chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:262/420)

Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia. 244

wylądować na śniadaniowym stole! ; ) Wegański i bezglutenowy chleb z batatem i nasionami chia   Składniki 250g mąki z tapioki 200g mąki gryczanej, najlepiej jasnej 1 łyżeczka soli 375ml (1 i 1/2 szklanki) mleka roślinnego (użyłam migdałowego) 5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego lub innego (użyłam oleju kokosowego i odrobiny klarowanego masła) 1 łyżka drożdży instant w proszku 1 łyżeczka agawy/cukru(...)garnuszku podgrzewamy 1 szklankę mleka i olej. Wyłączamy gdy zacznie się gotować. Mąkę zalewamy mlekiem z olejem i łączymy w malakserze. Zostawiamy do ostygnięcia. W osobnej miseczce uaktywniamy drożdże mieszając je z ciepłą (niewrzącą) wodą i miodem. Zostawiamy na 15 minut. Gdy masa mączna lekko ostygnie, dolewamy zaczyn drożdżowy i miksujemy. Dolewamy resztę mleka i słodkiego ziemniaka. Ponownie dokładnie

Fill The Bowl
Drożdżówka z porzeczkami i ..proszkiem do pieczenia 146

makową ..zostało masy makowej..i postanowiłam zrobić rogaty makowiec..przepis znalazłam w książce Słodki Świat Kasi..no i...zaczęłam poszczególne składniki na ciasto dodawać do pojemnika w automacie do chleba..i ...zamiast cukru waniliowego wsypałam ...proszek do pieczenia...no i co teraz? robić dalej? wyrzucić? ..troszkę udało mi się wybrać tego proszku ..ale wiadomo, że część została(...)Ciasto: 50 g margaryny 2 szk.mąki 1/3 szkl. cukru 1/2 szkl. mleka 2 duże jajka 20 g drożdży 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli porzeczki lub inne owoce Margarynę rozpuścić i ostudzić. Z drożdży, połowy mleka, łyżki mąki i łyżeczki cukru zrobic rozczyn- wymieszać i odstawić na ok. 15 min aż "ruszy". W misce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy

Moje domowe kucharzenie
Chleb z cukinią 127

trwa!. Smak sklepowego chleba jest w moim domu bardzo rzadkim gościem, bo jest tyle fantastycznych smaków do wypróbowania, że czasem rozdaje to co upiekę, żebym mogła zrobić nowe pieczywo :). Dzisiaj proponuje aromatyczne bochenki z cukinią i miodem. Składniki: 1 kg pokrojonego w kostkę miąższu cukinii 2 łyżki wody 1 kg mąki pełnoziarnistej pszennej 10 dag świeżych drożdży Łyżka soli(...)miodu 15 dag masła 1.Cukinię podlej 2 łyżkami wody i duś do miękkości 10-15 minut.Uduszoną cukinię zmiksuj i ostudź.  2. Do miski wsyp mąkę pszenną. Drożdże rozkrusz, rozpuść w zmiksowanej cukinii i razem z solą, miodem oraz masłem dodaj do miski.Całość wygniataj  tak długo, aż powstanie gładkie ciasto. W razie potrzeby dodaj jeszcze

Apetyczna babeczka
CHLEBEK DO KOSZYCZKA 113

smakiem chrupiącego własnoręcznie wypieczonego chleba.  Przepis jest bardzo prosty, szybki i mało wymagający.  Uwierzcie mi cała rodzina będzie zadowolona ! * Warto upiec więcej, bo niestety szybko znika ! :) SKŁADNIKI: 450 g mąki pszennej chlebowej typ 750 300 ml letniej wody  1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżka oliwy z oliwek 25 g świeżych drożdży PRZYGOTOWANIE : Z drożdży(...)użyłam małej tortownicy). Przykrywamy i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C, a na dnie piekarnika umieszczamy naczynie żaroodporne z wodą ( powstała para sprawi, że skórka chleba będzie chrupiąca ). Podrośnięty chleb smarujemy jajkiem rozkłóconym z łyżką wody.  Na wierzchu robimy dwa nacięcia w kształcie krzyżyka.  Pieczemy

