chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:221/420)

Bułki poznańskie 216

Przepisy Thermomix. Przepis na wszystkie modele Thermomix. Składniki na 10 bułek: 20 g drożdży 1 łyżeczka cukru 180 g wody 120 g mleka 450 g mąki

Themo przepisy
Chleb pszenny na drożdżach 122

SKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże

Dziś Ja gotuje
Chleb pszenny na drożdżach 139

SKŁADNIKI: - 0,5kg maki pszennej (ja dałam typ405) - 2 łyżki oleju - 25g drożdży - 250ml ciepłej wody - 1 łyżeczka cukru - 2 łyżeczki soli WYKONANIE: 1. zaczyn: drożdże

Dziś Ja gotuje
Brazylijskie bułeczki serowe - Pão de queijo 175

Pão de queijo to małe serowe bułeczki, popularna w  Brazylii przekąska. Robi się je z mąki z tapioki, bez dodatku środków spulchniających, takich jak drożdże

Przepisy na domowy ser i chleb
Chleb jaglano orkiszowy z ziarnami 123

już dosyć. Wybrałam ciemny orkisz do wypieku, jeśli wolicie nieco lżejsze chleby zamieńcie go na białą mąkę orkiszową.  Życzę smacznego!. Składniki na jeden bochenek, na wąską formę keksową 36x12 cm: - 30 dag mąki orkiszowej ciemnej - 20 dag mąki jaglanej - 500 ml letniej wody - 4 dag świeżych drożdży - 1 łyżeczka cukru - 10 dag mieszanki ziaren, słonecznik, sezam, dynia - 2 płaskie(...)cukru, odstawiamy na 10-15 minut aby zaczęły fermentować.  2. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, łączymy z solą i ziarnami, mieszamy suche składniki ze sobą, następnie dodajemy drożdże, resztę wody i mieszamy. Mieszanka powinna być dość rzadka. Ciasto chlebowe pozostawiamy w misce szczenie przykryte folią do żywności na czas ok. 30-40 minut, aż podwoi swoją objętość

Apetyczna babeczka
Chleb z garnka - najprostszy przepis na chleb!!! 145

żytnia, itd., można też pomieszać mąki) 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy 25 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 1/2 łyżeczki cukru 2 szklanki ciepłej wody (nie gorącej!!!) dowolne dodatki (suszone pomidory, słonecznik, pestki dyni, itd.) można pominąć ten krok Przygotowanie: Drożdże rozkruszyć do miski, dodać cukier i zalać(...)ciepłą wodą, wymieszać do rozpuszczenia się drożdży. Do dużej miski wsypać mąkę, sól, oliwę, rozczyn z drożdży, dodatki i wymieszać. Miskę owinąć folią spożywczą i odstawić na noc do wyrośnięcia (miska, w której wyrasta ciasto musi być naprawdę spora bo ciasto baaaardzo powiększa swoją objętość). Rano na podsypanej mąką stolnicy wyrobić krótko chleb, uformować bochenek, nakryć ściereczką i odstawić

Malinowo w kuchni
Lipcowa piekarnia ..bajgle 159

będzie dość zwarte. Przełożyć je do lekko naoliwionego naczynia i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godzinę . [ u mnie pracował na tym automat do chleba] . Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 – 15 części. Uformować z każdej kulkę i pozostawić na 20 minut. Po tym czasie w każdej z kulek(...)przez od 20 – 25 minut do momentu, aż nabiorą złotego koloru. Zanim zjesz je wszystkie, daj im chwilę ostygnąć. Bułki dodaję do Akcji "Na zakwasie i na drożdżach",  tym razem prowadzi  Łucja. Bajgle z lipcowej Piekarni na blogach: Arnikowa kuchnia Bajkorada By było przyjemniej Fabryka kulinarnych inspiracji Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchnia

Moje domowe kucharzenie
Orkiszowy chleb słonecznikowy 123

Bardzo smaczny i prosty chleb z dużą ilością siemienia lnianego i nasion słonecznika. Chleb codzienny, długo utrzymujący świeżość z idealnie chrupiącą skórką. Składniki (na bochenek, który upiekłam w keksówce 12x 25 cm): 400 gram mąki orkiszowej, typ 1850 1 szklanka ciepłego mleka 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 3 łyżki oliwy z oliwek (użyłam o aromacie trufli) + odrobina(...)wysmarowania 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki nasion słonecznika 3 łyżki siemienia lnianego Mleko podgrzewam, powinno być letnie. W misce mieszam drożdże i cukier, odstawiam do wyrośnięcia na 5 minut. Dodaję mąkę, mleko, sól, oliwę z oliwek i wyrabiam gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1,5 godziny. Po tym czasie dodaję do ciasta nasiona słonecznika

Mango Papaja
Chleb pszenny na żytnim zakwasie 190

pory mój ulubiony domowy chleb. Wszystko jest w nim, jak trzeba. Miąższ jest miękki i elastyczny, wygodnie się kroi, skórka jest chrupiąca, a wyrasta (choć dość długo) rewelacyjnie i bez kosza. Przepis oryginalny znaleziony na rewelacyjnym blogu  Domi w Kuchni , który serdecznie polecam. Moja wersja, choć nieznacznie, jest jednak zmodyfikowana. Za drugim razem, kiedy wstawiałam ów wypiek, wiedziałam(...)stołowej czynnego zakwasu żytniego 100g mąki babuni (650) 80ml ciepłej wody ew. 1g świeżych drożdży, jeśli nie mamy pewności, co do pracy zakwasu Wieczorem poprzedzającym czas pieczenia wstawiamy zaczyn. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, by powstała zawiesista masa. Posypujemy ją mąką i odstawiamy na całą noc. Chleb: Zaczyn z poprzedniego dnia 200g mąki babuni (650) 150g mąki tortowej (400) 140ml ciepłej

