chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:216/420)

Focaccia czyli włoski chleb, z oliwkami i solą morską 174

mnie to bardzo kuszący pomysł na rozpoczęcie przygody z focaccią…Focaccia jest jednym z najpopularniejszych i najstarszych chlebów Włoch i jest bardzo łatwa do wykonania. Podstawowe ciasto focaccia wymaga tylko pięciu składników, mąki, wody, oliwy z oliwek, sóli i drożdży.Wyobrażacie sobie leniwy jesienny wieczór z lampką wina i blachą świeżo upieczonej focacci?...zapach pieczonych oliwek bezcenny… Focaccia – potrawa kuchni(...)potraw jako dodatek. /źródło Wikipedia/ Składniki: 10 g świeżych drożdży, 150 ml ciepłej, lecz nie gorącej wody, 250 g mąki, 1 łyżeczka soli, 1  łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek (1 do ciasta, 2 do posmarowania ciasta po wyrośnięciu), garść zielonych oliwek, gruboziarnista sól morska, tymianek. Wykonanie: Drożdże zalewamy 50 ml ciepłej wody. Do rozczynu dodajemy łyżeczkę

Anioły w kuchni
Chleb wiejski na kefirze 122

oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże   Przygotowanie:   Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać obie mąki oraz sól i cukier. Wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę i odstawić(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut.   Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie

W garach u Gosi
Chleb wiejski na kefirze 125

oceniony.. Składniki:   350g Mąka Uniwersalna typ 480 150g Mąka Pełnoziarnista typ 1850 500ml kefir 2 łyżeczki sól 1 łyżeczka cukru 5g drożdże   Przygotowanie:   Do miski wlać kefir i dodać drożdże. Dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Do tego dodać obie mąki oraz sól i cukier. Wymieszać, tylko do połączenia się składników, przykryć miskę i odstawić(...)środka. Uformować okrągły bochenek. Podwinięta część ciasta ma być spodem bochenka. Tak przygotowany chlebek umieść na papierze do pieczenia, a następnie wszystko przełożyć do miski lub koszyka do wyrastania chleba. Przykryć talerzem lub ręcznikiem i odstawić na kolejne 45 minut.   Nastawić piekarnik na 230 stopni, bez termo obiegu. W środku pozostawić 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie

W garach u Gosi
Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką 156

zwane tekaka . Szwedzki chleb świąteczny Składniki: 550 g pszennej mąki 180 g mąki żytniej razowej 150 g mąki żytniej 500 ml mleka 1 dl golden syropu lub miodu 50 g świeżych drożdży 1 łyżka soli 100 g mrożonej borówki lub 200 ml konfitury z borówki 50 g masła Podgrzej mleko i rozpuść w nim drożdże, masło i miód(...)kawałków. Uformuj okrągłe placki i spłaszcz je. Trzonkiem od drewnianej łyżki zrób wgniecenia. Ołóż chlebki na dwóch blachach przykrytych papierem do pieczenia. W międzyczasie nastaw piekarnik na 250ºC. Przykryj chleb i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Piecz chleb przez 25 minut na złoty kolor. Spara Spara Spara Spara The post Szwedzki chleb świąteczny z czerwoną borówką appeared first

codojedzenia
Śniadaniowe pieczywo z serkiem mascarpone na zaczynie poolish 104

mniejsze bułki, ja jednak upiekłam 3 dość duże chleby, sugerując się pięknymi słonecznikami, które stały dumnie w wazonie na podłodze w pokoju. Bułki pachną serkiem, mają  słoneczny kolor i chrupiącą skórkę.     Śniadaniowe pieczywo  z serkiem mascarpone na zaczynie poolish   Składniki na zaczyn: 1/3 łyżeczki drożdży instant 200g mąki pszennej 200g wody   Wymieszaj składniki

Leśny Zakątek
chleb z zakwasem z ogórków 151

zajadamy teraz :) zostaje bardzo dobry zakwas, który warto wykorzystać np. przy wyrobieniu chleba... Polecam wypiekanie domowego pieczywa, na pewno się uda i będzie smakować :) Na 1kg  mąki-może być mieszana np. 650 i 1850- potrzebujemy: a) zaczyn- pół kostki drożdży, łyżkę cukru, pół szkl. ciepłej wody, łyżkę mąki b) ciasto- 1kg  mąki, łyżka soli kamiennej, dwie(...)następnego dnia będzie jeszcze lepsze :) Po wyrośnięciu dzielimy na pół i zagniatamy chlebki do dwóch keksówek 30x11... Możemy ponacinać, posmarować jajkiem i posypać ziołami lub zostawić bez cudowania :) Gdy chleby w foremkach trochę podrosną, to włączamy piekarnik... Pieczenie: przez pierwsze 10 minut w 220 st.C, drugie 10 minut 200st.C i 40 minut 180 st.C Upieczone chleby wyjmujemy z formy

chleba naszego
Puszyste bułki z kurkumą i czarnuszką 223

szklanka mleka 0,5 szklanki wody -ciepłej 2 paczki suszonych drożdży 7 g 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki masła 1 czubata łyżeczka kurkumy ziarna czarnuszki Na bok, odkładamy nasiona czarnuszki – będą potrzebne później .Składniki na ciasto wsypujemy i wlewamy do miski, lub maszyny do wyrabiania chleba ( bardzo przydatny niezbędnik ) wszystkie oprócz masła , które najpierw roztapiamy

Ogrodnik w podróży
Focaccia z oliwkami 199

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy  chleb oliwkowy . Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie wykorzystać ten przepis, tym razem piekąc focaccie. Przepis zamieszczam na listopadowej liście  Na zakwasie i na drożdżach . Focaccia z oliwkami Składniki na 2-3  sztuki: (wg. J. Hamelmana) Zaczyn płynny(...)oliwek osuszonych, przekrojonych na pół Wykonanie: Wszystkie składniki płynnego zaczynu mieszamy i zostawiamy na blacie kuchennym na 12-16 godzin. Po tym czasie łączymy płynny zakwas z pozostałymi składnikami chleba, oprócz oliwek. Ciasto wyrabiamy mikserem przez 3 minuty na 1-wszym biegu i kolejne 3 minuty na 2-gim biegu. Dodajemy oliwki (garść oliwek odkładamy do położenia na cieście

Kulinarne przygody Gatity
Chleb razowy na drożdżach (bez wyrastania) 164

zjedzony jednego dnia), fantastycznie smakuje i jak na chleb razowy, to jest wyjątkowo delikatny. No i chyba to co najważniejsze: wystarczy zamieszać i do piekarnika :-) A zapach podczas pieczenia... mmm... SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki żytniej razowej 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej 2 szklanki ciepłej wody 30 g świeżych drożdży 0,5 szklanki ziaren słonecznika (można pominąć) 4 łyżki(...)ziarna słonecznika mieszamy razem. Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki wody i dolewamy do suchych składników. Dodajemy pozostałą wodę i olej, a następnie dokładnie mieszamy łyżką i przekładamy do foremki (u  mnie keksówka 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 75 stopni na 20 minut (w tym czasie chleb pięknie wyrośnie), a następnie zwiększamy temperaturę

Czary - gary w kuchni
Chleb pszenny z burakiem 188

wypieczeniu tylko skórka miała odcień różu. Środek chleba był żółty z domieszką buraków. Chleb miał chrupiącą skórkę i wilgotny środek. Buraki nadały mu lekkiej słodyczy. Składniki : 370 g mąki pszennej chlebowej 8 g soli 100 g startych buraków 5 g suchych drożdży) 200 g ciepłej wody 15 g oliwy Przygotowanie: W misce wymieszać mąkę i sól. Odstawić. W drugiej misce(...)Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Przełożyć uformowany bochenek do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać ok. 2 godziny.  Gdy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 220 st. C, a pod kratkę, na której będzie się piekł wstawić naczynie z wodą.  Ciasto wyłożyć na ciepłą blachę lub  do formy

Codziennik Kuchenny
Bagietki pszenno-żytnie ekspresowe (rustykalne bagietki) 187

problem zagnieść ciasto, uformować je i wstawić do piekarnika. Różnica w pieczywie kupnym i domowym jest przeogromna, chyba że pójdziemy do dobrej piekarni i chcemy sporo zapłacić za bochen chleba, czy też jakąś zdrową bułeczkę. Ostatnio piekłam chlebek drożdżowy sypany (pszenno-żytni) , ale przepisów na pieczywo na blogu. Ostatnio upiekłam też rewelacyjne do tego szybkie mini bułeczki. A zjedzenie domowego(...)podsypywania ciasta -250 g mąki żytniej chlebowej -50 g świeżych drożdży -250 ml ciepłego mleka -100 ml wody -2 łyżki margaryny -2 płaskie łyżeczki soli -2 płaskie łyżeczki cukru - olej do posmarowania miski Podgrzewamy w rondelku mleko (ale nie ma być gorące, aby nie zabić drożdży) dodajemy pokruszone drożdże, margarynę, wsypujemy cukier, sól i ucieramy do rozpuszczenia, dodać wodę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Maślany chleb z makiem 80

Składniki 500 g mąki pszennej łyżeczka soli łyżka cukru 250 ml mleka 3,2 % 60 g masla pół kostki drożdży Dodatkowo: jajko mak Przygotowanie Do miski wsypać mąkę, sól i dodać rozpuszczone masło. Mleko podgrzać, dodać cukier oraz wkruszyć drożdże. Po 10 min jak zaczną pracować wlać do mąki. Całość wyrobić na bardzo gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce(...)wyłożoną papierem do pieczenia. Ponownie przykryć ściereczką na godzinę. Ciasto posmarować białkiem jajka i posypać makiem. Piec w 230 stopniach termoobieg ok. 30 min. Autor przepisu: Weronika Artykuł Maślany chleb z makiem pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Najprostszy z najprostszych czyli najlepszy z najlepszych 147

chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku jest rozczyn (mleko, cukier, drożdże(...)200st. Wierzch ciasta delikatnie zwilżyłam wodą oraz posypałam płatkami owsianymi. Wstawiłam do piekarnika na 15 min., po czym temp. zmniejszyłam do 150st. i piekłam do pełnej godziny.  Gotowy chleb wystudziłam.  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Chleb domowy Bułki z przedziałkiem (wrocławskie dupki

bastalena
Chleb z miodem i płatkami owsianymi 195

płatków owsianych + na podsypanie 2 łyżeczki suchych drożdży 150 ml letniego mleka 2 łyżki miodu 225 ml letniej wody Przygotowanie. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, dodać masło, płatki owsiane, drożdże, mleko, wodę i miód. Wyrobić ciasto by było gładkie i elastyczne. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1 -1,5 h. Po tym czasie ciasto wyrabiamy raz jeszcze(...)Przed pieczeniem posmarować mlekiem i podsypać płatkami. Piec w temp 230 st przez 10 min, następnie obniżamy temp do 200 st i pieczemy kolejne 20-25 min aż chleb będzie brązowy. Studzimy na kratce. Inspiracja z cookierenka.com

Kocham Czekoladę