chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:233/420)

Pyszne cebulaki bez sera. 192

Domowe bułki z cebulą, doskonałe na śniadanie i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki, 2 szklanki ciepłej wody, 1/2 kostki drożdży, łyżeczka cukru,  łyżka soli

chleba naszego
Cebularz 240

Drożdżowa bułka z serem i cebulą :)  Robimy ciasto drożdżowe z 0,5 kg mąki, 1/4 kostki drożdży, 1 szklanki ciepłej wody, łyżeczki soli. Potem gdy

chleba naszego
Przepis na Domowe Solanki 177

Witam serdecznie Przepis na pyszne domowe solanki , są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne :) Będziemy potrzebować : z podanych proporcji wyjdzie około 8 solanek 500 g mąki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Rogale maślane z nadzieniem 132

Nadeszła pora na maślane rogale! :) Inspirację znalazłem na Chleb i inne przepisy . Nieco, bardzo nieco, zmodyfikowałem przepis i oto on: 425 ml mleka 200 g masła 100 g cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 3 duże jajka 1125 g mąki Nadzienie (wedle gustu, ja zrobiłem z dżemem, czekoladą i budyniem) Tradycyjnie zacznijmy od zaczynu: z naszego mleka nalewamy(...)szklanki 50 ml, dodajemy łyżkę cukru, łyżkę mąki i drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-25 minut żeby drożdże ruszyły. Resztę mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier, dodajemy 100 g masła (pozostałe 100 g przyda się później) i gotujemy. A potem zostawiamy do ostygnięcia. Jak mleko stygnie to szykujemy całą resztę: do dużej miski wsypujemy

Marder&Marder Manufacture
Chleb razowy z suszoną śliwką ( na zakwasie) 232

Długo zbierałam się do upieczenia tego chleba, aż w końcu doczekał się on nawet dwóch wersji. Ta jest całkowicie na zakwasie i powstała wczoraj. Niedługo pojawi się także wersja mieszana - na zakwasie i drożdżach. Składniki i wykonanie : 1 i 2/3 mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej razowej typ 2000 ( drobno mielonej) 1/3 szklanki otrąb pszennych

apetytnapieczenie
Duży chleb pszenny z dodatkiem mąki żytniej z siemieniem lnianym. 199

Chlebak pusty. To do dzieła! Czego używamy? -550 gram mąki pszennej TYP550 -150 gram mąki żytniej TYP720 -30 gram miękkiego masła -30 gram drożdży świeżych -garść

BaRepas
Chleb tostowy. Chlebek pszenny. 156

przez to nie ma takiego kształtu jak chleb tostowy. Coś za coś- wygoda za wygląd :) Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej typ 500, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2 szklanki letniej wody, 20 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka soli, 2 łyżeczki cukru, 1 jajko, sezam do posypania. Przygotowanie: W miseczce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy połowę przygotowanego letniego mleka

Aga w kuchni
Buchty /pampuchy/ kluski drożdżowe na parze z sosem mięsnym 193

szlacheckiej do siemieniotki śląskiej. W książce tej są potrawy staropolskie. Od zakwasu na chleb po gotowane raki :)  Znacie jeszcze jakieś inne nazwy tych klusek? Składniki: 50 dag Mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 jaja 3 łyżki roztopionego masła 3 dag drożdży  pół łyżeczki soli (jeśli jemy buchty wytrawne, jeśli na słodko

Bon Appetit Małgorzaty
Pyszne Proste Poranne Pieczywo - BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 572

małe jajko 200 ml mleka 8g świeżych drożdży lub 2-3 g suchych 1 łyżeczka cukru 50 g masła 340 g białej mąki 7 g soli Składniki mieszamy i wstawiamy do maszyny do pieczenia chleba na program do wyrabiania ciasta. Po 1,5 godzinie wykładamy ciasto na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Formujemy bułeczki. Smarujemy mlekiem lub jajkiem. Posypujemy ulubionymi ziarenkami

