chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:218/420)

Caharadżyn- osetyński placek z botwinką i serem 129

Podawałam już przepis na osetyńskie placki z ziemniakami i serem, które zrobiły furorę na pewnej grupie kulinarnej na Facebook’u. Tym razem chcę podzielić się

Smaki Armine
Chleb ziołowy rwany czosnkowo - pietruszkowy 288

Agnieszka trochę poszaleje i zrobi naprawdę interesujący i smaczny chleb.     Chleb, który bardzo mocno różni się od większości chlebów i to nie tylko zawartością ale i sposobem zrobienia.       Nietypowy chlebek! W wykonaniu jak i smaku. Link do filmu z przepisem 171 - Przepis na CHLEB ziołowy rwany - Jak zrobić pyszny Chlebek ORKISZOWY czosnkowo pietruszkowy(...)Składniki: 500g mąki (użyłam orkiszowej) wody olej (najlepiej o neutralnym smaku) 30g drożdży cukru soli 120g masła 2 czubate łyżki natki pietruszki 6 ząbków czosnku Przygotowanie: Drożdże plus cukier, sól rozpuszczamy w 6-7 łyżkach letniej wody. Smacznego :)  Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj 😀❗ i daj łapkę w górę

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Chaczapuri adżarskie w dwóch wersjach, pomysł na obiad 284

puścić wodze fantazji tak jest ciekawiej składniki: ciasto na osiem małych lub 4 duże: 0,5 kg mąki pszennej 200 ml ciepłego mleka 150 ml wody 25 g. świeżych drożdży (z kostki) 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy z oliwek tarty ser żółty do posypania ciasta farsz z jajkiem na 4 małe: 8 jajek przepiórczych 1/2 kostki(...)ostrą papryką do smaku. Chwilę podduś aż odparuje sos, a mięso stanie się kleiste Wystudź. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i 2 łyżkami mąki, odstaw aż zaczną rosnąć w ciepłe miejsce. Do robota do wyrabiania chleba ( tak jest szybciej ), wsyp resztę mąki, wodę, sól i oliwę. Na koniec wlej zaczyn drożdżowy i wyrób

Ogrodnik w podróży
Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy 100

tylko, aby zaczyn nastawić na minimum 8 godzin przed przygotowaniem chleba i pod żadnym pozorem nie wstawiaj go do lodówki. Zaczyn na chleb rwaniec z kawą i pomarańczami możesz nastawić na noc albo rano przed wyjściem do pracy. Taka powolna fermentacja sprawia, że chlebek jest lekkostrawny, dużo smaczniejszy niż chleby pieczone "na szybko" i co najważniejsze dłużej zachowa świeżość. Chlebek(...)odrywany kawowo pomarańczowy proporcje na foremkę o wymiarach 23 x 15 cm Zaczyn na chleb odrywany kawowo pomarańczowy przygotuj dzień przed pieczeniem 90 g mąki pszennej tortowej (typ 450) albo uniwersalnej (typ 500) 1/4 łyżeczki suchych drożdży, 75 ml zimnej wody Chlebek odrywany kawowo pomarańczowy przygotuj w dniu pieczenia cały zaczyn 230 g mąki pszennej, takiej samej jak do zaczynu

Cztery Fajery
Chleb pszenny razowy z ziarnami 114

Zdrowy i bardzo łatwy do przygotowania chleb. No i ten zapach piekącego się chleba w domu bezcenny :) 2,5 szkl mąki graham 1/2 szkl mąki pszennej 1/3 szkl otrąb owsianych 1/3 szkl siemienia lnianego 7g drożdży instant 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 1/2 szkl słonecznika Wszystkie suche składniki mieszamy w misce (połowę słonecznika odkładamy do posypania chlebka). Dodajemy

Smakołyki Asi
Chlebek czosnkowo-ziołowy (odrywany) 105

Bardzo lubię domowe pieczywo, a ten pyszny, aromatyczny, mocno czosnkowy chlebek wprost uwielbiam. Przepis na ten chleb jest bardzo prosty, przygotowanie go nie zajmie Wam więcej niż godzinę, a efekt końcowy zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Spróbujecie? Składniki: – 40g drożdży – 150ml ciepłej wody – 200ml ciepłego mleka – 1 jajko – 5 łyżek oliwy z oliwek – 1 łyżeczka(...)garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku – 5 dużych ząbków czosnku – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej Drożdże rozkruszyć w dużej misce, dodać ciepłe mleko i ciepłą wodę, dodać 1 łyżkę mąki i cukier i wszystko dokładnie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na około 15-20 minut

