świętach Mam nadzieję, że wypieki się udały, że wszystko smakowało i że prezenty pod choinką były wspaniałe. Dziś przychodzę do Was z jednym z najlepszych przepisów na chleb jaki mam :-) Jakiś czas temu wstawiałam przepis na chlebuś na maślance, tym razem mam przepis z samymi zdrowymi dodatkami, jest szybki, bez wyrastania. Pięknie wyrasta, długo pozostaje świeży i idealnie(...)chlebuś upieczony w formie 12x22 cm -2 szklanki ciepłej wody -20g drożdży świeżych -2 łyżki cukru -1 łyżeczka soli -5 łyżek płatków owsianych górskich -0,5 kg mąki pszennej tortowej -1 duża garść słonecznika łuskanego -1 duża garść siemienia lnianego Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz sól i cukier. Wszystko mieszamy do rozpuszczenia drożdży. następnie dodajemy siemię
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokumnie mało kwaśna, dodaję ją więc podczas pieczenia chleba. I co tu mam? - szklanka ciepłej wody (razem 0,5 l) - szklanka maślanki - 1 kilo mąki (u mnie to jest 0,5 kilo orkiszowej i 0,5 kilo tortowej) ale to dowolnie - Płaska łyżka soli - 30 g drożdży Drożdże mieszam z wodą , na to wsypuję mąkę, na mąkę(...)maślankę , i na koniec daję sól . Robot Kiciuś wyrabia. Jeżeli nie mamy robota, to wsypujemy mąkę do miski, robimy dziurkę i wlewamy rozrobione drożdże, delikatnie mieszamy i dodajemy maślankę i sól .Chwilę wyrabiamy. Gdy już ciasto się nie klei, zostawiamy na 5 minut , po czym wyrabiamy dalej do uzyskania miękkiego, napuszonego ciasta. Przykrywamy ściereczką i czekamy
Pasje Jolkichybcika wymyśliłam nowy chleb. Wyszedł bardzo smaczny, z fajną strukturą, skórką, lekko tak tostowo się prezentuje. A do tego jest zdrowszy chyba nawet niż pszenny, ponieważ jest prawie całkiem orkiszowy. Prawie, bo chleb oparty na tym ziarnie krócej utrzymuje świeżość niż mieszany. Orkisz to odmiana pszenicy, prastara, uprawiany był jeszcze w starożytności, chleb orkiszowy był podobno pokarmem gladiatorów(...)formie 20 minut i 40 minut pieczenia. W ciągu niepełnej półtorej godzniny chleb jest gotowy i studzi się już zachęcając swoim wyglądem do odkrojenia szybciutko pierwszej kromki z chrupiąca ciepłą jeszcze skórką. Użyłam: - 150g mąki pszennej typ 750 - 550g mąki jasnej orkiszowej - 1 torebka suchych drożdży - 2 łyżeczki soli - 1 łyżka miodu - 50g płatków jęczmiennych
I tu będę miała takie tedodatek ziemniaków do chleba był częsty, zaoszczędzano w ten sposób mąkę. A chleb też na tym korzystał bo dzięki ziemniakom miał wilgotny miąższ i był dłużej świeży. Składniki na duży bochenek: 450 g mąki pszennej 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej 300 g gotowanych ziemniaków 40 g drożdży 200 ml ciepłej wody 1 jajko łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli(...)łyżeczka kminku łyżeczka czarnuszki 4 łyżki oleju Mąki przesiać. Ziemniaki przepuścić przez praskę lub maszynkę do mielenia. Drożdże rozpuścić w wodzie z cukrem i wlać do mąki. Dodać pozostałe składniki (oprócz oleju) i wyrabiać ciasto. Na końcu wlać olej. Kiedy ciasto będzie wyrobione, przykryć je ściereczką i odstawić na godzinę. Po tym czasie wyrobić jeszcze raz, uformować bochenek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamnie w piwnicy po ostatniej jesieni. Zachwycił mnie uroczy, żółciutki kolor pieczywka :) Choć chleb zdeczko się kruszył, to był bardzo delikatny w smaku i przyjemnie miękki. Wypiek na pewno wart powtórzenia w kolejnym sezonie dyniowym. Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 30g świeżych drożdży 100ml mleka 425g mąki pszennej 75g mąki kukurydzianej 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)dużej miski przesiać przez sitko mąkę - wpuszcza się w ten sposób bąbelki powietrza i ciasto lepiej rośnie . Dodać sól, odciśnięty z wody miąższ dyni i na końcu wyrośnięte drożdże. Wyrobić na gładkie ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). . Odstawić w omączonej misce pod przykryciem - ściereczka kuchenna - na 30 min. w ciepłe miejsce
