podstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić
naRuszcieChleb domowy, smaczny zdrowy. Z mąki razowej przygotowany z chia i otrębami żytnimi zmieszany. Składniki na foremkę ok. 25/12 cm: 30 g świeżych drożdży, 400 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 400 g mąki pszennej razowej, 100 g otrębów żytnich, 60 g nasion chia, 1 łyżeczka soli. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem cukru. Mieszamy
Moniki Smakołykizmieszałam. Chleb z pewnością bardzo zdrowy, w smaku wyjątkowy. Kiedy na cienkie kromeczki pokroimy to i tak się nim nasycimy. Składniki: 30 g świeżych drożdży, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 200 g łuskanego słonecznika, 100 g złotego siemienia lnianego, 150 g płatków owsianych, 100 g mąki żytniej, ponadto: mąka do podsypania. Przygotowanie: Drożdże z cukrem
Moniki Smakołykichleb z płatkami żytnimi klik oraz orkiszowymi klik Ten upiekłam z dodatkiem płatków owsianych pełnoziarnistych od Kupca 500 ml ciepłej wody 25 g drożdży 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka różowej soli himalajskiej 5 łyżek płatków owsianych Kupiec 500g mąki pszennej 2 łyżki słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego 1 łyżka mleka do posmarowania Do miski rozkruszyć drożdże
Kolorowa kuchnia Elkidomowy chleb, który przygotujesz bez zbędnego trudu! :) Składniki: - 2 szklanki mąki (ja zmieszałam pszenną z orkiszową) - 5 łyżek oliwy - 1 szklanka wody - 50g świeżych drożdży - 3 łyżki nasion chia - 3 łyżki siemienia lnianego - 1,5 łyżeczki soli morskiej Sposób przygotowania: - wodę podgrzej w rondelku, aby nie była za gorąca, następnie dodaj do niej i rozpuść drożdże, - do dużej
MintTastejednak występuje jako chleb. Składniki: pierwszy robiłam z połowy porcji, ale podam na całość ;) 600 g mąki 380 g wody 20 g oliwy 25 g świeżych drożdży szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 4 cebule pokrojone w piórka Przygotowanie: do naczynia miksującego wsypać mąkę, dodać 320 g wody, 20 g oliwy, drożdże, cukier i wyrobić ciasto - czas 2 min/Interwa
Gotowanie z pasjąwyjątkowy. Pieprz marynowany został dobrze rozdrobniony z bazylią i ciastem połączony, to sprawiło, że chleb smakuje niebanalnie, dość oryginalnie. Ostrość przy każdym kęsie jest wyczuwalna, a sama kromka lub z masłem jest idealna . Składniki: 40 g świeżych drożdży, 550 g mąki pszennej typ 480, ½ łyżeczki cukru, 300 ml wody, 2 płaskie łyżeczki soli(...)podsypania. Przygotowanie: Pieprz marynowany rozgniatamy w moździerzu, bazylię drobno siekamy. Rada: pieprz wystarczy przykryć folią spożywczą i zgnieść za pomocą tłuczka do mięsa, następnie drobniej posiekać nożem . Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru, soli i 200 g mąki (można zmiksować za pomocą robota). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia
Moniki Smakołykipodstawę to jest dobry moment do eksperymentowania z tym chlebem. Spróbujcie natrzeć go mieszaniną oliwy z oliwek i czosnku lub posypać makiem. Składniki: 3 ½ filiżanki mąki 1 ¼ filiżanki letniej wody 1 opakowanie drożdży 1 łyżka soli 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonego kardamonu 1 łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Drożdże rozpuścić w wodzie i dodać miód. Pozostawić
naRuszciepowstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko 2 i 1/2 szklanki ciepłej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki na chleb zakwas żytni, 1 szkl mąka pszenna, 3 i 1/4 szkl mleko, 2/3 szkl woda mineralna n/g, 1/4 szkl masło roztopione, 2 łyżki drożdże suche, 1 łyżeczka cukier, 1 łyżka sól, 1 łyżka Składniki na posypkę śmietanka słodka, 2 łyżki jajko, 1 szt siemie lniane, 1 łyżeczka sezam, 1 łyżeczka czarnuszka, 1 łyżeczka Przygotowanie Drożdże rozpuszczamy
Gotowanie moimi oczamiMuszę przyznać, że po raz pierwszy piekłam ten chleb, ale okazał się stosunkowo prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny. Postanowiłam przygotować ciabattę z przepisu Paula Hollywooda . Składniki : 500g mąki pszennej 10g drożdży instant 10g soli 40ml oliwy z oliwek 400ml letniej wody Przygotowanie : W dużej misce wymieszać mąkę z drożdżami, następnie dodać sól i również dokładnie wymieszać, dodać
Codzienne GotowanieChleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego(...)przemiału -1 łyżka sody -6 łyżek oleju -180 g słodu jęczmiennego -2 łyżeczki soli JA ZROBIŁAM Z POŁOWY! Mąkę żytnią i owsianą przesiać. Drożdże wymieszać z pół szklanki wody i odstawić na 10 min. Dodać resztę ciepłej wody, otręby, ziarna, mąkę żytnią i owsianą. Odstawić na na około pół godziny. Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.Przykryć misę i zostawić
Z Kuchni Do Kuchnichleb pełen zdrowych ziaren. Przygotowanie go jest dość czasochłonne, ale jego smak z pewnością zrekompensuje nam wszystko. Taki chleb zdecydowanie może nam zastąpić sklepowe, zwykle, pszenne bochenki i nadać naszemu życiu nowy smak :) Zapraszamy do spróbowania! Składniki na rozczyn: 10 g drożdży świeżych 1/2 szkl. ciepłej wody 2 łyżki mąki Składniki na dwa bochenki (na keksówki o długości(...)wysokości 10 cm): 1 kg mąki pszennej 1 szkl mąki żytniej typ 720 3 łyżeczki soli 25 g drożdży świeżych 3/4 szkl. płatków owsianych 1/2 szkl. słonecznika łuskanego 1/2 szkl. pestek dyni 1/2 szkl. siemienia lnianego 4 szkl. wody mineralnej Składniki na rozczyn połączyć ze sobą i odstawić do wyrośnięcia na ok.2 godziny. Do rozczynu dodać mąkę żytnią
Banana Smilespieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek: 50 dag mąki pszennej typ 550 200 ml ciepłej wody 1,5 dag świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone drożdże rozpuścić w wodzie, dodać przesianą mąkę, sól, cukier i masło. Ciasto
My simple kitchenteż sportowcom. Wpływa ona korzystnie na układ odpornościowy, trawienny i nerwowy. CHLEB Z MELASĄ I PŁATKAMI OWSIANYMI. /źródło: http://wypiekibeaty.com.pl/chleb-melasa/ / 1/2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka gorącej wody (do płatków) 7 g suchych drożdży (czyli 20-25g świeżych) 1/4 szklanki letniej wody do drożdży 1/2 łyżeczki cukru 2 duże łyżki melasy 1 łyżka oleju szczypta soli(...)szklanki mąki pszennej 1/2 letniej wody, by nadać odpowiednią konsystencję ciastu Zalewam płatki owsiane gorącą wodą, zostawiam je, by napęczniały. Drożdże z cukrem zalewam wodą, co prawda przy drożdżach suchych jest to niekonieczne, ale lubię mieć pewność, że wyrośnie. Zostawiam na chwilę - zaczną rosnąć jak normalne drożdże. W osobnej misce umieszczam przesianą mąkę. Dodaję sól
W kuchni Karmel-itki