Marcepanowa kuchnia
Chleb pszenny z ziarnami (na zakwasie) 184

tego przepisu upiekłam swój pierwszy chleb na zakwasie . Aż trudno uwierzyć, że od tego czasu minęło już 5 lat.  Ile chlebów powstało?  A kto to wie? Na pewno setki.  Jedne lepsze, drugiej mniej udane.  Na pewno wszystkie zdrowsze i smaczniejsze od tych sklepowych.  Po 5 latach powróciłam znowu do przepisu Liski, ale delikatnie go zmodyfikowałam(...)Składniki: 800 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej typ 2000 2 płaskie łyżeczki soli 600 g wody 4 g drożdży instant 300 g zakwasu żytniego 3 garści nasion słonecznika (uprażonych)   Wykonanie: Mąkę, drożdże, zakwas, sól i wodę wymieszać dokładnie i wyrobić elastyczne ciasto. Następnie dodać nasiona słonecznika i wymieszać tak, aby nasiona były równomiernie rozłożone

Sto kolorów kuchni
Bagietki pełnoziarniste 145

rustykalne bagietki pszenno-żytnie. - Przepis na chleb z garnka - bułka paryska - rustykalne bagietki pszenne Tym bagietkom dałam trochę więcej czasu na wyrastanie. Bagietki pełnoziarniste, kto nie ma na nie ochoty? Składniki na 4 bagietki: -500 g mąki pszennej pełnoziarnistej Lubella + trochę mąki pszennej tortowej do podsypywania ciasta -7 g suszonych drożdży -350 ml wody -2 czubate łyżki masła -2 płaskie(...)łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - oliwa do posmarowania miski W misie robota mieszamy mąkę pszenną pełnoziarnistą z suszonymi drożdżami. W rondelku podgrzewamy wodę z masłem, wsypujemy cukier, sól i zostawiamy do rozpuszczenia składników. Płyn wlewamy do misy robota z mąką i drożdżami, mieszamy hakiem robota do uzyskania gładkiego ciasta. Miskę natłuszczamy oliwą i przekładamy do niej ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb bez zagniatania 448

chleb nie wymaga długiego, żmudnego wyrabiania, należy go pozostawić na noc, a sam nam wyrośnie :) Składniki : 3 szklanki mąki pszennej typ 650, u mnie 1 tortowej + 2 pszennej typ 650 1 łyżeczka soli i łyżeczka miodu 1 łyżka oliwy  1 i 1/3 szklanki wody pół łyżeczki drożdży instant około 8 g 2 garście ziaren słonecznika Przygotowanie : Mąkę, sól, drożdże(...)czasie zdejmujemy ostrożnie pokrywkę i dopiekamy jeszcze przez 15 min. Świetny ze smalcem : ) . przepis  stąd W przepisie polecano by naczynie do pieczenia było nagrzane, ale ja przekładałam chleb do szklanego naczynia żaroodpornego , które wcześniej nie nagrzewałam. Chlebek był mały, dlatego następnym razem upiekę go z podwójnej porcji, ewentualnie z półtorej porcji składników

Proste Potrawy
Żytni chleb codzienny na zakwasie wg Aleex 70

roku piekę chleb w domu. To niewątpliwie pozytywna strona pandemii dla naszej rodziny. Na początku był to jeden rodzaj chleba, teraz eksperymentuję z różnymi. Wciąż się uczę i jeszcze długa droga przede mną. Wciąż też szukam i szukam tego najlepszego przepisu dla nas. Ten, który proponuję Wam dzisiaj, jest naprawdę bardzo dobry. Ostatnio piekę go systematycznie, co kilka(...)letniej wody  • 2 łyżeczki soli  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego  • szczypta drożdży suszonych (opcjonalnie)  Sposób przygotowania:   1. Do miski wlać wodę, dodać zakwas i rozmieszać go w wodzie. Jeśli nasz zakwas jest słaby, można dodać szczyptę drożdży. Przy mocnym zakwasie nie jest to potrzebne. 2. Dodać 450 g mąki żytniej. Wymieszać. Ciasto będzie dość luźne