Grunt to przepis!łyżeczki soli torebka suchych drożdży Wszystkie składniki w podanej kolejności włóż do formy i zamocuj w maszynie. Ustaw program na RAZOWE (u mnie nr 3, ale nie wiem jaką macie maszynę, zobaczcie) i ...wytrzymaj 4 godziny, bo po tym czasie dopiero będziesz się mógł cieszyć swoim własnym, zdrowym i pysznym chlebem bez niespodzianek. Osobiście zjadłam kanapkę z instalatiną, piersią kurczaka
Z Kuchni Do Kuchniwiadomo, że domowe pieczywo jest najlepsze. Chleby na zakwasie piekę już od dawna i w sumie nie jemy już kupnego pieczywa. Upieczone bochenki dzielę, a następnie mrożę. Taki chleb na zakwasie idealnie się przechowuje w zamrażarce, oczywiście można również mrozić bułki. A dziś mam dla Ciebie apetyczne dyniowe bajgle, które upiekłam na drożdżach, pszennej chlebowej mące i oczywiście
Kulinarne przygody GatityPyszny, aromatyczny chleb o chrupiącej skórce. Jeżeli jeszcze nie piekłeś chleba, to ten przepis jest dla Ciebie! Składniki 300ml ciepłego mleka 1,5 łyżki masła 1 łyżka cukru 15g świeżych lub 7 g suchych drożdży 2 jaja 1,5 łyżeczki soli 540g mąki pszennej Przygotowanie Jeżeli używamy świeżych drożdży, robimy zaczyn: 15g drożdży, łyżka cukru, 2 łyżki mąki, 60ml ciepłego
Wasze PrzepisyDziś coś dla miłośników żytniego pieczywa. Zapraszam na prosty i bardzo smaczny chleb pszenno-żytni. Składniki : (u mnie keksówka o dł. 30 cm) 300 g mąki żytniej 720 200 g mąki pszennej 1 op suchych drożdży (7g) 280 ml letniego kefiru 180 ml letniej wody 1 łyżka prażonej cebulki 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka ziaren dyni 4 łyżki
Walijskie Pichceniejakiegoś czasu domowe chleby bardzo często goszczą u mnie w domu. Zmieniam tylko skład i działam. Ten okazał się kolejnym sukcesem... chrupiąca skórka, i pyszny środek. Przepis na pojemnik żaroodporny o średnicy 23cm SKŁADNIKI: 600g mąki pszennej typ 1050 100g mąki pszennej typ 405 14g drożdży instant 500g kefiru 100g słonecznika 50g płatków żytnich 2,5 łyżeczki soli 1 łyżka
Dziś Ja gotujeświetnie się nada do kanapek, ciasta francuskiego, jako składnik do dań mięsnych a także do sałatek. Chleb z dodatkiem pesto wyszedł bardzo smaczny, a przepis jest baaardzo prosty. Polecam Składniki: – 400g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 250ml ciepłego kefiru – 8g drożdży instant – 3 łyżki oleju (u mnie rzepakowy) – 1 łyżka miodu – 1/2 łyżeczki soli
Smaki Arminehansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Chleb gryczany Pyszny chlebek na bazie ziemniaków. Składniki: · ½ kg ziemniaków · 4 szk. mąki gryczanej(...)cukru · 3 jajka · 10 dag drożdży świeżych · 1 łyżeczka soli · Pestki słonecznika Sposób przygotowania: 1. Drożdże kruszymy do miski. 2. ½ szk. mleka lekko podgrzewamy 3. Do drożdży dodajemy cukier
Kulinarna Chwilaswoją delikatnością i ziołowym posmakiem będzie idealna na grilla, sprawdzi się jako grzanki lub jako zamiennik chleba tostowego. Ja wykorzystałam ją na dwa sposoby, o których napiszę niebawem :) A zatem do plecenia, gotowi, start! Ziołowa chałka ogrodnika Potrzebujesz: 45g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek szczypiorku garść liści bazylii 500g(...)jajka 4 łyżki oleju rzepakowego 50g parmezanu jajko do posmarowania chałki Sposób przyrządzenia: 1. Poszatkuj drobno zioła i umieść w małym garnku. 2. Zalej zioła ciepłym mlekiem, dodaj drożdże i cukier - mieszaj do momentu rozpuszczenia się drożdży. 3. Do miski wsyp mąkę z solą i dodaj drożdżowy rozczyn z ziołami - połącz. 4. Dodaj do masy jajka i starty
Kuchnia w Słońcu SkąpanaDomowa, smaczna pszenna bułka, nie tylko do kotleta. Skład: 1kg mąki, 2 szkl. ciepłej wody, 50 g drożdży, po 1 łyżce cukru i soli, 1
chleba naszego