Drożdżówki z truskawkami 164Czas czytania: 2 min Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz
SprawdzonaKuchnia.pl
Bagietki śniadaniowe 133Czas czytania: 3 min Bagietki śniadaniowe na zaczynie drożdżowym zwanym poolish. Poolish przygotowujemy zawsze z równych proporcji mąki i wody ze szczyptą drożdży, aby był pełnowartościowy
SprawdzonaKuchnia.pl
Pączki na piwie 129Czas czytania: 2 min Kilka dni temu odkryłam wspaniały przepis na pączki na piwie , które okazały się hitem w naszym domu. Piekłam te maleństwa już trzy
SprawdzonaKuchnia.pl
Chałka 132Czas czytania: 3 min Uwielbiam domową pachnącą chałkę, a szczególnie z masłem i miodem. Gorąco namawiam do upieczenia jej w domu, przygotowana własnoręcznie smakuje zdecydowanie lepiej
SprawdzonaKuchnia.pl
Racuchy 138Czas czytania: 3 min Tłusty czwartek już za kilka dni, więc jest jeszcze chwilka, aby wypróbować kilka przepisów na racuchy lub pączki , które wylądują na ostatkowym
SprawdzonaKuchnia.pl
Jagodzianki łatwe 171Czas czytania: 5 min Jagodzianki po raz trzeci. Tym razem dostały nazwę jagodzianek łatwych! Dlaczego jagodzianki łatwe są takie dobre, a to z kilku powodów. Po
SprawdzonaKuchnia.pl
Bułeczki hamburgerowe 140Czas czytania: 2 min Ostatnio na blogu pojawiło się sporo przepisów na burgery , do których najlepsze są domowe bułeczki hamburgerowe. O tym, że domowe bułki są
SprawdzonaKuchnia.pl
Drożdżówki malinowe 153Czas czytania: 3 min Dziś zjemy drożdżówki malinowe wypełnione świeżymi, soczystymi malinami i to jest to, czego dziś nam potrzeba! Dodajmy do tego filiżankę ulubionej kawy
SprawdzonaKuchnia.pl
Chleb tostowy z ziarnami i nasionami chia 205minut, by je uaktywnić. Do miski wsypujemy mąki, prażone ziarna, mieszamy do połączenia. Do pozostałego mleka z wodą dodajemy olej i sól. Do wymieszanych mąk dodajemy rozczyn z drożdży, mleko z wodą wymieszane z olejem i solą. Następnie namoczone płatki owsiane z nasionami chia i lnu. Zagniatamy ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Ciasto na początku wyrabiania jest lepiące(...)pieczenia temp. zmniejszamy do 200*C. Spryskujemy wodą 2 -3 razy w ciągu tych piętnastu minut, pierwszy raz przed włożeniem ciasta do piekarnika tuż po wyrośnięciu. Nie wiem czy chleb który upiekłam jest tostowy, bo z braku mąki durum użyłam chlebowej, ale za to mogę powiedzieć, że był bardzo smaczny:) Jeden bochenek rozczęstowałam w pracy, a drugi szybko zjedli domownicy
Proste Potrawy
Najłatwiejszy chleb pod słońcem – bez wyrabiania 163przepis na chleb wymaga tylko 15 minut pracy a efekt jaki otrzymujemy jest przepyszny. Chlebek jest bardzo dobrze wyrośnięty, lekki i z chrupiącą skórką. W dodatku można go przygotować dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc, a następnego dnia móc się cieszyć świeżym pieczywem. Polecam gorąco! Czas przygotowania: 15 min Czas oczekiwania: 15-27 godz. Czas pieczenia(...)mąki pszennej 240 ml letniej wody 4 g suszonych drożdży 6 g cukru 6 g soli olej do posmarowania foremki i odrobina mąki do jej oprószenia naczynie o pojemności 1,5 l (najlepiej plastikowy pojemnik na żywność z pokrywką) Przygotowanie: Do naczynia wlej wodę, wsyp drożdże, cukier i wymieszaj do rozpuszczenia. Dodaj mąkę, sól i wymieszaj łyżką. Przykryj naczynie
Słodki Blog
Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu 92wszelakie domowe pieczywo *kajzerki, wrocławskie, rogale z makiem, bajgle, bagietki, chleb itp. to szukajcie TUTAJ. Bułeczki 30-minutowe, składniki na 6 sztuk, Mini bułeczki orkiszowe z dodatkiem majonezu: bułeczki drożdżowe bez ZACZYNU, ciasto: po 1/2 szklanki mąki orkiszowej i pszennej po 1/2 szklanki ciepłej wody i mleka 1 łyżeczka drożdży suszonych 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki majonezu 3 łyżki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Chleb tostowy. 169Chleb jest prosty w wykonaniu, dlatego zachęcam Was do wypróbowania. Myślę, że dzieci będą zadowolone, i te młodsze, i te starsze :) Składniki: 500 g. mąki pszennej (użyłam mąki uniwersalnej typ 480, Polskie Młyny) 300 g. ciepłej wody 20 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 6 łyżek oleju Wykonanie: Wodę wlać do miski, dodać miód i drożdże. Wymieszać
Agusiowe smakołyki
łatwy chleb z ziarnami 137[Głosów: 5 Average: 5/5] składniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 50 g otrąb orkiszowych lub pszennych 100 g zakwasu żytniego (przepis
Domowy Smak Jedzenia
Chleb pszenny z oliwkami 223wody opcjonalnie 3 łyżki zakwasu żytniego 3/4 szklanki pokrojonych drobno zielonych oliwek 1 łyżka masła do wysmarowanie formy, oraz otręby do obsypania foremki Przepis: W dużej misce wymieszać: mąkę, drożdże, sól, cukier, wodę i zakwas, Dodać oliwki i ponownie wymieszać (ciasto jest dość luźne więc należny je mieszać łyżką, nie trzeba dosypywać mąki po kilkakrotnym wymieszaniu stanie się bardziej(...)ponownie wymieszać ciasto, Przygotować jedna dużą keksówkę lub dwie małe. Formy wysmarować masłem i obsypać otrębami, Ciasto przełożyć do foremek i zostawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut, Chleb włożyć do zimnego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut, po tym czasie sprawdzić wierzch chleba i jeżeli się za bardzo przyrumienia przykryć folią do pieczenia
tyfranbox
Parówki z szynki w cieście 278Pyszna przekąska, która smakuje na ciepło i na zimno, a dzieci zjadają cały wypiek w kilka minut. Ciasto robimy z 1 kg mąki typ 450 lub
chleba naszego