W mojej kuchni
Chleb Na Zakwasie - Bez Długiego Wyrastania 135

wypełnia domu jak zapach pieczonego chleba na zakwasie. Składniki na 3 keksówki: Zaczyn: 250 gr aktywnego zakwasu 300 gr mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 250 gr wody o temp. pokojowej Ciasto właściwe: 1 kg mąki Szymanowskiej np. ekologicznej typ 750 550 ml letniej wody 15 gr drożdży + 50 ml ciepłej wody ale nie gorącej ! + 1/2 łyżeczki cukru(...) mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i odstawiamy na chwile do zapienienia się. 3. Dodajemy sól i mieszamy całość aby dobrze rozeszła się po mące. Następnie dodajemy drożdże, wyrośnięty zakwas z dnia poprzedniego i mieszamy wstępnie całość ( u mnie zrobił to robot ) 4. Następnie po tym krótkim mieszaniu dodajemy olej i teraz mieszamy już dokładnie całość

Gotowanie...to proste !
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 133

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
WĘGIERSKIE LANGOSZE ZE ŚMIETANĄ I SEREM – bez dodatku ziemniaków 82

przed wiekami przygotowywany był przy użyciu ognia w piecach chlebowych po skończeniu pieczenia chleba, w tlących się jeszcze piecach. Danie w tamtym okresie najczęściej było podawane jako śniadanie. Obecnie langosze przygotowywane są już tylko w formie smażonej na głębokim oleju. Głównymi składnikami ciasta są mąka pszenna, drożdże, gotowane utłuczone ziemniaki ( nie zawsze ), mleko, cukier, sól i olej. Langosz podawany

Ostra na Słodko
Bułki na zapiekanki 70

u0142y\u017cki oleju,\r","2 \u0142y\u017cki granulowanego czosnku,\r","3 \u0142y\u017cki zi\u00f3\u0142 prowansalskich.\r","2 \u0142y\u017ceczki soli."],"name":"Bu\u0142ki na zapiekanki","recipeCategory":"chleby, inne, zapiekanki","cookTime":"PT0H30M","prepTime":"PT1H20M","recipeInstructions":["M\u0105k\u0119, wod\u0119, olej, dro\u017cd\u017ce, s\u00f3l i cukier wymiesza\u0107.\r","Zarobi\u0107 ciasto.\r","Podzieli\u0107(...)kolejne 30 minut.\r","Piec 30 minut w 200st."],"keywords":"bu\u0142ki,chleb,dro\u017cd\u017cowe,przepis podstawowy,zapiekanka","totalTime":"PT1H50M"} Drukuj Bułki na zapiekanki Czas przygotowania: 1 godzina, 20 minut/y Czas gotowania/pieczenia: 30 minut/y Czas całkowity: 1 godzina, 50 minut/y Składniki: 1 opakowanie suszonych drożdży, 1,25 kubka ciepłej wody, łyżeczka cukru, 450g mąki, 3 łyżki oleju, 2 łyżki

Bardzo Gruby Smok
Bułeczki maślane śniadaniowe 75

Coraz częściej samodzielnie pieczemy bułeczki, chleb. Próbujemy nowych smaków, kombinujemy z dodatkami i proporcjami. Dzisiaj bułeczki maślane trochę na słodko, ciut na słono. Pasują do dżemu jak i wędliny z serkiem. Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1/4 kostki drożdży (25g) 1 szklanka letniego mleka 100 roztopionego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli Do miski wlewamy mleko, rozpuszczamy

MojaQchnia.pl
Bułki pszenno żytnie 176

Pyszne domowe bułki, które zawsze mają powodzenie u smakoszy.  -- Skład:   0,5 kg mąki pszennej typ 650 , 0,5 kg mąki żytniej typ 2000

chleba naszego
Chleb z płatkami owsianymi 125

Kolejny chleb na maślance,tym razem z dodatkiem płatków owsianych.   400 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 150 g płatków owsianych 350 ml maślanki 200 ml wody 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli garść nasion słonecznika   Mąkę przesiać do miski, dodać sól,płatki i słonecznik, wymieszać.  Maślankę z wodą(...)lekko podgrzać, dodać cukier,drożdże i wymieszać, przelać do mąki. Wszystko wymieszać drewnianą łyżką, do połączenia składników, przykryć szczelnie ścierką kuchenną, wstawić do lodówki na 12godz (najlepiej zrobić wieczorem). Na następny dzień rano wyjąć ciasto, zagnieść na blacie parę razy, włożyć ponownie do miski wysypanej mąką i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem jeszcze godzinę.  Po tym czasie

Kolorowa kuchnia Elki

Proponowane wyszukiwania