Kuchenna Kontrrewolucya
zakwas 161

pieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba. składniki 400-450 g mąki pszennej razowej woda sposób wykonania Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem  zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury(...)jakim ma wyrastać chlebowe ciasto. Niekiedy radzi się, by przy pierwszych wypiekach, wspomóc młody zakwas drożdżami piekarniczymi. Można tak zrobić, choć ja nigdy tego nie praktykowałem. Na koniec warto zapamiętać słowa doświadczonych piekarzy. Nieprawdę mówi ten, który twierdzi że każdy chleb, zawsze mu się udał. P rawdą natomiast jest, że nawet te nieudane, zazwyczaj i tak zostają zjedzone. Chleb

Miód i pieprz
łatwy chleb z jajkiem i ziarenkami selera... 210

cukier 1 łyzeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna typ 500 35 dag, mąka żytnia typ 720 25 dag, 1 łyżka seler suszony ziarenka Royal Brand do misy robota wkruszyć drożdże, wlac mleko i wodę, dodać cukier, sól, roztrzepane widelcem duże jajko lub 2 jajka "L", wsypać obie mąki hakiem robota wyrabiać z 12 minut dość lużne ciasto, jeśli trzeba(...)dłonią ciepłą wodą i posypać ziarenkami suszonego selera Royal Brand lub jakimi lubisz, zostawić do podrośnięcia na 20 minut piekarnik 200 C, grzanie góra/dól, 2 poziom - piec chleb z 40 minut, następnie zmienić na termoobieg i piec z 8 minut, chleb wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę, jest delikatny i smaczny..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Bułki z twarożkiem 96

takie prosto z piekarnika zjadłam dwie i trudno było mi się oprzeć przed zjedzeniem kolejnej…musiałam zostawić coś dla dzieci 🙂 Przepis pochodzi z niezawodnej książki Beatrice Ojakangas „Chleb pieczemy w domu”. Zapraszam spróbujcie! Print Bułki z twarożkiem .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Miękkie, puszyste i bardzo smaczne! Course Pieczywo Cuisine Polska Keyword(...)minutes Cook Time 15 minutes Total Time 45 minutes Servings 15 Author Anna Ingredients 2 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 14 g suchych drożdży lub 28 g świeżych 2 średnie jajka 2 opakowanie twarożku ziarnistego wiejskiego po 150 g każdy = 300 g 2 łyżeczki soli 3 łyżki bardzo miękkiego masła 1/4 szklanki cukru trzcinowego

SprawdzonaKuchnia.pl
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 203

upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże i sól.Wymieszaj(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut

U Fiolki
Jesienny rustykalny chleb kukurydziany (kukurydziano-pszenny) 147

upiec kolejny chleb Ten dzisiejszy najlepiej smakuje z odrobiną wiejskiego masła i konfitury pomarańczowej. Składniki: 320 gram mąki pszennej 180 gram mąki kukurydzianej 350 ml ciepłej wod (45 stopni Celsjusza) 7 gram drożdży suszonych 1 łyżka masła 1 łyżeczka soli  Wykonanie: 1. W dużej misce połącz ze sobą mąki. Wlej ciepłą wodę,drożdże i sól.Wymieszaj(...)minut 5. Piecz ciasto w 220 stopniach Celsjusza. 6. Na pierwsze 10 minut pieczenie umieść naczynie żaroodporne z wrzątkiem. 7. Po 10 minutach wyjmujemy formę i dalej pieczemy chleb przez kolejne 25-30 minut

Fiolka w kuchni
Chleb na mleku 200

pominęłam margaryna do wysmarowania formy mak do posypania - moja propozycja Wykonanie; mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i zrobić w środku dołek wsypać do niego cukier, rozdrobnione drożdże, wlać połowę mleka i wymieszać z niewielką ilością mąki, odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut dodać resztę mleka, jajka i stopione masło, zacząc wyrabiać ciasto około 15 minut(...)wysmarowanych tłuszczem foremek odstawić ponownie do wyrośnięcia, żeby wypełniło foremki, piec w nagrzanym piekarniku do 220 stopni około 45 minut na dno piekarnika ustawić naczynie z wodą po wyjęciu chleba z piekarnika pozostawić chlebek jeszcze 5 minut w foremkach, po czym wyjąć i studzić na kratce                           Przepis

Anioły w kuchni
Chleb pszenny na żytnim zakasie 187

szybko i tak niewiele składników mu potrzeba.  Przepis na ten chleb pochodzi od mojej ulubionej blogerki MojeTworyPrzetwory  <3 SKŁADNIKI : porcja na jedną keksówkę 500 g mąki pszennej  chlebowej (użyłam 720 ) 1 płaska łyżeczka soli  300 g wody  1 łyżeczkę drożdży suchych  150 g zakwasy żytniego dokarmionego 8-12 godzin wcześniej(...)piekę 35 minut i jeżeli po tym czasie po wyjęciu z keksówki chlebek jest za mało chrupiący można dopiec kolejne 5 minut bez formy - studzimy na kratce  Domowy chleb w czasach sztuczności i masówki bezcenny

Basia w kuchni

Proponowane wyszukiwania