chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:243/420)

Chleb jaglany bezglutenowy 138

podzieliłam się z nikim moim chlebem. Jeśli nie macie potrzebnych mąk, to można kaszę lub ryż zemleć w młynku, ja mielę w elektrycznym do kawy. Składniki: • 300 g mąki jaglanej • 100 g mąki ryżowej • 100 g skrobi ziemniaczanej • 300 g ugotowanej kaszy jaglanej • 1 torebka suszonych drożdży 8 g • 1 łyżka soli • 1 łyżeczka cukru(...)położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut

To co kocham
Chleb orkiszowy 165

przepis na chleb orkiszowy.  Jest to jeden z łatwiejszych chlebów jaki robiłam. Bardzo ładnie wyrasta i się piecze.  A w dodatku jest bardzo zdrowy. Przepis wzięłam od Dorotus Składniki na 2 mniejsze  bochenki lub jeden duży 800 g mąki orkiszowej 2 łyżeczki soli 1 opakowanie suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego(...)godziny lub nawet dłużej - w miarę potrzeby. Przed pieczeniem wysmarować mlekiem, posypać sezamem,  słonecznikiem, lub dynią. Piec w temperaturze 200ºC przez około 40 - 50 minut, aż chleb będzie brązowy i będzie brzmiał głucho po uderzeniu od spodu. Bochenki wyjdą raczej płaskie niż wyrośnięte. Studzić na kratce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Pinsa Romana 72

Pinsa lub Pinsa Romana to płaski chleb, który pochodzi oczywiście, ze starożytnego imperium Rzymskiego. Która na przestrzeni wieków przeszła oczywiście wiele zmian, ewolucji i składników. Rzymscy piekarze, ze starożytnego Rzymu, czyli bardzo dawno temu :). Aby sprawdzić, czy ich piece mają już odpowiednią temperaturę, by móc wypiekać chleb — właściwy — piekli właśnie płaski chleb. Oczywiście nic się nie mogło zmarnować i wraz(...)Pinsa Romana. Na zakończenie, odpal mój kanał na YouTube i pożremy razem ten pyszny kawałek chleba. Składniki Mąka Manitoba 400 gram Mąka ryżowa 70 gram Mąka sojowa 30 gram Semolina Lodowata woda 1-1.1/2 szklanki Oliwa z oliwek 1-2 łyżki ➕ więcej Suche drożdże 8 gram Sól 9-11 gram Dodatki Mozzarella fiordilate Bazylia Pomidory San Marzano Oliwa

RafalCook
Chleb pszenno - orkiszowy. 61

Niezmiennie od lat, namawiam do pieczenia domowego chleba.  Na blogu jest duży wybór, przepisów na pieczywo, każdy znajdzie coś dla siebie.  Wczoraj upiekłam chleb z dodatkiem mąki orkiszowej, dodałam też płatki orkiszowe.  Chleb pyszny, nie ma porównania do sklepowego. Nie wspomnę o zapachu,  który unosi się w kuchni podczas pieczenia.  Sprawdźcie jakie to proste(...)Składniki: 700 g. ciepłej wody 40 g. drożdży 1 łyżeczka miodu 700 g. mąki pszennej typ 650 300 g. mąki orkiszowej pełnoziarnistej  2 łyżeczki soli 4 łyżki oleju 6 łyżek płatków orkiszowych Wykonanie: Ciepłą wodę wlać do misy, wkruszyć drożdże i dodać miód.  Wymieszać i odstawić na 15 minut. Następnie wsypać obie mąki, sól, płatki i wlać

Agusiowe smakołyki
Maminkowy chleb z maślanką 120

chleb to wynik kulinarnego eksperymentu. Namieszaliśmy różnych składników, upiekliśmy i efekt nas zaskoczył. Chleb jest bardzo dobry i długo zachowuje świeżość.         Składniki:    - 1 szklanka maślanki ( 250 ml )    - 350 ml wody    - 30 dkg mąki 650    - 7 dkg mąki żytniej 720    - 2,5 dkg drożdży    - płaska

Maminek kulinarny
Chleb dyniowy 122

długo pozostaje świeży. Chleb również bardzo ładnie się kroi i świetnie smakuje. Składniki: (duża keksówka 11x35) 2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1/2 szklanki mleka 25 g drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli 1 szklanka puree dyniowego (przepis  tutaj ) 1/2 szklanki pestek dyni 1/2 szklanki wody W ciepłym mleko rozmieszać drożdże z cukrem

talerz przyjemności
Naleśniki na serwatce 172

najczęściej piekę na serwatce chleb, racuchy lub naleśniki. Zamiast mleka używam serwatki.    Naleśniki na serwatce 1 jajo 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej  (lub otrębów) 400 ml serwatki mąka pszenna ile zabierze 1 dag drożdży szczypta soli olej do smażenia Do miski wlej serwatkę, dodaj mąkę orkiszową i rozkruszone drożdże. Odstaw na 10 minut. Po tym czasie

Gotuj Sam!
Bułeczki z makiem 208

takie domowe bułeczki. A najlepsze jest to, że z tego ciasta możecie przygotować pizzę oraz chleb. Wystarczy jeden przepis, a rozwiązań (w zależności od ochoty i potrzeb) jest wiele. Składniki : (na 12 bułeczek) 1 kg mąki pszennej 600 ml letniej wody 7 g suchych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek szczypta soli łyżeczka cukru mak do posypania (jeśli chcecie użyjcie

Zasmakuj Kuchni
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 142

dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo 3 dag świeżych drożdży 2 łyżki masła, ( roztopionego) 1 łyżeczka cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli  1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić

Apetyczna babeczka
Małpi chleb z rodzynkami 104

brains - ta ostatnia nazwa to ----- małpi mózg." Sądzę, że nic więcej nie muszę dodawać :) Małpi chleb Składniki na dużą formę babkową: CIASTO: 4 szklanki mąki pszennej (u mnie tortowa) + 0,5 szklanki na podsypanie i ewentualne uregulowanie gęstości ciasta szczypta soli 3 dag świeżych drożdży 1/3 szklanki letniej wody szczypta cukru kryształu 1 szklanka mleka 0,5 szklanki cukru pudru(...)masła 0,5 szklanki drobnego cukru trzcinowego 0,5 szklanki rodzynek Wykonanie: Foremkę wysmarowałam grubą warstwą masła. CIASTO: 4 szklanki mąki przesiałam do miski. W szklance roztarłam drożdże z letnią wodą, szczyptą cukru kryształu i łyżeczką mąki odebraną z miski. Odstawiłam je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W rondelku umieściłam mleko, cukier puder i masło. Podgrzałam mieszając na małym

Kuchenne zapiski Edyty
Zawijańce drożdżowe z pesto 149

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło.  [ ja wyręczyłam się automatem do chleba]. Po tym czasie wyjąć ciasto, lekko wyrobić, podzielić na kilka  części i rozwałkować

Moje domowe kucharzenie
Rogale "marcińskie" 218

Jajka utrzeć z cukrem, następnie wymieszać z masłem i mąką. Dodać rozpuszczone w mleku drożdże. Wyrabiać ciasto powoli i dodać resztę mleka. Gdy zaczną pojawiać się pęcherzyki, ciasto przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba] .Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie

Moje domowe kucharzenie
Chleb Justyny Steczkowskiej (z kaszą gryczaną) 167

stronie i nieznacznie zmieniłam ilość oraz niektóre składniki. Chleb wyszedł przepyszny, ładnie się kroi i nie rozsypuje. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu. Bardzo długo zachowuje swoją świeżość (wg autorki blogu nawet tydzień). (średnia keksówka) 1/2 kg mąki ( u mnie 300g żytniej z Młynów Gdańskich, 200g mąki pszennej) 250g świeżych drożdży (1/4 kostki) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka soli(...)Dodatkowo: ziarna słonecznika, pestki z dyni, otręby, śliwki suszone (wg gustu; osobiście dodałam garść pestek z dyni) Opcjonalnie: sezam, czarnuszka do posypania (posypałam zmieloną czarnuszką) Do ciepłej wody pokruszyć drożdże, dodać miód i wszystko wymieszać tak, aby się rozpuściło. Wsypać mąkę, dodatki tzn. np. pestki) i sól. Ciasto porządnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia. W międzyczasie ugotować kaszę gryczaną

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania