chleb na drożdżach - 6290 przepisów (strona:229/420)

Chleb żytni z ziemniakami i suszonymi pomidorami na drożdżach 234

suszone pomidory. Już dawno nie jadłam tak delikatnego i pachnącego chleba, który nawet 3 dni po upieczeniu nie stracił nic ze swoich właściwości.   Z podanego przepisu wyszły mi dwie podłużne foremki trochę szersze od tradycyjnych keksówek. Składniki: 1 kg mąki żytniej, typ 720 100 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody do rozczynu + woda z ugotowanych ziemniaków(...)ponad ziemniakami. Ziemniaki ugotować i przepuścić przez praskę. Wodę w której gotowały się ziemniaki pozostawić do ciasta. Z drożdży, cukru i ciepłej ( nie gorącej) wody zrobić rozczyn ( wszystko razem wymieszać) i odstawić w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże ruszą. Z wszystkich składników zagnieść jednolite i gładkie ciasto a następnie pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut

Na słodko lub wytrawnie
Chleb samo zdrowie 146

mąki pszennej typ 650 1 jajko szczypta cukru 1 łyżeczka soli 50 g flory roślinnej 2 dkg drożdży 150 ml wody letniej 50 g szpinaku baby 100 g groszku zielonego mrożonego 6 pomidorów suszonych z oleju   Do miski wykruszam drożdże, dodaję cukier, dwie łyżki mąki i wody letniej około 50 ml żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Mieszam(...)zielonym. Drugi rząd odwrotnie. Czerwone, zielone, czerwone. Odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do temp 230 stopni, wstawiam miseczkę z gorącą wodą do piekarnika. Przed pieczeniem spryskuję chleb zimną wodą. Piekę 10 minut, potem zmniejszam na 210 stopni i piekę kolejne 10 minut. Potem zmniejszam na 190 stopni i piekę jeszcze około 30 minut. Po wyjęciu wyjmuję

wesoła kuchnia
Focaccia z oliwkami 201

Wrocławska) 50 ml oliwy + do skropienia 15 g soli 215 g zielonych oliwek WYKONANIE Do małej miseczki wlać 200 ml letniej wody, dodać szczyptę cukru, wsypać drożdże i wymieszać. Zostawić na około 5 minut do spienienia. Formę o wymiarach 25x30 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować oliwą. Do dużej miski wlać pozostałą wodę, dodać sól, oliwę(...)wyrośniętym cieście zrobić palcami wgłębienia, wcisnąć w nie oliwki i całość polać delikatnie oliwą. Włożyć do piekarnika. Piekarnik zaparować spryskując go wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów) i piec chleb około 30 minut, aż do uzyskania złotego koloru. Upieczony chleb wyjąć z formy i przełożyć na kratkę. Zostawić do ostudzenia

Passions hobbies life
Ka’ak – libański drożdżowy chleb uliczny w kształcie torebki 116

Libanu. Właściwie do Bejrutu, gdzie wypieka się tradycyjny płaski chleb w kształcie torebki. Ka’ak można kupić na ulicach miasta u ulicznych sprzedawców, poruszających się po Bejrucie na rowerach, na których wieszają chleb, aby ułatwić sobie jego transport. Ze względu na swój kształt ka’ak jest również nazywany chlebem w torebce.  Na całym Bliskim Wschodzie pieczywo to występuję również(...)porcje. To była słuszna decyzja, połowę zjedliśmy na kolację, reszta została na śniadanie. Ka’ak libański chleb uliczny przepis z bloga – Mycooking Journey Składniki 250 g mąki pszennej chlebowej typ 650 50 mąki pszennej pełnoziarnistej – u mnie orkiszowa pełnoziarnista 10 g świeżych drożdży lub 3,5 g drożdży suszonych 25 g cukru 5 g soli

Tajemnice Smaku
Szybki chleb bez wyrabiania 265

Składniki (1 bochenek chleba w keksówce 30 cm): 500 g mąki pszennej lub orkiszowej, zależy jaką wolisz i masz w domu 500 ml lekko ciepłej wody 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant 1 płaska łyżeczka cukru 4 łyżki płatków owsianych 1,5 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki oleju np. rzepakowego garść ziaren słonecznika (opcjonalnie) lub innych, które

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Grecki chleb Daktyla / Greek 'Daktyla" Bread 143

lodówki. Ja robię tak prawie zawsze, a następnego dnia rano piekę chleb lub bułeczki. Smacznego:) Polecam też inne moje przepisy na chleb i bułeczki:) na bochenek: 350 g mąki pszennej, 75 g mąki pszennej pełnoziarnistej, 75 g mąki kukurydzianej (nie skrobi!), 300 ml ciepłej wody, 7g suchych drożdży, łyżeczka soli (lub troszkę więcej), łyżka oliwy lub oleju, łyżka płynnego miodu

Lekcje w kuchni
Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną 148

language:EN-US;} Chleb orkiszowy z otrębami i żurawiną   Pyszny swojski chlebek z żurawiną.   Składniki: ·        1 ½ szk. mąki pszennej ·        3 szk. mąki orkiszowej ·        150 g otrąb pszennych ·        5 dag drożdży(...)łyżeczka soli ·        1 żółtko ·        1 łyżka mleka Sposób przygotowania: 1.    Drożdże przekładamy do miski. 2.    Dodajemy cukier 3.    2 łyżki mąki 4.    Wlewamy 1 szk. wody. 5.    Rozrabiamy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia

Kulinarna Chwila
Chleb pszenny na zakwasie żytnim 220

Składniki (1 kg chleba): 500 g maki pszennej (najlepiej chlebowej,ale może być dowolna pszenna) 150 g zakwasu żytniego 1 plaska łyżeczka soli 300 g wody 8 g świeżych drożdży olej lub oliwa Sposób wykonania: Wszystkie składniki łączymy, najlepiej za pomocą miksera.Ciasto powinno być gęste. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na 2 godziny w cieple miejsce. Następnie przekładamy masę

Menu Zdrowia
Rulony naleśnikowe z truskawkami 163

znowu sezon truskawkowy :)- jak cudnie! Ja lubię najbardziej takie prosto z krzaczka. W dzieciństwie jadłam chleb z masłem i połówkami  truskawek. To było takie pyszne! rozmarzyłam się...  Rulony naleśnikowe z truskawkami naleśniki: 1 duże jajo 250 ml mleka 2% 1 dag drożdży szczypta soli 1 czubata  łyżka otrębów pszennych ok 150 g mąki pszennej nadzienie

Gotuj Sam!
Bułki Pszenne Łatwe! 496

chleb i bułki, ja tam jeszcze wrócę :) Żródło: Chleby.info . Składniki na ok. 8 sztuk: 500 g mąki pszennej 140 ml mleka 140 ml wody 15 g drożdży świeżych 40 g masła 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie mąkę, w której zrobiłam sobie wgłębienie, w które wsypałam cukier i wkruszyłam drożdże. Mój dołek

Blondynka Gotuje
Bułeczki duńskiej babci 210

Dzisiaj piątek, więc czas zacząć myśleć o sobotnim śniadanku. Jeśli mam wolny weekend, staram się w piątek wieczorem upiec chleb lub bułeczki - takie aromatyczne śniadanie wprawia mnie zawsze w dobry humor. Do domowego pieczywa nie trzeba wiele - odrobina masła, pyszny dżem albo plasterek pomidora, i jestem w siódmym niebie. Czasem jednak nie mam siły na nic - i wtedy moje wyrzuty(...)Składniki: (na 24 sztuki) 150 g masła 250 ml mleka 50 g świeżych drożdży 40 g cukru 700 g mąki pszennej 2 jajka dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Masło rozpuścić w garneczku, wlać mleko i delikatnie podgrzać. Płyn powinien być letni, nie gorący. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z masłem, wbić jajka i całość dokłądnie wymieszać. Partiami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
chleb razowo - orkiszowy na zakwasie 214

zakwasu ok.700ml - 10 g drożdży - 2 szklanki wody letniej - 300 g mąki razowej 2000 - 300 g mąki chlebowej - 400 g mąki orkiszowe - 100 g otrębów żytnio - orkiszowych - łyżka soli Drożdże rozrobiłam z zakwasem, wsypałam wszystkie mąki i otręby, sól i dokładnie wymieszałam dodając po trochę letniej wody. Ciasta nie wyrabiamy długo 8-10 minut. Az zacznie odchodzić od ścianek(...)pieczenia i przykryłam wilgotną szmatką, zostawiając je w lekko nagrzanym piekarniku do wyrośnięcia. Po około 2 godzinach zabrałam szmatkę i włączyłam piekarnik na 220 ° góra-dół nie wyjmując chlebów z piekarnika. Piekłam 50 minut, przy czym w połowie czasu zmniejszyłam do 220°, a po 40 minutach wyjęłam z foremek i podpiekłam sam spód przez 10 minut na termoobiegu 180°. Zostawiłam

Pasje Jolki
Bułki śniadaniowe 151

poradzi sobie z nim każdy. Dla łatwiejszego przygotowania polecam użyć drożdży suszonych. Ja na 16 sztuk średniej wielkości bułeczek użyłam 14 g suchych drożdży, czyli dwa standardowe opakowania. Jeżeli będziecie chcieli użyć świeżych drożdży to na ten przepis na 700 g mąki będziecie musieli użyć około 30 gram świeżych drożdży. Możecie również przygotować bułeczki z połowy podanych składników. Jednak(...)polecam inny przepis na domowe bułki do hamburgerów . Smacznego! Zobacz też: Łatwy chleb z ziarnami Proste ciasto bananowe Pizzerinki czyli mini pizze Bułeczki pszenno-owsiane Przepis na bułki śniadaniowe Drukuj przepis Porcji: 16 Czas gotowania: 2 godziny Składniki 700 g mąki - typ 450 14 g suchych drożdży lub 30 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 350 ml wody 6 łyżek

Kuchnia Bazylii
Chlebek z porażoną cebulką. 122

Domowe pieczywo, to moja słabość. Uwielbiam je piec i uwielbiam jeść.  Na blogu jest dość dużo przepisów na różnego rodzaju chleby i bułki.  Myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie.  Dziś mam propozycję chleba z dodatkiem  prażonej cebulki. Jak on ładnie pachnie.... Cebulki nie jest za dużo, jest tylko delikatnie wyczuwalna.  Spróbujcie koniecznie i dajcie(...)miło jeśli przyślecie fotki:) Składniki: 350 g. ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 20 g. drożdży 500 g. mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 2 pełne łyżki prażonej cebulki 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Wodę wlać do miski. Dodać drożdże i cukier.  Wymieszać i zostawić na 10-15 minut.  Następnie wsypać

Agusiowe smakołyki
Bagietki, domowe wypieki... 244

Prosty sposób na domowe bagietki. Wejdź i obejrzyj, a zobaczysz, że to łatwe.  Ciasto:1 kg mąki, 50 g drożdży, 2 szkl.wody, łyżka cukru, łyżka

chleba naszego
Rogale, rogaliki i nie tylko... 492

Polecam każdemu te super smaczne wypieki na niedzielę i nie tylko. Ciasto: 1 kg mąki 450, 50 g drożdży, 2 szkl. ciepłego mleka, 1/2 kost. masła

chleba naszego
domowe rogaliki 207

Małe, smaczne, drożdżowe, z domowym dżemem z czerwonej porzeczki :)  Robimy ciasto drożdżowe :) z 1 kg mąki, 1/2 kost. drożdży, szklanki cukru, 3 jajek, 1/2 kost

chleba naszego
Zawijasy z pesto i mozzarella 185

Ciasto na zawijańce przypomina te do pizzy. Pieczenie chleba to nieskomplikowane zajęcie. Warto więc poświęcić trochę czasu i upiec chlebek własnej roboty. Zawijasy są naprawdę proste w wykonaniu. Największy laik w pieczeniu sobie z nimi poradzi. Zawijasy z pesto Składniki: na 24 sztuk 500 g pszennej mąki 25 g świeżych drożdży 300-350 ml zimnej wody 5 łyżek pesto(...)łyżeczki soli 100 g utartej mozzarella jajko do posmarowania sól morska do posypania Rozpuść drożdże w wodzie. Dodaj mąkę i zagnieć gładkie elastyczne ciasto. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości 1 cm. Posmaruj pesto, posyp mozzarella, złóż na pół i potnij na paski. Każdy pasek skręć

codojedzenia
Bułki dwusezamowe 242

Bardzo często, o ile nie najczęściej, nowe przepisy powstają na bazie innych, już sprawdzonych. Tu się coś się doda, tam coś się zmieni, czegoś się zapomni

Grahamka, weka i kajzerka
Podłużne bułki wiedenki w stylu hiszpańskim 228

Znalazłem bułki na jednym z hiszpańskich blogów, spodobały mi się, i od razu wiedziałem, że prędzej czy później będą pieczone. Bułki są prześliczne, błyszczą niesamowicie, są

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb pszenno grahamowy z ziarnami 183

250 g mąki graham typ 1850 350 g mąki pszennej typ 450 1 szk aktywnego zakwasu żytniego 5 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 łyżeczka

Ewa w kuchni