Z butelką mleczka w tle
Chleb pszenny... dwie mąki, z chrupiącą skórką 181

zabrałam się do pracy. Przekonajcie się jak pięknie i szybko powstał chleb. Wizualnie można go ocenić, ale smak... uwierzcie na słowo, że warto go było upiec Składniki: 400 g mąki pszennej Typ 650 400 g mąki pszennej Typ 550 3 łyżki oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100 g otrąb owsianych (niepełna szklanka(...)ciepłej wody Wykonanie: W miseczce wymieszałam trochę wody, wsypałam cukier, dodałam pokruszone drożdże i dokładnie wymiesza łam, żeby się rozpuściły. Do miski przesiałam mąkę, dodałam rozpuszczone drożdże i wymieszałam, ale nie musi to być dokładnie wyrobione ciasto. Wsypałam otręby i ziarna słonecznika. Ponownie wymieszałam. Ciasto ma mieć konsystencję lekko klejącą, ale składniki musza się połączyć.   Tak wymieszane

Kuchnia u Krysi
Chleb ze słonecznikiem 305

piekarnik wysadzi. Maszynki do chleba nie posiadam, więc podaje przepis na pieczywo, które można zrobić w zwykłej foremce i upiec w piekarniku,  zapraszam. Składniki: (na dwie podłużne formy ok. 30 cm) - 1kg mąki pszennej (typ 550 lub typ 650)  - 1 szklanka otrębów pszennych  - 1 szklanka słonecznika łuskanego - 100g świeżych drożdży  - 2,5 szklanki ciepłej wody(...)łyżeczki soli - szczypta pieprzu i czosnku granulowanego Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone drożdże w szklance ciepłej wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną pieprzu, czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut

Gotuj Z Muzyką
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 194

powiedzieć, że chleb czy bagietki robię często, nie zawsze zamieszczam na blogu, ale tym przepisem musze się podzielić. Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród(...)Wykonanie: Robimy rozczyn tj. drożdże mieszamy z ciepła wodą i mąką, wlewamy do dziurki wytworzonej w mące, czekamy aż podwoi swoją objętość. Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę

SMYKWKUCHNI
Chleb z czerwonym ryżem 122

czerwonego ryżu 1/2 szklanki płatków pszennych  Ryż ryż czerwony oraz płatki pszenne znajdziecie na stronie  www.Skworcu.com.pl 1. Ryż ugotować wg. przepisu, odcedzić i odstawić do wystudzenia. 2. Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, odstawić na ok. 10 minut, aby ,,ruszyły,,.  3. Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami. Zagnieść ciasto, przykryć i odstawić(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto zagnieść i podzielić na 6 równych części. Z każdej części formować wałek o szerokości formy do wypieku chleba. Wałeczki równo ułożyć, formę z ciastem odstawić ponownie na ok. 30 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość. 4. Piekarnik rozgrzać do 220 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Ostatnie 5 minut

Apetyczna babeczka
Chleb żurkowy w garnku rzymskim 209

wysokiej miski, dodać połowę drożdży i łyżeczkę cukru, wsypać ok 1 szkl mąki żurkowej, wymieszać i pod ściereczką pozostawić w cieple na całą noc. Rano dodać oliwę, resztę drożdży, wodę i wyrabiać dodając mąkę stopniowo aż ciasto będzie dostatecznie gęste i wyrobione. Po ok 20 min wyrabiania ciasto posypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Garnek rzymski wysmarować tłuszczem i wysypać(...)ustawioną temperaturę, piec przez 15 min. po czym zmniejszyć do 210 i piec jeszcze 15 min. Następnie odkryć i jeżeli zachodzi taka potrzeba przyrumienić górę chleba. Po wyjęciu spryskać wodą i zawinąć w papier i grubą  ścierkę

Gotowanie jest łatwe