zrobić to po wyjęciu z lodówki. Można też zrobić 3 nacięcia nożem bezpośrednio przed włożeniem chleba do piekarnika. Moje naczynie przy jednym bochenku to 5,3 litra.  Najlepszy z masełkiem czosnkowym-własnej roboty oczywiście:) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)oliwę,2 szkl.(pełne) cieplej wody, rozczyn z drożdży oraz ewentualnie ziarna. Wymieszać dużą łyżką - ewentualnie można pomóc sobie rozrabiając ręką . 3. Miskę owinąć szczelnie folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia do lodówki - uwaga, bo ciasto bardzo powiększa swoją objętość .  4. Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb - aż przestanie się lepić do rąk . Uformować okrągły

Kubki smaku
drożdżowy chleb z oliwkami 133

Chleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się głosy, domagające się innego zgoła wyrobu. Wyrobu o smaku pszennej bułki,  który w połączeniu z aromatem oliwek, stanowi miłą odmianę w codziennym jadłospisie. składniki na duży bochenek 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru(...)oliwy  100 g oliwek ok 250 ml wody kilka listków świeżej bazylii 1 łyżeczka soli dodatkowo forma do ciast typu keksówka oliwa do smarowania formy sposób przygotowania Drożdże rozkruszamy w misce, zalewamy ciepła wodą , dodajemy cukier, całość mieszamy i wstawiamy do wyrośnięcia( zaczyn powinien podwoić swoją objętość) w ciepłe miejsce pamiętając aby temperatura nie przekroczyła 27 stopni

Miód i pieprz
Bułki poznańskie z przedziałkiem 170

wody 2 g drożdży Ciasto właściwe: 10 g drożdży 200 ml wody 400 g mąki pszennej typ 750  10 g soli [ 1łyżeczka] Dzień przed pieczeniem: W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji. W dniu pieczenia: Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe z formy 276

idealne do smarowania masłem i domową konfiturą. Nie jest zbyt słodkie, nie posiada kruszonki. Można nim zastąpić jedzone rankiem pieczywo, tym bardziej, że dzięki formie swym wyglądem przypomina bochenek chleba! Świetnie skomponuje się ze szklanką ciepłego mleka lub kakao. Kilka dni temu otrzymałam piękną, pastelową keksówkę, która swój chrzest bojowy przeszła właśnie podczas pieczenia tego ciasta drożdżowego. Przepis (z moimi(...)keksówkę o długości 30 cm) 500 g mąki 250 ml mleka 20 g świeżych drożdży 100 g cukru 16 g cukru waniliowego 100 g margaryny 1 jajko szczypta soli margaryna do natłuszczenia formy Drożdżowe z formy - jak zrobić? Mleko lekko podgrzać. W misce rozkruszyć drożdże, z odmierzonych wcześniej składników dodać do nich 2 łyżki cukru, 3 łyżki mąki oraz

Moje Qulinaria
Ciotka Nina i bułeczki 124

wyskokami C., w ogóle nie mam nikogo, kto by mi przygotowywał pieczywo. Muszę sobie radzić sama. Na szczęście - sprawia mi to ogromną przyjemność, i chociaż dzieciństwo wypełnione zapachem świeżego chleba w kuchni mamy, babci czy ciotki to wspaniała sprawa - nie narzekam. Moje pachniało inaczej. Któregoś dnia w Ciastach za grosik , nr 7/2012 znalazłam przepis na kajzerki ciotki Niny. Hmm... Wygląda(...)Składniki: (na 10 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniej wody 25 g świeżych drożdży 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 45 g masła dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka Mąkę przesiać do dużej miski. Do małej miseczki wkruszyć drożdże, rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody. Dodać łyżkę mąki, wymieszać na gładką masę. Odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Grecka Pizza czyli Ladenia – Λαδένια 88

Λαδένια chociaż może się to wydawać dziwne, ale w rzeczywistość Ladenia – Λαδένια, może być najstarszą pizzą na świecie.  Ladenia ma bardzo długą historię. Nim Egipcjanie odkryli drożdże, było to płaskie okrągłe ciasto nie zakwaszone, wypiekane na ogniu, które przypominały dzisiejszą focaccie, lub pizzę. Placki – maze – bo tak się pierwotnie nazywały, były wypiekane, polane oliwą(...)Rzymu, gdzie okazały się przysmakiem biednych ludzi. Najstarszy przepis na Ladenie, o której dziś piszę pochodzi z Greckich wysp Kimolos i położonej obok Milos tak zwany Archipelag Cyklad. To płaski chleb z pomidorami, cebulą, ziołami i oczywiście oliwą z oliwek.  Kraje śródziemnomorskiej bez wątpienia opanowały sztukę robienia placka z dodatkami, które swoje początki mogą brać właśnie w Grecji. Znajdziesz

RafalCook

Proponowane wyszukiwania