Smaki Armine
Grissini – włoskie paluszki 135

realia, a także uwagi czytelników zebrane przez pięć lat, które minęły od pierwszego polskiego wydania. To prawdziwa Biblia Chleba! Robimy grissini! Składniki podaję oryginalne z książki 508 g mąki chlebowej 264 g wody 51 g masła 11 g soli 5g drożdży instant Dużą pomocą będzie dla nas mikser planetarny. Wkładamy wszystkie składniki do dzieży i mieszamy na pierwszej prędkości przez

Z Kuchni Do Kuchni
Menu na tydzień – leftovers 199

porównaniu z kosztem składników potrzebnych do ich przyrządzenia – odrobiny mąki, drożdży, oliwy, soli i wody. A co najważniejsze – frajda z pieczenia pitty jest ogromna. Kto jeszcze nigdy nie robił samodzielnie pizzy czy chleba, może potraktować pieczenie pitty jako doskonałe przygotowanie do poważniejszych wypieków. Pittę upiekliśmy już w niedzielę, dlatego we wtorek czekało nas minimum pracy na rzecz wspaniałego

Niedzielny kucharz
Chlebki pszenne 159

zrobić bardzo łatwo w domu. Dla tych, którzy jeszcze nie piekli chleba, polecam ten przepis, bo jest łatwy a chlebuś jest pyszny. Składniki: 500 g przesianej mąki pszennej typ 550 20 g świeżych drożdży 3 łyżki oliwy z oliwek 250 ml letniej wody 1 łyżeczka soli Wykonanie: Drożdże rozpuściłam w letniej wodzie. Wymieszałam mąkę i sól. Wlałam wodę

Kuchnia u Krysi
Chleb orkiszowy 149

Naszła mnie ochota na domowy chleb i upiekłam. Prosty w wykonaniu ,z dodatkiem płatków orkiszowych,mąki orkiszowej,ziaren słonecznika i siemienia. 500 ml ciepłej wody 50 g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 4 czubate łyżki płatków orkiszowych 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej   300 g mąki pszennej   2 łyżki siemienia lnianego 3 czubate łyżki pestek słonecznika(...)łyżka mleka do posmarowania  Do miski rozkruszyć drożdże,wsypać cukier,sól,wlać wodę i wsypać płatki. Wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do rozczynu dodać mąkę i pestki,dokładnie wyrobić ciasto i odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do  podłużnej  foremki,wierzch posmarować mlekiem. Piec ok. 1 godzinę w temp

Kolorowa kuchnia Elki
Domowy chleb pszenno-żytni 161

Moja kolejna wariacja w pieczeniu chleba. Zapraszam po przepis: Składniki: 2 szkl mąki pszennej 1 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej 1 szkl mąki żytniej pełnoziarnistej 50 g świeżych drożdży szczypta cukru 1 łyżeczka soli 1 szkl ciepłej wody keksówka 12x24 Przygotowanie: Do dużej miski wkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru, 2 łyżki ciepłej wody i 1 łyżkę mąki pszennej. Rozcieramy łyżką

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Bezglutenowy chleb z płatkami gryczanymi 243

choć już ostatniego dnia nieco się kruszył, niewiele stracił na smaku. SKŁADNIKI: 20 dag mieszanki bezglutenowej do wypieku chleba 2 dag gryczanych płatków pełnoziarnistych 1 łyżka siemienia lnianego + do posypania 1 łyżeczka mielonych nasion i łupin babki jajowatej 1 łyżeczka drożdży instant 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju około 250 ml letniej wody WYKONANIE: W misce

Kuchenne zapiski Edyty
Chlebek otrębowy ze śliwką 153

jogurtem, a dziś postanowiłam wykorzystać je do upieczenia chleba. Wyszedł pyszny! Składniki: 1 szklanka otrąb owsianych granulowanych ze śliwką 2 szklanki mleka 1 szklanka mąki pszennej ¾ szklanki cukru 2 dag drożdży 3 jajka tłuszcz do formy Wykonanie: Mleko zagotować i zalać otręby, następnie po przestudzeniu zmiksować.  Dodać drożdże rozpuszczone w odrobinie ciepłej wody i wymieszać. Jajka utrzeć

Tradycyjna Kuchnia
Bułeczki drożdżowe czekoladowo - cynamonowe 167

"Wypiekanie na śniadanie" [ klik ] jak co tydzień rozpaliło nasze zmysły. Tym razem za sprawą Moniki która to te bułki dla nas wybrała. Bułki są

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania