chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:235/420)

Chleb Trzech Króli 163

Betlejem z podarunkami. Na tę okazję wypieka się specjalny, dekoracyjny chleb. Zgodnie z tradycją, powinna być w nim zapieczona srebrna moneta, porcelanowa figurka lub suszone ziarno fasoli, a szczęśliwy znalazca jest ogłaszany królem.  Składniki: - 45 dag mąki pszennej - 6 łyżek cukru - 1/2 łyżeczka soli - 3 dag drożdży - 8 dag masła - 2/3 szklanki ciepłej wody pól na pół z mlekiem(...)posmarowania Bakalie i dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl . 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z wodą z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić na kilka minut aby drożdże rozpoczęły fermentację. Masło utrzeć z cukrem. W misce połączyć ze sobą suche składniki, jajka oraz skórkę otartą z cytryny i pomarańczy. 2. Wszystkie składniki zagnieść na elastyczne ciasto, zakryć

Apetyczna babeczka
Prosty chleb pszenny 190

smaczny chleb, znaleziony u Małgosi         Składniki: 1 szklanka mąki pszennej chlebowej typ 75 2 szklanki mąki pszennej uniwersalnej typ 650 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka ciepłej wody (ale nie gorąca) 1/2 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego) 7g drożdży instant 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oliwy Drożdże rozmieszaj w 1/4 szklanki(...)letniego płynu i odstaw na 10 minut, aby się drożdże ruszyły. Mąki wymieszaj, dodaj sól i cukier. Do mąki dodaj rozczyn drożdżowy i stopniowo dodawaj pozostały płyn jednocześnie zarabiając ciasto. Powinno być dość miękkie, ale nie rozpływające się zbytnio.Po zarobieniu ciasta zacznij je zagniatać i wyrabiaj aż do momentu gdy będzie elastyczne i zacznie dobrze odchodzić od dłoni. Podczas

Delicious Titbits
Chleb z cebulą i oliwkami 197

środku . - Połowę wody ( ciepłej ) wlać do garnuszka , dodać cukier i drożdże . Wymieszać.  - wlać do dołka w mące. - Przysypać  mąką. - Przykryć ściereczką .   - Jak  drożdże  urosną , dodać resztę wody , sól i wyrabiać .     Wyrabiać można ręcznie lub mikserem na najmniejszych obrotach.  - Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie odchodzić od ręki lub ścian(...)ponownego  wyrośnięcia - Piec w  250 stopni przez 20 minut . po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100    stopni , piec jeszcze ok 30 minut. Rada Chleb będzie lepszy gdy w piekarniku wytworzymy parę . Można to zrobić na dwa sposoby. 1 pod brytfannę włożyć pojemnik z wodą  2 do piekarnika wlać 1/2 szklanki wody i szybko go zamknąć

Eli Gotowanie
Drożdżówki z bananami, kiwi... 175

Proponuję przygotowanie pysznych domowych drożdżówek z owocami i dżemem. Zaczyn: 250 ml ciepłego mleka, 50 g drożdży, łyżka cukru, czubata łyżka mąki...  mieszamy i odstawiamy

chleba naszego
Domowe bułki maślane 418

Maślane śniadanie dla każdego kto lubi słodko rozpocząć dzień. Potrzebujemy 1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 3 łyzki cukru, 2 jajka, 100

chleba naszego
Drożdżówki. 174

Pyszne domowe drożdżówki, polecam każdemu. Potrzebujemy tylko drożdżowe ciasto, jakiś dżem, piekarnik i trochę czasu.  Ciasto: 1 kg mąki,50 g drożdży,100 g masła

chleba naszego
szybki chleb pszenno-żytni z makiem 187

pieczenia chleba, mój już drugi (pierwszy nie przeżył) w którym nie piekę ale wyrabiam w nim ciasto drożdżowe, bo robi to mistrzowsko. A już zupełnie rozkochałam się w pieczeniu chleba odkąd mam piekarnik parowy od Electrlouxa . Zaczynałam go testować z przekonaniem, że to pewnie tylko "pic na wodę" ale miło się zaskoczyłam. Rzeczywiście jest różnica między zwykłym pieczeniem a pieczeniem(...)mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 2200 około 300 ml ciepłej wody 1,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 15 g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka maku Mąki przesiać, wymieszać z solą i sezamem. Drożdże rozkruszyć z cukrem, zalać odrobiną wody, wsypać łyżkę mąki i rozrobić. Odstawić na 10 minut. Kiedy drożdże zaczną pracować rozczyn wlać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 143

jest na prawdę wygodne, a mi sprawia wiele radości. Kiedyś piekłam pszenny chleb nocny i często do niego wracam, dlatego postanowiłam upiec te bułki. Moja inspiracja klik . Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka – 250 ml) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży ½ szklanki wody ½ szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo(...)posmarowania: 1 jajko i mleko do posypania: sezam, mak Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W małej miseczce lub filiżance rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą „ruszyć”, to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki dodać łyżeczkę soli, mleko, wodę, olej i rozpuszczone drożdże

dom-agi.pl
Chleb z suszoną miechunką i żurawiną 145

żurawiną. Chleb z suszoną miechunką i żurawiną Składniki: około 500 g mąki chlebowej pszennej (typ 750) szklanka wody niechlorowanej (250 ml) 1 łyżeczka soli 1,5 – 2 łyżki dobrej jakości miodu 2 łyżki oleju 15 g świeżych drożdży 60 g suszonej miechunki (u mnie Helio ) 100 g suszonej żurawiny (u mnie Helio ) Zaczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru(...)większą część mąki pszennej. Nie dodajemy jej całej od razu bo w czasie wyrabiania zobaczymy ile tak naprawdę „zabierze” nam ciasto. Dodajemy żurawinę, pokrojoną miechunkę, miód, sól, wodę, pokruszone drożdże i cały zaczyn. Wyrabiamy ciasto, najlepiej za pomocą miksera przez około 10 minut, w razie potrzeby dosypujemy resztę mąki. Ciasto ma być elastyczne, zwarte (takie żeby można było uformować

PatiGotuje
Wyjątkowe bułeczki - z jabłkiem, na wytrawnie 207

kulinarne wyzwanie na rok 2014. Póki co zapraszam Was na wyjątkowe bułeczki.  Zastanawiałam się jakiś czas temu, jakby to było upiec bułki z jabłkami... Kiedyś próbowałam zrobić chleb jabłkowy, ale nic z tego nie wyszło, i całość wylądowała w koszu. Bardzo nieprzyjemne doświadczenie. Z duszą na ramieniu więc udałam się do kuchni z mocnym postanowieniem działania według intuicji. Okazuje(...)Składniki: (na 6 bułek) 500 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 małe jabłka (200 g) 1 gałązka rozmarynu dodatkowo: 1 jabłko  3 łyżki letniej wody Mąkę przesiać do dużej miski. Zrobić wgłębienie, wkruszć drożdże. Wsypać cukier, wlać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Chleb pszenno – żytni z ziarnami 177

ziarnami. Jeśli dopiero zaczynacie przygodę z pieczeniem chleba, to polecam wypróbować ten prosty przepis. Chlebek wychodzi bardzo smaczny, a przyrządzenie go zajmie Wam dosłownie kilka chwil Składniki: – 350g mąki żytniej (typ 720) – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 300ml ciepłej wody (około 40 stopni C) – 8g drożdży instant (2 czubate łyżeczki) – 2 łyżeczki miodu(...)oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli – 25g ziaren słonecznika – 25g siemienia lnianego Miód rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać oliwę, dokładnie wymieszać. Mąki wsypać do miski, dodać drożdże, sól, ziarna i wszystko dokładnie wymieszać. Wodę wlać do miski z sypkimi składnikami, wymieszać dokładnie łyżką na jednolitą, gęstą masę. Miskę z ciastem przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić

Smaki Armine
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 154

Woda z kiszonych ogórków nie była problemem.  Jak tylko zjemy ogórki - kiszę następne. Wykorzystałam wodę z ogórków małosolnych. Mam jej dostatek :) Zaczyn : 2 szklanki ciepłej wody 60 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 szklanka mąki żytniej razowej ( ja dałam pytlową) 1 szklanka mąki pszennej chlebowej Przygotować zaczyn i pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Ciasto właściwe(...)wyrośniętego zaczynu dodać po kolei składniki ciasta właściwego  Wyrobić robotem z hakami. Ciasto umieścić do dwóch keksówek / wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą / Wierzch smaruję wodą, aby chleb nie pękał Zostawiamy w keksówkach na 20 min. Posypujemy czym chcemy, ja posypałam makiem. Piec w 200 *C przez 1 godz. Po upieczeniu od razu wyjąć z foremek na kratkę

Proste Potrawy
Pyszny chleb jaglany 226

pory najlepszy bezglutenowy chleb jaki piekłam :) Bardzo smaczny z chrupiącą skórką, polecam! Przepis dostałam od kuzynki. Jest to zmodyfikowana przez nią wersja przepisu z książki kucharskiej Thermomix. Najlepszy jest świeży jednak przechowywany w papierowej torebce wytrzyma kilka dni. U mnie pod lnianą ściereczką stwardniał po 3 dniach więc następnym razem będę go piekła z połowy porcji w mniejszej formie(...)mąki gryczanej 40 g świeżych drożdży 350 g letniej wody łyżeczka syropu klonowego 2-3 łyżeczki soli 40 g octu 90 g ziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego (dodałam zmielone) 50 g sezamu masło do posmarowania formy łyżka płatków owsianych bezglutenowych do posypania formy Wszystkie składniki zagniatamy za pomocą robota lub wypiekacza do chleba. Formę smarujemy masłem i posypujemy płatkami

Mienta blog
Prosty chleb z płatkami owsianymi 118

100g płatków owsianych górskich – 320ml ciepłej wody (około 40 stopni Celsjusza) – 1op drożdży instant (7g) lub 25g drożdży świeżych – 1 łyżka cukru – 30ml oleju (u mnie rzepakowy) – 30g siemienia lnianego – 1 łyżeczka soli Mąkę, płatki owsiane, drożdże i cukier wsypać do dużej miski. Wymieszać. Dodać ciepłą wodę, olej i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę(...)wyrównać, wierzch posmarować wodą i posypać ulubionymi ziarnami. Przykryć ręcznikiem i odstawić na kolejne 30 minut. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 60 minut. Smacznego Prosty chleb z płatkami owsianymi Prosty chleb z płatkami owsianymi Artykuł Prosty chleb z płatkami owsianymi pochodzi z serwisu Kulinarne życie Armine

Smaki Armine
Wiejski chleb żytni "Staropoleski" 227

można gorący chleb posmarować kisielkiem ze skrobi ziemniaczanej. Studzić kilka godzin, aż zupełnie wystygnie. Smacznego chleba :) Trochę zdjęć: Kwas Kwas, gotowy po 2 dniach fermentacji (48 godzin) Mieszanie rozczynu Rozczyn  po 9 godzinach. Jeszcze trochę musi się zakwasić, aż opadnie i wyhamuje/ustanie aktywność drożdży. Rozczyn gotowy do mieszania ciasta po 12 godzinach Mieszanie ciasta Ciasto po 20 minutach wyrabiania

Przepisy na domowy ser i chleb